بخش کجور به دلیل شرایط آب و هوایی که دارد به عنوان قطب تولید گیلاس مازندران مشهور است، چرا که هر ساله با تولید بخش زیادی از گیلاس علاوه بر تامین نیاز استان به سایر استان ها نیز صادر می شود.

به گزارش ایسنا مازندرا ن، بیشتر باغ گیلاس بخش کجور در منطقه رودخانه ایواز در روستاهای ناصر آباد و اطراف آن پرورش می یابد و از آنجایی که بخش اعظم باغات گیلاس منطقه به صورت دیمی است کمبود آب و بارش برف در زمان نامناسب موجب صدمات زیادی به این باغات و در نتیجه محصول باغداران می شود.

بخش کجور با 400 هکتار گیلاس بارور و 100 هکتار غیر بارور یکی از بزرگترین مراکز تولید این میوه است. انواع گیلاس تک دانه، رقم های صورتی، معمولی و زودرس و میان‌رس حاصل تلاش کشاورزان این منطقه است.

حسن  پورمقدم مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر در گفت‌وگو با ایسنا مازندران، با اشاره به مرغوبیت گیلاس بخش کجور و زحماتی که باغداران این منطقه برای تولید این میوه سیاه ریشه تقبل می کنند اظهار کرد: 400 هکتار از زمین های بخش کجور زیر سطح کشت گیلاس به صورت بارور و 100 هکتار نیز غیربارور است که هنوز بخشی از آن ها به ثمر نرسیده است.

وی تصریح کرد: این 100 هکتار طی سال های اخیر توسط کارشناسان جهاد کشاورزی نوشهر در اراضی شیب دار احداث شده است و نهال‌های آن از مکان های تایید شده وارد منطقه شد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر بیماری شانکر را یکی از مشکلات باغات قدیمی به جهت تهیه از  نهالستان‌هایی که به این بیماری مبتلا بودند عنوان کرد و گفت:  طی سال های اخیر کارشناسان جهاد کشاورزی با دقت کامل نهال‌ها را از نهالستان‌هایی که مورد تائید است در اختیار باغداران قرار می دهند.

پورمقدم میزان تولید سالانه گیلاس را در بخش کجور 6 هزار تن برآورد کرد و افزود: امسال به دلیل بارش برف نابهنگامی که اردیبهشت ماه اتفاق افتاد 30 تا 40 درصد درختان گیلاس منطقه دچار خسارت شدند که این میزان برداشت  از 6 هزار تن کسر می شود.

وی تغییرات اقلیمی را یکی از مهم ترین دغدغه های باغداران منطقه عنوان کرد و متذکر شد: نهال‌هایی که پرورش داده می شود بهتر است بر مبنای تغییر اقلیم باشد زیرا این تغییر اقلیم با کسی شوخی ندارد و باید به دنبال نهال‌های دیر اقلیم رفت تا بارش برفی که در فروردین و اردیبهشت اتفاق افتاد روی محصولات تاثیر نگذارد.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر با تاکید بر اینکه نادیده گرفتن تغییرات اقلیمی اشتباه است تصریح کرد: بارش برف فروردین ماه سال گذشته و بارش اردیبهشت ماه امسال تاثیر زیادی در کاهش محصولات داشت و کشاورزان را دچار خسارت های زیادی کرد.

پورمقدم گفت: اکثر باغداران منطقه با کمبود آب مواجه هستند و به علت واقع شدن در البرز مرکزی و محدودیت های زیست محیطی که مشکلاتی را به جهت قوانین دست و پاگیری در بخش منابع آبی  بوجود آورده است.

وی کمبود تسهیلات بانکی با سود پایین را از دیگر مشکلات عنوان کرد و مافزود: باغداری که می خواهد برای احیاء، توسعه و محصور سازی باغ گیلاس خود هزینه کند نمی تواند و ناچار برای دریافت تسهیلات اقدام می کند آنهم به علت موانعی که هست نمی تواند دریافت کند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر سخت بودن مفاد بیمه برای محصولات باغداران را از دیگر مشکلات بیان کرد و ادامه داد: اغلب شرکتهای بیمه مفادی که برای کشاورز و باغدار می گذارند از شرایط سختی برخوردار است در نتیجه باغدار رغبتی برای بیمه خود نمی کند و می بینیم که بعد از بارش برف سنگین و سایر حوادث چه خساراتهای سنگینی را کشاورز متحمل می شود.

مدیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: برای بهتر شدن میزان تولید گیلاس در منطقه بایستی که مراکز تحقیقات ورود پیدا کنند وباغداران با توجه به نظر کارشناسان فنی و تحقیقات عمل کنند تا وضعیت تولید از آنچه که هست بهتر شود.

دوستعلی قربانی یکی از باغداران منطقه کجور در روستای ناصرآباد نیز در گفت‌وگو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه دارای هشت هزار متر باغ گیلاس از نوع تک دانه، سیاه مشهد است، اظهار کرد: درختان گیلاس من هنوز نونهال هستند و به تازگی به بار نشستند و با توجه به بارندگی برف نابهنگامی که روی داد خسارت زیادی به میوه ها وارد شد.

وی افزود: سال گذشته نیز بارش برف فروردین ماه موجب خسارت زیادی به درختان گیلاس شد اما امسال به حدود 2 تن رسید و اگر این بارش نابهنگام نبود شاید به 10 تن می رسید.

قربانی تصریح کرد: حیواناتی مانند خوک، خرس و گاو به درختان گیلاس صدمه وارد می کنند و قصد دارم دیوار کشی کنم اما هزینه زیادی دارد و تسهیلات آنچنانی پرداخت نمی کنند که بتوانم انجام دهم.

وی گفت: تبدیل آبیاری به صورت قطره ای هزینه ای بالغ بر 50 میلیون دارد که نیازمند حمایت جهاد کشاورزی است.

این باغدار با تاکید بر اینکه مناسب ترین روش آبیاری تنها قطره ای است اضافه کرد: این نوع آبیاری به تانکر سه هزار لیتری و لوله کشی مناسب نیازمند است.

قربانی افزود: بارش بارف اردیبهشت ماه به 70 درصد درختان آسیب وارد کرد.

عین اله اسماعیلی دیگر باغدار گیلاس بخش کجور در روستای ناصرآباد است که وی نیز در گفت‌وگو با ایسنا مازندران با بیان اینکه چهار هکتار از اراضی وی زیر کشت گیلاس از نژاد مرغوب تک دانه است، اظهار کرد: تاکنون حدود 50 درصد درختان باغ به بهره وری رسیده است که حدود 20 تن گیلاس برداشت کردیم.

وی با بیان اینکه برف امسال باعث سرمازدگی 30 تا 40 درصد درختان شد، افزود: در این صورت میزان برداشت به 30 تن می رسید.

این باغدار گیلاس گفت: با کمک جهاد کشاورزی شهرستان نوشهر شیوه آبیاری از چند سال قبل سیستم نوین تحت فشار آبیاری قطره ای شد، بدین صورت طی دو سال اخیر مشکل اصلی کمبود آب برطرف شد و دیگر به شکل سنتی و غرقابی انجام نمی شود.

اسماعیلی با بیان اینکه بخشی از هزینه آبیاری را جهاد کشاورزی پرداخت کرد و مابقی برای مخزن، پمپ، کندن زمین به صورت شخصی انجام شد، خاطرنشان کرد: حدود 30 میلیون تومان نیز توسط خود ما هزینه شد.

وی به برخی مشکلات در این حوزه پرداخت و گفت: قیمت بالای سموم و سرمازدگی از مهم‌ترین مشکلاتی است که به عنوان سرمازدگی امسال به حدود 40 درصد از باغ خسارت زد.

اسماعیلی نامناسب بودن شرایط بیمه محصولات باغی را از دیگر مشکلات عنوان کرد و ادامه داد: باغدار دوست دارد میوه های خود را بیمه کند اما شرایطی که بیمه می گذارد سخت است.


گزارش از: سپیده پورشعبان خبرنگار ایسنا مازندران

Normal 0 false false false EN-US X-NONE AR-SA
انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.