فرومون (Pheromone) پیام دهنده‌ای است که اعضای یک گروه خاص از گیاهان یا جانوران را خارج از بدن تولید کننده پیام، تحریک کنند و بر رفتارهای هشدار دهنده، آمیزش جنسی و دنباله‌دار غذا تاثیر می گذارد.
در این طرح تحقیقاتی تلاش شده است با بهره گیری از چند فرومون تجاری پروانه کرم خراط که بر بستر چسبناکی قرار می گیرد زمینه فریب گونه ماده فراهم شده و از این طریق کنترل جمعیت این آفت در باغات استان مرکزی دنبال شود.
مظاهر یوسفی روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: کرم خراط از آفات مهم درختان میوه از جمله گردو و سیب است و لارو این آفت با سوراخ کردن و تغذیه از چوب سرشاخه و ساختار اصلی شاخه ها و تنه موجب مرگ درخت می شود.
وی ادامه داد: فرومون جنسی کرم خراط یکی از ابزار اصلی مدیریت این آفت است که کیفیت آن نقش مهمی در موفقیت کنترل آفت برعهده دارد.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی بیان کرد: در این تحقیق 9 فرومون تجاری کرم خراط ساخت شرکت های راسل و اگریساینس، شرکت اگریساینس، شرکت سانتاموس، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، شرکت گرین یونیورس و شرکت تریفولی از لحاظ میزان شکار شب پره های نر کرم خراط در طول فصل رشد مقایسه شدند.
یوسفی افزود: این آزمایش ها به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با 9 تیمار و 6 تکرار اجرا شد و نتایج مقایسه میانگین ها با آزمون دانکن نشان داد فرومون شرکت اگری ساینس بیشترین کارایی را در مقایسه با سایر نمونه ها داشت.
وی ادامه داد: کرام خراط یکی از آفت چوب خوار است که خسارت زیادی به درختان مثمر شامل گردو، سیب گلابی به، گیلاس فندق، افرا، بید مشک، نارون و زبان گنجشک وارد می کند و از لحاظ پراکنش این آفت، از سطح دریا تا ارتفاع 2 هزار و 200 متری فعالیت داشته و آسیب زایی آن در اکثر استان های کشور گزارش شده است.
عضو هیات علمی بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی گفت: در کشور ایران این آفت در مناطقی با ارتفاع کمتر از یک هزار و 500 متر هر سه سال 2 نسل و در مناطق مرتفع تر هر 2 سال یک نسل دارد.
یوسفی خاطر نشان کرد: استفاده از تله های نوری برای مشخص کردن زیست شناسی و ردیابی زمان خروج این آفت نتایج خوبی را در بر داشته است.
وی ادامه داد: کاربرد تله های فرمونی پروانه زنبور مانند ( Synanthedon tabaniformis) به تعداد 10 تا 15 عدد در هکتار برای شکار انبوه حشرات نر آفت، تاثیر بسزایی در کاهش آلودگی این آفت دارد.
یوسفی افزود: استفاده فرومون جنسی مصنوعی آفت و به کار گیری روش اختلال در جفت گیری (Mating disruption) در مدت سه سال تا 98 درصد از میزان آلودگی به آفت در باغات جنوب پرتغال کاهش یافت.
استان مرکزی به عنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب می شود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.
این استان با وجود صنعتی بودن جزء 10 استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که 90 هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.
670 هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و 2 دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.
استان مرکزی با تولید حدود 54 هزار تن گوشت سفید، 53 هزار تن تولید گوشت قرمز، 320 هزار تن شیر، حدود 41 هزار تن تولید تخم مرغ از جایگاه ویژه ای در تولیدهای بخش کشاورزی و دامداری در کشور برخوردار است.
استان مرکزی رتبه اول صادرات ماهیان زینتی را به خود اختصاص داده و حدود 90 درصد صادرات این ماهیان از این استان انجام می شود.
این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه نخست در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل ها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.
استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.
1955/6013/خبرنگار:مهدی عظیمی***انتشاردهنده:مژگان حیدری
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.