«مجید کمیجانی» روز چهارشنبه در نشست تخصصی زیست فناوری و راهکارهای حل مشکلات زیست محیطی در دانشگاه اراک، افزود: برآورد شده است که سال ۲۰۵۰ عامل مرگ و میر کشور سکته و بیماریهای قلبی نیست بلکه افراد براثر بیماری اجداد و گذشتگان خود تلف میشوند.
وی توضیح داد: مصرف زیاد آنتی بیوتیکها سبب میشود تا بدن واکنش مناسب در مقابله با عوامل بیماریزا را نداشته باشد و حمله باکتری و ویروسی قربانی بگیرد.
عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک یادآور شد: مهمترین چالش بهداشتی مقاومت باکتریها و ویروسها است و با مصرف بیش از حد آنتی بیوتیکها در دهههای آینده تخمین زده میشود که بیش از ۷۰۰ هزار نفر بهعلت عفونتهای ناشی از عوامل باکتریایی و ویروسی جان دهند که آثار مخرب آن تنها به انسان ختم نشده و دایره فراتری را در طبیعت در بر میگیرد.
کمیجانی گفت: مصرف آنتیبیوتیکها باعث مقاومت میکروبها میشود و در نتیجه اثرگذاری دارویی را به حداقل میرساند.
وی افزود: سال ۱۹۰۴ سالانه در آمریکا ۲۳ هزار تن آنتی بیوتیک مصرف شده و ورود آنتی بیوتیکها به محیط زیست باعث میشود تا باکتریها مقاوم و در چرخه زیست محیطی آسیب جدی وارد شود.
عضو هیات علمی گروه زیست شناسی دانشگاه اراک گفت: سمپاشی در مرغداریها، پسماندهای شهری و بیمارستانی از دلایل آلودگی بیولوژیکی است.
دبیر نشست تخصصی زیست فناوری در رفع معضلات زیست محیطی نیز گفت: تبیین طرح تصمیم ملی زیست فناوری در کشور، اولویتهای تحقیقاتی در خصوص زیست فناوری محیط زیست در استان مرکزی، آشنایی مدیران صنایع و شرکتها با رشته زیست فناوری و برقراری ارتباط صنعت، دانشگاه در حوزه پژوهش از اهداف برگزاری این نشست بود.
«مجید مهدیه» افزود: معرفی محورهای تقسیم کار ملی زیست فناوری در دانشگاه اراک، معضلات زیست محیطی اراک، زیست فناوری در محیط زیست، زیست فناوری در رفع آلودگی شیمیایی پسماندها، زیست فناوری در رفع آلودگی هوا و مالچ پاشی بیولوژیک برای کنترل ریزگردها از محورهای این نشست تخصصی است.
مدیرکل محیط زیست استان مرکزی نیز گفت: سه هزار واحد صنعتی و تولیدی شیمیایی بزرگ در این استان وجود دارد که در آلودگی هوای کلانشهر اراک دخیل هستند.
«رضا میرزایی» افزود: ۲ واحد صنعتی بزرگ شامل پالایشگاه و پتروشیمی در استان مرکزی مستقر هستند و بزرگترین شهرک صنعتی کشور در کاوه شهرستان ساوه قرار دارد و ۴۷ شهرک صنعتی در استان به فعالیت تولیدی مشغول هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی در ادامه با انتقاد از بیتوجهی به حوزه تحقیقات گفت: پژوهشهایی که حاوی مطالب ارزشمند علمی و کاربردی هستند مورد استفاده قرار نمیگیرد و اغلب در کتابخانهها خاک میخورند که باید برای حل این معضل چارهاندیشی شود.
میرزایی یادآور شد: فعالیتهای پژوهشی استان باید به سمت اثرگذاری حرکت کنند تا بتوان مشکلات و معضلات زیست محیطی در بخشهای مختلف را حل کرد.
وی بیان کرد: آلودگی زیست محیطی در حال گسترش است و اکنون دشت شازند در عمق ۱۵۰متری به علت نشست لولههای نفتی آلوده شده و باید رفتار زیست محیطی در بین اقشار مختلف جامعه نهادینه شود.
رییس دانشگاه اراک گفت: آلودگی هوا از جمله مشکلات زیست محیطی است که این روزها در کلانشهرها از جمله اراک معضلات خود را بیپرده نشان میدهد.
«سعید حمیدی» افزود: کلانشهر اراک در۴۰ سال اخیر با هوای پاک و آسمان آبی و باغات سرسبز از جمله مناطق ییلاقی بهشمار میرفت که اکنون از ظرفیت هوای سالم آن چیزی باقی نمانده است.
وی اظهارداشت : عمده مشکلات زیست محیطی با تصمیمات دولت قابل رفع است و استفاده از فناوریهای نو میتوان به این مهم کمک کرد.
رییس دانشگاه اراک خاطرنشان کرد: استفاده از حمل و نقل عمومی و فرهنگسازی برای استفاده از دوچرخه از جمله راهکارهای ساده برای جلوگیری از آلودگی هوا است.
حمیدی ادامه داد: آلودگی هوا هر سال بیش از سالانه ۱۶ میلیارد دلار آ به اقتصاد کشور خسارت وارد میکند که با رفع عوامل آلایندگی میتوان از حجم خسارات انسانی و مالی کاست.
وی افزود: مصرف انرژی در ایران مبنای صحیح ندارد و این کشور پنج برابر اندونزی، سه برابر چین و چهار برابر هند از شاخص مصرف استاندارد عبور کرده است.
وی اظهارداشت: مصرف برق در ایران سه برابر جهان است که برای جمعیت ۲۰۰ میلیون نفر قابل استفاده است.
تبیین تقسیم کار زیست فناوری، چالشهای زیست محیطی استان مرکزی، بررسی آلودگی در تالاب میقان، بررسی آلودگی ۶ دریاچه و تالاب ایران به ۲۱ ژن مقاوم آنتی بیوتیکی و نقش زیست فناوری در کاهش مصرف آنتی بیوتیک، فناوری تثبیت آلایندههای زیست محیطی با استفاده از مالچهای بیولوژیک، زیست پالایی، کاربرد فناوری گیاه پالایی در کلانشهرها، زیست پالایی ترکیبات نفتی، نقش زیست فناوری در توسعه کیتهای تشخیصی و کاهش معضلات زیست محیطی از جمله موضوعاتی بود که در قالب فیلم کوتاه در این نشست تخصصی ارایه شد.
دانشگاه اراک ۶ هزار و ۷۰۰ دانشجو در ۱۲۶ رشته تحصیلی و ۲۶۱ استاد و دانشیار دارد.