دستگیری از افراد ناتوان و کمک به بهبود شرایط اقتصادی نیازمندان جامعه یک وظیفه اجتماعی است که در تمام جوامع بشری به آن توجه می شود تا جایی که سلامت اجتماعی به عنوان یک شاخص مورد توجه در کنار ابعاد مختلف سلامتی اعم از جسمی، روانی، معنوی از جایگاه قابل توجهی برخوردار است.
یکی از مهم‌ترین این عوامل ایجاد همبستگی اجتماعی از طریق همزاد پنداری و کمک رسانی به نیازمندان جامعه است و در واقع آنجا که طبقات مرفه و متوسط با نگاهی اجتماعی و نوعدوستانه در تعدیل بخشی از امکانات خود به نفع محرومین گام برمی دارند انسجام اجتماعی، نشاط و افزایش سرمایه اجتماعی رقم می خورد.
مردم ما به واسطه باورها و اعتقادات دینی همواره در بدترین شرایط اقتصادی هم که بوده اند اما کمک به همنوع را فراموش نمی کنند و گواه این گفته نرخ بالای مشارکت مردم لرستان در پرداخت زکات بوده است.
براساس آیات و روایات اسلامی یکی از واجبات اسلام پرداخت زکات است و انجام این فریضه الهی از زکات دهنده تا زکات گیرنده همانند همه مناسبات دینی دارای احکام مخصوص به خود است.
زکات در اسلام از اهمیت ویژه ای برخوردار است تا جایی که در قرآن کریم همراه با نماز 32مرتبه تکرار شده است.
باید یادآور شد؛ مسئولیت اجتماعی در اسلام یک دیدگاه بسیار جامع است که ابعادی به گستردگی پاسخگویی اجتماعی دارد و در عین حال مکتب اسلام برنامه هایی هدفمند در رفاه و سعادت پیروان خود دارد که یکی از ابعاد توصیه های این دین در حوزه فردی و اجتماعی ، پذیرش مسئولیت اجتماعی است.
زکات بطور یقین یکی از فرایض دینی است که در عین حال همراه با بار اجتماعی و بعبارتی در برگیرنده مسئولیتی اجتماعی است که تقویت کننده همبستگی و بعبارت جامعه شناسانه عاملی برای انسجام اجتماعی و افزایش سرمایه های اجتماعی است.

** لرستان در پرداخت زکات رتبه سوم کشور را دارد
نماینده ولی فقیه در لرستان در باره اهمیت فریضه زکات می گوید: زکات واجبی است که دارای جنبه حکومتی و اجتماعی است و دلایل فقهی زیادی بر حکومتی بودن امر زکات دلالت دارد.
آیت الله سید احمد میرعمادی با اشاره به اینکه تاثیر زکات را در زندگی فردی و اجتماعی بخوبی برای مردم تبیین نشده است، افزود: اولین شرط تربیت دینی لقمه حلال و لازمه لقمه حلال پرداخت زکات است.
رئیس شورای زکات لرستان با بیان اینکه زکات در محرومیت‌زدایی نقش اول را دارد، گفت: پرداخت زکات در عین حال نقش مهمی در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی دارد.
به گفته وی در شورای زکات استان تحولات خوبی اتفاق افتاد و اعضای شورای زکات در قالب چند کمیته تقسیم شدند و نتیجه این شد که استان در جمع آوری زکات رتبه سوم کشور را بدست آورد.

**یکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسالامی نگاه حکومتی به احکام نورانی اسلامی است.
آیت الله میرعمادی همچنین اظهار داشت: تا قبل از پیروزی انقلاب نگاه حکومتی به احکام الهی وجود نداشت و امور فقهی با نگاه فردی و یا اینکه نهایت با نگاهی اجتماعی به آنها توجه می شد.
وی زکات را معیار قبولی اعمال دانست و تصریح کرد: پیامبر گرامی اسلام (ص) با تارکان و مانعان زکات برخورد حکومتی داشته اند که چنین تعبیری درباره نماز وجود ندارد.
نماینده ولی فقیه در لرستان گفت: یکی از وظایف اصلی نظام اسلامی تحقق زکات است که امروزه در برخی موارد و به دلایلی از جمله افکار غربی، این فریضه الهی و امر به معروف آنچنان که باید در جایگاه خود قرار ندارند.
آیت الله میرعمادی با تقدیر از کمیته های چهارگانه زکات استان افزود: کمیته تبلیغاتی و اطلاع رسانی باید یک فعالیت پژوهشی و معرفتی در این راستا انجام دهد و نرم افزار و کلیپ های آموزشی یک دقیقه ای تولید کند.
وی تاکید کرد: همچنین آموزش دهیاران، شوراهای اسلامی روستا و حتی کشاورزان باید در دستور کار قرار گیرد تا احکام زکات برای جامعه ترویج شود.
وی همچنین با تاکید بر شفافیت در مصرف زکات گفت: یکی از مشکلات فعلی، آمارهای بالایی است که ارائه می شود در حالیکه امکان دارد به دلیل تداخل فعالیت برخی دستگاه ها، یک اقدام واحد در چندین آمار ذکر شود که این این مهم در خصوص مصارف زکات دور از انتظار نیست.

** تاثیر زکات در محرومیت زدایی
مسئول اداره زکات کمیته امداد امام (ره) لرستان در این خصوص با اشاره به روند تشکیل شورای زکات گفت: مدیریت شیوه جمع آوری ، ثبت و ضبط دقیق، مستند سازی امور و تخصیص بهینه و مصرف منابع مالی وکالایی جمع آوری شده مطابق موازین فقهی و قانونی زکات از مهمترین وظایف شورای زکات است.
حجت الاسلام منوچهر محمدی افزود: هزینه کرد زکات در محل های جمع آوری آن و امور عام المنفعه و حمایتی در جهت کاهش محرومیت به ویژه در مناطق روستایی ، فرهنگ سازی و نهادینه سازی فریضه زکات با بهره گیری از طلاب علوم دینی ، معتمدین محلی ، عاملین زکات و امدادیاران و تجلیل از مؤدیان زکات از جمله دیگر وظایف شورای زکات است.
مسئول اداره زکات کمیته امداد لرستان با اشاره به تاثیر اقتصادی زکات در جامعه گفت: زکات حق واجبی است که به بخشی از اموال برخی افراد غنی و ثروتمند جامعه تعلق می‌گیرد و باید به نفع فقرا برای صرف در مصالح عمومی پرداخت شود.

** اجتماعی کردن زکات یکی از اهداف امداد
مدیرکل کمیته امداد امام (ره) استان لرستان نیز گفت: یکی از راهبردهای شورای سیاست گذاری زکات در استان مردمی و اجتماعی کردن این فریضه الهی است بطوریکه اکنون 2 هزار و 755 نفر عامل افتخاری زکات از بین مردم متدین و علاقمند و همچنین 416 روحانی در سال 97 بکار گیری شده است.
جاسم محمدی فارسانی افزود: از 2 هزار و 389 روستای استان یکهزارو 817 روستا دارای اقلام مشمول زکات هستند و یکهزارو 386روستا زکات خود را پرداخت می کنند.
وی یادآور شد: امسال تاکنون 158میلیارد ریال زکات در استان جمع آوری شده که در 2 بخش امور محرومین و نیازمندان و پروژه های عمرانی هزینه شده است.
1920/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.