کاخ صفی آباد میراث ماندگار شاه صفی نوه شاه عباس در جنوب غرب شهرستان بهشهر در میان باغی زیبا در استان مازندران است.

به گزارش ایلنا، این بنا در سال 1010 هجری قمری به فرمان شاه عباس کبیر ساخته شده . شاه عباس اول، از نظر علاقه مندی به فرزند دل بند خویش این بنا را کاخ صفی آباد نام گذاری کرد.

کاخ صفی آباد در جنوب غرب شهرستان بهشهر (استان مازندران) و در بالای ارتفاعات منتهی به دشت قرار دارد . این کاخ در زمان شاه صفی نوه شاه عباس توسعه پیدا کرده و عمارت با شکوه صفی آباد مرهون توجه خاص شاه عباس بود . این کاخ در میان باغی زیبا به صورت بنایی مربع شکل که دارای ابعاد 25 * 25 متر بوده و در دو طبقه ساخته شد . ورودی کاخ در سمت شمالی قرار داشته که با عبور از پنج پله امکان دسترسی به داخل طبقه اول کاخ وجود دارد . طبقه اول دارای اتاقهای متعدد بوده که از طریق راهرو و هشتی امکان دسترسی به داخل آن وجود دارد . طبقه دوم نیز دارای راهرو و اتاق های زیبا است .

بنا بر روایت مورخان دیوار های درونی کاخ دارای نقاشیهای گوناگون بوده که متاسفانه امروزه ، اثری از آن بر جای نمانده است . از مصالح به کار رفته در این کاخ ، سنگ ، آجر و گچ است که در قرن اخیر بر اثر ویرانی‌های پیاپی ساخته شد .

این کاخ در زمان حمله افغان ها آسیب دیده و در زمان نادر شاه تعمیر و بازسازی شد .این بنا در زمان قاجاریه نیز مورد مرمت قرار گرفت و در قرن اخیر کاملا احیاء شده است

از کاخ صفی آباد و تا باغ شاه بهشهر که به عمارت چهل ستون مشهور است، یک راه زیر زمینی احداث شده بود که در مواقع ضروری مورد استفاده عبور و مرور یا سایر جریانهای دیگر میگردید. فاصلهٔ کاخ تا دریا در حدود 16کیلومتر است و در ایام سلطنت صفویه به ویژه شاه عباس کبیر این راه زیر زمینی جهت امور سوق الجیشی و جلوگیری از تهاجمات ازبکان و سایر ملل وحشی که در حول و حوش دریای خزر زندگی میکردند، استفاده میشد.

در موازات کاخ صفی آباد چشمهٔ آبی موجود است که به چشمه «پلنگ خیل» شهرت دارد. این آب در ایام فرمانروایی صفویه با شکل روباز و قیمتی و نیز با تنپوشه های سفالی جریان داشت و در وسط ساختمان طبقه اول حرفی مرمر به شکل کثیر اطلاع احداث بود و در تمام طبقات ساختمان از دیواره و غیره به وسیلهٔ تنپوشه های سفالی آب جریان داشت تا تهویهٔ هوا برای ایام تابستان یا احتیاجات دیگر شود.

این کاخ تا سطح دریای خزر حدود 650 متر ارتفاع دارد که چراغهای بندرترکمن و بندرگز از آن نمایان است و تا 30 کیلومتر چشم انداز دارد. این کاخ در حدود 70 سال پیش طعمهٔ حریق شده و به کلی آثار و شکوه باستانی خود را از دست داد. مصالح ساختمانی آن نیز به غارت برده شد. در سال 1315 رضا شاه دستور به تعمیر و مرمت کلیه تأسیسات کاخ را داد.

مجموعه تاریخی صفی آباد که مشتمل بر یک کاخ و باغ بزرگی از دوره صفوی است پس از انقلاب اسلامی در اختیار وزرات اطلاعات قرار گرفت و تا اوایل سال 84 تصمیمی درباره آزاد سازی عرصه و حریم این کاخ صفوی گرفته نشده بود. با حضور مشاور در مجموعه باغ های تاریخی عباس آباد بهشهر به منظور تهیه طرح ساماندهی باغ ها، رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی و گردشگری دستور آزاد سازی مجموعه صفی آباد را برای قرار گرفتن در طرح ساماندهی داد.

اهالی شهر و کسانی که سال‌های قبل از انقلاب را به خاطر دارند، می‌گویند در زمان شاه این ساختمان جهت بهره برداری جاسوسان آمریکایی در اختیار مستشاران آمریکایی بود و بعد از انقلاب فقط چند روزی به دلیل آگاهی دادن به مردم در مورد کارهای آمریکاییان درب آن‌را گشودند و مجددا تا به امروز به دلیل اینکه ساختمان در اختیار یک نهاد نظامی‌ است، از بازدید عموم جلوگیری می‌شود. به همین دلیل تا کنون عکس یا اطلاعات جامعی ای این شاهکار عصر صفوی در دست نیست.

بنای تاریخی چشمه عمارت(دوره صفوی)، «جنوب بهشهر»؛ کاخ صفی آباد(دوره صفوی)، «جنوب غرب بهشهر»؛قلعه پلنگان(دوره صفوی)، «شمال بهشهر، شبه جزیره میانکاله»؛مجموعه بناهای تاریخی شهریاری(دوره قاجار)، «جنوب بهشهر،بخش یانه سر»؛خانه احمد علی خان هزار جریبی(دوره قاجار)، «جنوب بهشهر،بخش یانه سر، روستای یانه سر»؛خانه قدیمی کاردلی(دوره قاجار)، «رستم کلا»؛مجموعه عمارت افغان نژاد(دوره قاجار)، «روستای قره تپه»؛عمارت صیامی(دوره قاجار)، «روستای گرجی محله»؛بز پل(دوره صفوی)، «جنوب شرقی بهشهر، محله قنبر آباد»سیکا پل(دوره صفوی)، «شرق بهشهر، محله قنبر آباد» از جمله جاذبه های گردشگری شهرستان بهشهر به شمار می‌آید.

طبق آخرین سرشماری جمعیت شهرستان بهشهر، بالغ بر 1871184 نفر می باشد؛ که 180.109 نفر در مناطق شهری و 78532 نفر در مناطق روستایی ساکن هستند. همچنین شهرستان بهشهر، دارای 6 دهستان میانکاله و کوهستان در بخش مرکزی، کلباد و پنجهزاره در بخش گلوگاه و دهستان های شهداء و عشرستاق در بخش یانسر است.

بخش مرکزی بهشهر، شامل 16روستا می باشد که 5 روستا در دهستان کوهستان و 11 روستا در دهستان میانکاله است. بخش گلوگاه شامل 29روستا است؛ که 20روستا در دهستان پنجهزاره و 9 روستا در دهستان کلباد می باشد و بخش یانسر شامل 6 8روستا می باشد که 33روستا در دهستان شهداء و 35روستا در دهستان عشرستاق می باشد…

درباره بهشهر می گویند که چون مادر شاه عباس، بهشهری بوده، او با مسافرت به بهشهر، این شهر را پایتخت تابستانی خود کرده و نام آن را به اشرف‌البلاد، یعنی بهترین و شریف‌ترین شهرها، تغییر داده است و در همین زمان ها کاخ‌ها و عمارت‌هایی را در بهشهر بنا کرده است.

 

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.