به گزارش خبرنگار در شهرستان تنکابن تعداد عطاری ها که تا 2 سال پیش از تعداد انگشتان دست فراتر نمی رفت ولی اکنون به حدود 35 عطاری رسیده است که برخی از آنها در امر درمان مداخله مستقیم دارند.
به گفته کارشناسان ، نااگاهی مردم ، افزایش بیماریها ، ناامیدی از طب مدرن برای درمان و نیز برخی علائق برای رجوع به درمانهای طب سنتی باعث شده تا کاروبار عطاریها رونق یافته و فعالیت انها گسترش یابد در حالیکه بسیاری معتقدند این مراکز باید سازماندهی شده و طب سنتی نوین جایگزین ان شود.
در ایران طب سنتی در سال 1386 وارد عرصه نظام سلامت کشور شد و نخستین دوره دانشجویان طب سنتی پزشکانی بودند که به مدت 4 یا 5 سال به عنوان متخصص وارد این حیطه شدند و هم اکنون حدود 400 نفر اعم از فارغ التحصیل و در حال تحصیل در این رشته وجود دارند.
همچنین داروسازی سنتی نیز با 2 سال تاخیر راه اندازی شد و دانشجویان پس از 4 یا 5 سال تحصیل توانایی آن را پیدا می کنند که داروهایی با کیفیت و موثر برای بیماران تجویز نمایند. هم اکنون 18 دانشگاه آموزش طب سنتی در کشور را برعهده دارند و دانشجویان با استفاده از 14 هزار منبع خطی چاپی یا سنگی ایده ها را استخراج می نمایند.
این در حالی است که در بسیاری از عطاری ها و سلامتکده ها شاهد حضور برخی افراد هستیم که با ادعای تحصیل در رشته طب سنتی اقدام به معاینه بیماران و حتی تجویز داروهای سنتی می کنند که علاوه بر تحمیل هزینه های سنگین خرید دارو ، سلامت افراد را نیز به خطر می اندازند.
یک شهروند تنکابنی که تجربه تلخی از تجویز داروی گیاهی یکی از عطاری ها گفت : چند وقت پیش درد قلب به سراغم آمد به سفارش دوستان به یکی از عطاری های سطح شهر مراجعه کردم و در آنجا فردی بود که ادعا می کرد طب سنتی خوانده و من هم وضعیت جسمانی خود را به ایشان گفتم.
حکمت پورملک در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : این فرد بدون معاینه یا آزمایشی اقدام به نوشتن نسخه و پیچیدن دارو کرد و چندین اقلام مصرفی مانند روغن کنجد و چند عرقیجات را نیز به آن اضافه کرد و سرانجام با پرداخت 95 هزار تومان از آنجا خارج شدم.
وی اظهار داشت : پس از چند روز مصرف این داروهای گیاهی متوجه شدم که دچار تنگی نفس شده ام و به سختی عمل دم و بازدم انجام می دهم و تپش قلبم نیز کاهش نیافته و بلافاصله به بیمارستان مراجعه کردم و دکتر پس از معاینه بلافاصله دستور بستری مرا در آی سی یو صادر کرد .
این شهروند با انتقاد از نبود نظارت بر اینگونه عطاری ها ، خاطر نشان کرد : مسئولان نباید به افرادی که با جان مردم بازی می کنند اجازه فعالیت بدهند و اگر هم دادند باید نظارت های دقیق و مستمری بر آنها داشته باشند.
وی یادآور شد: اگر خلاء قانونی در این زمینه وجود دارد باید هر چه سریعتر برطرف شود و جلوی سودجویان در این زمینه گرفته شود.
در ماده 33 قانون آیین نامه صنفی نظام پزشکی تاکید شده که اگر کسی در کنار طب رایج از طب مکمل مثل طب ایرانی استفاده می کند باید دوره های ویژه و مورد تایید وزارت بهداشت را گذرانده و پس از اتمام دوره تکمیلی ، نظام پزشکی به پروانه مطب این افراد استفاده از طب سنتی را اضافه نماید.
یک کارشناس طب سنتی با غیر قانونی دانستن فعالیت اینگونه افراد در عطاریها و سلامتکده ها گفت : این افراد قطعا دانش و تجربه ای دارند که پزشکان ندارند و با این حال نمی توانند جداگانه مطب بزنند و طبابت مستقل داشته باشند و باید در کنار پزشکان طب رایج فعالیت کنند.
حسین سیف اله زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : اقبال عمومی به طب سنتی در سال های اخیر سبب شده تا برخی افراد سودجو با اندک آموخته خود در زمینه طب سنتی اقدام به راه اندازی عطاری یا سلامتکده کنند و خود مستقیما در امر درمان مداخله نمایند.
وی با بیان اینکه مسئولیت برخورد با اینگونه افراد برعهده وزارت بهداشت است ، اظهار داشت : حتی برخی داروهای گیاهی نیز همچون داروهای شیمیایی دارای عوارض جانبی هستند و در صورت آشنا نبودن به میزان تجویز آنها می تواند صدمات جبران ناپذیری به بیماران وارد نماید.
سیف اله زاده خاطرنشان کرد : مردم بدانند که روش اصلی درمان در طب سنتی با غذا است و اگر حکیمی در همان وهله اول یک توماری از داروهای گیاهی را برای بیمار تجویز نمود باید به دانش آن فرد شک کرد و آن داروها را مصرف نکرد.
وی اطلاع رسانی و آگاهی دادن به مردم در این زمینه را ضروری دانست و یادآور شد : باید نظارت های مستمر و بازرسی های متعدد از این واحدها صورت گیرد تا جلوی برخی سودجویان که با سلامت مردم بازی می کنند ، گرفته شود.
بر اساس آمارهای موجود ، 15 هزار عطاری در کشور فعالیت دارند که بیش از نیمی از آنها غیر مجاز بوده و نیاز است وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ورود جدی تری به این موضوع داشته باشد.
یکی از صاحبان عطاری در تنکابن در خصوص فعالیت این واحد صنفی گفت : اکثر واحدهای صنفی عطاری محصولات گیاهان دارویی عرضه می کنند.
وی که خواست نامش در خبر ذکر شود، افزود : عمده گیاهان دارویی در عطاری ها عرضه می شود شامل انواع عرقیات و یا گیاهان دارویی به صورت خشک است.
این فروشنده در خصوص عرضه برخی اقلام دارویی به مردم نیز گفت : در همه واحدهای صنفی کشور امکان تخلف وجود دارد و این صنف نیز از این قاعده مستثنی نیست.
یک کارشناس دیگر با یادآوری ابلاغ آیین نامه راه اندازی داروخانه های گیاهی، گفت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای سروسامان دادن به وضعیت عطاری‌ها و طب سنتی اقدام به تدوین آیین‌نامه مذکور برای دو دسته افراد یعنی کسانی که Ph.D داروسازی گیاهی و داروسازان که تحصیلات مرتبط دارند کرده است.
علیرضا معتمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : متاسفانه برخی عطاری ها تابلو مغازه خود را به داروخانه گیاهی تغییر داده اند که خلاف قانون است و باید با آنها برخورد شود.
وی بر لزوم تشدید نظارت ها بر عملکرد و فعالیت عطاری ها تاکید کرد و اظهار داشت : از آنجایی که ممکن است برخی عطاری ها با عرضه داروهای بی کیفیت و تقلبی سلامت افراد را در معرض تهدید جدی قرار دهند بنابراین بهتر است وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با نظارت بیشتر بر عملکرد و فعالیت عطاری ها مراکز غیرمجاز را شناسایی و از ادامه فعالیت آنها جلوگیری کند.
معتمدی خاطرنشان کرد : داروهایی که هیچ شناسنامه‌ای ندارد یا در شرایط نامناسب نگهداری می‌شود و یا اصول مصرف در آن‌ها رعایت نشده می‌تواند سلامت انسان را به خطر بیندازد.
رئیس اتحادیه خواربار لبنیات شهرستان تنکابن هم گفت : عطاری ها زیر نظر این اتحادیه فعالیت می کنند و انان قبل از اخذ مجوز نیز در یک دوره اموزشی همانند سایر واحدهای صنفی شرکت می کنند.
اسماعیل حاجی ابراهیمی افزود : از طرف دیگر برای صدور پروانه کسب و فعالیت در عطاری ها باید استعلام مرکز بهداشت شهرستان اخذ شود و در غیر این صورت صدور مجوز امکانپذیر نیست.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد 35 عطاری در این شهرستان فعالیت دارند، گفت : برخی از این افراد دارای تخصص هستند و برخی دیگر به صورت تجربی از پدرانشان یاد گرفتند و برخی دیگر نیز تخصص خاصی ندارند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان تنکابن نیز در این باره گفت : بر اساس قانون اینگونه مراکز می بایست گیاهان دارویی عرضه کنند و نه اینکه داروی گیاهی به مراجعه کنندگان بفروشند.
نیما نژادمقدم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : متاسفانه مجوز فعالیت این واحد ها توسط اتحادیه های صنفی صادر می شود و هیچ نظارتی هم در زمینه فروش محصولات صورت نمی گیرد.
وی با بیان اینکه مداخله در درمان و تجویز دارو در عطاری ها خلاف قانون است ، اظهار داشت : در مواردی که شکایتی علیه این واحد ها صورت گیرد یا فروش مواد روانگردان و محرک های صنعتی گزارش شود اداره بهداشت موظف به پلمپ این واحد هاست.
به گفته نژاد مقدم ، تمامی اقلام موجود در این عطاری ها باید پروانه بهداشت ، بهره برداری و علامت سیب سلامت داشته باشند و در غیر این صورت تخلف محسوب می شود.
وی خاطرنشان کرد : متاسفانه دست وزارت بهداشت در دادن مجوز فعالیت در این زمینه کوتاه است و باید اصلاحاتی در این زمینه صورت گیرد.
شهرستان های تنکابن ، رامسر و عباس آباد در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار: علیرضا پورعلم **انتشار دهنده: محسن حسن نیا
/1602/7513/1899
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.