مردم لرستان امروز دوم اسفندماه همانند سایر نقاط ایران اسلامی  پا در رکاب نظام و انقلاب دارند و برای انتخاب اصلح، جبران ناکامی و عقب ماندگای اقتصادی و البته امید به فردایی بهتر وارد عرصه شده اند همچنان که در چهار دهه عمر انقلاب ریسمان اتصال خود و ایران اسلامی را در سخت ترین شرایط  هم حفظ کرده اند.

انتخابات دوره نخست مجلس شورای اسلامی در ۲۴ اسفند سال ۵۸ برگزار شد و ۷۹ نامزد از شهرستان‌ها به مجلس شورای اسلامی راه یافتند.
دوره نخست مجلس شورای اسلامی را می توان سیاسی ترین مجلس طول انقلاب سلامی دانست چراکه در آن دوره احزاب و گروههای سیاسی زیادی برای حضور در انتخابات مجلس حضور داشتند.
از حوادث مهم دوره اول مجلس شورای اسلامی می توان به انفجار دفتر حزب جمهوری و شهادت شهید بهشتی و ۷۲ تن از یارانش اشاره کرد که در این میان لرستان نیز دستخوش این حادثه بزرگ بود.


 دوره اول مجلس شورای اسلامی
مردم استان لرستان نیز به عنوان یکی از استانهای کشور در آن دوران با داشتن هشت کرسی در مجلس شورای اسلامی در انتخابات حضوری پرشور داشتند و در این دوره از انتخابات حجت الاسلام سید محمدتقی شاهرخی و مرتضی اعظمی‌ لرستانی از حوزه انتخابیه خرم آباد راهی مجلس شدند.
حوزه انتخابیه بروجرد نیز در آن دوره تنها یک کرسی نمایندگی در مجلس شورای اسلامی داشت که محمدهادی برومند (خائف) توانست به مجلس شورای اسلامی وارد شود و حجت الاسلام والمسلمین مهدی کروبی معروف به شیخ کروبی نیز از حوزه انتخابیه الیگودرز توانست با کسب بیشترین آرا به مجلس شورای اسلامی راه یابد.
در حوزه انتخابیه دورود و چاپلق ( ازنا) حجت الاسلام محمدحسین صادقی در دوره اول انتخابات راهی مجلس شورای اسلامی شد.
با انفجار دفتر حزب جمهوری در هفتم تیرماه سال ۱۳۶۰ و شهادت شهید حجت الاسلام صادقی، در انتخابات میاندوره ای مجلس شورای اسلامی حجت الاسلام حسین بازقندی راهی مجلس شد.
در حوزه انتخابیه بخش ملاوی نیز حجت الاسلام سید فخرالدین رحیمی به عنوان یک روحانی مبارز و انقلابی با رای مردم ملاوی از حوزه جنوب لرستان راهی مجلس شورای اسلامی شد.
شهید رحیمی نیز همچون شهید صادقی در انفجار دفتر حزب جمهوری اسلامی به شهادت رسید و در انتخابات میان دوره ای مجلس برادر ایشان حجت الاسلام سید نورالدین رحیمی با رای مردم راهی مجلس شد.
حجت الاسلام سیدنورالدین رحیمی که در دوره دوم مجلس شورای اسلامی نیز توانست راهی مجلس شورای اسلامی شود، در اول اسفند سال ۱۳۶۴ با اصابت موشک جنگنده های دشمن به هواپیمای ایشان در اهواز به شهادت رسید.
در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان نیز حجت الاسلام علی مومه وندی ( آل کاظمی) به عنوان روحانی مبارز و انقلابی راهی مجلس شورای اسلامی شد، در حوزه انتخابیه کوهدشت و طرحان نیز حجت الاسلام محمدرضا عباسی‌فرد موفق شد تا به مجلس شورای اسلامی راه یابد و حجت الاسلام عباسی فرد در دوره دوم مجلس شورای اسلامی نیز موفق به حضور در مجلس شد.
دوره اول مجلس شورای اسلامی در ششم خرداد سال ۱۳۶۳ به پایان یافت.

 دوره دوم مجلس شورای اسلامی
با گذشت حدود شش سال از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی، دور دوم مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز شد که بسیاری از نمایندگان مردم در مجلس دوره اول در حادثه تروریستی هفت تیر به شهادت رسیده بودند.
مردم با حضور در انتخابات میاندوره ای به تعیین نمایندگان جدید برای حضور در مجلس اول پرداختند که انتخابات دوره دوم مجلس شورای اسلامی روز جمعه ۲۶ فروردین ۱۳۶۳ برگزار و در تاریخ هفتم خرداد ۱۳۶۳ اولین جلسه مجلس دوم برگزار شد.
در این دوره نیز مردم لرستانی با حضوری گسترده و پرشورتر از قبل به انتخاب نمایندگان خود برای حضور در مجلس دوم پرداختند.
در حوزه انتخابیه خرم آباد حجت الاسلام سید محمدصالح طاهری‌خرم‌آبادی و حجت الاسلام محمدرضا عباسی‌فرد از حوزه انتخابیه خرم آباد راهی مجلس شدند که البته عباسی فرد در دوره نخست از حوزه کوهدشت و طرحان توانسته بود راهی مجلس شود.
در حوزه انتخابیه بروجرد نیز حجت الاسلام حجت‌الله زمانی توانست با کسب بیشترین آرا به مجلس راه یابد و در حوزه انتخابیه الیگودرز نیز حجت الاسلام سید محمدرضا هاشمی به مجلس راه یافت.
در حوزه انتخابیه دورود و چاپلق نیز سید عباس موسوی توانست با کسب بیشترین آرا به مجلس راه پیدا کند و در حوزه بخش ملاوی نیز حجت الاسلام سید نورالدین رحیمی با کسب بیشترین آرا به مجلس راه پیدا کرد.
سید نورالدین برادر شهید سید فخرالدین از شهدای هفت تیر بود که پس از شهادت سید فخرالدین در انتخابات میان دوره ای وارد مجلس اول شده بود و پس از شهادت شهید سید فخرالدین در جریان سقوط هواپیما توسط هواپیماهای رژیم بعثی، در انتخابات میان دوره ای کریم ملک آسا به مجلس راه پیدا کرد.
در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان نیز حجت الاسلام محمد محمدی در انتخاباتی جنجالی و با درگیری بین طایفه ای توانست به مجلس راه پیدا کند و علی اصغر اسفندیار پور نیز در حوزه انتخابیه کوهدشت و طرهان با کسب بیشترین آرا به مجلس راه پیدا کرد.

 دوره سوم مجلس شورای اسلامی
دوره سوم مجلس شورای اسلامی از هفت خرداد ۱۳۶۷ شروع و تا ششم خرداد ۱۳۷۱ ادامه داشت که در این دوره مردم لرستان تنها هفت نماینده در مجلس شورای اسلامی داشتند و این در حالی است که در دوره های قبلی هشت نماینده لرستان به مجلس راه پیدا کرده بودند.
در این دوره نیز مردم لرستان به عنوان یکی از استانهای پشتیبان جنگ در انتخابات حضوری پرشور داشتند اما در برخی از شهرهای استان لرستان درگیری هایی میان هواداران کاندیداها رخ داده بود.
به هر حال انتخابات دور سوم مجلس شورای اسلامی روز جمعه ۱۹ فروردین سال ۱۳۶۷ برگزار شد و مردم لرستان بار دیگر با حضوری پرشورتر از گذشته به پای صندوق های رای آمدند.
در حوزه انتخابیه خرم آباد علی محمد سوری لکی و دکتر علی عنایت به مجلس راه یافتند و در حوزه انتخابیه بروجرد نیز حجت الاسلام محمدکریم مروجی توانست با کسب بیشترین آرا به مجلس راه پیدا کند.
در حوزه انتخابیه الیگودرز نیز علی محمد احمدی و در حوزه انتخابیه دورود و چاپلق سید محسن شفیعی توانستند با کسب بیشترین آرا از حوزه انتخابیه خود به مجلس راه پیدا کنند.
در حوزه انتخابیه پلدختر و ملاوی نیز کریم ملک آسا به مجلس راه یافت. ملک آسا در دوره قبل و در انتخابات میان دوره ای توانسته بود به جای شهید سید فخرالدین رحیمی راهی مجلس شورای اسلامی شود.
در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان نیز انتخابات به درگیری های طایفه ای انجامید که پس از کش و قوس فراوان ماشااله حیدری مقدم توانست از دیگر کاندیداها پیشی گرفته و راهی مجلس شود.
اما در حوزه انتخابیه کوهدشت به دلیل درگیری بین طرفداران کاندیداها اتفاقات گوناگونی به وقوع پیوست.
در انتخابات هفتم خرداد ماه علی‌اصغر اسفندیارپور توانست با بیشترین آرا به مجلس راه پیدا کند اما به دلیل اعتراض حجت الاسلام علی شاهرخی‌قبادی، اعتبارنامه اسفندیار پور تصویب نشد.
در انتخابات میان‌دوره‌ای نیز شاهرخی‌قبادی بالاترین رای را کسب کرد که پس از پایان انتخابات اعتبار نامه‌ وی نیز تایید نشد و به این ترتیب کوهدشت در مجلس شورای اسلامی دوره سوم نماینده ای نداشت.

 دوره چهارم مجلس شورای اسلامی
دوره چهارم مجلس شورای اسلامی با برگزاری انتخابات سراسری در روز جمعه ۲۱ فروردین ۱۳۷۱ برگزار و مجلس چهارم از هفتم خرداد ۱۳۷۱ تا ششم خرداد ۱۳۷۵ ادامه داشت که در این دوره نیز نمایندگان لرستان هشت کرسی را در مجلس به خود اختصاص دهند.
در این دوره نیز حجت الاسلام سید محمدصالح طاهری خرم آبادی و اکبر فرید از حوزه انتخابیه خرم آباد راهی مجلس شدند و در حوزه انتخابیه بروجرد حجت الاسلام هادی خاتمی توانست بیشترین آرا را به خود اختصاص دهد.
در حوزه انتخابیه الیگودرز محمد حسن قلی و در حوزه انتخابیه دورود و ازنا جهانشاه صدیق به مجلس راه یافتند و در حوزه انتخابیه پلدختر علی بوالفتح و در حوزه انتخابیه کوهدشت علی امامی راد توانستند با کسب بیشترین آرا به مجلس شورای اسلامی راه یابند.
در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان نیز حجت الاسلام محمد محمدی با کسب بیشترین آرا راهی مجلس شورای اسلامی شد و حجت الاسلام محمدی در دوره دوم نیز از سوی مردم این دو شهرستان توانسته بود بیشترین آرا را به خود اختصاص دهد و راهی مجلس شود.

دوره پنجم مجلس شورای اسلامی
انتخابات دوره پنجم مجلس شورای اسلامی در ۱۸ اسفند ۱۳۷۴ برگزار شد و مجلس دوره پنجم از هفتم خرداد ۱۳۷۵ آغاز و تا ششم خرداد ۱۳۷۹ ادامه داشت که در این دوره نیز در حوزه انتخابیه خرم آباد عبدالرضا سپهوند و کورش فولادی به مجلس راه یافتند.
در حوزه انتخابیه بروجرد نیز حجت الاسلام هادی خاتمی توانست برای بار دوم به مجلس شورای اسلامی راه پیدا کند و مرحوم خاتمی در ۲۰ مرداد ۷۸ و در سال چهارم مجلس پنجم بر اثر سکته قلبی درگذشت.
در حوزه انتخابیه الیگودرز نیز محمدابراهیم مداحی و در حوزه انتخابیه دورود و ازنا غلامرضا عبدالوند توانستند به مجلس شورای اسلامی راه یابند و در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان نیز حجت الاسلام علی آل کاظمی توانست با کسب بیشترین آرا به مجلس شورای اسلامی راه یابد.
در حوزه انتخابیه کوهدشت نیز اسماعیل دوستی و در حوزه انتخابیه پلدختر حجت الاسلام محمدمهدی شاهرخی توانستند با کسب بیشترین آرای ماخوذه به مجلس دوره پنجم راه یابند.

دوره ششم مجلس شورای اسلامی
انتخابات مجلس شورای اسلامی دوره ششم در روز جمعه ۲۹ بهمن ۱۳۷۸ برگزار شد که مجلس ششم به عنوان یکی از جنجالی ترین دوره های مجلس شورای اسلامی در کشور بود که از هفتم خرداد ۱۳۷۹ آغاز و تا ششم خرداد ۱۳۸۳ به طول انجامید.
لرستان که در این دوره از ۹ کرسی در مجلس شورای اسلامی برخوردار شده بود از این جنجال ها بی نصیب نبوده و در دوران نمایندگی نمایندگان مجلس ششم حوادث خرم آباد و درگیری های دانشجویی به وقوع پیوست.
حضور دانشجویان دفتر تحکیم در شهرهای لرستان و درگیری های حزبی در آن دوران از یک سو و حمایت های نماینده خرم آباد از دانشجویان از سوی دیگر خرم آباد را در این دوره به تیتر اخبار برخی روزنامه ها تبدیل کرد.
به هر حال با برگزاری انتخابات مجلس ششم از حوزه انتخابیه خرم آباد سید عیسی موسوی ‌نژاد و عبدالرحیم بهاروند توانستند بیشترین آرا را به خود اختصاص دهند و در حوزه انتخابیه بروجرد نیز علاالدین بروجردی و عبدالمحمد نظام‌الاسلامی به مجلس شورای اسلامی راه یافتند.
این نخستین دوره ای مجلس بود که از حوزه انتخابیه بروجرد دو نماینده راهی مجلس شورای اسلامی شده بود و در حوزه انتخابیه الیگودرز علی محمد احمدی و در حوزه انتخابیه دورود و ازنا غلامرضا عبدالوند راهی مجلس شدند.
عبدالوند در دوره پنجم نیز توانسته بود از حوزه انتخابیه دورود و ازنا راهی مجلس شود و در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان حجت الاسلام محمد محمدی همچون دوره های دوم و چهارم توانست با کسب بیشترین آرا به مجلس شورای اسلامی راه یابد.
علی امامی‌راد که در دوره چهارم نیز از سوی مردم کوهدشت راهی مجلس شورای اسلامی شده بود، توانست با کسب بیشترین آرا در دوره ششم نیز در مجلس شورای اسلامی حضور یابد.
در حوزه انتخابیه پلدختر نیز نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی تکرار شده و حجت الاسلام محمدمهدی شاهرخی توانست برای دومین دوره متوالی راهی مجلس شود.

دوره هفتم مجلس شورای اسلامی
دوره هفتم مجلس شورای اسلامی یکم اسفند سال ۱۳۸۲ آغاز شد و نخستین جلسه این مجلس در هفتم خرداد ۱۳۸۳ برگزار و تا ششم خرداد ۱۳۷۸ این مجلس به قانون گذاری پرداخت.
در این دوره از مجلس شورای اسلامی مردم لرستان با تکرار انتخاب خود برخی نمایندگان را برای دومین دوره متوالی و برخی را به عنوان سومین دوره راهی مجلس کردند.
در حوزه انتخابیه خرم آباد فتح‌الله حسنوند و قدرت‌الله ایمانی و  در حوزه انتخابیه بروجرد علاء‌الدین بروجردی برای دومین دوره متوالی و سیدمحسن یحیوی توانستند راهی مجلس شورای اسلامی شوند.
در حوزه انتخابیه الیگودرز سیدمرتضی موسوی و در حوزه انتخابیه دورود و ازنا حسین پاپی وارد خانه ملت شدند و در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان نیز محمودرضا حسنوند به عنوان نماینده مردم راهی مجلس شد.
در حوزه انتخابیه کوهدشت نیز علی امامی‌راد برای دویمن دوره متوالی و سومین بار به مجلس راه یافت و حجت الاسلام سید محمدمهدی شاهرخی نیز برای سومین دوره متوالی توانست از مردم پل‌دختر بیشترین آرا را کسب کرده و راهی مجلس شود.

دوره هشتم مجلس شورای اسلامی
انتخابات هشتمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز جمعه برگزار و این دوره از مجلس از هفتم خرداد ۱۳۸۷ شروع و ششم خرداد ۱۳۹۱ ادامه داشت.
این دوره نیز دستخوش حوادث مختلفی در شهرهای مختلف لرستان بود.
در برخی از شهرها نمایندگان ادوار گذشته نتوانسته بودند بیشترین آرا را به دست آورند و این مهم که نماینده جدیدی توانسته بود راهی مجلس شود برای برخی از هواداران ناخوشایند بود و این موضوع باعث بروز حوادثی در برخی از شهرها شد.
در حوزه انتخابیه خرم آباد محمدرضا ملکشاهی‌راد و رضا رحیمی‌نسب توانست با بیشترین آرای ماخوذه راهی مجلس شوند و در حوزه انتخابیه بروجرد نیز علاء‌الدین بروجردی برای سومین دوره متوالی و هادی مقدسی به مجلس راه یافتند.
در حوزه انتخابیه الیگودرز حجت‌الله رحمانی و در حوزه انتخابیه دورود و ازنا عزت‌الله دهقان راهی مجلس شدند و در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان حجت الاسلام محمد محمدی همچون دوره ها دوم، چهارم و ششم توانست بیشترین رای را در این حوزه انتخابیه کسب کند.
در حوزه انتخابیه کوهدشت حجت الاسلام علی شاهرخی‌قبادی که در میان دوره ای مجلس سوم موفق به کسب اعتبارنامه نشده بود توانست در این دوره راهی مجلس شود و در حوزه انتخابیه پلدختر نیز علی کاییدی با کسب بیشترین آرا و پس از درگیری خیابانی برخی از هواداران وی با هواداران حجت الاسلام شاهرخی توانست به مجلس راه پیدا کند.

دوره نهم مجلس شورای اسلامی
انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی در روز جمعه ۱۲ اسفند سال ۱۳۹۰ برگزار شد تا مجلس نهم کار رسمی خود را از هفتم خرداد ۱۳۹۱ آغاز کند.
در این دوره نیز از حوزه انتخابیه خرم آباد ایرج عبدی و ابراهیم آقامحمدی و در حوزه انتخابیه بروجرد علاء‌الدین بروجردی برای چهارمین دوره متوالی بهرام بیرانوند موفق به حضور در مجلس شورای اسلامی شدند.
در حوزه انتخابیه الیگودرز محمدتقی توکلی و در حوزه انتخابیه دورود و ازنا عباس قائدرحمت توانستد راهی مجلس شوند.
در حوزه انتخابیه سلسله و دلفان حجت الله خدایی‌سوری و در حوزه انتخابیه کوهدشت الهیار ملکشاهی توانستند بیشترین رای را به خود اختصاص دهند.
در حوزه انتخابیه پلدختر نیز علی کاییدی برای دومین دوره متوالی راهی مجلس شورای اسلامی شد.
 

دوره دهم مجلس شورای اسلامی

انتخابات مجلس دهم ،هفتم اسفندماه ۹۴ برگزار شد و در مجموع  ۳۰۸ داوطلب در استان لرستان برای حضور در انتخابات ثبت‌نام کردند.

در حوزه انتخابیه خرم آباد و چگنی محمدرضا ملکشاهی راد و محمد بیرانوندی، بروجرد علاءالدین بروجردی و عباس گودرزی، دورود و ازنا مجید کیانپور و سلسله و دلفان علی رستمیان به مجلس دهم راه یافتند.

همچنین در حوزه انتخابیه کوهدشت و رومشکان الهیار ملکشاهی، پلدختر سیدحمیدرضا کاظمی، الیگودرز محمد خدابخشی بیشترین رای را به خود اختصاص دادند و وارد بهارستان شدند.

 لرستان در مجلس یازدهم

بر اساس تقویم انتخابات روز جمعه  دوماسفند ماه ۱۳۹۸ مردم در سراسر کشور برای تعیین نمایندگان خود در مجلس دهم به پای صندوق های رای آمده اند تا بار دیگر برگ زرینی از افتخارات این کشور را ورق بزنند.

با انصراف ۱۱ کاندیدای انتخاباتی مجلس یازدهم در استان تا شامگاه چهارشنه ۳۰ بهمن، تعداد افراد باقی مانده در میدان رقابت به ۱۸۳ نفر کاهش یافت که از این تعداد نامزد انتخاباتی، ۱۷۳ نفر مرد و ۱۰ زن برای تصدی ۹ کرسی مجلس شورای اسلامی در هفت حوزه انتخابیه با هم به رقابت خواهند پرداخت .

طبق آخرین آمار اعلام شده به تفکیک در حوزه انتخابیه خرم آباد وچگنی ۴۹ نفر، بروجرد ۳۱ نفر، الیگودرز ۱۶نفر، دورود وازنا ۲۰ نفر، کوهدشت و رومشکان۳۶نفر، دلفان و سلسله ۱۰ نفر و در پلدختر ۲۱ نفر کاندیدا حضور دارند .

مجموع داوطلبان و نامزدهای انصرافی این دوره  ۸۱ نفر هستند که در حوزه انتخابیه خرم آباد و چگنی ۲۳، بروجرد ۱۱، الیگودرز هفت، دورود و ازنا ۱۱، کوهدشت و رومشکان هفت، دلفان و سلسله ۱۸ نفر و پلدختر چهار نفر بوده اند. 

یکهزار و ۴۸۹ شعبه آرای لرستانی ها را جمع آوری می کنند  و  آمار واجدین شرایط رای دادن در استان یک میلیون و ۴۸۰ هزار و ۶۴۴ نفر اعلام  شده که از این تعداد ۷۴۱هزار و ۹۸۶ نفر مرد و ۷۳۸ هزار و ۶۵۸ نفر دیگر زن هستند .

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.