کارگران، اسوه‌های صبر و استقامت از شریف ‌ترین طبقات جامعه ‌اند که آبادانی ایران مرهون دستان توانا و استقلالش مدیون صبر و استقامت بازوان توانمند آنان است؛ آنانی که سرفرازی میهن عزیزمان ثمره همت والا و پشتکار عظیمشان است.

به گزارش ایلنا از ساری،کارگران، اسوه‌های صبر و استقامت از شریف ‌ترین طبقات جامعه ‌اند که آبادانی ایران مرهون دستان توانا و استقلالش مدیون صبر و استقامت بازوان توانمند آنان است؛ آنانی که سرفرازی میهن عزیزمان ثمره همت والا و پشتکار عظیمشان است. کارگرانی که رنج‌ها و غصه‌ها را عاشقانه به جان می‌خرند و حاصل دست ‌رنجشان اهدای شکوه و عزت و گردش چرخ‌های توسعه و سازندگی این آب و خاک است.

در بسیاری از احادیث و روایات دینی، شأن کارگرهمانند کسی است که به عبادت خدا مشغول است، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز خود کار می کرد و پیوسته به مسلمانان سفارش می فرمود که برای تأمین و اداره زندگی خود کار کنند و دست از تلاش برندارند. در حدیثی فرمود: «کسی که برای کسب درآمد حلال تلاش می کند در راه خداوند قدم نهاده است.»

در آیینه کلام امام خمینی (ره) نیز آمده است: «اگر کشوری رو به رشد برود، با دست شما کارگران عزیز رو به رشد می رود و اگر رو به انحطاط برود باز هم با شماست که رو به انحطاط می رود».

در شهر اگر فرصت بگذارید و قدم بزنید در میادین اصلی کارگرانی را خواهید دید که ساعت‌ها بدون سرپناه به انتظار رزق و روزی حلال چشم ‌به ‌راه کارفرمایی می‌ایستند. مردان و جوانانی که در گرمای طاقت فرسای تابستان و سرمای سوزناک زمستان بدون هیچ امکاناتی و در شرایطی سخت امیدوارند به از راه رسیدن کارفرمایی و پیش می‌آید که ساعت ها و شاید روزهای بیشتر در پی کاری منتظر می‌مانند اما از کار خبری نیست، آن ‌گاه‌ با چه ناامیدی‌ راهی خانه هایی می شوند که بسیاری ‌شان استیجاری است.

با وجود تمام مشکلاتی که برسرراه این زحمت‌ کشان بی‌منت وجود دارد تنها خواسته شان مکانی مسقف است که گرچه احداث آن قول بسیاری از نامزدهای انتخابی شورای شهر درهنگام رأی‌ گیری بود اما وارد پارلمان شهری شدن همانا و فراموشی قولشان به کارگران هم همانا.

برای پیگیری مطالبات به حق کارگران که بسیاری از سقف های این شهر با دستان پینه بسته و توانای آنان ساخته شده اما اکنون خودشان از این مزیت برخوردار نیستند به سراغ شورا و مدیریت شهری رفتیم که آیا در جهت ساماندهی این کارگران که چشم امیدشان را به دستان آنان بسته اند برنامه ای در دستور کار خود دارند یا خیر؟

* حمایت از جامعه کارگری پای ثابت برنامه های شورای شهر ساری

علی اکبر زلیکانی نائب رئیس شوای اسلامی شهر ساری که به اذعان او ساماندهی کارگران ساختمانی و فصلی از مهمترین دغدغه ای است که برای رفع این مشکل از هیچ تلاشی فروگذار نمی کند در واکنش به باور برخی از کارگران مبنی بر این که کاندیداهای شورای شهر پیش از ورود به پارلمان شهری برای تهیه بنایی مسقف برای کارگران فصلی در یک مکان مشخص قول می دهند اما بعد از اینکه وارد صحن شورا شدند به قولشان جامه عمل نمی پوشانند، گفت: واقعا اینطور نیست ،چه در این دوره وچه دوره ی چهارم شورا دغدغه ی نبودن مکان مناسب برای کارگران وجود داشت .

وی با بیان اینکه انجمن های ساختمانی به عنوان مجموعه ای صنفی همکاری و تعامل خوبی با هم دارند، افزود: این انجمن مکانی استیجاری در کوی لسانی واقع در بلوار کشاورز داشت که کارگران امور مربوط به حوزه ی خود را در آن مکان پیگیری می کردند ؛ شورای شهر با همکاری و تعامل شهردار ساری برای رفاه حال این قشر زحمتکش جامعه مکانی را درخیابان جام جم به آنها واگذار کرد تا از حالت استیجاری خارج شده و اموراتشان را با سهولت پیگیری کنند.

* مکان یابی برای ایجاد مکان استقرار کارگران در ساری

عضو شورای اسلامی شهر ساری گفت: دو طرح در شمال و جنوب ساری برای تکریم کارگران و جلوگیری از پراکندگی آنان در برنامه های شورا و شهرداری لحاظ شد و شهرداری نیز بودجه ای را برای انجام این امر در نظر گرفت اما برخی ضوابط اداری مانع تسریع در روند کار شده است به این دلیل که منطقه ای که در جنوب شهر برای این کار درنظر گرفته شد، در حریم راه آهن قرار دارد و راه آهن با انجام این کار مخالف است، مکانی دیگر در زیر پل سردار نبوی که محل تجمع کارگران است در نظر گرفته شد که آن هم با برخی مخالفت ها روبرو شده است ، بنابراین ضمن در نظر گرفتن این مشکلات، باید زمینه را برای تحقق این امر فراهم کنیم.

وی ضمن ابراز نگرانی از شرایط اقتصادی حاکم بر جامعه بویژه درحوزه کارگران، گفت: لازم است که بیشتر به این موضوع پرداخته شود، در عین حال طبق آمار شهرداری میزان ساخت و ساز نیز با کاهش روبرو بوده و توقف کاری زیادی را در بحث ساختمان داریم که تاثیرات منفی آن در جامعه به ویژه در میان قشر کارگر بیشتر نمود یافته است بدین جهت که ارتزاق بسیاری از آنان به صورت مستقیم غیر مستقیم از طریق صنعت ساختمان است و این موضوع نگرانی ما را مضاعف می کند.

**هویت بخشی کارگران ، دغدغه جدی شورا

  زلیکانی هویت بخشی به قشر کارگر را که درابعاد مختلف دارای مشکلات زیادی هستند، یکی از ضروریات برشمرد و تأکید کرد: «با توجه به مهم بودن این موضوع و در دفاع از حقوق کارگران و تکریم آنان، لازم است مانع این اتفاق شویم نباید بودجه سال آینده شهرداری به نحوی ببندیم که رغبت ساخت و ساز را کم کند چرا که بیشترین آسیب کاهش ساخت و ساز در شهر متوجه قشر کارگر است و با دقت در روند فعلی به نظر می رسد اوضاع مناسبی را در پیش نداریم.

او ضمن اشاره به تأکید دستگاه های نظارتی بر افزایش میزان جرائم، این باور را که نوع درآمد و پول دریافتی از این راه کثیف است، اشتباه دانست و گفت: با توجه به این موضوع آیا فضای برای ساخت و ساز وجود دارد که کارگران نیز از آن بهره مند شوند؟

نائب رئیس شورای اسلامی شهر ساری چنین نگاهی را موجب افزایش ساخت و ساز در شهرهای ساحلی و شهرهای اطراف مرکز استان دانست و در بیان دلیل آن گفت: نگاهی که در اینجا وجود دارد تمایل به ساخت و ساز را کم می کند و این مسئله بیشترین آسیب را به کارگران ساختمانی وارد می کند، آنان علی رغم مشکلاتی که دارند تمایل چندانی برای مهاجرت به شهرهای دیگر برای کارکردن ندارند؛ گاهی هم شنیده می شود کارگران از استان های دیگر وارد استان مازندران می شوند این امر طبیعی است وقتی ساخت و ساز در مناطقی که ذکر شد وجود داشته باشد به طور حتم کارگران برای کار و امرار معاش به آنجا مهاجرت خواهند کرد.

* ایجاد ۲ مکان استقرار کارگران تا پایان امسال

زلیکانی با اذعان به مشکلات فعلی کارگران در مرکزمازندران گفت: این قول را می دهم تا پایان سال 96 ساختمانی در دو منطقه بلوار کشاورز و میدان فرح آباد برای تجمیع کارگران فصلی و ساختمانی احداث شود ؛ با انجام این کار تشکیلات انجمن صنفی کارگران منجسم ترخواهد شد کما اینکه شهردار ساری نیز بر تحقق این امر تاکید داشته واجرای این پروژه را برهمکاران خود در شهرداری تکیلف کرده است.

نائب رئیس شورای اسلامی شهر ساری در بخش دیگر از سخنانش در مورد کم کردن عوارض شهرداری برای این قشر از جامعه گفت: یک سری قوانین مالیات بر ارزش افزوده وجود دارد ؛ تبصره 3 ماده 50 که گفته است اعطای تخفیف یا معافیت بر تمامی وجوه واریزی به حساب دهیاری ها و شهرداری ها از تاریخ تصویب این قانون که سال 1387 بوده ممنوع و همه ی قوانین با معافیت را ملغی کرده است، اما در ماده 59 قانونی که بعد از سال 91 به عنوان قانون رفع تولید رقابت پذیرتصویب شد آمده که شورا و شهرداری حق دارند در حوزه ی برخی از خدمات و مشاغلی که به تولید کمک می کنند تخفیف قائل شود مثل انجمن انبوه سازان.

برای اینکه شرایط عادلانه باشد،ارزش منطقه ای را در عوارض ملاک عمل قرار دادیم به این معنا که مناطق مرفه شهر که تولید زباله در آنها بیشتر است، عوارض بیشتری پرداخت کنند. در مورد نوسازی ساختمان هم به همین شکل عمل می شود. در واقع افرادی که تمکن مالی بیشتری دارند عوارض بیشتر و آنان که تمکن مالی کمتری دارند عوارض کمتری پرداخت می‌کنند. این طرح با هدف کمک به اقشار ضعیف ،پی ریزی شده و در حال اجراست.

زلیکانی گفت: از طریق این رسانه به شهرداری و شورا تاکید می کنم که باید به سمت عدالت در توزیع حرکت کنیم .

* ورود به فاز عملیاتی مکان استقرار کارگران در ساری

با چنین قولی که از سوی نائب رئیس شورای شهر ساری مبنی بر ساماندهی و رفاه حال کارگران مرکز استان از سوی شورا و شهرداری مطرح شد در ادامه ی آن مهدی عبوری شهردار ساری نیز با تایید خبرساماندهی کارگران ساختمانی و فصلی مرکز مازندران گفت: این قشر مورد توجه مدیریت شهری است و قرار شده که مکان‌هایی برای اسکان آنان در دو نقطه شهر ساری تعبیه شود.

عبوری، شورای اسلامی شهر ساری را پیگیر این پروژه عمرانی دانست بر این که اقدامات عملیاتی آن با هماهنگی معاونت فنی و معاونت خدمات شهری شهرداری ساری در حال انجام است، تأکید کرد.

شهردارساری همچنین به نقش کارگران فصلی و ساختمانی در توسعه کشور اشاره کرد و گفت: نیاز شهروندان و مجریان به خدمات کارگران غیر قابل انکار است؛ خدماتی که نقش عمده ای در طرح‌های عمرانی شهر و حتی کشوری برعهده دارند.

وی ادامه داد: یکی از اساسی ترین بنیان های اجتماعی و اقتصادی یک جامعه، کارگران هستند. کار یک کارگر به گردش چرخ های توسعه یک ملت کمک شایانی می کند بنابراین رفع دغدغده کارگر کمک به توسعه و آبادانی جامعه است.

عباس رشیدی معاون فنی شهرداری ساری با اعلام این خبر که تا پایان سال جاری یکی از ساختمان های شمال یا جنوب شهر ساری برای اسکان کارگران فصلی و ساختمانی در اختیار آنان قرار می گیرد، گفت: نقشه و مکان احداث ساختمان آماده شده است و بنا داریم با انتخاب پیمانکار این پروژه را تا پایان سال جاری به اتمام رسانده و در اختیار کارگران قرار دهیم.

  وی با اعلام اینکه ساماندهی کارگران فصلی و ساختمانی در دستور کار شهرداری ساری قرار دارد، خاطرنشان کرد: شهرداری ساری دو سال است که به صورت ویژه و جدی روی این موضوع کار می‌ کند اما برخی قوانین اداری مانع از آغاز آن شد، اینک با تعامل و رایزنی شرایط احداث ساختمان فراهم است .

معاون فنی شهرداری ساری با بیان اینکه حضور کارگران ساختمانی در نقاط مختلف سطح شهر باعث ازدحام، اختلال و بعضاً ایجاد مزاحمت‌هایی برای شهروندان می‌شود، تصریح کرد: تبعات اجتماعی ناشی از تجمعات، مدیریت شهری را بر آن داشت تا با اتخاذ راه حلی مناسب از تشدید و بروز این مشکلات جلوگیری کند.

رشیدی ارتقاء مهارت‌ های کارگران ساختمانی را از مهم ترین بخش‌های طرح دانست که بر اساس آن کارگران ساختمانی و فصلی در سامانه ‌ها و مکان‌ های مشخصی استقرار می یابند.

وی افزود: برای ساخت این ساختمان بایستی تمام جوانب همچون ایمنی مکان و قوانین پلیس راهور و مجوزهای مربوط به ان را احصاء و سپس به احداث آن اقدام کرد.

انجمن صنفی کارگران مجموعه ای است که در جهت استیفای حقوق و خواست های مشروع و قانونی اعضا تلاش می کند وهمچنین با سایر تشکل های کارگری و کارفرمایی و انجام سایر وظایف و اختیاراتی که به موجب قانون بر عهده انجمن های صنفی قرار داده شده است همکاری می کند و در حال حاضر انجمن کارگران ساختمانی شهرستان ساری به 7500 کارگر ساختمانی عضو رسمی این انجمن خدمات رسانی می کند.

صمد ربانی رئیس انجمن های کارگران ساختمانی ساری و حومه درتشریح فعالیت های این انجمن گفت : انجمن کارگران ساختمان در سال 1387 تاسیس شد و روزانه بالغ بر 200 تا 300 کارگرعضو انجمن ساختمانی برای رسیدگی به مطالباتشان به این مکان مراجعه می کنند.

رئیس انجمن های کارگران ساختمانی ساری و حومه به وجود 12 هزار کارگر فصلی و ساختمانی در شهرستان ساری اشاره کرد و ادامه داد: این میزان به دلیل تغییرات فصلی و مهاجرت کارگران از نقاط دیگر استان همچون خراسان، اردبیل، قزوین ، سمنان و سوادکوه تغییر می کند .

وی افزود: به دلیل اقلیم و شرایط مازندران ، در نیمه اول سال کارگران در بخش کشاورزی مشغول به کار هستند و برخی هم به جهت پایان فصل کشاورزی به عنوان کارگر فصلی به جمع کارگران ساختمانی می پیوندند. اما به دلیل نداشتن مجموعه صنفی و متمرکز آمار درستی از تعداد این کارگران وجود ندارد.

ربانی ادامه داد: کارگران فصلی و ساختمانی، افرادی هستند که به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از رکود تولید و بیکاری، میدان‌ های شهر تبدیل به اداره کاریابی آن‌ها شده است. قشری که تضمینی برای کارشان وجود ندارد، در بهترین حالت فقط چند ماه در سال کار می ‌کنند و به هیچ‌ یک از تشکل‌ های کارگری تعلق ندارند.

وی گفت: میانگین سن این کارگران از زیر 20 سال تا 70 سال است که در برخی از میادین شهر برای کار تجمع می کنند که متاسفانه برخی از این کارگران از مزایای درآمد پایدار، بیمه تکمیلی، پاداش و عیدی برخوردار نیستند و همین موضوع آنان را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است.کما اینکه این افراد ساعت های طولانی در میادین شهر منتظر می مانند تا پیمانکاری از راه برسد و بتوانند آن روز را به سرکار بروند البته اگر اقبال با آنان یار نباشد و در محل کارهم با حادثه ای مواجه شوند به جهت نداشتن بیمه با مشکلات دیگری روبه رو می شوند.

ربانی با تشریح مشکلات کارگران فصلی و ساختمانی جانمایی مکانی مناسب و مسقف برای اسکان این کارگران را امری ضروری و لازم دانست و اشاره کرد: سال گذشته مذاکراتی با شورا و شهرداری ساری درباره احداث مکانی مناسب در دو نقطه شهر ساری برای اسکان کارگران فصلی و ساختمانی انجام شد اما به دلیل برخی از مشکلات اداری این پروژه ابتر ماند ضمن اینکه شهرداری با مساعدت انجام شده مکانی را در خیابان جام جم ساری در اختیار انجمن صنفی کارگران ساختمانی این شهرستان قرار داد که از این بابت از شورا و شهرداری به دلیل تعاملی که با این بخش داشتند تشکر می کنم.

او ادامه داد: کارگران به دلیل اینکه 10 درصد از جمعیت شهری و روستایی را تشکیل می دهند جانمایی مکانی مسقف برای این قشر از جامعه امری بدیهی است چرا که همین کارگران در تمامی برهه از انقلاب پای به پای نظام برای حفظ ارزشهای آن کوشیدند و اکنون نیز این آمادگی در میان کارگران برای هرگونه همکاری با مدیران دستگاه های اجرایی وجود دارد.

ربانی ، معیشت ، نبودن امنیت شغلی و عدم سرپناه مناسب را از دغدغه های مهم در حوزه ی کارگری عنوان کرد و افزود: شایسته است تا کرامت انسانی کارگران حفظ شود به غیر از این تجمع کارگران دربرخی از میادین شهری مرکز مازندران چهره نازیبا به آن می دهد و گاهی هم درگیری هایی که بین کارگران اتفاق می افتد موجب ناهنجاری در مکان تجمع آنان به وجود می آید.

  وی تاکید کرد: بطورحتم موفقیت این طرح هم به نفع کارگران بوده که از سرمای زمستان و گرمای تابستان در امان می مانند و هم شهروندان که در میادین شهر با انبوهی از کارگران مواجه نمی شوند و چهره شهر زیباتر خواهد شد.

رئیس انجمن های کارگران ساختمانی ساری وحومه با اشاره به اجرای پایلوت طرح "توزیع دفترچه کار صنعت ساختمان " در شهرهای ساری و بابل گفت: در صورت احداث ساختمان مورد نظر از سوی شهرداری می توان این طرح را دربین همه ی کارگران تسری داد وبدین طریق کارگران ماهر و غیر ماهر و همچنین استادکاران و کارگران معمولی تفکیک شده و شرایط به عرصه کار برای این قشر از جامعه بهتر فراهم می شود.

ربانی خواستار شد: در صورت تحقق مطالبه کارگران مبنی بر احداث مکانی مسقف در ساری ، شورا و شهرداری مکان مورد نظر را به دلیل اشرافیت با محیط کارگری و نیازهای کارگران و همچنین مدیریت درست و مناسب را در اختیار تشکیلات کارگری به عنوان تنها متولی قانونی قرار دهند که ماحصل آن می تواند تهیه یک بانک اطلاعاتی از کارگران ساختمانی و فصلی و به تبع ساماندهی این قشر از جامعه و همچنین استیفای حق کارگران ساختمانی و فصلی باشد.

او در ادامه با قدردانی از شهردار ساری به دلیل نامگذاری میدانی در شهر به عنوان "میدان کارگر" از دیگر فعالیت های مدیریت شهری و شورا در جهت رفاه حال کارگران تقدیر کرد.

ربانی با بیان اینکه کارگران درارتقای اقتصاد جامعه نقش موثری دارند گفت که به اذعان مسئولین اجرایی کارگران همراه با آنان در پیشرفت و تعالی جامعه گام برمی دارند و از هیچ کوششی در این مسیر فروگذار نمی کنند.

وی در بخش دیگر از سخنانش برتکریم کارگران تاکید کرد و ادامه داد: یکی از معضلاتی که در برخی از فصول سال کارگران فصلی با آن مواجه هستند نحوه انتقال کارگران به محیط کار است که گاهی دیده می شود که تعدادی زیادی از این قشر زحکت کش با وسایل نقلیه رو باز(نیسان) بصورت فشرده به محل کارمورد نظرحمل می شوند ضمن چهره ی زشت این گونه ایاب و ذهاب مخاطراتی را هم با خود به همراه دارد که لازم است تدابیر مناسبی برای تردد کارگران بصورت درست و استاندارد اتخاذ شود.

ربانی افزود: این قشرکه برای تأمین نیاز خانواده‌ها خودگاهی از سایر شهرها و استان‌ها وارد استان مازندران می ‌شوند ناچار به انجام کارهای عمرانی- سخت و حتی زیان آور بوده و در عین حال از حمایت‌های مناسبی برخوردار نیستند.

در پایان امیدواریم با همت والای شورا و شهرداری ساری تا پایان سال 96 مکان استقرار کارگران به اتمام رسیده و آرزوی کارگران برای داشتن سقفی برای ارامش و به دور از هرگونه مخاطرات فصلی تحقق پیدا کند.

گزارش از زهرا شریفی

 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.