خبرگزاری مهر - گروه استانها: روستاها؛ پیش از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان یکی از مناطق به شدت محروم کشور قلمداد میشدند به طوری که فاقد امکانات رفاهی بودند و این مهم باعث میشد مردم روستایی از لحاظ معیشت در سختی و مشقت به سر ببرند به موجب این مساله پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به دنبال تأکیدات حضرت امام خمینی (ره) برای عمران و آبادانی روستاها، مسئولین نظام جمهوری اسلامی ایران درصدد زدودن فقر و محرومیت از چهره روستاهای کشور برآمدند تا امکانات رفاهی شهرها و روستاهای کشور را به یک سطح یکسان برسانند.
به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی نهاد جهاد سازندگی مبنی بر کمک به روستاییان و آبادانی روستاها، شکل گرفت. در این نهاد جوانان متخصص و انقلابی در مناطق روستایی کشور حضور پیدا کرده و به ارائه خدمات زیربنایی نظیر آبرسانی، راهسازی، برق رسانی و… در روستاها پرداختند.
از دیگر اقدامات انجام شده برای روستاییان پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیتهای گسترده برای برخوردار کردن مناطق محروم روستایی از ارتباطات مخابراتی و افزایش سطح بهداشت در روستاها بوده، به طوری که احداث اماکن بهداشتی در روستاها پس از انقلاب اسلامی روند رو به رشدی داشته است.
در زمینه تعلیم و آموزش روستاییان نیز کارنامه انقلاب اسلامی درخشان است. تشکیل نهضت سواد آموزی برای بی سوادان و فرستادن معلمین به نقاط محروم و روستاها برای تعلیم دانش آموزان از دیگر اقدامات مثبت در طول این چهار دهه است و حال در چهل و یکمین سال از پیروزی انقلاب، انقلاب اسلامی کارنامه درخشانی را در عرصههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و… به ثبت رسانده است و به جرأت میتوان گفت که محرومیت زدایی یکی از دستاوردهای بزرگ و مهم انقلاب اسلامی محسوب میشود.
در تمام این سالها با وجود فشارها و توطئههای دشمنان، اتحاد مردم، وجود رهبریهای خردمندانه امام راحل و رهبر معظم انقلاب و تلاش و همت دست اندر کاران امر باعث شده که امروز غبار فقر و محرومیت از چهره شهرها و روستاهای کشور زدوده شود. خبرنگار مهر پیرامون موضوع مذکور با مردم و مسئولین به گفت و گو نشسته است.
محرومیت در روستاها پیش از انقلاب اسلامی مشهود بود
یکی از اهالی روستای چهار چشمه خمین در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پیش از انقلاب زندگی روستاییها سخت بود، روستاییها حق نداشتند نظر خود را ابراز کنند اگر کسی حرف میزد نیروهای طاغوت به شدت او را مورد آزار و اذیت قرار میدادند اما خدا را شکر به برکت انقلاب هم اکنون هر روستایی درخواستی داشته باشد، مسئولین به آن رسیدگی میکنند.
مریم قاسمی بیان کرد: در آن زمان امکاناتی مثل تلفن و گاز نبود و بیشتر روستاییها از نفت استفاده میکردند و از وجود نعمت برق و آب آشامیدنی محروم بودند، اما بعد انقلاب رسیدگی به روستاها بهتر شد و بهتر هم میشود.
یکی دیگر از روستاییان استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر گفت: قبل از انقلاب روستاها به دلیل دور بودن از شهرها خیلی مشکل داشتند، چون راه روستایی خراب بود و پهلوی توجه چندانی به این موضوع نداشت، اگر کسی بیمار میشد با این راه سخت خیلی به زحمت میتوانستند او را به شهر برسانند یا اگر هم میرسید از فرط بیماری و دیر رسیدن، جان خود را از دست میداد.
اکبر عباسی بیان کرد: آن زمان ما یک شبکه بهداشت در روستا یا حتی نزدیکی آن نداشتیم، از نظر بهداشتی اوضاع روستاها خوب نبود و آگاهی وجود نداشت. ارباب رعیتی بود و مردم هم اختیار نداشتند که این مسائل را طلب کنند، این طور بود که روستاها در فقر به سر میبردند. تنها کسی که به مردم جسارت بخشید امام راحل بود آن طور شد که مردم برای تغییر وضعیت کشور و روستاهای کشور علیه خودکامگی و زورگویی پهلوی ایستادگی کردند تا اینکه انقلاب به پیروزی رسید. در این راه شهیدان بسیاری از روستاها تقدیم شد و ثمره خون آنها امروز بهبود وضعیت کشور به ویژه روستاها است.
زمینه تبدیل روستاها به کانون تولید فراهم شده است
توجه به موضوع محرومیت زدایی ازجمله مباحث بسیار مهمی است که همواره به مسئولین در رابطه با آن تاکید میشود. استاندار مرکزی در این رابطه اظهار داشت: مردم روستاها جزو وفادارترین انسانها به انقلاب اسلامی هستند و در طول چهار دهه اخیر آن را به خوبی اثبات کرده اند.
سید علی آقازاده با اشاره به اینکه زمینه تبدیل روستاها به کانون تولید فراهم شده، بیان کرد: روستاها محل تولید هستند و دولت باید با تمام تلاش و کوشش اقدامات لازم به منظور رفع مشکلات روستاها را به کار گیرد.
استاندار مرکزی گفت: روستاها کانون مهر، عاطفه، تلاش، تولید و نقطه شروع هویت یک ملت، مبدا استقلال یک جامعه و نقطه اتکای خودکفایی یک کشور است و به عنوان بخش بزرگی از نظام اجتماعی و جمعیتی در تمام شئون اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و فرهنگی کشور اهمیت به سزایی دارد.
آقازاده تاکید کرد: روستاییان ایران اسلامی همان طور که در عرصههای مختلف انقلاب اسلامی، دوران دفاع مقدس و سازندگی ایران نقش محوری و تعیین کننده داشتند، در دوران کنونی کشور نیز در راستای توسعه کسب و کار، توان، ظرفیت تولید پایدار، ایفای نقش فعال در بازگشت شکوه کار و تولید به این جایگاه مهم تمدن انسانی؛ وظیفه خود را مجدانه انجام داده و میدهند و یکی از ارکان مهم در حفظ توان اقتصادی کشور محسوب میشوند.
وی بیان کرد: از مهمترین برنامههای دولت توسعه زیرساختهای روستایی و ارائه تسهیلات کم بهره به روستاها به منظور اشتغال زایی روستاییان و عشایر است؛ اقدامی که در تثبیت جمعیت روستاها و جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهر نقش مهمی دارد.
این مسئول توسعه پایدار روستایی و اجرای طرحهای سرمایه گذاری در روستاها را مورد تاکید قرار داد و افزود: آموزش نیروهای انسانی با رویکرد استفاده از ظرفیتهای قابل توسعه روستایی در بخشهای مختلف تولیدی، صنعتی و گردشگری، تأثیر زیادی بر توسعه، اشتغال پایدار و ماندگاری روستاییان دارد و در نهایت، رونق تولید و خودکفایی کشور در بسیاری عرصهها را در پی خواهد داشت.
برنامه ریزی های اساسی برای محرومیت زدایی در دوران انقلاب
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر در استان مرکزی اظهار داشت: قبل از انقلاب به روستا و روستاییان توجه کافی نمیشد اما پس از انقلاب با توجه به تأکیدات امام راحل توجه ویژهای در راستای محرومیت زدایی شده و اقدامات و برنامههای اساسی در دستور کار قرار گرفت.
کاظمی ادامه داد: اقدامات بسیار در راستای برق رسانی، آب رسانی، گازرسانی، ارتباطات مخابراتی و تلفنی، راههای مواصلاتی و دسترسی به راههای روستایی برای روستاییان انجام شده و روستاها پس از انقلاب به دنبال توجه مسئولان نظام توسعه پیدا کردند.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مرکزی بیان کرد: جمعیت استان مرکزی یک میلیون و ۴۲۱ هزار و ۴۷۴ هزار نفر است که ۳۲۹ هزار و ۶۹۰ نفر از آن را روستاییان تشکیل میدهند یعنی ۲۳ درصد از جمعیت استان را روستاییان تشکیل میدهند.
کاظمی گفت: در استان مرکزی یک هزار و ۶۳۸ روستا وجود دارد و در حوزه برق رسانی هم اکنون تعداد مشترکان روستایی استان ۱۹۵ هزار نفر است و در حال حاضر به ۹۸۷ روستای استان گازرسانی انجام شده و ۱۰۴ هزار و ۶۲۰ خانوار اکنون زیر پوشش شرکت گاز هستند.
مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراهای استانداری مرکزی عنوان کرد: همچنین ۸۴۰ روستا زیر پوشش شبکه آبرسانی هستند و راههای روستایی استان نیز ۴ هزار و ۴۴۷ کیلومتر است و با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در زمینه محرومیت زدایی و کاهش آسیبهای اجتماعی، برنامهای راهبردی و عملیاتی برای ۳۰ شهرستان در ۳۰ استان تدوین شده که در استان مرکزی شهرستان خنداب انتخاب شده است.
انجام ۹۰۰ پروژه محرومیت زدایی بسیج سازندگی در مرکزی
در ادامه مسئول بسیج سازندگی استان مرکزی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پس از پیروزی انقلاب حرکتهای خودجوش جهادی توسط جهاد سازندگی سازماندهی شد و جهاد گران و نیروهای داوطلب مردمی در قالب جهاد سازندگی با حضور در مناطق محروم به ارائه خدمات مختلف عمرانی، پزشکی و… پرداختند.
امید محترمی ادامه داد: بسیج سازندگی سال ۷۹ با فرمان رهبر معظم انقلاب فعالیت خود را آغاز کرد و وظیفه ساماندهی نیروهای داوطلب جهادی را برای خدمت رسانی برعهده گرفت و در طول این ۲۰ سال اقدامات بسیاری را در سطح کشور و استان انجام داده است.
وی افزود: یکی از رویکردهای بسیج سازندگی بحث اردوهای جهادی است. هم اکنون در سطح استان مرکزی ۴۷۰ گروه جهادی شناسنامه دار جغرافیا محور وجود دارد که در قالب قشرهای مختلف بسیج کشاورزی، کارگری، پزشکی و… سازماندهی شده اند و در مناطق محروم در عرصههای مختلف به ارائه خدمات اقدام میکنند.
مسئول بسیج سازندگی استان مرکزی گفت: بسیج سازندگی در بخش پروژههای محرومیت زدایی در طول پنج سال اخیر بالغ بر ۹۰۰ پروژه شامل ساخت خانه محرومین، ساخت خانههای بهداشت و مراکز سلامت، زمینهای ورزشی، ساخت و مرمت مساجد، لایروبی قنوات، اجرای پروژههای انتقال آب شرب و کشاورزی و… را در سطح استان مرکزی اجرا کرده است.
انجام پروژههای محرومیت زدایی توسط کمیته امداد امام خمینی (ره)
مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان مرکزی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از رسالتهای کمیته امداد امام (ره) در زمینه محرومیت زدایی ساخت مسکن محرومین در نقاط شهری و روستایی است که در این راستا در دهه فجر امسال ۳۰ پروژه محرومیت زدایی در مناطق مختلف شهری و روستایی استان مرکزی به بهره برداری رسیده است.
قنبر موسی نژاد خاطر نشان کرد: تحویل منازل مسکونی، تحویل ساختمان به زنان سرپرست خانوار، احداث واحدهای روستایی، تحویل ساختمانهای خریداری شده به خانوادههای محروم، افتتاح منزل مددجویان، احداث و تحویل ۱۸ باب ساختمان ساخته شده به خانوادهها در شهرستان خمین از جمله برنامههای بخش مسکن کمیته امداد استان در راستای محرومیت زدایی بوده است.
مدیر کل کمیته امداد امام خمینی (ره) استان مرکزی ادامه داد: خرید مسکن شهری برای بانوان سرپرست خانوار، ساخت مسکن روستایی، مقاوم سازی مسکن روستایی، واگذاری مسکن مددجویی، احداث و تحویل سه باب ساختمان ساخته شده به خانوادهها در شهر غرق آباد و افتتاحیه مسکن روستایی از دیگر برنامهها در بخش مسکن میباشد.
براساس گزارش مهر، امروز با گذشت چهل و یک سال از پیروزی انقلاب محرومیت زدایی، فقرزدایی و ایجاد عدالت از مشخصههای مهم نظام جمهوری اسلامی است و با وجود تمام مشکلات و کارشکنیهای دشمنان برای ضربه به نظام، گامهای مهمی به منظور رفع محرومیت مردم به خصوص در روستاها برداشته شده است.