نان سنتی کماج که سابقه چند صد ساله در مازندران به خصوص در شهرهای مرکزی و ارتفاعات این استان دارد یکی از غذاهای مورد علاقه و خوشمزه محسوب می شود.
مادران مازنی در شب عید مواد آن را تهیه می کردند و مدتی در یخچال نگهداری و در صبح عید نوروز خانواده ها همراه با صبحانه از آن استفاده می کردند و همچنین مقداری از این شیرینی برای مهمانان هم که در دید و بازدید ها خدمت بزرگترها می رسیدند استفاده می شد.
طرز تهیه کماج که بسیار آسان می باشد و نیاز به تکنولوژی روز هم ندارد این روزها می تواند آزمونی برای دختران دیروز باشد که امروز خود صاحب یک خانواده کوچک هستند.
مادران جوان امروز با تهیه این شیرینی ضمن پر کردن اوقات فراغت خود در خانه ها می توانند این میراث کهن را برای فرزندان خود هم به یادگار بگذارند.
اگر هر کدام از شما دارای فرزندی هستیدبرای اینکه این روزهای کرونایی حوصله آنها در منزل سر نرود برای هم زدن، شکستن تخم مرغ، ریختن مواد لازم برای تهیه نان سنتی از آنها بهره گیرید تا روز خوشی را برای آنها رقم بزنید.
آموزش و طرز تهیه کماج
مواد لازم :
آرد برنج ۱ لیوان
آرد گندم دو قاشق غذا خوری
تخم مرغ ۱ عدد
شکر ۴ - ۵ قاشق غذاخوری
زردچوبه ۱ قاشق چایخوری
شیر به میزان لازم
گلاب ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه : در دستور سنتی کماج آرد برنج، آرد گندم، تخم مرغ ، زردچوبه ، شکر و گلاب رو با هم مخلوط کنید و شیر رو کم کم به مواد اضافه کنید و مواد رو هم بزنید و اضافه کردن شیر رو تا جایی ادامه بدید که به غلظت فرنی شل برسید.
مایه کماج رو برای یک شب یا حداقل ۵ - ۶ ساعت تو ظرف در دار تو یخچال بذارید تا آرد برنج تو شیر عمل بیاد .
برای تغییر ذائقه می توانید بجای گلاب از هل یا پودر آویشن و همچنین دارچین نیز به مقدار کمی استفاده کنید.
کف تابه نچسب رو کمی چرب کنید و بذارید تابه داغ بشه ، بعد یک ملاقه از مایه کماج رو بریزید تو تابه و درش رو بذارید تا با حرارت ملایم نان شروع به پختن بکنه ، وقتی یک روی نان پخت ، به راحتی برش گردونید تا روی دیگه اش هم پخته بشه.
برای نان بعدی باز هم کف تابه رو کمی چرب کنید.
میزان شیرینی این نان به ذائقه شما بستگی داره به این مقدار شکر کماج نه خیلی شیرین میشه و نه خیلی بی مزه و اگر بخواید کماج رو همراه با مربا یا عسل سرو کنید می تونید مقدار شکر رو کمتر کنید.