به گزارش ایرنا، فروردین امسال همزمان با اعلام سازمان هواشناسی مبنی بر ورود سامانهٔ بارشی متراکم در جنوب و غرب ایران، بر اثر بارندگیهای شدید در شهرهای استان لرستان از جمله معمولان، دورود، خرمآباد، پلدختر و ویسیان سیل ایجاد شد.
این سامانه بارشی در دو موج در تاریخهای ۵ تا ۹ فروردین و نیز موج دوم از ۱۱ تا ۱۳ فروردین موجب ایجاد سیلاب و خسارت در شهرستانهای استان لرستان شد.
در ابتدا تصور نمیرفت لرستانی که سالها در خشکسالی و تبعات آن بوده اینچنین حجم آبی را تجربه کند، اما خروش یک ونیم میلیارد متر مکعب آب خرابیهایی را در این استان به بار آورد .
بخشی از خسارت های ناشی از سیل فروردین ۹۸ در لرستان
این سیل خسارت ۱۰ هزار میلیارد تومانی را به زیر ساخت استان لرستان وارد کرد ، ۱۵ نفر در اثر بارشهای سیلآسای لرستان جان خود را از دست دادند و زیرساختهای اساسی هزاران روستا و چند شهر به ویژه پلدختر و معمولان تخریب شد که همچنان تلاش برای ترمیم آنها ادامه دارد.
شبکه آب بیش از ۷۰۰ روستا قطع شد و خسارت وارد شده به تاسیسات آبفای روستایی این استان ۱۵۲ میلیارد تومان اعلام شده است.
برآورد خسارت سیل به زیرساختهای برق استان لرستان نیز ۶۳ میلیارد تومان اعلام شده و ۵۸۰ کیلومتر از شبکه برق فشار قوی و ضعیف استان، آسیب دید و در مجموع برق بیش از یکهزار و ۴۰۰ روستا قطع شد.
در سیل فروردین ماه راه ارتباطی ۸۷۰ راه روستایی بسته شد و همچنین حدود ۶۰۰ کیلومتر از راههای استان نیز در پی این سیلاب تخریب شدند.
همچنین سیل اخیر خسارات جبران ناپذیری به واحدهای صنفی، معدنی و زیرساختهای شهرکهای صنعتی لرستان وارد کرد که بر اساس ارزیابیهای صورت گرفته سیل نزدیک به ۳ هزار میلیارد تومان به زیربخشهای مختلف صنعت خسارت وارد کرده است.
صدها پل تخریب و ۲ هزار کیلومتر راه اصلی فرعی و روستایی از بین رفت که سهم راههای روستایی بیش از ۶۰۰ کیلومتر بود.
همچنین ۳۵ هزار واحد مسکونی استان در اثر سیل دچار آسیب شدهاند که ۱۲ هزار و ۴۸۰ مورد از این آسیبها مربوط به معمولان و پلدختر است.
خسارت وارد شده به بخش کشاورزی استان، ۹۲۰ میلیارد تومان برآورده شده که علاوه بر آن، زیربخشهای دام، طیور و آبزیان نیز خسارت ۴۲۰ میلیارد تومانی را متحمل شدهاند.
بیش از ۵۰۰ ایستگاه پمپاژ، ابنیه فنی و خطوط انتقال بهرهبرداری از بین رفت که بر عملکرد ۲۵۰۰ هکتار از باغات که زیر پوشش این ایستگاهها هستند تأثیر منفی گذاشت.
استان لرستان در بخش شیلات، رتبه اول استانهای غیرساحلی را به خود اختصاص داده که سیل اخیر این بخش را نیز در امان نگذاشته است. ۵۰ هزار ماهی در سیلاب اخیر از بین رفتهاند و ۴۲۱ مزرعه پرورش ماهی دچار خسارت شده و اشتغال مستقیم و غیرمستقیم هزار نفر از کارکنان این بخش، تحت تأثیر قرار گرفته است.
این میزان خسارت در حالی رخ داد که با اقدامات آبخیزداری در حوضه های آبریز ضمن کنترل سیلاب می توان به تغذیه آب های زیرزمینی، کاهش گل آلودگی آب ها و در نهایت باعث افزایش میزان محصولات کشاورزی در منطقه کمک کرد.
به گفته کارشناسان شرکت آب منطقه ای لرستان سالانه ۱۲ و نیم میلیارد متر مکعب روان آب از لرستان خارج می شود که انجام عملیات آبخیزداری در حوزه های مختلف استان نقش مهمی را در کنترل سیلاب خواهد داشت.
اکنون عملیات آبخیزداری در ۲۶حوزه آبخیز ملی و استانی لرستان با اعتبار ۷۲میلیارد تومان فعال می باشد که اعتبار آن نسبت به سال گذشته ۳۵۰درصد و حجم عملیات آن ۲۸۰درصد افزایش داشته است.
۴۰۰میلیارد ریال اعتبار به طرح های آبخیزداری لرستان اختصاص یافت
معاون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان می گوید: ۴۰۰میلیارد ریال اعتبار برای طرح های آبخیزداری امسال به این استان اختصاص یافته است.
محمدحسین بابایی اظهار داشت: همچنین از محل صندوق توسعه ملی ۳۴ میلیارد ریال اعتبارات برای اجرای پروژههای آبخیزداری شهرستان دلفان در نظر گرفته شده، که در سال جاری اجرا خواهد شد.
520 نقطه سیل خیز در لرستان وجود دارد
مدیرکل منابع طبیعی لرستان نیز می گوید: لرستان جزو پنج استان اول به لحاظ سیلخیزی در کشور است.
شیرزاد نجفی با بیان اینکه این استان ۵۲۰ نقطه سیلخیز دارد، افزود: سال گذشته از محل صندوق توسعه ملی اعتبار خوبی برای بحث آبخیزداری اختصاص داده شد و حدود ۱۸ حوضه آبخیز در استان را عملیاتی کردیم.
وی بیان کرد: این بندها در شمال خرمآباد و شهرستان چگنی احداث شدند و اگر نبودند فاجعه بزرگی در شهرستان چگنی رخ میداد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان ، پلدختر را بزرگترین شهرستان سیلخیز لرستان عنوان کرد و گفت: این منطقه همه ساله با طغیان رودخانه کشکان متحمل خسارت میشود و ۲۰ حوضه آبخیز دارد که از بالادست خرمآباد شروع و تا این شهرستان امتداد دارند؛ این حوضهها جزو حوضه کرخه هستند و باید توجه ویژهای به آنها شود.
وی تصریح کرد: طی سال های گذشته در استان ۱۵ بند آبخیزداری احداث شده است که بعضی از آنها آسیب دیدند و نیاز به اعتبار برای بهسازی و ترمیم دارند.
وی اظهار کرد: طی سیل اخیر در ۴ حوضه آبخیز استان ۳۴ میلیارد تومان خسارت به سازهها وارد آمده است.
آبخیزداری یکی از موثرترین راههای جلوگیری از سیلاب است
معاون عمرانی و امور هماهنگی استانداری لرستان نیز به ایرنا گفت: آبخیزداری یکی از موثرترین راههای جلوگیری از سیلاب و روانآب ها می باشد.
گودرز امیری اظهار داشت: احداث سدهای خاکی و سنگی ملاتی در کل استان در دستور کار قرار دارد و تاکنون پنج نقطه در شهرستان خرم آباد در دستور کار قرار دارد که امیدوار هستیم این رویه در سایر نقاط استان تداوم داشته باشد چراکه احداث بندها می تواند از ورود سیل به شهرها جلوگیری کند.
وی بیان کرد: برای کاهش خسارتهای سیل و جلوگیری از آن باید به کنترل سرشاخهها و رودخانههای بالادستی پرداخته شود و اگر عملیات آبخوانداری و آبخیزداری مورد توجه قرار نگیرد، حتماً سیلابها هر چند کوچک خسارت زیادی بر جای می گذارند.
امیری تصریح کرد: در استان لرستان به دلیل اینکه عملیات آبخوانداری و آبخیزداری مناسبی انجام نگرفته، امروز خسارتهایی که رقم آن چند برابر پیشگیری و کنترل سرشاخهها بوده، ایجاد شده است.
وی خاطرنشان کرد: راه چاره این است که یک بازنگری جدی در حوزه آبخیزداری استان لرستان انجام شود تا باران که نعمت آسمانی است به سیل تبدیل نشود و شهر و روستای ما را دچار خسارت نکند.