به گزارش خبرنگار ایرنا،با روند کاهشی ویروس کرونا در استان مازندران همانند اکثر استان های کشور و اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی هوشمند که از سرگیری اکثر فعالیت های صنفی و تولیدی و صنعتی کم خطر در این خطه شمال کشور را به دنبال داشت،انتظار می رود توزیع اقلام و تجهیزات حفاظتی نسبت به گذشته بیشتر در دسترس مردم برای حفاظت شخصی در برابر ویروس کرونا قرار گیرد. ولی بررسی میدانی حاکیست که این کمبودها در بازار همچنان وجود دارد و تاکنون هیچ یک از این اقلام برای فروش حتی محدود در اختیار داروخانه ها و فروشگاههای تجهیزات پزشکی قرار نگرفته است.
براساس آمار رسمی ارایه شده از سوی مسوولان استانی صرفنظر از کارگاههای تولیدی مرتبط با بسیج مردمی که حدود ۴ میلیون دستکش و ماسک را تولید و توزیع کردند، بیش از ۱۰ میلیون دستکش و ماسک در کارگاههای صنعتی بهداشتی استانی تولید شد که ۶۰ درصد از این تجهیزات حفاظتی برای نیاز استانی پیش بینی و مابقی به استان های دیگر ارسال شد.
افزایش تقاضای تجهیزات حفاظتی با شروع فعالیت کشاورزی 
اگرچه بخشی از این اقلام تجهیزات حفاظتی با کمک بسیج مردمی و مشارکت عمومی در سطح استان مازندران در اوج شیوع ویروس کرونا به صورت خودجوش در کارگاههای خانگی تولید و به صورت رایگان  به صورت محدود در اختیار مردم قرار داده شدو در روزهای ابتدای کرونا نیاز اولیه مردم را تامین کرد، ولی این روزها با روند کاهشی ابتلا و ته کشیدن کیسه مالی این کارگاهها که اکثرشان تولیدات خود را رایگان در اختیار مردم می گذاشتند، باعث شده تا کمبودها بیش از گذشته در بازار احساس شود.
علاوه بر آن با شروع طرح فاصله گذاری اجتماعی هوشمند و فعالیت های کشاورزی در این استان که حدود ۳۰۰ هزار بهره بردار  را راهی مزارع و باغات کرد، نیاز به این اقلام بیش از دوران خانه نشینی احساس می شود که کمبود این تجهیزات در کنار اجرای طرح های فاصله گذاری می تواند نتایج بغرنجی را در آینده از لحاظ شروع موج دوم ابتلا رقم بزند که مدیریت آن به مراتب سخت تر از موج اول است.
ضعف مدیریت توزیع پاشنه آشیل کمبودها 
براساس آمار تاکنون صرفا در واحدهای تولید ماسک و دستکش در این خطه شمال کشور به عنوان تولیدکنندگان تجهیزات حفاظتی بیش از ۱۰ میلیون دست، دستکش و ماسک تولید شد که نه تنها نیاز مراکز درمانی استانی را تامین که بخش زیادی از این سرریز نیاز استان مازندران به سایر استان های همجوار و حتی پایتخت ارسال شد به گونه ای که بنا به اظهارات مسوولان دانشگاه علوم پزشکی استانی قرار بود به دلیل تامین نیاز مراکز درمانی و نزولی شدن روند ابتلا، بخشی از اقلام تجهیزاتی مازادراهی داروخانه  شود که بتوانند به صورت محدود در اختیار مردم قرار دهند.
این درحالیست که بررسی ها نشان می دهد با گذشت حدود یک ماه از وعده مسوولان علوم پزشکی استان مازندزان برای توزیع اقلام حفاظتی در سطح داروخانه ها ، این کار به دلایلی از جمله اختلاف بین شرکت های توزیع و پخش با دانشگاه علوم پزشکی استان در چگونگی دریافت وجه، همچنان این توزیع ابتر ماند و داروخانه داران نیز از اقلام تجهیزات خودساخته استفاده می کنند.
فروش تجهیزات حفاظتی از سوی دستفروشان 
در حالی این روزها در مازندران داروخانه ها و حتی اکثر فروشگاههای لوازم بهداشتی اقلام حفاظتی را برای  فروش به دلیل ممنوعیت توزیع و حتی فروش مصوب ستاد ملی مقابله دراختیار ندارند که این تجهیزات حفاظتی به وفور با چندین برابر قیمت اصلی در کنار خیابان از سوی دستفروشان و دلالان به مردم فروخته می شود و مردم نیز به دلیل نیاز برای حفاظتشان در برابر ویروس کرونا به ناچار این اقلام را از دستفرشان کنار خیابان خریداری می کنند. اکثر فروشندگان این تجهیزات حتی امکان نگهداری بهداشتی این اقلام را در اختیارشان ندارند، به طوری که چه بسا همین اقلام نیز به دلیل رعایت نشدن نکات بهداشتی در نگهداری می تواند ناقل ویروس نیز باشد.
درحال حاضر یک بسته ۲۰ تایی دستکش لاتکس در بازار بین یک میلیون تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار ریال به مردم فروخته می شود، در حالی که قیمت مصرف کننده بر روی بسته بندی کمتر از نصف این قیمت است و تاکنون نیز برخوردهای دستگاههای نظارتی نیز نتوانست بازار فروش این اقلام را از دستفروشان کنار خیابانی خارج کند.
 همچنین قیمت برخی از این اقلام از جمله ماسک های n۹۵ , ۹۹ نیز در بازار آزاد و برخی سوپرمارکت ها تا ۲۰۰ هزار ریال نیز به فروش می رسد.
غیراستاندارد بودن اکثر ماسک های دست ساز خانگی 
در تحقیقی در سال ۲۰۱۵ بر روی ماسک ها صورت گرفت نشان داده که  ماسک های پارچه ای تنها مانع ۳ درصد از ذرات  می شوند  و این در حالی بود که این میزان در ماسک های پزشکی ۵۶ درصد ذرات و در ماسک های اِن نود و پنج ۹۹/۹ درصد ذرات بود.
این تحقیق نشان داد نیروهای درمانی ای که از ماسک پارچه ای استفاده می کردند، احتمال ابتلا به بیماری های شبه آنفولانزا در آن ها به میزان چشمگیری بیشتر بود.
علاوه بر آن در تحقیق مشابه در سال ۲۰۱۳ هم نشان داد از ماسک های پارچه ای ساخته شده از تیشرت های نخی، روبالشی ها یا حوله های ظرفشویی فقط به عنوان آخرین گزینه باید استفاده کرد چون مقدار ایروسلی (قطرات ریز معلق در هوا) که این ماسک ها مانع از نفوذ آن ها می شوند فقط یک سوم مقداری است ماسک های جراحی مسدود می کنند. گرچه همین تحقیق نشان داده بود استفاده از ماسک های پارچه ای بهتر از نداشتن هیچگونه محافظی است، ولی ذرات ویروس کوچک تر از آن هستند که اغلب پارچه های خانگی بتوانند جلودار آنها باشد.
عدم توزیع اقلام حفاظتی در داروخانه ها 
یکی از متصدیان داروخانه در ساری به خبرنگار ایرنا می گوید : فروش اقلام و تجهیزات حفاظتی در داروخانه های استان مازندران ، ازاسفندماه ممنوع اعلام شده و در این مدت هیچ اقلامی از قبیل ماسک و دستکش در این مراکز توزیع نشد.
محسن زیاری در گفت و گو با خبرنگارایرنا افزود : در شرایط فعلی کارکنان داروخانه ها به صورت دست ساز برای خودشان ماسک و دستکش پلاستیکی تولید کردند و از آن استفاده می کنند و حتی برای نیاز کارکنان نیز این اقلام به ما داده نشد.
توزیع اقلام حفاظتی زیر نظر علوم پزشکی 
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت مازندران می گوید : تمام واحدهای تولید تجهیزات حفاظتی از استان اعم از دستکش و ماسک به طور تمام وقت و بیش از ظرفیت اسمی خودشان در حال فعالیت هستند و ۶۰ درصد از تولیدات این واحدها نیز برای مصرف استانی تصویب شد.
حسینعلی قوانلو در گفت و گو با خبرنگارایرنا گفت : علاوه بر آن تعدادی از کارگاهها تولید ماسک در سطح استان با مشارکت نیروهای بسیج و سپاه برای تولید  این اقلام فعال شدند که توانستند نیاز استانی را تامین و بخش مازاد نیز به سایر استان ها ارسال شود.
وی اضافه کرد :  براساس مصوبه ستاد مقابله با کرونا  سازمان های صمت در سطح استان ها صرفا کار توزیع مواد ضد عفونی را بر عهده دارند که در سطح استان نیز با توزیع مناسب مشکلی در این زمینه وجود ندارد و  به میزان نیاز در استان تولید مواد ضدعفونی وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد : توزیع ماسک و دستکش در سطح استان برای داروخانه در حیطه اختیارات دانشگاه علوم پزشکی قرار دارد و پیگیری برای توزیع این اقلام در داروخانه ها نیز دست انجام است که نظر می رسد به دلیل اختلاف در چگونگی دریافت هزینه های فروش این اقلام موجب شده تا تاخیر در توزیع انجام شود.
عدم پاسخگویی مدیران دانشگاه علوم پزشکی مازندران 
در تماس مکرر خبرنگارایرنا با مسولان دانشگاه علوم پزشکی مازندران ( رییس و معاون بهداشتی ) هیچ یک از این مدیران به دلیل حضور در جلسات مقابله در استان و دانشگاه قادر به پاسخگویی نبودند.
در استان مازندران طبق آخرین آمار هم اکنون حدود ۶۵۰ بیمار مبتلا به ویروس کرونا در بیمارستان ها و مراکز درمانی این خطه شمال کشور بستری هستند و تاکنون نزدیک به سه هزار نفر پس از بهبودی از بیمارستان های استان مرخص شدند.
براساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران روند نزولی ابتلا به ویروس کرونا در این استان که از حدود سه هفته قبل شروع شده بود، همچنان ادامه دارد.
 


 

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.