«مسکن مهر» طرح اجرایی دولت نهم و دهم با هدف خانه‌دار کردن قشرهای کم‌درآمد بود که با وجود سرفصل‌های پیش‌بینی شده اکنون با گذشت بیش از یک دهه همچنان با چالش‌ها و مشکلاتی همراه است که گره گشایی شماری از مسایل آن در دولت تدبیر و امید دنبال شده است.

در این طرح با واگذاری قطعه زمین رایگان قرار بود که مشوق‌های لازم برای ساخت فراهم آید و در هشت سال تصدی دولت نهم و دهم خانه‌های تعهد شده در جای جای کشور ساخته و به متقاضیان واجدشرایط تحویل شود اما، این طرح در بازه زمانی تعریف شده کامل نشد و به دولت یازدهم تحویل شد.

آمارهای منتشره بیانگر آن است که  یک میلیون ۸۰۰ هزار واحد مسکن مهر تا سال ۱۳۹۶ تکمیل شده که ۴۵ درصد تحویل این واحدها در زمان دولت تدبیر و امید انجام شده است.

براساس آمار موجود، یک میلیون ۵۰۰ هزار واحد از مسکن مهر تاکنون تحویل خانوارها شده ‌است که ۵۶ درصد آن در زمان دولت یازدهم محقق شده است.

سیاست طرح مسکن مهر ساخت واحد مسکونی در حاشیه شهرها بود و این مسئله در هزینه‌بری ایجاد انشعابات جدید آب و برق، گاز و تلفن موثر بوده و در روند کار نیز مشکلات و کندی‌ را سبب شد.

۲ میلیون خانوار واحدهای مسکن مهر کشور را  خریداری کرده‌اند که تعیین تکلیف این واحدها و سکونت پذیرکردن این مجموعه‌ها به معنای واقعی و متناسب با استانداردهای شهری عاملی برای کاهش جمعیت اجاره نشین و اثرگذاری مستقیم بر بازار مسکن کشور است.

علاوه بر تکمیل واحدهای مسکن مهر باقی‌مانده، آغاز طرح اقدام ملی ساخت ۴۰۰ هزار واحد مسکونی، تقویت طرح مسکن روستایی، ایجاد بازار تعهدی مصالح، ظرفیت‌های تامین مالی جدید، اجرای ماده ۲ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن، ابلاغ سیاست‌های عرضه زمین، ارایه بسته پیشنهادی «کاهش التهابات و ساماندهی بازار اجاره مسکن» و ایجاد بنگاه‌های استارت‌آپ معاملات مسکن از دیگر برنامه‌های دولت دوازدهم برای ساماندهی بازار مسکن است که اجرای صحیح و کارشناسی آن می‌تواند مرهمی بر بازار شکننده مسکن و پایانی بر مرثیه خانه‌دار شدن اقشار مختلف مردم باشد.

ساماندهی ۵۰۰ هزار مسکن مهر نیمه کاره در کشور

مدیر عامل سازمان ملی زمین و مسکن در خصوص تدابیر دولت برای سرعت‌بخشی به اتمام مسکن مهر در کشور گفته است: افزایش تسهیلات بانک مسکن از ۴۰ به ۴۵ میلیون تومان و  ابلاغیه افزایش قیمت ساخت این طرح‌ها، امید است هرچه سریعتر بتوان پرونده مسکن مهر را بست.

«علی نبیان» گفت: ۵۰۰ هزار واحد مسکن مهر به‌صورت نیمه‌کاره در کشور وجود دارد که پیگیری امور آن‌ها به حلقه مدیریتی استان‌ها سپرده شده است.

وی افزود: تکمیل طرح‌های مسکن مهر به‌ صورت ویژه در شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر با راهبری سازمان ملی زمین و شهرسازی و زیر ۲۵ هزار نفر توسط بنیاد مسکن و شهرهای جدید در حال انجام است.

مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن اظهار داشت: بهره‌برداری از طرح‌های مسکن مهر به صورت ماهانه در حال انجام بوده و اتمام طرح مسکن مهر به جز طرح هایی که مشکل حقوقی دارند تا پایان سال جاری از برنامه‌های اولویت‌دار وزارت راه و شهرسازی است.

۳۹ هزار و ۴۳۲ واحد سهمیه تکلیفی مسکن مهر استان مرکزی

مدیرکل راه و شهرسازی استان مرکزی گفت: سهمیه تکلیفی مسکن‌مهر این استان در مجموع ۳۹ هزار و ۲۱۰ واحد بود که ۴۳۲ واحد هنوز بلاتکلیف است.

«احمد مرزبان» افزود: ۲۳۰ واحد از سهمیه تکمیل نشده مسکن مهر استان در شهر امیرکبیر و بقیه خود مالک است.

وی اظهارداشت: تلاش می‌شود در سال جاری وضعیت واحدهای نیمه‌کاره مسکن مهر استان مشخص و جشن اختتامیه برگزار شود.

مدیرکل راه و شهرسازی استان مرکزی در ادامه گفت: هشت مسجد، ۶ مدرسه و ۲ طرح تجاری و خدماتی مسکونی در سایت های مسکن مهر با هزینه‌کرد منابع مالی ۴۳۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریالی ایجاد  شده است.

مرزبان افزود: ساخت ۲ مسجد در خمین از محل یارانه‌های بخش مسکن با پنج میلیارد و ۱۷۸ میلیون ریال اعتبار، ایجاد مسجد در شهر مهاجران با منابع مالی سه میلیارد ریال، مسجد و مدرسه در شهر دلیجان با ۱۰ میلیارد و ۲۲۴ میلیون ریال اعتبار از اقداماتی است که در سایت‌های مسکن مهر استان به منظور بهبود امکانات رفاهی انجام شده است.

وی اظهار داشت: ۶ میلیارد و ۵۱۲ میلیون ریال اعتبار برای ساخت یک مسجد در محلات و ساخت یک مدرسه از محل یارانه بخش مسکن هزینه شده است.

«مریم ملاحسینی» از ساکنان شهر امیرکبیر اراک می گوید: بعد از سال‌ها به‌سختی با گرفتن تسهیلات یک واحد مسکونی مهر در شهر امیرکبیر اراک خریداری کردم و سرنوشت تحویل این واحد با وجود چندین مرحله پرداخت در هاله‌ای از ابهام است.

وی افزود: پرداختی برای این واحد مسکونی تمام پس انداز چندساله خانواده بوده و بلاتکلیفی زمان تحویل نگرانی جدی خانواده را برانگیخته است.

«مرتضی آشتیانی» از ساکنان کوی علوی ساوه نیز گفت: مجوعه ساخته شده مسکونی مهر در این شهرستان فاقد امکانات رفاهی کامل است و نبود مرکز آموزشی مناسب در بافت این مجموعه مشکلات جدی در آمد و شد دانش‌آموزان ایجاد کرده است.

وی افزود: کوی علوی ساوه جمعیت قابل توجهی دارد اما، فضای آموزشی متناسب با جمعیت در ایجاد این شهرک پیش‌بینی نشده است.

«سمیه آقاجانی» یکی از متقاضیان مسکن مهر امیرکبیر گفت: نبود درمانگاه در محدوده شهری امیرکبیر باعث شده تا برای کوچکترین خدمات درمانی به درمانگاه داودآباد و یا امکانات درمانی شهر اراک واقع در ۳۰ کیلومتری امیرکبیر مراجعه شود.

دولت تدبیر و امید مسکن مهر را ساماندهی کرد

استاندار مرکزی گفت: عملکرد دولت تدبیر و امید در تکمیل و تحویل طرح مسکن مهر درخشان است و این طرح نیمه کاره از برنامه های دولت قبل بوده که تداوم یافته است.

«سیدعلی آقازاده» افزود: ۶۶۳ واحد مسکن مهر تکمیل نشده در استان مرکزی وجود دارد که ۴۳۱ واحد آن در شهر امیرکبیر است و این واحدها از پیشرفت فیزیکی بالایی برخوردار هستند.

آقازاده بیان کرد: موقعیت مکانی شهر امیرکبیر مناسب است و تلاش می‌شود که ظرف مدت کوتاهی وضعیت ادامه کار مسکن مهر این شهر تعیین تکلیف شود.

استاندار مرکزی ادامه داد: یکی از مهمترین مشکلات طرح مسکن مهر در شهر جدید امیرکبیر تامین آب آشامیدنی بود که حل شده و  آبرسانی به این شهر در حال انجام است.

ادامه داد: پیگیری برای اتمام طرح‌های مسکن مهر در استان مرکزی با قوت ادامه دارد و تلاش می ‌شود که تا پایان سال جاری تمامی سهمیه تعهدی استان تحویل متقاضیان شود.

پرونده مسکن مهر به زودی در استان مرکزی بسته می شود

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی: طرح‌های عارضه‌دار مسکن مهر استان با همکاری بانک مسکن تا پایان امسال تعیین تکلیف خواهند شد.

«محمدرضا رضافرح» افزود: برگزاری جشن پایان مسکن مهر در استان مرکزی در سال جاری دور از انتظار نخواهد بود.

مدیر شعب بانک مسکن استان مرکزی گفت: از محل خط اعتباری مسکن مهر در این استان به ۴۱ هزار و ۳۳۷ متقاضی تسهیلات مسکن پرداخت شده است.

«مجید امیری» افزود: اقساز ۳۹ هزار و ۹۴۷ فقره تسهیلات پرداختی برقرار شده و واحدهای مسکونی آنان واگذار شده است.

وی اظهار داشت: ۳۱۳ مورد از یک‌هزار و ۳۶۳ واحد باقی مسکن مهر استان متعلق به واحدهایی است که به دلیل سو مدیریت تعاونی و تفاهم‌نامه سه‌جانبه در مرحله اجرای فنداسیون  مانده است.

مدیرشعب بانک مسکن استان مرکزی گفت: ۷۱ واحد مسکن مهر استان نیز روستایی هستند که به دلایل مختلف ساخته نشده و طرح در این حوزه تکلیفی رها مانده است.

امیری افزود: یک‌هزار و ۱۰۵ واحد در حال ساخت است که تا پایان سال تکمیل و اقساط تسهیلات به متقاضیان واگذار می‌شود.

وی اظهار داشت: امید می‌رود که تا پایان امسال پرونده مسکن مهر استان مرکزی بسته شود.

مدیرشعب بانک مسکن استان مرکزی گفت: این بانک در زمان اجرای طرح‌ها  وظایف خود که تامین مالی به‌موقع برای عملیات اجرایی بود کامل انجام داده است و انتظار دارد با فروش اقساطی و تعیین تکلیف واحدهای باقی‌مانده، منابع  راکد مانده در طرح‌های نیمه‌کاره و معارض‌دار به‌صورت شناور در چرخه تولید و ایجاد اشتغال به جریان بیافتد.

امیری افزود: تمدید مدت و اعطای تسهیلات متمم توسط بانک برای طرح‌های مسکن مهر انجام می‌شود و تلاش شده اتمام طرح‌ها و بهره‌برداری آن‌ها تسریع شود و انتظار می‌رود که با حمایت مسئولان و دستگاه‌های اجرایی و  همت پیمانکاران، سازندگان و مصرف کنندگان تسهیلات، کار فروش اقساطی و تسویه نهایی تسهیلات بانک شتاب بگیرد.

معاون مسکن شهری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مرکزی گفت: سهمیه این استان در مسکن مهر در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت ۹ هزار و ۳۰۰ واحد بود که  ۹ هزار و ۸۵۳ واحد عقد قرارداد شد.

«محمد اطهری» افزود: عملیات نازک کاری تاکنون در ۹ هزار و ۸۳۱ واحد مکسن مهر در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفرجمعیت استان مرکزی به پایان رسیده است.

وی اظهار داشت:عملیات نازک کاری در  ۵۰ واحد مسکن مهر در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت استان هنوز توسط متقاضی یا تعاونی انجام نشده است که تا آخر امسال تمام می‌شود که شامل چهار واحد در آشتیان، ۲۲ واحد در زاویه پرندک، ۱۵ واحد در فرمیهن و ۹ واحد در کمیجان است.

معاون مشارکت های مردمی اداره کل نوسازی و تجهیز استان مرکزی گفت: در قانون شوراهای آموزش و پرورش، انبوه‌سازان مکلف هستند به‌ازای هر ۲۰۰ واحد مسکونی  یک مدرسه برای خانوارهای ساکن منطقه بسازند.

«آرش دانش نژاد» افزود: پنج هزار واحد مسکونی مهر در کوی کوثر اراک بنا شده که فاقد فضای آموزشی است و طبق قانون باید ۱۴ مدرسه دخترانه و پسرانه در تمامی دوره های تحصیلی در آن ساخته می‌شد.

وی اظهار داشت: با توجه به نیاز منطقه اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس استان مرکزی اقدام به ساخت یک مدرسه کرده است.

معاون مشارکت‌های مردمی اداره کل نوسازی و تجهیز استان مرکزی گفت: انبوه‌ساز کوی کوثر اراک پول زمین برای ساخت مدرسه را نیز گرفته اما نسبت به عملیات اجرایی اقدام نکرده است.

دانش نژاد افزود: انبوه‌ساز در کوی علوی ساوه نیز در قالب طرح مسکن مهر مدرسه‌ای  نساخته است و با توجه به ضرورت وجود فضای آموزشی، خیران ساخت هشت مدرسه را آغاز کرده‌اند.

وی اظهار داشت: فضای آموزشی در مسکن مهر شهرستان های محلات و دلیجان حدود ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که در ساخت آن باید تسریع شود.

یک میلیون ۴۰۰ هزار نفر جمعیت استان مرکزی در ۱۲ شهرستان استان ساکن هستند.

گزارش از: معصومه ابراهیمی 

۶۹۹۱/۳۰۷۵/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.