عزیزالله شهیدی فر روز چهارشنبه در حاشیه ستاد پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا مازندران درگفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: علاوه بر این که بانک های نشا با حداکثر و حتی بیشتر از ظرفیت در حال تهیه بوته برای انجام نشا کاری مکانیزه هستند، بسیاری از شالیکاران نیز با تهیه سینی در صدد تهیه بوته شالی برای کشت با دستگاه شدند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اظهار این که رعایت پروتکل های بهداشتی در فعالیت های کشاورزی یک اصل است و امروز دانش کشاورزان نیز به همت رسانه ها درحوزه چگونگی رعایت موازین بهداشتی کامل شده است ، اظهار داشت: طبق بررسی های صورت گرفته روستائیان مازندران در ۴۵ روز اخیر کمترین آسیب را از بیماری کرونا داشته اند.
وی ادامه داد: اگرچه روستائیان تا کنون به درستی همه موارد را رعایت کردند ولی از امروز که حدود ۶۰ درصد نشا کاری باید به صورت سنتی و با بکار گیری کارگران انجام شود ،این موضوع به دغدغه جدی استان تبدیل شده است.
شهیدی فر با بیان اینکه دامداران ، آبزی پروران ، صاحبان صنعت طیور و گل و گیاه و همچنین باغداران استان تا کنون به درستی همه موازین بهداشتی را در فعالیت کشاورزی رعایت کردند ، گفت: با شروع نشا کاری دغدغه شیوع ویروس کرونا جدی است واگر موارد مهم در رعایت پروتکل های بهداشتی از جمله تردد ، اسکان ، تهیه غذا و صرف آن و مهمتر از همه بکار گیری کارگران مورد بی توجهی قرار بگیرد، ممنکن است با خطر امنیت غذایی مواجه شویم.
این مسئول کشاورزی مازندران بر رعایت فواصل اجتماعی و ضد عفونی تجهیزات و امکانات کشاورزی تاکید کرد و گفت: با توجه به این که شرایط برای کشت مکانیزه بیشتر در شالیکاری بوجود آمده است ، شالیکاران عجله ای در نشا سنتی نکنند.
وی پرداخت ۱۰ روزه تسهیلات از سوی بانک کشاورزی و خرید دستگاه نشا کار را به عنوان یک اقدام مهم ستاد پیشگیری از ویروس کرونا برای افزایش نشا کاری مکانیزه در استان دانست و گفت : تاکید می کنم شالیکاران در نشا سنتی نیز عجله نکنند ، چراکه هنوز هوای استان سرد است و خطر سرما برای رشد و نمو بوته نشا وجود دارد.
رئیس جهاد کشاورزی مازندران ممنوعیت استفاده از کارگران غیر بومی در کشت برنج را جدی دانست و گفت: طبق برنامه امسال نیمی از کشت برنج استان به صورت کاملا مکانیزه خواهد بود که به نسبت به کار گیری کارگر نیز کم می شود.
شهیدی فر انجام نشا کاری در سال زراعی جاری را درسطح حدود ۲۱۵هزار هکتار پیش بینی کرد و گفت: حدود ۱۰۰ هزار هکتار به روش کاملا مکانیزه کشت خواهد شد.
وی گفت: هنوز زمان شروع رسمی نشا کاری در مازندران از سوی جهاد کشاورزی مشخص نشده است و در صدد هستیم هفته آینده با رعایت همه موازین بهداشتی با حضور استاندار و تعداد کمی از بهره برداران برنامه آغاز نشا کاری مکانیزه برنج را برگزار کنیم.
از آن جایی که نشاکاری با دستگاه نشا کار منوط به تهیه و تولید بوته مخصوص با اندازه مشخص است بانک نشا به عنوان مرکز خزانه گیری مکانیزه و کشت بوته شالی با دستگاه است و نخستین بانک نشا و خدمات مکانیزاسیون برنج کشور در روستای چوکلا شهرستان ساری در فروردین سال ۸۹ افتتاح و به بهره برداری رسید و طبق آمار رسمی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در حال حاضر ۱۳۴ واحد بانک نشا فعال است.
ایجاد بانک نشا و بکارگیری دستگاه نشا کار در زمین های یکپارچه شالیزاری از مهم ترین راهکارها برای بهبود روند تولید برنج و کاهش هزینه است تا زنجیره مکانیزاسیون کشت و کار برنج شتاب بگیرد.
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران هم اکنون سه هزار دستگاه نشا کار در مازندران وجود دارد و طبق مصوبه استانداری با تخصیص اعتبار و ستیهلات ارزان قیمت بانک کشاورزی از امروز ۳۰۰دستگاه نشا کاری آماده تحویل به متقاضیان است .
بوته نشا در خزانه گیری بانک نشا بر خلاف خزانه گیی سنتی که تا ۴۰ روز طول می کشد در کمتر از ۱۷ روز به مرحله نشا کاری با دستگاه نشا کار می رسد.