به گزارش ایرنا، طی ۲ دهه اخیر جامعه جهانی با مشکلات و چالشهایی از جمله تغییر اقلیمهای آبوهوایی و تخریب اراضی ملی برای تامین نیازهای بشر مواجه شده که نتیجه آنها بروز بحرانی به نام بحران خشکسالی بوده و امروزه بروز این بحران و کمبود آب شیرین، جامعه جهانی را با مشکل مواجه کرده است.
آمارها نشان میدهد که ۹۷ درصد آبهای کره زمین را آب شور اقیانوسها تشکیل میدهد و تنها یک درصد از آبها، شیرین هستند، که این آمار کمبود این ماده حیاتی و لزوم رعایت الگوی مصرف آن را میرساند.
حدود ۳۰ کشور جهان جزء کشورهای کم آب هستند که ۹ کشور از آنها در خاورمیانه قرار دارند.
میانگین بارندگی جهانی بیش از ۷۰۰ میلیمتر است و این درحالی است که کشور ما با میانگین بارش حدود ۲۵۲ میلیمتر در زمره مناطق خشک جهان محسوب میشود.
امروزه افت آبهای زیرزمینی کشور درحدود ۵ و نیم میلیارد متر مکعب برآورد شده و این موضوع اهمیت حفظ و ذخیره منابع آبهای زیرزمینی کشور را ۱۰۰ چندان میکند.
رییس امور آب شهرستان سلسله با اشاره به اینکه در زمینه آب کشاورزی و اضافه برداشتها توسط کشاورزان از چاهها، مشکل اصلی شرکای عرفی است، افزود: کمبود اعتبار برای اجرای حکم و مقاومت کشاورزان و اجاره زمینهای کشاورزی شهرستان توسط بهره برداران سایر شهرها از عمده مشکلات موجود در این حوزه است.
حجت الله حسنوند تاکید کرد: بهترین راهکار برای جلوگیری از اضافهبرداشت از چاههای کشاورزی، عقد قرارداد در خصوص میزان آب مصرفی با کشاورزان قبل از آغاز هر سال زراعی است.
وی اظهار داشت: ۴۱۷ حلقه چاه آب در سلسله وجود دارد و این شهرستان با داشتن ۱۱ حلقه چاه کمترین آمار چاه غیرمجاز را در استان به خود اختصاص داده که این چاه ها نیز پر و مسدود گردیدند.
رییس امور آب منطقه ای سلسله بیان کرد: نصب کنتورهای هوشمند توسط شرکت توزیع برق شهرستان میتواند در زمینه مدیریت صحیح میزان مصرف آب کشاورزی بسیار مؤثر باشد که در این راستا مالکان چاه های آب را ملزم به نصب کنتور هوشمند کرده ایم.
رییس جهادکشاورزی سلسله نیز در این باره اظهار داشت: رشد جمعیت و نگرانی دولت از کاهش منابع آب باعث شده که در سالهای اخیر به صرفهجویی از این مایه حیاتی توجه بیشتری صورت گیرد.
رضا سوخته زاری افزود: مدیریت صحیح مصرف آب و رعایت الگوی آن میسر نمیشود مگر با سایه همدلی مسوولان و کشاورزان همراه باشد.
وی با بیان اینکه یکی از شیوههای مدیریت صحیح مصرف آب کشاورزی سیستمهای نوین آبیاری است، تصریح کرد: چند سالی است که از اجراییشدن این طرحها میگذرد و بسیار نیز موثر هستند.
سوخته زاری با بیان اینکه نمیشود کاشت محصولات آبدوست را تعطیل کرد، افزود: همه محصولات کشاورزی آبدوست هستند اما به میزان کمتر و بیشتر، کشاورزان میتوانند هر محصولی را بکارند اما براساس میزان مصرف آب و الگوی کشتی که زیر نظر سازمان جهاد کشاورزی باشد.
وی با تاکید بر اینکه اگر بتوانیم ورود کشاورزان مهاجر را به شهرستان محدود کنیم در این زمینه بسیار مؤثر خواهد بود، یادآور شد: بهتر است ۵۰ درصد انتخاب کاشت محصولات بر اساس تصمیم کشاورز باشد و مابقی بر اساس تعهداتی که سازمان جهاد کشاورزی از نظر میزان مصرف آب و الگوی کشت برای شهرستان تعیین میکند.
رییس جهادکشاورزی سلسله تاکید کرد:نصب کنتورهای هوشمند میتواند در صرفهجویی آبهای زیرزمینی و حفظ این ذخایر اثرگذار باشد اما کشاورزان قشر ضعیف و زحمتکش جامعه هستند و هزینه این نصب این کنتورها برای آنان پرهزینه است ، بهتر است شرکت توزیع برق استان در این زمینه تمهیداتی بیاندیشد تا کشاورزان رغبت بیشتری را برای نصب این کنتورها از خود نشان دهند.
مسوول آب و خاک جهاد کشاورزی سلسله نیز در این زمینه اظهار داشت: از کل آبهای موجود در دنیا برای مصارف کشاورزی، صنعت و شرب تنها نیم درصد قابل دسترسی است و این موضوع اهمیت صرفهجویی در مصرف آن را بیشتر میکند.
سام فریدونی افزود: در خصوص صرفهجویی آبهای کشاورزی توسط کشاورزان، ساماندهی مجوزات برداشت آب و به روز کردن آنها توسط امور آب شهرستان از ضروریات است.
وی یادآور شد: با نصب کنتورهای هوشمند برای چاههای کشاورزی، کشاورزان نمیتوانند اضافه برداشت داشته باشند.
رییس اداره فنی و زیربنایی جهاد کشاورزی سلسله گفت: اجرای سیستمهای نوین آبیاری تحت فشار، رعایت الگوی کاشت براساس مجوزات و اجرای عملیات آبخیزداری در بالادست حوزههای آبریز و بهسازی کانالهای آبیاری از دیگر اقداماتی است که میتوان درخصوص صرفهجویی آب زمینهای کشاورزی انجام داد.
فریدونی افزود: آب مایه حیات بشر و سایر جانداران است پس باید در مصرف و حفظ منابع آن کوشید.