آیت‌الله سید احمد میرعمادی در تفسیر آیه ۲۲ سوره «زمر» با عنوان «أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَیٰ نُورٍ مِنْ رَبِّهِ ۚ فَوَیْلٌ لِلْقَاسِیَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِکْرِ اللَّهِ ۚ أُولَٰئِکَ فِی ضَلَالٍ مُبِینٍ» اظهار داشت: در این آیه خداوند می‌فرماید سعه‌صدر لازمه هدایت است و قساوت قلب لازمه شقاوت است.

پذیرش مسئولیت نیازمند به سعه‌صدر است

وی بابیان اینکه قرآن می‌فرماید کسی که سعه‌صدر دارد هدایت می‌شود چراکه تحمل، ظرفیت و گنجایش دارد و در مقابل کسی که قساوت قلب دارد دچار شقاوت می‌شود، افزود: «شرح صدر» در لغت به معنای گشادی سینه است و از نظر اصطلاح سعه‌صدر به معنای داشتن ظرفیت و تحمل شنیدن، سختی و ... است.

نماینده ولی‌فقیه در لرستان و امام‌جمعه خرم‌آباد با تأکید بر اینکه انسان برای پذیرش مسئولیت نیازمند به سعه‌صدر است، تصریح کرد: در روایت آمده که وسیله ریاست و مسئولیت‌پذیری این بوده که انسان سعه‌صدر داشته باشد و تحمل بالایی داشته باشد.

قساوت قلب یعنی کسی که مهربانی در وجودش نیست و بر اثر گناه، خوبی در قلبش نفوذ پیدا نمی‌کند

آیت‌الله میرعمادی با اشاره به اینکه قساوت قلب یعنی کسی که مهربانی در وجودش نیست و بر اثر گناه، خوبی در قلبش نفوذ پیدا نمی‌کند و حرف حق در درون او نفوذ نمی‌یابد، گفت: سعه‌صدر به معنای داشتن تحمل و ظرفیت بالا و در برابر آن انسان سنگ دل وجود دارد که به آن قسی‌القلب می‌گویند.

وی بابیان اینکه در آیه ۲۲ سوره «زمر» خداوند می‌فرماید آیا کسی که خدا به او شرح صدر داد و تحمل بالایی دارد باکسی که تحمل ندارد مساوی هستند؟ تصریح کرد: هرگز این‌گونه نیست، چراکه کسی که شرح صدر دارد سوار بر نور است و بر مرکب نور سوار است و گمراه نمی‌شود، وای بر کسی که سنگدل است و قلبش از یاد خدا خالی است و یاد خدا در دل او نفوذ پیدا نمی‌کند، این شخص در گمراهی آشکار است.

سعه‌صدر موجب هدایت و نورانیت قلب انسان می‌شود

نماینده ولی‌فقیه در لرستان و امام‌جمعه خرم‌آباد با طرح این سؤال که چه چیزی باعث می‌شود که انسان سعه‌صدر پیدا کند، ادامه داد: بر اساس روایات تدبر درآیات قرآن و انس با قرآن به انسان سعه‌صدر می‌دهد چراکه انسان دل گرم می‌شود و تحملش بالا می‌رود.

عبادت شبانه موجب سعه‌صدر در انسان می‌شود

آیت‌الله میرعمادی با تأکید بر اینکه قرآن می‌فرماید درآیات قرآن تدبر کنید تا سعه‌صدر پیدا کنید، گفت: همچنین ذکر و یاد خدا باعث سعه‌صدر می‌شود، عبادت شبانه نیز موجب سعه‌صدر می‌شود.

وی بابیان اینکه عامل دیگر سعه‌صدر در انسان دعا و درخواست از خدا است، افزود: از خدا معرفت، طهارت، انس باخدا، لذت مناجات و ... را بخواهیم.

نماینده ولی‌فقیه در لرستان و امام‌جمعه خرم‌آباد با تأکید بر اینکه بصیرت موجب سعه‌صدر در انسان می‌شود، گفت: تشخیص حق از باطل موجب سعه‌صدر می‌شود، بصیرت عامل اصلی سعه‌صدر است و کسانی که می‌خواهند مسئولیتی داشته باشند لازمه آن داشتن سعه‌صدر است.

یکی از عوامل شرح صدر بصیرت است، بصیرتی که باعث تشخیص حق از باطل شود

آیت‌الله میرعمادی با تأکید بر اینکه عامل سعه‌صدر «بصیرت» است، تصریح کرد: برخی لیاقت مسئولیت را ندارند به دلیل این بوده که سعه‌صدر و بصیرت ندارند، یکی از عوامل شرح صدر بصیرت است، بصیرتی که باعث تشخیص حق از باطل شود.

وی تدبر درآیات قرآن، ذکر و یاد خدا، عبادت شبانه، دعا و درخواست از خدا و درنهایت بصیرت را از عوامل سعه‌صدر برشمرد، گفت: سعه‌صدر موجب هدایت و نورانیت قلب انسان می‌شود.

گناه مهم‌ترین عامل قساوت قلب است

نماینده ولی‌فقیه در لرستان و امام‌جمعه خرم‌آباد با اشاره به عوامل قساوت قلب نیز عنوان کرد: فراموشی خدا اولین عامل قساوت قلب است و ریشه قساوت قلب فراموش کردن خداوند است، یاد خدا باعث سعه‌صدر و فراموشی خدا باعث قساوت قلب می‌شود.

آیت‌الله میرعمادی با تأکید بر اینکه جهل و نادانی نیز موجب قساوت قلب می‌شود، گفت: یک عالِم که باتقوا باشد دچار قساوت قلب نمی‌شود، اما یک شخص جاهل دچار قساوت قلب می‌شود.

قلب انسان سفید است، وقتی گناه زیادی می‌کند قلب انسان سیاه می‌شود

وی همچنین گناه و معصیت را عامل دیگر قساوت قلب برشمرد و گفت: «گناه» مهم‌ترین عامل قساوت قلب است، در روایت آمده که قلب انسان سفید است، وقتی گناه زیادی می‌کند قلب انسان سیاه می‌شود.

نماینده ولی‌فقیه در لرستان و امام‌جمعه خرم‌آباد بابیان اینکه لجاجت و جدال باعث قساوت قلب می‌شود، گفت: لجبازی، عناد، سرکشی، طغیان و ... باعث قساوت قلب است.

آیت‌الله میرعمادی با تأکید بر اینکه هم‌نشینی با افراد بد نیز موجب قساوت قلب می‌شود، تصریح کرد: فراموشی خدا، جهل و نادانی، گناه و معصیت، لجاجت و عناد باطل و هم‌نشینی با بدان موجب قساوت قلب است و کسی که قسی‌القلب شود گمراه می‌شود و نتیجه آن دوزخ جهنم است.

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
  • کدخبر: 938332
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.