خالی ماندن نیمی از ظرفیت سدهای مازندران به معنای در پیش بودن سالی سخت برای برنجکاری در این استان است ، محصولی که کشت آن مهم ترین راه تامین معیشت کشاورزان این استان محسوب می شود و تنها راه رونق بخشی به آن نیز وجود آب فراوان در پشت سدها ، آببندان ها ، تالاب ها و رودخانه هاست .
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران اعلام کرد که در حال حاضر ذخیره آب پشت سدهای استان به 125 میلیون متر مکعب رسیده که به معنای آبگیری کمتر از 54 درصدی در مقایسه با سال گذشته است .
ابراهیم یخکشی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : این مقدار آب ذخیره شده پشت سدهای مازندران نسبت به مدت مشابه سال قبل 110 میلیون متر مکعب کمتر است.
مازندران دارای 2 سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک با ظرفیت 325 میلیون متر مکعب است.
این استان 230 هزار هکتار زمین شالیزاری دارد که با تولید سالانه بیش از یک میلیون 50 هزار تن برنج سفید ، 42 درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند .
** خداحافظی با کشت دوم
کشت اول برنج در مازندران با توجه به رواج کشت دوم در سال های اخیر از اواسط اسفند آغاز می شود و خالی ماندن ظرفیت آبگیری سدها به معنای ضربه پذیری کشت این محصول راهبردی در استان است .
کشت دوم برنج به دو شیوه پرورش ساقه یا ' دونوچ ' و کشت مجدد در ماههای تیر و مرداد و پس از برداشت کشت اول انجام می شود ، ولی با توجه به شرایط آبگیری سدها در سال زراعی جاری به نظر می رسد کشاورزان از هم اکنون باید با این کشت اضافی خداحافظی کنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران گفت : هم اکنون ذخیره آب پشت سدهای شهید رجایی 36 میلیون و سد البرز 75 میلیون متر مکعب است.
وی افزود : با توجه به اینکه متوسط بارش فصل زمستان سال 95 استان حدود 130 میلی‌ متر بود که نسبت به میانگین بلندمدت حدود 30 درصد و نسبت به فصل زمستان سال 94 حدود 33 درصد کاهش داشت ، احتمالا در سال زراعی جاری هم در خوشبینانه ترین حالت وضعیت مشابهی را تجربه خواهیم کرد.
وی تامین آب برای شالیزارهای استان را مهم ترین برنامه شرکت آب منطقه ای برشمرد و گفت : امیدواریم به رغم پیش بینی های هواشناسی ، با بارندگی بیشتر در فصل زمستان و بارش بموقع در فصل بهار بتوانیم مشکل کشاورزان بویژه برنج کاران را حل کنیم .
مازندران 460 هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه حدود هفت میلیون تن انواع محصول از آنها برداشت می شود .
20 درصد از آب کشاورزی مازندران از طریق سدها و آب بندان ها و بقیه از آبهای سطحی و زیر زمینی تامین می شود.
استان مازندران 800 قطعه آببندان با ظرفیت حدود 370 میلیون متر مکعب دارد که نقش مهمی در تامین آب زمین های کشاورزی و پرورش ماهی دارد.
اگر چه بهره گیری از بارش های بهاری نقش زیادی در کشاورزی مازندران دارد ، ولی بارندگی در این فصل اگر بهنگام نباشد نه تنها برای کشاورزی از جمله برنجکاری مفید نیست بلکه سبب ایجاد خسارت برای کشاورزان می شود.
** کاهش روان آب علت خالی ماندن ظرفیت سدها
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای مازندران به کاهش یک متر مکعبی در ثانبه روان آب در ورودی سدهای استان در سال جاری اشاره کرد و گفت : بارندگی های آبان و آذر امسال به عنوان 2 ماه پرباران سال زراعی در مازندران بسیار اندک بوده است.
سال زراعی از ماه مهر هر سال آغاز می شود و در پایان شهریور سال بعد خاتمه می یابد.
حدود نیمی از 230 هزار هکتار زمین های شالیزاری مازندران در منطقه دشت هراز شامل شهرستان های آمل ، بابل ، محمودآباد ، فریدونکنار و بابلسر واقع است که اگر سد در حال ساخت هراز به بهره برداری برسد ظرفیت مهار آب سطحی استان از حدود 11درصد فعلی به 24درصد افزایش می یابد.
سد مخزنی هراز آمل از نوع خاکی با هسته رسی به ارتفاع 150 متر و 373 متر طول تاج سد به ظرفیت نهایی 650میلیون مترمکعب بر روی رودخانه هراز درحال ساخت است و هفته گذشته عملیات خاک ریزی این سد آغاز شد.
بر اساس آمارهای رسمی ، توان بالقوه آب مازندران در حد 6 میلیارد و ‎ 600میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ 900میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است .
به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ 550میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‎ 350میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی در مازندران بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
خبرنگار : سید رضا هاشمی کروئی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
6990/1654
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.