به گزارش ایرنا، در سیل فروردین ماه امسال سازمان های مردم نهاد بسیاری از جای جای ایران وارد لرستان شده و در کنار مسوولان و سایر مردم نهادهای استان حماسه ای باشکوه و بیادماندنی برای سیلزدگان خلق کردند.

جوانانی که کیلومترها از خانه و کاشانه خود دور شدند، برای روزها و حتی هفته ها در مناطق سیل زده ماندند و هر گونه کمکی از قبیل امدارسانی، آموزش و توزیع اقلام را به خوبی انجام دادند و از آزمون بزرگ سیل سربلند بیرون آمدند.

اما امروز که کرونا در سطح وسیع تری شیوع یافته و تقریبا جغرافیای کشور را در برگرفته به نظر می رسد سازمان های مردم نهاد چندان مورد توجه نیستند و البته اخبار چندانی از اقدامات خودجوش آنها نیز به اندازه سیل و حتی با درجات کمتر به گوش نمی رسد.

بازدیدهای میدانی نیز نشان می دهد سازمان های مردم نهاد که همواره یک پای ثابت کار در بحران ها به ویژه بلاهای طبیعی بوده اند و دفاتر تسهیل گری که شناخت خوبی از مناطق حاشیه ای دارند و به نوعی معتمدان مردم این محلات هستند نقش چندانی در داستان کرونا ندارند و به نوعی از صحنه حذف شده اند.

در حالیکه مسوولان و رسانه هابه آموزش فراگیر مردم و ضرورت آگاهی آنها نسبت به چگونگی پیشگیری از کرونا و رعایت موارد بهداشتی تاکید می کنند ظرفیت سازمان های مردم نهاد نادیده گرفته شده است.

بیش از ۱۴ هزار سازمان و تشکل مردم نهاد در کشور فعالیت می کنند که بیش از ۶ هزار تشکل از این تعداد با وزارت کشور مرتبط است و به خوبی می توان از این ظرفیت چندهزار نفری برای برداشتن بخشی از بار کرونا از دوش دولت استفاده کرد.

در لرستان نیز حدود ۴۰۰ سازمان مردم نهاد با رویکردهای مختلف ثبت شده که باید از این ظرفیت کارکشته و باتجربه برای آگاه سازی مردم مناطق حاشیه نشین و محروم به خوبی بهره برد.

کرونا و نیاز مبرم حاشیه نشینان و روستاییان به حضور سازمان های مردم نهاد

دکترای جامعه شناسی و کارشناس اجتماعی استانداری لرستان گفت: در ستاد مرکزی و همچنین ستاد استانی مقابله با کرونا یک جلسه با سازمان های مردم نهاد برگزار و از آنها برای حضور در میدان مقابله با کرونا دعوت شد اما تاکنون در عمل اتفاق خاصی رخ نداده و این نهادها وارد میدان عملیاتی نشده اند.

فرهاد طهماسبی ادامه داد: در حال حاضر آموزش، اطلاع رسانی و توزیع اقلام ضدعفونی در صدر توجه برای پیشگیری از کرونا قرار گرفته اما به نظر می رسد دولت و وزارت بهداشت نیروی لازم برای این اهداف را ندارد که می تواند با بکارگرفتن سازمان های مردم نهاد بخشی از این مسوولیت بزرگ را به آنان واگذار کند.

وی با انتقاد از متمرکز شدن فعالیت ها در هسته دولتی ادامه داد: ۲ تا سه سازمان مردم نهاد لرستان در حوزه بهداشت و درمان ثبت شده اما می توان با ارائه آموزش های اولیه به دیگر مردم نهادها، از این ظرفیت برای آموزش چهره به چهره و موثرتر مردم مناطق روستایی و حاشیه نشین استفاده کرد.

توزیع هدفمند اقلام ضدعفونی و تهیه آمار اولیه از مبتلایان احتمالی توسط مردم نهادها

طهماسبی اضافه کرد: با توجه به اینکه دفاتر تسهیل گری از افراد مناطق حاشیه نشین و شرایط زندگی انان اطلاع دارند می توانند با رعایت موارد بهداشتی و مراجعه حضوری درب منازل این افراد، علاوه بر ارائه آموزش های لازم اطلاعات اولیه را از شرایط سلامت افراد خانواده به دست آورند و در شناسایی مبتلایان احتمالی نقش موثری داشته باشند.

وی با بیان اینکه دفار تسهیل گری می توانند به طور مستقیم درگیر این موضوع شوند اظهار داشت: همانطور که در بلایای طبیعی سیل و زلزله از ظرفیت مردم نهادها به خوبی استفاده شد باید در این شرایط نیز از تجربیات، توانمندی و نیروی انسانی این نهادها نیز استفاده شود.

وی با تاکید بر استفاده از ظرفیت خیران سلامت در مقابله با ویروس کرونا گفت:‌ برخی از ساکنان مناطق حاشیه نشین حتی صابون برای شتسشوی دست ندارند که باید به زودی به شرایط آنان رسیدگی شود.

طهماسبی افزود: با توجه به اینکه دفاتر تسهیل گری اطلاعات آماری مناطق حاشیه نشین را در اختیار دارند می توان بسته های اقلام ضدعفونی را به صورت لیستی و هدفمند در اختیار آنها قرار داد که برای توزیع میان افراد مناطق اقدام کنند.

وی تاکید کرد: همچنین برخی از این افراد ممکن است به دلیل شرایط نامساعد مالی بسته های بهداشتی را برای تامین سایر مایحتاج به فروش برسانند که پیشنهاد می شود سازمان های مردم نهاد هنگام توزیع اقلام درب منازل، آنها را از بسته بندی خارج کنند تا علاوه بر اطمینان دادن به اهالی منطقه در خصوص سلامت و استاندارد بودن این کالاها از فروش آن نیز جلوگیری کرد.

به گفته رییس علوم پزشکی لرستان تاکنون ۹ نفر در استان به کووید۱۹ مبتلا شده اند که نفر از این افراد بن ۸۰ و بیماری زمینه ای سرطان جان باخته است و بیش از ۶۰ نفر مشکوک نیز تحت مراقبت هستند.

ویروس کرونا که با عنوان رسمی «کووید-۱۹» از ۱۲ دسامبر سال گذشته میلادی (دی ماه) در استان هووی چین شیوع یافت، تاکنون بیش از ۸۰ هزار نفر را مبتلا و جان بیش از ۲ هزار نفر را گرفته است.
ویروس کرونا از چین به بیش از ۵۰ کشور سرایت کرده است، ایران بعد از چین دومین آمار فوت در اثر ابتلا به این بیماری را به خود اختصاص داده است.
براساس اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تعداد مبتلایان قطعی به ویروس کرونا در کشور تاکنون ۵۹۳ نفر هستند که ۱۲۳ نفر ترخیص شده و بهبود یافته و ۴۳ نفر فوت کرده‌اند.

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.