به گزارش خبرنگار ایرنا ، علی کریمی مله روز چهارشنبه در سمینار علمی تخصصی بررسی زمینه ها و ابعاد تحولات و جنبش های اجتماعی جدید در دوره جمهوری اسلامی در بابلسر افزود : زمینه های زایش احساسات مبتنی بر جنبش های اجتماعی در نطام جمهوری اسلامی ایران به فراوانی وجود دارد و به چگالی این احساسات هم مرتب دامن زده می شود که مسلما تبعات گریزناپذیری هم دارد.
وی صحبت از جنبش های اجتماعی در زمانی که ناآرامی هایی را در زمان های اخیر داشتیم را کاری مخاطره آمیز برشمرد و افزود: احساسات اساسا یک مقوله اجتماعی هستند که در بطن تعاملات و روابط اجتماعی شکل می گیرند همچون احساس رضایت، خشم، محرومیت و غیره که مایه شکل گیری جنبش های اجتماعی می شود.
استاد علوم سیاسی دانشگاه مازندران افزود: از نظر جامعه شناسی تا قبل از سه دهه اخیر احساسات در جنبش های اجتماعی نقشی نداشته و نگاه ها بیشتر عقل گرا و از موضع سازمانی بوده اما از اوایل دهه 70 میلادی اهمیت نقش احساسات در بروز جنبش های اجتماعی محرز شد.
کریمی تاکید کرد : جامعه شناسان به این مساله پی بردند که تلاش جمعی نیازمند شکل گیری هویت جمعی و زمینه های زایش احساسات است که پیش نیازهای آن احساس بی عدالتی و محرومیت، نارضایتی و گلایه مندی و وقایع احساسی است که شوک های اخلاقی و روحی به جامعه وارد می کنند.
او با بیان اینکه این پدیده ها در ایران زیاد شکل می گیرد، افزود: جامعه وقتی به این باور برسد که شرایط موجود قابل تغییر است و به توانمندی خود، ترس زدایی، اعتمادزدایی از گروه حاکم و اعتماد زایی به گروه فعالان و کنشگران سیاسی برسد دچار حس عاملیت شده و از اینجا جنبش آغاز می شود.
وی به تحقیقی که توسط دانشگاه مریلند آمریکا در خصوص وضعیت رضایتمندی جامعه ما شکل گرفته اشاره کرد و ادامه داد: براساس نتایج این تحقیق میزان نارضایتی در حال افزایش بوده و ارزیابی وضعیت خوب و امیدمندی را نشان نمی دهد.
به گفته وی تحقیقات داخلی هم نشان می دهد جامعه نسبت به آینده امیدوار نیست.
کریمی مله با تاکید بر شناخت عوامل مقصر در این نارضایتی گفت: بر اساس تحقیقات فساد و سوء مدیریت داخلی تا 63 درصد علاوه بر زمینه های اقتصادی در این نارضایتی موثر بوده است.
استاد علوم سیاسی و جامعه شناسی سیاسی دانشگاه مازندران فرسایش اعتماد به نظام در حل مشکلات ، کاهش احساس عدالت و برابری را از دیگر دلایل برشمرد و گفت: پنداشت جامعه از وجود عدالت در جامعه فعلی سخت است.
وی افزود: از منظر جامعه شناسی احساسات ترکیب آزادسازی شناختی و انرژی احساسی مولد جنبش سیاسی و اجتماعی می تواند باشد و در کنار این تحولات عمیق ساختاری در محیط داخلی و خارجی، ناکارآمدی نظام سیاسی و شیشه ای شدن جهان ارتباطی باعث تسری روند نارضایتی شده است.
وی گفت: جامعه ما در وضعیتی قرار گرفته که بی وقفه خودش را می تواند با جامعه هم قطار خود مقایسه کند که این مولد ناامیدی است و حتی وقتی با دهه اول انقلاب مقایسه می کند احساس رضایت نمی کند.
کریمی مله املاک نجومی، حقوق نجومی و شوک های اخلاقی که به جامعه وارد می شود که به لحاظ جامعه شناسی احساسات جامعه را در معرض آمادگی جنبش قرار می دهد از نمونه دلایل آزادسازی احساسات جنبش گرانه برشمرد.
دکتر محمدسالار کسرایی عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در این نشست بیان داشت: در ۶۰ سال گذشته جنبش های اجتماعی در ایران دموکراسی خواهی بوده اما در یک دهه اخیر اتفاقاتی در کشور رخ داده است که نقش جنبش دموکراسی‌خواهی کمرنگ‌تر شده و بیشتر جنبش های اجتماعی برای نان بوده است.
وی افزود: برای بررسی جنبش های اجتماعی باید در ابعاد اقتصادی ، فرهنگی و سیاسی جامعه را بررسی کنیم و بعد از انقلاب اسلامی در هر دولتی بنا به شرایط موجود جنبش‌های اجتماعی در حال تغییر بوده است.
وی بیان داشت دولت روحانی هم امروز با بحران هایی همچون کم آبی، مساله جمعیت و مشکلات موسسات مالی و اعتباری روبروست که این عوامل هم می‌توانند در ایجاد جنبش های اجتماعی نقش آفرین باشد.
وی بیان داشت: در ۱۰ سال اخیر بیشتر معترضین در جنبش های اجتماعی کارگران هستند که بیکار شده اند یا مالباختگان در موسسات مالی اعتباری هستند که این نشان می‌دهد خواسته های مردم دراین سالها تغییر کرده است.
سمینار تخصصی بررسی زمینه ها ، ابعاد تحولات و جنبش های اجتماعی جدید در دوره جمهوری اسلامی ایران با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان به بررسی زمینه های زایش جنبش های اجتماعی از زاویه جامعه شناسی احساسات ، فهم جدید زمینه های روانشناختی در جنبش های اجتماعی ایران ، جنبش های اجتماعی در چرخش پارادایمی ، ارزیابی امکان پذیری و ظرفیت جنبش های اجتماعی در ارتباط میان دولت و جامعه و... در دانشگاه مازندران مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
این سمینار یک روزه روز چهارشنبه از سوی انجمن علوم سیاسی ایران واحد شمال با همکاری پژوهشگاه علوم انسانی ومطالعات فرهنگی و انجمن علمی دانشجویی علوم سیاسی دانشگاه مازندران در بابلسر برگزار شد.
7343/1899/7335
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.