با اینکه با شیوع کرونا، مردم هیچ گاه خود را تا این حد به مرگ نزدیک ندیده بودند، نوعی ترس اجتماعی مثل ترس از جمعیت و ترس از دیگری را با خود داشتند اما موسیقی فارغ از تمام ترس ها و ناامیدی ها دقیقا آن چیزی بود که در انبوه نامطلوب های پیرامون کرونا، بخوبی و نیکی خودنمایی می کرد.

اگر ماسک و دستکش و اقلام پزشکی به اندازه کافی نبود و بازار سیاه و اقتصاد زیرزمینی آن به راه افتاد ولی موسیقی و آواز  و ساز در همان پایگاه های اول مبارزه با کرونا یعنی در بیمارستان ها به روشنی دیده می شد و آوازه روحیه و مدد از موسیقی برای رسیدن به آرامش با به اشتراک گذاشتن کلیپ هایی با این محتوا جهانی شد.

آمدن پشت پنجره ها و آوازخوانی های دسته جمعی بالکنی از یک گوشه دنیا، صدای ساز و موسیقی بر بالین بیماران در جای دیگری از همین دهکده جهانی نشان داد موسیقی مرز نمی شناسد و البته یادآور این جمله  نیچه که  زندگی بدون موسیقی اشتباهی بزرگ است خواه بپذیریم خواه انکار کنیم؛ واقعیت موسیقی در زندگی جریان دارد.

استفاده از موسیقی در تامین و ارتقاء سلامت آن هم در عصری که انسان بیش از همیشه به راهکارهای مقابله با استرس های بسیار متنوع و پیچیده  شرایط اکنون ،  نیاز دارد ، راهی است برای پیوند دوباره موسیقی به نیازهای بنیادین و غنی تر نمودن سبک زندگی است.

با فراگیر شدن ویروس کرونا و قرار گرفتن مردم در حجم بالایی از استرس و ناامیدی نسبت به آینده ، موسیقی مجالی برای رهایی از تنش های موجود است در عین حال ، پناه بردن به موسیقی در این شرایط بی مانند در نگرانی ، می تواند یادآور موسیقی درمانی هم باشد که اصلی پذیرفته شده و اثبات شده در رسیدن به آرامش روان و تسکین درد است.

قدمت درمان با استفاده از موسیقی تقریباً به قدمت تمدن بشری است. فیلسوف های یونان باستان همانند سرخپوستان آمریکای شمالی عقیده داشتند که موسیقی قادر به تسریع روند بهبود بیماریهاست.

موسیقی درمانی قادر است افکار و احساسات و تجارب منفی را از بیماران دور کند و  می‌تواند به شکل گوش دادن به موسیقی یا آوازهای دلخواه  برای کسب آرامش و کاهش درد ناشی از عمل جراحی باشد.

اهالی هنر و موسیقی از جمله افرادی بودند که در همان روزهای آغازین شیوع این ویروس مرگبار و تلاش راستین پرستاران و پزشکان ، با هنر و کلام موسیقایی خود در فضای مجازی سعی داشتند ضمن تحسین مهربانی و فداکاری کادر بهداشت و درمان بنوعی  انتقال‌دهنده نشاط و انگیزه در جامعه باشند.

لوریس چکناواریان رهبر ارکستر و آهنگساز که اصالتا بروجردی است یکی از هنرمندان شاخصی بود که با اجرای قطعه "بنی آدم اعضای یک پیکرند" و با انتشار این ویدیو در فضای مجازی ضمن آرزوی بهبودی و سلامتی بیماران امید گذر از روز های سخت را داده بود.

آرش اوستا رئیس انجمن موسیقی بروجرد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: موسیقی منعکس کننده محدوده وسیعی از عواطف انسانی است و در شرایطی که همزمان با شیوع کرونا در کشور بود با بهره گرفتن از فضای مجازی به داد مردم رسید و فعالیت های خودجوش هنرمندان در بیمارستان ها و مراکز درمانی را شاهد بودیم.

وی گفت: در شرایطی که ویروس کرونا در ویژگی همه گیری تمام دنیا را درگیر خود کرد به همان نسبت، هنر موسیقی بعنوان تجربه ای مشترک از نوع زیبایی و آفرینش تمام دنیا را در برگرفت.

اوستا یادآور شد: هنرمندان بسیاری در نقاط مختلف آثاری را تولید کردند و با استفاده از فضای مجازی همرسانی کردند و موسیقی به دلیل جهانی بودن و عدم تعلق به گروه یا مکانی خاص می تواند همه  سدهای فرهنگی وزبانی را در نوردیده وبرای تعامل انسانها تجربه ای مشترک فراهم کند.

رئیس انجمن موسیقی بروجرد گفت: موسیقی واقعیتی سازمان یافته و رویدادی واقعی که درزمان اتفاق می افتد و با توجه به موقعیت های موجود اعم از آئین ها، حوادث و اتفاقاتی خاص که برای انسان پیش می آید ، ساخته می شود.

وی با اشاره به ارتباط با موسیقی در ایام تاکید به خانه ماندن گفت: آموزش های آنلاین نواختن ساز و آواز خوانی یکی از کارهای ماندگاری بود که در این ایام از سوی هنرمندان انجام شد .

اوستا بیان کرد: آموزش های مجازی موسیقی نه فقط برای هنرجویان ارائه شد بلکه کسانی که هیچگونه آموزشی تا کنون در این زمینه ندیده بودند از طریق ارائه ویدیوهایی در فضای مجازی با توجه به زمینه علاقمندی آنها و فرصت پیش آمده ، آموزش های لازم را دریافت کردند.

پژوهشگران حوزه موسیقی بر این باورند که موسیقی،  بعد از کرونا وارد فضای نوینی در جهان خواهد شد که قطعاً با آنچه در گذشته اتفاق افتاده فرق خواهد شد در همین خصوص بنا بر گفته بهروز وجدانی ، عضو کانون پژوهشگران خانه موسیقی ؛  موسیقی از این پس متأثر از تغییرات فضای اقتصادی، سیاسی، بین‌المللی، اجتماعی نشات گرفته از شیوع کرونا حرکت خواهد کرد پس بهتر است  درباره آنچه که موسیقی ما را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد برنامه ریزی شود.

بنا بر گفته مسوولان دانشگاه علوم پزشکی لرستان تا کنون یک هزار  و ۱۶۰ نفر در این استان به کرونا مبتلا شده اند و ۱۰۰ نفر هم جان خود را از دست داده اند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.