استان مرکزی واقع در قلب ایران اسلامی نیز با تدوین و اجرای برنامه های هدفمند و کارشناسی توانسته در دوران حیات انقلاب اسلامی کارنامه درخشانی را در خدمات روستایی از خود به یادگار بگذارد و با این اقدامات سیمای روستاها را متحول کند.
توسعه متوازن در فرآیندی موثر و هماهنگ در حوزه شهری و روستایی رخ می دهد و پرداختن به شاخص های بهبود زیرساختی در روستاها به عنوان بخشی از اهداف کلان منطقه ای و استانی از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که بیش از 30 درصد از جمعیت کشور در کانون های روستایی زیست می کنند و این مناطق به عنوان محورهای مولد و تولید باید رونق داشته باشد تا تحرک اقتصادی و اجتماعی سالم و ثمربخش در آن انجام شود.
موضوعی که در محرومیت زدایی از روستاها و توسعه مناطق کمتر برخوردار استان مرکزی حائز اهمیت است اینکه برنامه توسعه محور روستاهای در این خطه همه جانبه نگر و کاربردی اجرا شده است به طوری که یکپارچگی فضاهای دارای ظرفیت رشد، بهبود کیفیت زیست، اصلاح ساختار کالبدی و ترمیم ساختار سکونتگاه، افزایش نقش روستائیان در اداره امور روستاها، افزایش ظرفیت اشتغال زایی صنایع کوچک و دستی در محیط های روستایی، برقراری تناسب بین ارایه خدمات جمعیت روستایی و اصلاح الگوی استقرار جمعیت در نواحی روستایی در کنار هم دیده شده و تصمیم سازان و مجریان برنامه های روستایی در دولت های مختلف تلاش کرده اند که توسعه پایدار را در این مناطق رقم بزنند.
استان مرکزی با بیش از یک هزار و 200 روستای دارای جمعیت، ظرفیت مستعدی را برای رونق صنایع روستایی و اشتغالزایی مولد دارد که با سوگیری سیاست های دولت تدبیر و امید روح دوباره اقتصادی در این مناطق دمیده شده و آهنگ توسعه این مناطق تندتر شده است.
نماینده ولی فقیه در استان مرکزی در گفت و گو با ایرنا گفت: توجه ویژه به توسعه روستایی و نقاط محروم کشور از مهمترین محورهای تدوین قانون اساسی و مورد تاکید بنیانگذار فقید جمهوری اسلامی، رهبر معظم انقلاب و شخصیت های اصلی نظام اسلامی بوده است.
آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی بیان کرد: تاکید بر راهبردهایی که موجب تغییرات مطلوب در ساختار اقتصادی، زیستی و اجتماعی روستاها می شود، افزایش تولیدکشاورزی و بهبود معیارهای زندگی بر اساس شاخص های کاربردی روز از مهمترین محورهای برنامه اول توسعه بود که موفقیت های چندانی نیز حاصل شد.
وی اظهار کرد: با وجود اینکه در آن دوره بخش قابل توجهی از نیروها و تجهیزات جهاد سازندگی در جبهه های نبرد حق علیه باطل مستقر بودند اما، بخش دیگری از نیروها و تجهیزات این نهاد انقلابی در خدمت عمران و آبادی نقاط محروم و روستایی کشور بود و توانست با انجام خدماتی از قبیل راهسازی، آسفالت، ساخت حمام و غسالخانه در قالب برنامه های اول و دوم توسعه کشور چهره روستاها را تاحدودی متحول کند.
امام جمعه اراک اظهار کرد: هر برگی که از تاریخ انقلاب اسلامی ورق خورده روند خدمت در روستاها چهره تخصصی تر و کاربردی تر به خود گرفته است به طوری که ظرفیت سازی برای تسریع در رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی روستاها با تاکید بر بخش کشاورزی، تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی به ویژه بخش کشاورزی از طریق بهره برداری بهینه از منابع موجود و بالقوه و ایجاد فرصت های شغلی جدید و افزایش درآمد روستائیان از برنامه های نظام اسلامی در سال های اخیر بوده است.
آیت الله دری نجف آبادی بیان کرد: سیاست های دولت تدبیر و امید در حوزه مشاغل روستایی اگر به طور کامل جامه عمل بپوشد نه تنها سطح معیشت و رونق اقتصادی روستاها را بهبود می بخشد بلکه به مهاجرت معکوس و آبادانی بیشتر مناطق کمتر برخوردار نیز می انجامد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی نیز در این خصوص به ایرنا گفت: از زمان پیروزی انقلاب اسلامی تا کنون سازمان‌ها و نهادهای مختلفی از قبیل شوراهای اسلامی روستایی، خانه همیار و دفتر عمران روستایی برای مدیریت روستاها تاسیس شدند که هر کدام در شرایطی خاص خدمات قالب توجهی از خود بر جا گذاشتند.
مهدی زندیه وکیلی بیان کرد: ر سال 1374 قانون شوراها و بعد از آن در سال 1377 قانون دهیاری­ها به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید تا مسؤلیت­ها را به گروه مدیران جدید روستایی بسپارد و اولین دهیاری ها در استان مرکزی نیز از سال 1382 در استان فعال شد.
وی افزود: اگر چه توجه به توسعه روستاها از بدو انقلاب اسلامی مورد توجه قرار گرفت و دولت های مختلف اعتبارات چشمگیری برای این مناطق تخصیص دادند اما با تاسیس دهیاری ها خدمات رسانی روستایی جنبه تخصصی به خود گرفت و فعالیت در روستاها علاوه بر کارهای عمرانی به اشتغالزایی، اصلاح الگوی کشت و نیاز سنجی اجتماعی در تولیدات و همچنین تاسیس کارگاه های خانگی در راستای ایجاد اشتغال و حفظ جمعیت روستایی و جلوگیری از مهاجرت این قشر به شهرها و گسترش حاشیه نشینی در دستور کار قرار گرفت.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی اظهار کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی بیش از هزار و 400 روستا در این استان وجود داشت که حتی یکی از این روستاها نیز از جاده آسفالت برخوردار نبود اما، بعد از پیروزی انقلاب بر اساس اولویت بندی جمعتی و نزدیکی به جاده های اصلی، آسفالت روستاها در دستور کار قرار گرفت و اکنون بیش از 98 درصد از روستاهای استان مرکزی از جاده آسفالت برخوردار است.
وی اضافه کرد: از مهمترین کمبودها و نواقص روستایی استان مرکزی در پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، ضعف امکانات آموزشی و مدرسه در روستاها بود که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با استفاده از ظرفیت های خیران تمام روستاها صاحب مدرسه شدند و حداقل برای تحصیلات مقاطع پایه و ابتدای نیاز به حضور فرزندان روستائیان به شهرها نبود.
زندیه وکیلی اظهار کرد: یکی دیگر از خدمات نظام اسلامی به روستاها استان مرکزی برخورداری این روستاها از نعمت گاز طبیعی است که مردم روستاها در هر شرایطی قدردان مسئولان به دلیل انتقال گاز به محل سکونتشان هستند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی بیان کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی حتی خود شهرستان اراک نیز از نعمت گاز برخوردار نبود اما امروز بیش از 95 درصد روستاهای استان از نعمت گاز طبیعی برخوردار است.
وی افزود: بسیاری از روستاهای استان مرکزی پیش از انقلاب از آب های چشمه ها و قنوات استفاده می کردند اما امروز تمامی روستاهای استان از آب لوله کشی بهداشتی برخوردار هستند.
زندیه وکیلی اظهار کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی خانه های روستایی فرسوده و بسیار آسیب پذیر بودند اما بعد از پیروزی انقلاب و با تاسیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به دستور امام راحل با تسهیلات کمک بهره و حتی در برخی موارد تسهیلات بلاعوض که در اختیار روستائیان قرار داده، توانسته‌اند به بازسازی و نوسازی خانه‌های خود بپردازند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان مرکزی نیز گفت: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها 41 روستای این استان از نعمت برق بهره مند بود اما، اکنون هزار و 173 روستای بالای 10 خانوار این استان دارای برق است.
محمد اله داد افزود: انتقال برق به روستاهای استان مرکزی همچنان ادامه دارد و در صورتی که هر روستای این استان بیش از 10 خانوار جمعیت داشته باشد شبکه برقرسانی به آنجا انتقال داده می شود.
وی اضافه کرد: همچنین 11 خانوار عشایری در شهرستان ساوه از طریق انرژی های تجدید پذیر برق رسانی شده است.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان مرکزی اضافه کرد: 21 کیلو وات از انرژی های تجدید پذیز برای دسترسی برق روستاهای پلنگاب خنداب، کوهبنگ ساوه و گنجعلی در زرندیه نیز منتقل شده است.
مدیرکل دفتر روستایی استانداری استان مرکزی نیز گفت: خدمت رسانی به روستاها از سال 1392 جنبه علمی و تخصصی به خود گرفت و ایجاد اشتغال و حفظ جمعیت روستایی مهمترین هدف برنامه های توسعه روستایی است.
سعید فائض پور بیکاری، کمبود امکانات تفریحی، فرهنگی و آموزشی را مهمترین دلایل مهاجرت روستائیان به شهرها عنوان کرد و افزود: نگاه دولت تدبیر امید به روستاها توسعه محور است و با ارائه تسهیلات اشتغالزایی و حمایت از کارگاه های خانگی حفظ جمعیت روستایی را مد نظر دارد.
وی بیان کرد: از ابتدای فعالیت دولت یازدهم تا کنون بیش از 10هزار فرصت شغلی در نقاط روستایی این استان ایجاد شد که نقش مهمی در حفظ جمعیت روستایی و جلوگیری از مهاجرت این قشر به خصوص جوانان و نوجوانان به شهرها داشته است.
مدیرکل دفتر روستایی استانداری استان مرکزی اظهار کرد: طرح افزایش تولید و اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری سال گذشته از سوی معاون توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری به استان های مختلف کشور از جمله استان مرکزی ابلاغ شد و بر این اساس شرح وظایفی نیز به دستگاه های اجرایی از جمله کمیته امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی، اداره کل راهداری، امور عشایری و بسیج سازندگی ارائه شده است.
وی اضافه کرد: برنامه تکلیفی سال 95 استان مرکزی، پرداخت 350 میلیارد ریال و اشتغالزایی برای 2 هزار و 720 نفر بود که بیش از 460 میلیارد ریال تسهیلات به کارگاه ها روستایی پرداخت و سه هزار و 35 شغل نیز ایجاد شد.
فائض پور گفت: سال گذشته 110 طرح اشتغالزایی روستایی استان مرکزی مشمول دریافت تسهیلات کم بهره شده است.
مدیرکل دفتر روستایی و امور شوراهای اسلامی استانداری مرکزی افزود: 27 طرح اشتغالزای روستایی استان در سال گذشته موفق به دریافت 100 میلیارد ریال تسهیلات شد.
فائض پور ادامه داد: طرح های تولیدی کمتر از 10 میلیارد ریال در داخل استان و طرح های بالای 10 میلیارد ریال برای دریافت تسهیلات به معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری معرفی می شود.
وی ادامه داد: یک و نیم میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی در سال گذشته برای توسعه روستایی کشور در نظر گرفته شد که سهم استان مرکزی از این منابع سه هزار میلیارد ریال بود و با تخصیص این اعتبار گام بلند دیگری در راستای توسعه روستایی برداشته می شود.
792 روستا از حدود یک هزار و 200 روستای استان مرکزی از خدمات دهیاری برخوردار هستند.
3017/6013/
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.