نبود چشمانداز علمی برای پایان تلفات پرندگان مهاجر در تالاب بینالمللی میانکاله در مازندران که از ۹ روز پیش برای دومین سال پیاپی شروع شد و همچنان ادامه دارد، سرنوشت مبهمی را پیش روی این مهمانان زمستانی قرار داده است.
بر اساس گزارش محیط زیست مازندران از آغاز مشاهده تلفات پرندگان مهاجر در میانکاله و خلیج گرگان تاکنون که ۹ روز می گذرد، ۲ هزار و ۲۰۴ بال از ۱۳ گونه مختلف از پرندگان مهاجر تلف شدند و همچنان پیش بینی می شوند که این تلفات ادامه داشته باشد.
به گزارش جماران به نقل از ایرنا، تلفات پرندگان مهاجر که در روزهای اول تنها در میان سه گونه و عمدتا فلامینگو و چنگر مشاهده شده بود ، طی یک هفته به گونه های مختلف رسیده است. پارسال هم تلفات از چنگر شروع شد و سپس به دیگر گونه ها رسید و حتی پرندگان شکاری را که از گوشت لاشه های تلف شده تغذیه کرده بودند ، در بر گرفت.
تلفات مشکوک پرندگان مهاجر زمستان گذران ابتدا بهمن ماه سال گذشته مشاهده شد. پارسال بیش از ۵۰ هزار بال پرنده مهاجر تلف شدند و تلفات هم تا فصل بازگشت زمستان گذران ها به سرزمین اصلی ادامه یافت و در نهایت با رفتن این پرندگان به صفر رسید.
امسال نیز تلفات در ماه بهمن شروع شد ولی تنها اقدام صورت گرفته تاکنون جمع آوری لاشه از سوی محیط بانان مجموعه حفاظت محیط زیست شهرستان های بهشهر و گلوگاه و مجموعه اداره کل مازندران بوده است.
مدیرکل محیطزیست مازندران در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : بر اساس اعلام سازمان دامپزشکی کشور علت اولیه تلفات پرندگان مهاجر زمستان گذران در تالاب بین المللی میانکاله بوتولیسم است و نتیجه قطعی دلیل بروز این بیماری نیز در دست بررسی آزمایشگاهی قرار دارد و احتمالا طی چند روز آینده آماده و اعلام می شود.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی افزود : در شرایط فعلی تنها کاری که از محیط بانان و حفاظت محیط زیست بر می آید پایش تالاب میانکاله و خلیج گرگان برای جمع آوری لاشه پرندگان تلف شده می باشد و احتمال می رود که کماکان این روند تلفات کم و بیش ادامه داشته باشد.
تداوم کمآبی تالاب و مرگ و میر پرندگان
وی به استناد دیدگاه کارشناسان علت وجود سم بوتولیسم در تالاب میانکاله و خلیج گرگان را کاهش آب این مناطق اعلام کرد و گفت : با توجه به این که عوامل مستعد این بیماری شامل کم شدن آب ورودی به داخل تالاب بین المللی میانکاله همچنان وجود دارد ، نمی توان حداقل بدون اجرای برخی برنامه های مصوب برای احیاء تالاب ، امیدی به پایان تلفات نه تنها برای سال جاری که برای سنوات آینده نیز پیش بینی کرد.
مدیرکل محیط زیست مازندران اضافه کرد : در شرایط فعلی پایش روزانه در تالاب بین المللی میانکاله از سوی نیروهای مستقر انجام می شود و با اضافه شدن یک دستگاه تراکسور ، این پایش با سرعت بیشتری در حال انجام است و این روند نیز همچنان ادامه خواهد یافت.
ابراهیمی کارنامی در مورد راهکارهای پیشگیرانه برای کاهش تلفات پرندگان مهاجر زمستان گذران هم توضیح داد : در شرایط فعلی ارایه حق آبه تالاب بین المللی میانکاله که از پشتوانه مصوبات استانی احیاء تالاب نیز برخوردار است ، یکی از راهکارهای دم دستی مد نظر کارشناسان است که می بایست در دستور کار فوری وزارت نیرو و زیر مجموعه آن در داخل استان قرار گیرد.
وی افزود : متاسفانه این حق آبه با وجود برخورداری از مصوبات استانی احیاء تالاب بین المللی میانکاله تاکنون از سوی وزارت نیرو و یا زیرمجموعه آن در استان یعنی شرکت آب منطقه ای عملیاتی نشده است، در حالی که می بایست این حق آبه از طریق سد گلورد و نکا رود تامین شود تا بتوانیم سطح آب تالاب را افزایش دهیم.
ابراهیمی کارنامی پمپاژ آب از دریای خزر به داخل تالاب بین المللی میانکاله را یکی دیگر از راهکارهای کارشناسانه پیش از تایید لایروبی کانال " چپقلی " و " خزینی " برای این انتقال دانست که باید در دستور کار فوری قرار گیرد.
مدیرکل محیط زیست مازندران پلمپ چاه ها و آببندان های غیر مجاز و پرورش ماهی در بالادست تالاب بین المللی میانکاله را هم از دیگر راهکارهای لازم برای احیاء بیان کرد و خاطرنشان کرد : قطعا اگر این برنامه های احیاء اجرایی نشود، در سنوات آینده نیز احتمال بروز این بیماری و تلفات دهها هزار بال پرندگان مهاجر نیز تکرار می شود.