به گزارش خبرگزاری تسنیم از بروجرد، میدان رازان، چهارراه باغمیری و گوشهکنار چهارراهها و تقاطعهای اصلی شهر مرکز تجمع دهها کارگر ساختمانی بروجرد است که هرروز به امید کسب لقمه نانی حلال برای خانوادهشان چشمبهراه کارفرمایان میمانند و سرما و گرمای هوا هم برایشان فرقی نمیکند؛ وقتی مجبورند صورت خود را باسیلی سرخ نگهدارند و یا بازهم با دستخالی به خانههایشان بازگردند.
اینجا خبری از فیشهای نجومی نیست!
اغلب کارگران ساختمانی بروجرد سالهاست بدون هیچ پوشش بیمهای و حقوق ثابتی کارهای سخت و مشاغل روزانه را انجام میدهند و بیشتر اوقات با دستخالی به خانهبرمی گردند و از دل بستن به وعدههایی که قرار بود چرخ زندگیشان را بچرخاند ناامید شده و از تدبیری که قرار بود کلید حل مشکلاتشان باشد دلخوشی ندارند.
اینجا از فیشهای نجومی و صفرهای غیرقابلشمارش در آن خبری نیست و سراسر موج محرومیتی است که با اندک درآمدی رفع میشود و لغو شدن آهنگ کار و با دستخالی به خانه برگشتن به امری عادی بدل گشته اما هیچ مسئولی پیدا نمیشود که برایشان تأسف بخورد و احساس شرمساری کند.
مسکن مهر که روزی نان شب کارگران ساختمانی شده بود در رکود است و ساختوسازهای شهری نیز در پس آن به خوابی عمیق فرورفته تا چرخ زندگی آنان بهسختی بچرخد.
رکود ساختوساز در بروجرد
این روزها با رکود محسوس در ساختوساز شهرستان بروجرد که این مهم را بارها شهرداری بروجرد بهعنوان قطع منبع درآمد خود از محل صدور پروانه از آن یادکرده است، نان کارگران ساختمانی نیز آجر شده تا این جمعیت عظیم و بیپشتوانه به دلیل اینکه آمار درستی از تعداد آنها در دست نیست بیشتر از گذشته در فقر دستوپا زنند.
رضا که محلیها او را بانام "اوس رضا" صدا میزنند از کارگران ساختمانی است که در این راه موی سپید کرده و اینک 50 سال از عمر خود را سپری کرده و از کارگران فصلی است که بیشتر اوقات خود را در میدان رازان به امید کسب درآمد میگذراند و در گفتوگو با خبرنگار تسنیم میگوید: هرروز با صرف هزینه به این میدان میآیم اما دستخالی برمیگردم. نمیدانم با چه رویی و بدون درآمد به خانه بگردم.
وی با گلایه از وضعیت کاری خود ادامه میدهد: هزینه بیمه ماهیانهام 70 هزار تومان است اما به دلیل نداشتن شغل حتی توانایی پرداخت این بیمه را هم ندارم و امروز دقیقاً چهار ماه است که حتی پول بیمه را نیز واریز نکردهام.
اوس رضا عنوان میکند: وضعیت کار چنان وخیم است که روزها شده که یک کار هم گیرم نیامده است و نتوانستهام شکم خانوادهام را سیر کنم. دقیقاً 3 سال است که رکود یقه ما را گرفته و ما را تحتفشار گذاشته است.
جمعیتی از کارگران گرداگرد ما جمع میشوند تا هریک بهنوعی درد و دل خود را عنوان کند شاید از این طریق بتواند صدای خود را به مسئولان برساند از میان هیاهوی جمعیت صدای پیرمردی را میشنوم که میگوید: در حال حاضر حدود 53 سال سن دارم و از سن 18 سالگی وارد حرفه کارگری شدم و بیمه نیستم و نمیدانم تا چه سنی میتوانم کارکنم تا بتوانم از پس مخارج زندگی برآیم و از سویی خانواده من حتی از کمترین امکانات هم بیبهره هستند.
یکی دیگر از کارگران ساختمانی که کیسهای به دست دارد و کلاهی بر سر و از هرم آفتاب رنگ و رویش آفتابسوخته شده است، بیان میکند: سه دختر و دو پسردارم و گاه در ماه حتی 10 هزار تومان هم درامد ندارم و مجبورم هر کاری که شود انجام دهم تا فقط نان بخورونمیری درآورم.
وی از مسئولان میخواهد بخشی از کار خود را به اندیشیدن در حالوروز این کارگران و رونق کسبوکار آنها اختصاص دهد و میافزاید: مسئولان به فکر ما باشند و کاری کنند که ساختمانسازی فعال شود. درگذشته با ساخت مسکن درآمد خوبی داشتیم اما الآن چند سالی است دیگر پولوپلهای نصیبمان نمیشود.
انجمن صنفی کارگران بروجرد حمایت میکند
به سراغ عبدالعلی گیوه کی رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بروجرد میرویم تا در گفتوگویی وضعیت حمایتی این نهاد را از کارگران ساختمانی جویا شویم. وی به خبرنگار تسنیم میگوید: برای این قشر از کارگران، انجمن صنفی کارگران ساختمانی در لوای قانون کار تشکیلشده که وظیفه آن ارائه خدماتی ازجمله معرفی به مراکز فنی و حرفهای برای گذراندن دورههای آموزشی ویژه این کارگران و اخذ گواهینامه و مدرک فنی و حرفهای است.
وی میافزاید: کارگران پس از فراگیری دورههای آموزشی میتوانند با مراجعه به سازمان تأمین اجتماعی و ارائه گواهینامه فنی و حرفهای خود بر اساس سهمیهای که این سازمان برای کارگران ساختمانی تعین کرده از مزایای بیمه تأمین اجتماعی بهرهمند شوند.
رئیس اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی بروجرد عنوان میکند: این نوع از بیمه با مبلغی اندک قابل پرداخت است و کارگران ساختمانی میتوانند با پرداخت ماهیانه حدود 60 تا 70 هزار تومان از تمامی مزایای بیمه تأمین اجتماعی شامل بازنشستگی، خدمات درمانی و ازکارافتادگی بهرهمند شوند.
وی بیاطلاع کارگران ساختمانی از مزایای بیمه تأمین اجتماعی را از مهمترین دلایل نداشتن بیمه کارگران دانسته و تصریح میکند: کارگران ساختمانی چنانچه از راه درست و قانونی با هماهنگی انجمن صنفی کارگران اقدام به بیمه کردن خود کنند و به سیستم تأمین اجتماعی معرفی میشوند، بهراحتی میتوانند با پرداخت حق بیمه خود از مزایای این بیمه بهرهمند شوند.
به گفته گیوه کی تاکنون استقبال زیادی از این بیمه که مصوبه مجلس است توسط کارگران مختلف شده و در همین راستا بیش از هفت هزار نفر در انجمن صنفی کارگران بروجرد ثبتنام کردهاند.
5300 کارگر ساختمانی بیمه شدند
قدرت اله سعادتی رئیس سازمان تأمین اجتماعی بروجرد در گفتوگو با تسنیم نیز تعداد کارگران ساختمانی بیمهشده در بروجرد را پنج هزار و 300 نفر اعلام کرده و میگوید: حق بیمه پرداختی این کارگران ماهیانه مبلغی حدود 70 هزار تومان است که تمامی مزایای بیمه تأمین اجتماعی را دارد.
وی میافزاید: کارگران ساختمانی باید پس از احراز شرایط لازم که شرط اصلی آن دریافت کارت فنی و حرفهای و اشتغال در صنایع ساختمانی است به سازمان تأمین اجتماعی مراجعه کرده و با پرداخت حق بیمه خود که از کمترین حق بیمههاست نسبت به استفاده از مزایای بیمه تأمین اجتماعی اقدام کنند.
رئیس سازمان تأمین اجتماعی بروجرد خاطرنشان میکند: با برقراری این بیمه شرایط خوبی برای این کارگران فراهمشده و کمک بسیاری به آنها شده اما بازرسیهای دقیقی در این زمینه صورت میگیرد تا حق به حقدار برسد و کارگرانی که واقعاً کارگر ساختمانی هستند بتوانند از این شرایط بیمهای استفاده کنند.
وی عنوان میکند: همواره تلاش شده بالاترین میزان سهمیه استان لرستان در بروجرد برای کارگران ساختمانی جذب شود و در این راستا سال گذشته دو برابر سهمیه دیگر شهرستانها در بروجرد جذبشده است.
گزارش از الهام شاهدپور
انتهای پیام/