این روزها نگرانی از این که ویروس کرونا در روستاها  با حضور شهرنشینان و گردشگران نوروزی شیوع یابد و درخواست از مردم که در خانه بمانند و بین شهرها و روستاهای مازندران  تردد نکنند و همچنین دغدغه کمبود امکانات بهداشتی و درمانی در روستاها سبب شده است تا کشاورزی مازندران تحت تاثیر قرار بگیرد به گونه ای که بخشی از روستاییان بویژه تولید کنندگان برنج که این روزها سخت مشغل شخم و شیار و خزانه گیری هستد ، با نگرانی بیشتری راههای روستایی را می پایند تا نکند مسافری از راه برسد.

کشاورزان مازندران در روستاها در حالی تا حدودی درگیر ویروس کرونا هستند و همانند جمعیت شهری بیشتر در خانه می مانند که آنان باید این روزها سخت مشغول شخم و شیار و خزانه گیری باشند و امنیت خاطر آنان در پاک بودن محیط برای تداوم فعالیت‌شان بسیار حائز اهمیت است.

کشاورزان می گویند اگرچه جاذبه روستاهای مازندران در محاصره شالیزارهای در حال کشت و کار ، گل های زرد رنگ دانه روغنی کلزا ، شکفته شدن غنچه های سفید درختان مرکبات و دیگر گیاهان و درختان در تعطیلات نوروزی قرار می گیرند، اما امسال از همه مردم تقاضا دارند تا روستاها را تنها بگذارند و حتی از شهرهای اطراف به روستاها نیایند و تردد نکنند.

استان مازندران به دلیل دارا بودن شرایط مناسب طبیعی و گردشگری و قرار گرفتن روستاها در دل طبیعت بکر، در سال های اخیر مورد توجه گردشگران و مسافران قرار  گرفته است و امروزه با شیوع ویروس کرونا و قرار گرفتن در آستانه سال نو برنجکاران به شدت از حضور مسافرانی که پایشان به روستاهای استان باز شده است ، نگرانند.

ساکنان فصلی و بومی این مناطق در دو فصل بهار و تابستان روستاها را محل سکونت خود قرار می دهند تا محصولات کشاورزی را برداشت کنند ولی ساکنان غیربومی خوش نشینانی هستند که با ساخت ویلاهای مجاز و غیرمجاز عمدتا تعطیلات نوروزی ، پایان هر هفته و به ویژه  تابستان ها همسایه روستاییان می شوند.

شالیکاری از روستای بخش لاله آباد بابل می گوید: در سال های اخیر ورود مسافران و گردشگران به روستاها به صورت چشم گیری افزایش یافته است و حتی فرصتی برای ایجاد در آمد از طریق اجاره منازل در قالب بوم گردی و همچنین عرضه محصولات کشاورزی و صنایع دستی بوده است، اما اکنون اصلا شرایط برای حضور آنان در آستانه عید مهیا نیست.

عباس سلطانی با بیان این که این روزها روستائیان نیز نگران شیوع ویروس کرونا هستند ولی هنوز این بیماری در مناطق روستایی شیوع گسترده نکرده است، افزود: آلوئگی روستا ها مساوی با خارج شدن کشاورزان از مدار کشت و کار است و این ضربه سنگینی به تولیدات محصولات کشاورزی می زند.

یکی از باغداران آملی با بیان این که حدود ۱۱خانوار از اهالی این روستا را غیر بومیانی تشکیل می دهند که در سه سال اخیر صاحب خانه و کاشانه در این روستا شدند،گفت: طی ۲ هفته اخیر هفت خانوار از آنان وارد روستا شدند که در طی روز به صورت غیر ضروری اقدام به تردد در مناطق مختلف روستایی می کنند.

وی با اعلام این که آنان تماشاگران کشت و کار کشاورزان هستند و نقشی در تولید ندارند و در واقع فقط مصرف کننده هستند، ادامه داد: اکنون که همه دغدغه شیوع ویروس کرونا دارند، حضور آنان بسیار اذیت کننده است.

یکی از دهیاران بخش رودپی شمالی ساری با اظهار این نکته که تقویت زیرساخت ها در روستاها بر اساس آمارهای جمعیتی ثابت صورت می گیرد ، گفت: با توجه به این که جمعیت  شناور در برخی از فصول سال به ویژه ایام عید و تابستان افزایش می یابد ، اگر ویروس کرونا  در روستاها شیوع شود، مشکلات دوچندان می شود.

وی افزود : خطر شیوع و آلوده شدن محیط روستا و در نتیجه سرایت به کشاورزان زیاد است و اگر تردد ها از شهر به روستا و یا حضور ساکنان فصلی و به ویژه غیر بومیان تحت کنترل قرار نگیرد، این ویوروس قابل کنترل نیست.

وی به اهمیت سلامت کشاورزان برای انجام فعالیت کشاورزی در مازندران اشاره کرد و گفت : بیشتر کشاورزی استان سنتی و به صورت کارهای بدنی انجام می شود و اگر ویوروس کرونا در این شرایط روستائیان کشاورز را مبتلا کند، به جرات می توان گفت که امنیت غذایی ملی به خطر می افتد.

وی برنجکاری را شغل اصلی کشاورزان مازندران دانست و گفت: شالیکاران در بازه زمانی حدود ۲هفته ای باید شخم و شیار و خزانه گیری  برنج را انجام بدهند و اگر این ویرروس در روستاها شیوع پیدا کند، با تاخیر در فعالیت کشت و کار شالی ، ادامه کار با مشکل مواجه خواهد شد.

بخشدار رودپی جنوبی شهرستان ساری با اظهار این که ستاد پندافند روستایی در هر روستا تشکیل شده است، گفت: علاو بر گند زدایی ، آهک پاشی و ضد غفونی اماکن عمومی روستاها ، تمامی تردد ها و جمعیت روستایی تحت کنترل دهیاری ها  و شورای روستا قرار دارد.

محمد قلی تژاد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مرکز بهداشت بخش با هماهنگی  بهورزان روستا  و دهیاران علاوه بر انجام آموزش و نکات مراقبت های بهداشتی خانه به خانه ،وضعیت شیوع  ویروس کرونا را روزانه رصد می کنند.

وی با اعلام این که بنر عدم حضور غیر بومیان و تعطیلی همه خانه مسافر را دراین بخش نصب و اطلاع رسانی کرده ایم، تصریح کرد: خوشبختانه با همکاری و مشارکت همه روستائیان با خرید پارچه های مخصوص تولید و توزیع ماسک  در این بخش هر روز انجام می شود.

بخشدار رودپی جنوبی ساری ضمن قدر دانی از مردم ۴۰ روستای این بخش ، گفت: از آن جایی که باغداری و شالیکاری شغل اصلی مردم این منطقه است، اهمیت مراقبت های بهداشتی روستائیان به عنوان تولید کنندگانت محصولات کشاورزی بسیار مهم و ضروری است.

وی از مسافران وگردشگران که تا کنون همکاری در سفر نکردن را به یان بخش داشته اند ،  خواست تا درتعطیلات نوروز نیز بریا حفظ سلامتی خود و کشاورزان روستاها سفر نکنند و اگر دارای خانه و ملک شخصی نیز هستند ، نیایند.

رودپی جنوبی از جمله بخش های ساری است که روستاهای مسیر جاده منتهی به دریای این شهرستان را زیر پوشش دارد، مسیری که به خاطر دسترسی آسان به مرکز استان و سواحل دریا همواره بیشترین جذابیت را جهت خرید زمین ، باغ و ساختن ویلا  برای گردشگران و خوش نشینان داشته است.

رئیس بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران با اظهار این که ویروس کرونا مانع فعالیت کشاورزی به ویژه برنجکاری نیست و این ویروس در فضای باز و در آب و گل وجود ندارد، گفت: این ویروس از انسان به انسان دیگر است و این وضعیت در فعالیت فعلی شالیکاری مانع انجام کار نیست.

وحید علوی که دکتری ویروس شناسی گیاهی را دارد، در گفت و گو با ایرنا در عین حال توضیح داد: تجمع کشاورزان در فعالیت کشاورزی صورت نگیرد ، احتمال مبتلا به ویروس در زمین کشاورزی صفر است.

وی تصریح کرد: در حال حاضر انتقال ویروس کرونا در مناطق تجمعی به ویژه در سطح خشک صورت می گیرد و شالیکارانی که به صورت انفرادی و یا حداکثر سه نفره اما سالم باشند ، می توانند درکنار هم کشاورزی را انجام بدهند.

مازندران با ۲۳۰ هزار هکتار اراضی شالیزاری و تولید ۹۰۰ هزار برنج ۴۲درصد نیاز کشور را تامین می کند.

استان مازندران سه میلیون و ۲۸۰ هزار نفر جمعیت دارد و حدود ۴۵ درصد این جمعیت در بیش از سه هزار روستا در این استان زندگی می کنند.

براساس آخرین گزارش  وزارت بهداشت و درمان  از بدو شروع ویروس کرونا در استان مازندران آمار مبتلایان قطعی به این ویروس به  یک هزار و ۳۷۴ نفر رسید .

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.