به گزارش ایرنا، خبرنگاران با وجود اینکه مشکلات اجتماعی و دغدغه های مختلف در راستای  توسعه و آبادانی و بیان کاستی ها و مطالبات قلم می زنند  اما، خودشان با مشکلات زیادی مواجه هستند که با وجود طرح آن ها هنوز پا برجا است و خانواده صبر و پرکار اطلاع رسانی را با دشواری هایی مواجه می کنند.

دست اندرکاران حوزه فرهنگ و رسانه در استان مرکزی معتقدند اهالی رسانه همواره در جهت دهی و ثبت تحولات جامعه فعال هستند اما مطالبات خودشان انباشته شده و با آن ها  پنجه نرم می کنند و می طلبد که با حمایت اصولی و حرفه ای تر شدن هر روز گام های بلندتری را همراه با توسعه بردارند.

 استان مرکزی یکی از پیشتازان در حوزه رسانه های مکتوب است و قدمت رسانه ای آن به بلندای عمر نشریه در کشور است و می طلبد که با توجه موثر متولیان فرهنگ فعالیت های این بخش در قواره ظرفیت های فرهنگی استان مشاهیر ایران باشد و جایگاه تولیدات رسانه ای بهبود یابد.

خبرنگاران مطبوعات محلی استان مرکزی رقابت نابرابر با رسانه های تصویری، گسترش بی ضابطه فضای مجازی، پایین بودن سرانه مطالعه در جامعه، ساختار بیمار اقتصادی، معضلات بیمه، امکانات کم چاپ و نشر، وضعیت آگهی ها، در آمد اندک و ضعف آموزش را بخشی از مطالبانشان  عنوان کردند.

نشریات محلی قطعه مهمی از پازل اطلاع رسانی هستند  چراکه به انعکاس نیازها و مشکلات زندگی افراد یک منطقه یا محله می‌پردازد اما، جایگاه آن ها به درستی تعریف نشده و ضعف در اجرای قوانین و چالش‌های اقتصادی و حرفه ای سبب شده که کارکرد و رسالت آن ها آنگونه که باید ادا نشود.

رسانه های محلی هویت یافته اند تا پلی بین مردم و مسئولان باشند و با نوای توسعه منطقه ای همگام شوند ولی  امروز به دلیل دست و پنجه نرم کردن با مشکلات مالی، کمبود نیروی حرفه ای آنگونه که باید در حوزه تولید محتوای کیفی ،تحلیل و بازتاب موضوعات مهم منطقه ندرخشیده و بیشتر به آگهی نامه تبدیل شده اند.

مسئولان و فعالان رسانه ای استان مرکزی معتقدند: مهم‌ترین چالش پیش روی مطبوعات محلی علاوه بر نبود توازن میان درآمد و هزینه ناشی از افزایش هزینه های سرسام آور تامین کاغذ و لیتوگرافی برای نشریات چاپی، بیمه خبرنگاران  و مسائل مرتبط با سازمان امور مالیاتی است که به تازگی مشکلات بسیاری را برای این قشر از جامعه ایجاد کرده است. 

 با وجود این همه مشکلات، بزرگترین دغدغه خبرنگاران انعکاس دغدغه ها و مشکلات مردم است و آن ها همیشه این رسالت را بر خود مقدم می شمارند و درصدد رفع آن با مسئولان سخن می گویند و این قشر فرهیخته حتی در گرامیداشت روز خبرنگار نیز به دنبال انجام رسالت حرفه ای خود هستند.

به اعتقاد شماری از کارشناسان ، خبرنگاری یک شغل حساس و پرمسئولیت است، شغلی که ساعت کاری در آن بی معناست و سختی و فشردگی کار فراوانی را در پیش دارد و کاش همه این را بدانند که بیداری یک خبرنگار، بیداری یک جامعه را به دنبال دارد.

۱۷ مرداد آمیختگی با شهادت محمود صارمی خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی دارد که مظلومانه در راه اطلاع رسانی  شهد شیرین شهادت را نوشید اما تا واپسین دقایق قلم را بر زمین نگذاشت.

تفسیر قانون مالیات سنگی بزرگ در مسیر فعالیت رسانه های چاپی

رئیس خانه مطبوعات استان مرکزی گفت:  تفسیری که از قانون مالیات شده و تکالیفی که  از این منظر به تازگی برای رسانه های چاپی عنوان می شود سنگی بزرگ در مسیر فعالیت اهالی رسانه است و به مشکلی جدی تبدیل شده که با وجود پیگیری های مکرر تا کنون اقدامی برای حل آن نشده است.

«مجید نیک عهد» افزود: پیش از این رسانه های چاپی با ارایه اظهار نامه های مالیاتی از پرداخت مالیات معاف می شدند  اما اکنون باید تمامی لیست مالیات، حقوق و دستمزد و فاکتورهای فروش همراه اظهارنامه به اداره کل امور مالیاتی بدهند و این برای رسانه های محلی که مشکلات اقتصادی و کمبود نیروی انسانی دارند طاقت فرسا است. 

وی ادامه داد: نشست های مختلفی با مسئولان استانی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی برگزار شده و قرار است که این مسئله مهم به صورت کارشناسی شده  به خانه ملت ارسال شوددر سطح کلان مورد بررسی و اصلاح قرار بگیرد.

رئیس خانه مطبوعات استان مرکزی بیمه خبرنگاران را از دیگر مشکلات این صنف عنوان کرد و افزود: این مشکل در لایه های مدیریتی حل شده اما در سطوح پایین تر متوقف است  که انتظار می رود مسئولان نسبت پیگیری و تسهیل در روند بیمه خبرنگاران بیش از پیش تلاش کنند.

نیک عهد، افزایش قیمت کاغذ و لیتوگرافی را از دیگر مشکلات رسانه های چاپی عنوان کرد و گفت: بخش عمده ای از نشریات استان به همین دلیل فعالیت خود را متوقف کرده اند که در صورت تداوم این شرایط ضربه مهلکی بر فرهنگ و رسانه استان وارد خواهد آمد.

وی ادامه داد: با وجود عقب نشینی برخی رسانه های چاپی مقابله هجمه سنگین فضای مجازی همچنان بخش عمده ای از دایره اطلاع رسانی استان و حتی کشور از سوی همین رسانه ها تامین می شود و خبرنگاران همچنان در صف اول اطلاع رسانی قرار دارند و انتظار می رود مسئولان نسبت به حل مشکلات فعالان این حوزه گامی اساسی بردارند.

مدیریت رسانه زخمی از هزینه های بالا

مدیرمسئول روزنامه وقایع استان در گفت و گو با ایرنا گفت: مدیریت رسانه این روزها در کشور  به یکی از سخت‌ترین کارهای ممکن تبدیل شده‌ و گرانی افسارگسیخته کاغذ، تامین حقوق و دستتمزد کارکنان، هزینه چاپ و ده‌ها هزینه جانبی دیگر در کنار  کاهش آگهی‌ها به ویژه حذف آگهی‌های ثبتی توان مدیریتی درخت ریشه دار رسانه را روز به روز شکننده و  نحیف‌تر می کند.

«نیره یوسفی راد» افزود: هرچند رسانه‌های بخش دولتی و آن‌هایی که به هر ترتیب از حمایت دولتی و نهادهای عمومی برخوردار هستند و بودجه دارند به اندازه رسانه‌های بخش خصوصی درگیر مشکلات نیستند اما در این شرایط دردناک تمامی اهالی رسانه هم درد هستند اما برخی ناعدالتی ها در توزیع کاغذ و حمایت ها نمک بر زخم ها می پاشد.

وی اظهار داشت: به عنوان مدیرمسئول روزنامه وقایع که در سابقه کار خود انتشار هفتگی تا روزنامه ای را دارد، با چالش‌ها و فراز و نشیب‌های زیادی در این سال‌ها روبه‌رو بودم و همواره کوشیده ام تادر نشریه  شرایطی فراهم شود که  با وجود نبود پشتوانه دولتی و غیردولتی، تریبون  مردم ی آن حفظ شود  و  در همه این سال‌ها از هیچ موضعی کوتاه نیامده و همه توان حرفه ای در راستای بیان مسایل و پیگیری حق مردم بوده هر چند در مدیریت رسانه خود استخوان لای زخم گذاشته و تحمل کرده ام.

مدیرمسئول روزنامه وقایع استان بیان کرد: در  شرایط حساس کنونی کشور وضعیت  اهالی رسانه خطیرتر از هر موقع است  چرا که به دلیل تحریم‌های ظالمانه وضعیت اقتصادی مردم در وضعیت مطلوب نیست و قلم زدن در این هنگام اهمیت مضاعف دارد اگرچه  کالای فرهنگی در سبد هزینه های خانوار کوچک شده و انبوه مشکلات حرفه ای نیز به نشریه محلی فشار می آورد.

نشریه های محلی چالش های فروش دارند

مدیرمسئول هفته نامه اراک نیز  پایین بودن فرهنگ مطالعه و نداشتن قدرت فروش نشریه در بین مخاطبان و کم توجهی به نیاز خواننده در محتوای نشریات را ضعف مهم این حوزه دانست و گفت: کیفی گرایی در تولیدات رسانه ای و تقویت جایگاه حرفه ای مطبوعات استانی مهمترین نیاز این حوزه است که باید مورد توجه قرار گیرد. 

«سمیه بصیرت» افزود: با گسترش چتر  اینترنت در جامعه و تولد رسانه های  اینترنتی، آنلاین، پایگاه اطلاع رسانی و خبرگزاری ها، بیشتر رسانه های مکتوب از روزمرگی خود خارج نشده اند و این امر هشداری برای از دست رفتن مخاطبان است.

وی اظهار داشت: روزنامه و هفته نامه های محلی به عنوان یکی از کالاهای لحاظ شده در  سبد خانوار بودند که با گسترش فضای مجازی از یک طرف و کمرنگ شدن تولید محتوا از طرف دیگر رسانه های مکتوبجای خود را از دست می دهند. 

مدیرمسئول هفته نامه اراک بیان کرد: یک پایگاه خبری یا یک شبکه اجتماعی و خبرگزاری با کمترین میزان هزینه و نیرو فعال می شود اما یک روزنامه  یا هفته نامه با نیروهای بیشتر از جمله امور اداری، تحریریه، صفحه آرایی، ویراستاری، تایپ، عکاسی و توزیع به تولید محتوا می پردازد که این موارد مهم هزینه های بسیاری را برای رسانه های مکتوب ایجاد می کند.

بصیرت بیان کرد: موتور محرکه حرکت در رسانه محلی بحث درآمد است که در استان ها از طریق آگهی‌های دولتی تامین می شود اما توزیع آگهی اول در روزنامه های کشوری انجام می شود و بعد در روزنامه های محلی که این امر یک تبعیض و تهدید برای هفته نامه هاست.

افزایش قیمت کاغذ و مشکلات چاپی  نفس نشریات محلی را گرفته است

سردبیر هفته نامه بهرنگ اراک نیز گفت:  کمبود بی سابقه زینک، افزایشه قیمت کاغذ و بالا رفتن هزینه های کار چاپی نفس رسانه های مکتوب را بریده است.

«زهرا مرادی» افزود: هر لحظه امسال به سختی بر اهالی مطبوعات محلی می گذرد و چالش های اقتصادی شرایطی ایجاد کرده که بسیاری از فعالان این عرصه توانشان درحال تحلیل رفتن است.
وی ادامه داد: خبرنگاران با اشتیاق و تحمل همه دشواری ها خوراک نشریه را تهیه می کنند و آن را به مرحله چاپ می برند اما با کمبود کاغذ و چالش های چاپ مسایل گره می خورد.

سردبیر هفته نامه بهرنگ اراک بیان کرد: از آنجا که دوام و بقای حیات مطبوعات در گرو حمایت های مالی است، این مهم باید آگاهانه و با درک شرایط خاص رسانه ها باشد چرا که تزریق های مالی قطره چکانی ن هم با هزار عذر و بهانه یا به تعطیلی نشریه می انجامد و یا به مقوله تعدیل نیرو ، ارایه کار ضعیف و از دست رفتن توان مطبوعات محلی می انجامد.

مرادی اضافه کرد: برخی مدیران مسئول نشریات در شرایط سخت اقتصادی کنونی برای پرداختن حق الزحمه کمتر، افرادی را به عنوان خبرنگار به کار گرفتند که هیچ گونه تخصصی در این زمینه ندارند و حتی با الفبای اولیه خبرنگاری نیز بیگانه اند و یا فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند که تنها دانسته آن ها در ذهن و بدون مهارت حرفه ای است ، از همین رو نشست های خبری و جلسات دستگاه های اجرایی مملو از خبرنگارنماهایی شده که با دریافت یک کارت هدیه یا مبلغی به نام هزینه رپرتاژ آگهی سکوت می کنند و رسالتی را که در این زمینه دارند عمل نمی کنند.

وی افزود: وقتی ارزان خریدن قلم خبرنگار مرسوم شد و تفکرش به استثمار درآمد دیگر به جای مطالبه گری و طرح سوال از مسئولان و تصمیم گیران، تعریف و تمجید از مدیران باب می شود و این آفت باید در نطفه خفه شود.

تامین تجهیزات بخشی از مشکلات خبرگزاری ها

مدیر خبرگزاری ایسنا استان مرکزی نیز گفت: خبرگزاری ها با وجود اینکه با مشکل تامین کاغذ مواجه نیستند، طیف دیگری از معضلات به ویژه در حوزه تامین مالی و تامین تجهیزات را دارند  که این امر شرایط را برایشان پیچیده کرده و بر این اساس در راستای اطلاع رسانی موفق باید حمایت شوند.

«لیلا بنیادی» افزود: خبرگزاری ها ماهیت متفاوتی از رسانه های مکتوب و پایگاه های خبری دارند و بر همین اساس رسالت ها، رفتارها و رویکردهای متفاوتی نسبت به دیگر رسانه ها و به ویژه رسانه های مکتوب دارند.

وی توضیح داد: این ویژگی ها چالش های پیش روی خبرگزاری ها را نیز به نوعی متفاوت و در برخی موارد خاص  می کند و آسیب شناسی و اقدامات به موقع برای جبران این مشکلات امری ضروری است.

بنیادی اظهار داشت: ویژگی مهم آنلاین بودن و ارسال سریع و لحظه ای اخبار که در حوزه وظایف خبرگزاری ها و رسانه های بر خط است، شرایط کار را برای اهالی تحریریه خبرگزاری ها سخت می کند  و اما این ماهیت کار  است و چیزی که در این بین باید حمایت گر باشد پشتیبانی تجهیزات است تا استرس زایی را کاهش داده و کیفیت را بالا ببرد.

مدیر خبرگزاری ایسنا منطقه مرکزی گفت:  از طرفی همخوانی لازم در پرداخت حق الزحمه خبرنگاران خبرگزاری ها با توجه به  دشواری کار وجود ندارد و یکی از دغدغه های جدی دیگر نیز محرمین اکثریت خبرنگاران  از مزایای بیمه است که ثبات شغلی آنان را شکننده می کند.

بنیادی اظهار داشت: ادعای نقدپذیری مدیران و عدم همراهی برخی مسئولان  و کارشناسان روابط عمومی  و کمرنگ بودن باور تاثیر رسانه در مناسبات اجتماعی و افزایش سواد عمومی از دیگر موضوعاتی است که خبرنگاران از آن رنج می برند و انتظار دارند با گفتمان سازی هدفمند در سطوح تصمیم سازی استان برای حل و جبران آن کاری شود.

وی افزود: نداشتن فرصت استفاده از نیروهای متخصص در بدو ورود به دلیل توانایی پایین مالی خبرگزاری ها و خروج نیروهای تربیت شده پس از مدت کمی فعالیت به بهانه دستمزد نازل از دیگر چالش های کاری این رسانه هاست، هرچند تمامی آنچه گفته شد، مسئولیت ارسال اخبار درست و موثق را از خبرگزاری ها ساقط نمی کند و آنان در هر شرایطی موظف به رشد، خلاقیت و یادگیری و در عین حال اطلاع رسانی سریع، دقیق و صحیح هستند.

مشکلات اقتصادی کشور تاثیر مستقیم بر فعالیت رسانه ها گذاشته است

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی نیز گفت: مشکلات اقتصادی ناشی از تحریم های ناجوانمردانه دشمنان تاثیر مستقیم بر فعالیت رسانه ها به خصوص رسانه های مکتوب گذاشته  و مشکلاتی همچون گرانی کاغذ، تامین ابزار چاپ و  تجهیزات فنی لازم، توان بسیاری از فعالان این عرصه را به شدت کاهش داده است.

حجت الاسلام و المسلمین «عباس دانشی» افزود: با وجود تلاش های وزارت فرهنگ و ارشاد در تامین کاغذ و ابزار چاپ با نرخ مصوب دولتی، همچنان این مشکل سد راه فعالان رسانه های مکتوب است.

وی بیان کرد: مشکلات گرانی کاغذ و تجهیزات برای رسانه های مکتوب  مسئله ای مقطعی است که به زودی با تمهیدات مسئولان رفع می شود اما، مشکل بزرگتر و همیشگی این قشر از جامعه بیمه تامین اجتماعی است که با وجود حمایت های وزارت فرهنگ و ارشاد  اسلامی، مدیران مسئول و صاحب امتیازان رغبتی برای این کار نشان نمی دهند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان مرکزی اظهار داشت: نداشتن امنیت شغلی نیز یکی دیگر از مشکلات خبرنگاران و فعالان رسانه ها است که به همین دلیل خبرنگاران به طور مکرر مجبور به تغییر محل کار خود هستند که این مشکلات باید با همکاری و تعامل صاحب امتیازان و اداره کل فرهنگ و ارشاد و دستگاه های اجرایی حل شود.

حجت الاسلام والمسلمین دانشی ادامه داد: نداشتن تحصیلات و دانش کافی برخی خبرنگاران نیز یکی دیگر از مشکلات این عرصه است که کمتر خبرنگاری به آن توجه می کند در صورتی که تحصیلات، دانش و تجربه در کنار یکدیگر موجبات موفقیت خبرنگاران را فراهم می کند و در این راستا برگزاری دوره های آموزشی هدفگذاری شده است.

وی اظهار داشت: خانه مطبوعات در راستای واگذاری امور رسانه ها به بخش خصوصی فعال شده و باید در بحث دفاع از حقوق حرفه ای افراد نظارت و دخالت داشته باشد.

حجت الاسلام «عباس دانشی» افزود: خبرنگاران به عنوان رکن چهارم دموکراسی و جریان آزاد اطلاعات مطرح هستند که باید با مطالبه گری نسبت به رفع مشکلات جامعه گام بردارند.

شهید «محمود صارمی» در سال ۱۳۷۰ مشغول به همکاری با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران شد و در تاریخ ۱۳۷۵ به عنوان مسئول دفتر خبرگزاری جمهوری اسلامی در مزار شریف افعانستان انتخاب شد و ۲ سال بعد در ۱۷ مرداد ۱۳۷۷ در شهر مزار شریف به دست گروه طالبان به شهادت رسید.

۱۷ مرداد به مناسبت شهادت شهید«محمد صارمی» با عنوان روز خبرنگار نامگذاری شده است.

گزارشگر: مصطفی مجللی نسب

۶۰۱۳/۳۰۱۷

۳۰۱۷/

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
1 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.