سیلی که اثرات آن علاوه بر تخریب خانه های مردمی که داشت، بیم فروریختن روح و روان آنها در برابر این بی خانمانی ها را نیز در پی خواهد داشت.
این روزها با بازدید از مناطق سیل زده جنوب لرستان بخصوص پلدختر و معمولان بسیار پیش می آید که با صحنه هایی مواجه شوی که نشانگر درد روح و روان مردم در این منطقه سیل زده است.
زنی بربقایای باقی مانده از منزلش نشسته و از سوز دل درد بی خانمانی را مویه می کند؛ آنطرف تر مردانی با چشم اشک بار نیازها و رفع مشکلات ایجاد شده در پی سیل را از مسئولین مطالبه می کنند و کودکانی که در این میان دچار تشویش و دلشوره ای نوبیناد در دل هایشان می شوند.
بنا بر گفته سید حمید کاظمی نماینده مردم پلدختر و معمولان در مجلس شورای اسلامی؛ در سیل اخیر لرستان 30 هزار نفر بی خانمان شده اند که اینها در واقع به غیر از لباس تن خود چیزی برایشان باقی نمانده است.
این بی خانمانی خود آغازی بر بروز مشکلات و مسائل روحی و روانی که تاب آوری افراد مناطق آسیب دیده را در برابر حادثه پیش آمده از بین می برد.
در مورد حادثه سیل پلدختر بنا بر مشاهدات عینی ؛ بیش از هرچیزی خشم در مردم مشهود است این خشم را هر کسی به آن منطقه می رود بخصوص وقتی کسی بعنوان یک مسئول رسمی به آنجا می رود با آن مواجه می شود.
این احساس بی خانمانی و همراه شدن با خشمی که کسی به آنها توجه نمی کند، پدیده بارزی است که حتی وقتی بعنوان خبرنگار هم وارد منطقه می شوی آن را حس می کنی.
حجم خرابی های ناشی از سیل آنقدر بالاست که با وجود اقدامات دولت، نیروهای مردمی و نهادهای امدادی ولی هنوز افراد نتوانسته اند به حالت عادی نزدیک شوند.
بحران به معنای در هم شکستن شرایط عادی است که این در هم شکستگی خود سردرگمی و حیرانی بدنبال دارد حال سیلی با ابعاد گسترده ویرانی آن در جنوب لرستان را تصور کنید که برخی بطور کامل خانه های خود را از دست داده اند و حتی جای آن را هم آب با خود برده و برخی هم گل و لای ناشی از سیل تا سقف و یا تا یک متر و نیم در برگرفته است.
در برابر این حجم وسیع از خرابی بجای مانده از یک بلای طبیعی بازگشت به شرایط عادی یک اولویت است اما همیشه این بازگشت حتی در بهترین شرایط موجود هم محقق نمی شود، بخصوص در شرایطی که مدیریت بحران همیشه بخوبی صورت نمی گیرد و تا روزها و مدت ها افراد آسیب دیده در همان مرحله ابتدایی نیازمندی به مواد مورد نیاز برای زنده مانده و دوندگی برای رسیدن به آب و نان باقی می مانند.
در هر حال اما اورژانس اجتماعی و حضور روانشناسان و مددکاران اجتماعی در بین مناطق آسیب دیده اصلی مهم و غیرقابل انکار در تاب آوری آنها در تحمل و کنار آمدن و حضور موثر در برگرداندن به وضعیت عادی است.
در این مواقع ؛ روانشناسان با شیوه های تخصصی درمانی می کوشند تا بار هیجانی آنها کاسته شود و بازده زندگانی شان افزایش یابد؛ چنانچه این مهم صورت گیرد بسیاری از اختلالات روانی از جمله اختلال استرس پس از فشار روانی، اختلال های خلقی، بیماری های روان- تنی در گروه قابل توجهی از آسیب دیدگان قابل پیشگیری خواهد بود که هم از جنبه اخلاق انسانی حائر اهمیت است و هم از جهت اقتصادی هزینه های کمتری بر نظام درمانی تحمیل خواهد شد.

**130 تیم اورژانس اجتماعی به سیل زدگان خدمات روانشناسی می دهند
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور گفت: 130 تیم اورژانس اجتماعی به سیل زدگان 10 استان خدمات مددکاری اجتماعی و روانشناسی و مشاوره ارائه می دهند و تیم های بیشتری از استان های معین نیز آمادگی این کار را دارند.
بنا بر گفته رضا جعفری با توجه به سیل ویرانگر در 10 استان کشور از جمله خوزستان، ایلام، لرستان، کرمانشاه، مازندران و گلستان، حدود 130 تیم اورژانس اجتماعی متشکل از مددکار اجتماعی و روانشناس خدمات لازم را به سیل زدگان ارائه می دهند و این خدمات ادامه دارد.

**استقرار 6 تیم اورژانس اجتماعی در پلدختر
رئیس اورژانس اجتماعی سازمان بهزیستی کشور همچنین گفت: در حال حاضر 6 تیم اورژانس اجتماعی در پلدختر مستقر هستند اما راه ارتباطی آنجا وصل نیست؛ در صورت باز شدن راه برای استقرار 19 تیم اورژانس اجتماعی در این منطقه برنامه ریزی شده است.
جعفری افزود: همچنین آمادگی داریم تیم های اورژانس اجتماعی بیشتری از استان های معین به مناطق سیل زده اعزام کنیم.
به گفته وی افراد زیادی در سیل اخیر، خانه و زندگی خود را از دست دادند بنابراین تیم های اورژانس اجتماعی کار التیام و سازماندهی مجدد اجتماعی را برعهده گرفتند و حتی هشدارهای پیشگیرانه به مردم ارائه دادند که چطور منازل خود را ایمن سازی کنند.
وی افزایش حمایت های تاب آوری اجتماعی را از دیگر اقدامات تیم های اورژانس اجتماعی عنوان کرد و گفت: افراد زیادی در بحران ها و بلایای طبیعی دچار شوک و ضربه های روحی و روانی می شوند بنابراین تلاش می شود تا با مشاوره های روانشناسی، تاب آور شوند و دچار تالمات روحی نشوند.

** ارسال کمک های اولیه از سوی خودروهای اورژانس اجتماعی
معاون امور اجتماعی بهزیستی لرستان نیز گفت: تیم کارشناسان اورژانس اجتماعی در قالب طرح 'محب' که شامل مجموعه حمایت های روانی در بلایای طبیعی است در مناطق آسیب دیده حضور پیدا می کنند.
سلمان کریمیان اظهار داشت: هم اکنون پنج تیم اورژانس اجتماعی متشکل از روانشناس و مددکار اجتماعی در منطقه سیل زده پلدختر حضور دارند که باتوجه به اینکه فعلا مکانی مشخص برای آنها در نظر گرفته نشده بصورت چهره به چهره مشکلات و مسائل روانی افراد مناطق سیل زده را بررسی می کنند.
وی گفت: با ارزیابی و پیگیری کارشناسان اورژانس اجتماعی افرادی که براثر اینگونه بلایای طبیعی دچار مشکلات روحی شده اند شناسایی و به مراکز درمانی ارجاع داده می شوند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی لرستان تصریح کرد: تیم اورژانس اجتماعی همراه با خودروهای اورژانس اجتماعی حتی کار ارسال کمک های اولیه شامل مواد غذایی و بهداشتی و لوازم ضروری زندگی را به گروه هدف بهزیستی برعهده گرفتند و بسته های کمکی که برای آنها از طریق مشارکت های مردمی تهیه شده را در اختیار سیل زده ها قرار می دهند.

** تاب آوری پس از بحران اولویتی مهم در همه جهان
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری لرستان نیز گفت: مسئله تاب آوری پس از بحران در همه جهان با جدیت بسیاری پیگیری می شود لذا امروز اهمیت آموزش های تاب آوری بیش از پیش نمود یافته است.
ناهید پرویز پور با تاکید بر نیازهای خاص زنان و کودکان مانند وسایل بهداشتی، بر اهمیت آموزش های تاب آوری پس از بحران، برای زنان تاکید کرد و افزود: زنان به عنوان مدیران عاطفی خانواده در آرامش کودکان و سالمندان تاثیر غیرقابل انکار دارند.
وی اظهار داشت: هم اکنون بهزیستی استان هم از طریق اورژانس اجتماعی 123 برای آرامش بخشی به زنان و کودکان در مناطق سیل زده حضور یافته است.
به گفته وی تیم های تخصصی حمایت های روانی، اجتماعی در قالب طرح «محب» با اعزام به مناطق سیل زده اقدامات عمومی و تخصصی حمایتی را انجام داده اند.
در پروتکل های سازمان بهداشت جهانی (WHO) نیز مسأله مداخلات روانی پس از بلای طبیعی مورد توجه قرار گرفته و بر ضرورت ارائه شیوه یاری رسانی در اسرع وقت تأکید شده است.
مردم معمولا در هنگام بروز حوادث و بلایای طبیعی آرامش و خونسردی خود را از دست می دهند، لذا نقش نهادهای حمایتی از جمله بهزیستی در این زمان بسیار مهم است.
شاید برای جوامعی که مدیریت بحران آنها اصولی صورت نمی گیرد جسم و گرسنگی و نیازهای جسمانی برای زنده ماندن فقط دراولویت باشد ولی تاب آوری اجتماعی اصل مهمی است که دنیای توسعه یافته و انسان امروز نیازمند آن است.
1920/6060
گزارش:مهری میردریکوند
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.