یک پژوهشگر حوزه و دانشگاه گفت: دانشگاه های کشور حتی در عالی ترین سطوح خود اکنون به بنگاه های اقتصادی تبدیل شده و کارخانه تولید مدرک هستند.
حجت الاسلام نیما ارزانی در گفت و گو با ایسنا مازندران، به بررسی پذیرش دانشجو در رشته های روزانه و نوبت دوم دانشگاه ها پرداخت و اظهار کرد: دانشگاه های دولتی در رشته روزانه مقطع ارشد بیش از ظرفیت دانشجو پذیرش دارند زیرا نوبت دوم برای دانشگاه درآمدزا است.
وی تصریح کرد: این آسیب اکنون در تمام دانشگاه های شاخص دولتی کشور نیز که حائز رتبه در دنیا هستند نظیر دانشگاه تهران، خوارزمی، شریف و امیرکبیر رونق پیدا کرده و این پردیس ها به عنوان مرکز درآمد برای دانشگاه ها، تولید مدرک می کنند .
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: پول و درآمد اکنون برای دانشگاه های معتبر و تراز اول کشور اهمیت اول است و سطح سواد دیگر مسئله و دغدغه اصلی در دانشگاه های کشور نیست و فارغ التحصیلان کنونی دارای سطح علمی پائین و صرفا مدرک گرا هستند.
حجت الاسلام ارزانی با ابراز گلایه از تعدد و تکثر دانشگاه ها متنوع در سطح کشور گفت: انواع دولتی، آزاد، علمی کاربردی، غیر انتفاعی، موسسه ای، پودمانی، تعاونی و پیام نور دانشگاه هایی هستند که بیش از گنجایش جامعه و حتی بازار کار دانشجو جذب می کنند .
وی از مصوبه جدید وزارت علوم به علت تکثر دانشجویان متقاضی لیسانس مجدد خبر داد و افزود: این موضوع آنقدر به کرات رخ داد که سرانجام وزارت علوم مصوبه ای را به دانشگاه ها ابلاغ کرد با این مضمون که متقاضی لیسانس مجدد نیازی به پاس کردن دروس عمومی و معارف نداشته و تنها با گذراندن دروس تخصصی می تواند لیسانس دوم خود را دریافت کند.
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه این اتفاق را صدمه به نظام آموزشی دانست و خاطرنشان کرد: اینکه فردی به جای ادامه تحصیل، مجددا متقاضی لیسانس دیگری است در واقع یعنی هزینه ای که دولت در مدت 4 سال برای او متقبل شده بیهوده بود و این فرد اکنون جای یک دانشجوی جدید در این مقطع را اشغال کرده است، که به نوعی هزینه مضاعفی بر دوش دولت تحمیل می شود .
حجت الاسلام ارزانی تصریح کرد: مدرک گرفتن امروز اولویت جوانان ایرانی است و اینکه چه مدرکی و از کدام دانشگاه هیچ تفاوتی نمی کند زیرا در بازار کار فعلی مدرک، نوع رشته، معدل و عنوان دانشگاه هیچ اهمیتی ندارد و تنها در آزمون استخدامی برخی دستگاه های دولتی بر روی رشته مرتبط تاکید شده است.
وی از وجود جوانان دارای مدارج و مدارک عالی در شغل های نامتناسب سخن گفت و بیان کرد: بازاریاب با مدرک دکترای مدیریت آموزشی، متصدی دفتر پیشخوان با مدرک دکترای مدیریت، دکترای زیست شناسی به عنوان راننده آژانس و مثال هایی از این قبیل بیانگر عدم توانایی ایجاد اشتغال در کشور است.
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه یادآور شد: وقتی نمی توان این حجم از فارغ التحصیل را مدیریت کرد، چه دلیلی وجود دارد که دانشگاه های کشور هر سال سهمیه های متعدد در رشته ای گوناگون ارشد و دکترا اعلام کرده و پذیرش کنند.
حجت الاسلام ارزانی با ابراز تاسف از اینکه چنین اتفاقاتی در سطح حوزه های علمیه نیز تسرّی پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: امسال برای اولین بار، آمار ورودی حوزه های کشور نیز بشدت کاهش یافت بطوریکه از تعداد 70 حوزه علمیه موجود در مازندران تنها 50 طلبه وارد حوزه شدند.
وی با بیان اینکه در جامعه فعلی با مدرک دیپلم و سیکل بازار کار بهتری وجود دارد و الزامی برای اخذ مدرک دانشگاهی نیست، گفت: اصل تحصیل هیچگاه مورد نفی نیست اما اگر جوان شاغل شده و بعد تحصیلات را ادامه دهد بهتر است تا اینکه ابتدا به ساکن مدرکی بی ارزش دریافت کند .
این پژوهشگر حوزه و دانشگاه تعداد کل دانشگاه های کشور را 3 برابر تعداد دانشگاه در آمریکا معرفی کرده و با بیان تفاوت ادامه تحصیل در دو کشور، افزود: خدمت نظام وظیفه در کشور ما یکی دیگر از مسائلی است که جوانان برای فرار از آن به تحصیل پناه آورده و انتخاب هر رشته و دانشگاهی را به خدمت سربازی ترجیح می دهند.
حجت الاسلام ارزانی خاطرنشان کرد: اصلاح نظام آموزش عالی کشور در جهت کاهش کمّی دانشگاه ها، تدوین رشته های مناسب و جذب تعداد دانشجو باید در دستور کار قرار گیرد.
انتهای پیام