به گزارش ایرنا، خیلی ها نمی دانند انار تنگ سیاب لرستان با برند سایر استان ها به خارج از کشور صادر می شود، حتی سال گذشته تصاویری منتشر شد که انار این منطقه را از همین استان خودمان در بسته بندی هایی با نام یک استان قرار می دادند و برای صادرات از طریق آن استان، ارسال می کردند.
انجیر سیاه لرستان نیز سرنوشتی بهتر از یاقوت سرخ این دیار ندارد و انجیرستان های پلدختر همچنان در حسرت یک برند معتبر و بسته بندی شکیل و امروزی، فله ای به فروش می رسند و در بهترین حالت در جعبه های میوه بدقواره به بازار عرضه می شوند.
فرش لرستان که به اندازه قدمت استان حرف ها دارد، ماهیان سردآبی که رتبه نخست کشور را یدک می کشد، ظرفیت های عظیم معدنی که لرستان را به عنوان شهر سنگ جهان معرفی می کند، همچنان خام و دست نخورده به سایر استان ها ارسال می شود تا با تراش و فراوری نهایی، به نام همان استان ها صادر شود و دست مردم استان از سهم جهانی این ظرفیت خالی بماند.
لرستان در تولید حبوبات نیز نقش مهمی دارد اما نقش سودآوری این محصولات در سبد اقتصادی استان ناچیز است به نحوی که شهرستان دلفان منطقه ای مناسب برای کشت نخود است که میانگین متوسط عملکرد آن در هر هکتار 700 تا 800 کیلوگرم بوده و 22کیلوگرم از متوسط کشوری بالاتر است.
اما محصول نخودکاران دلفانی به نام این منطقه و به کام سایر استان ها است چراکه نبود صنایع بسته بندی، مشکل بازایاربی، نبود شرکت های بازگانی برای عرۻه به بازارهای داخلی و خارجی موجب شده نام لرستان از فهرست تولید و صادر کنندگان ایمن محصول همچنان مغفول بماند.
بروجرد همچنان در گیر و دار معرفی شدن به عنوان شهر ورشو ایران است اما سهم مهم و ثابتی در بازار صادرات این محصول ندارد، تولید پارچه، ماشی و برخی ظروف با کیفیت بسیار بالا در استان انجام می شود که متاسفانه همان دلایل همیشگی نبود بازار، عدم برند سازی و رایزنی های اقتصادی قوی این محصولات را نیز از بسته صادراتی استان حذف کرده است.

** صادرکنندگان در استفاده از ارز صادراتی آزادی عمل خواهند داشت
معاون اقتصادی رئیس جمهوری تابستان امسال درخصوص تصمیمات دولت در راستای تثبیت نرخ ارز و ارتباط آن با صادرات گفت: صادرکنندگان برای استفاده از ارز صادراتی آزادی عمل خواهند داشت.
محمد نهاوندیان افزود: تصمیم دولت در خصوص تثبیت نرخ ارز با تاکید برتامین ارز کافی و لازم برای نیازهای زندگی مردم، کالاهای اساسی و ارز مورد نیاز مواد اولیه کارخانجات از محل درآمد نفتی و ارز حاصله از صادرات پتروشیمی و فولاد بوده است.
وی اظهار داشت: با توجه به اینکه صادرات غیرنفتی کشور از نظر تنوع کالایی و کشورهای هدف مطلوب است، حمایت و تشویق صادرکنندگان و آزادی عمل آنها برای استفاده از ارز حاصل از صادرات در دستور کار دولت قرار گرفت.
معاون اقتصادی رئیس جمهوری با تاکید بر لزوم استفاده ارز حاصل از صادرات در چرخه اقتصاد گفت: صادر کننده می تواند یا خود از این ارز استفاده کند یا آن را در اختیار تولید کننده یا وارد کننده دیگری قرار دهد.

***صدور 147هزارتن محصول از لرستان
به گفته رییس توسعه بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان طی 6 ماهه امسال 149 هزار و 170 تن اواع محصول به ارزش 159 میلیون و 107 هزار دلار از استان صادر شده است.
محمد طولابی افزود: این میزان از نظر ارزش ریالی 11.91 درصد افزایش یافته و به دلیل کاهش خام فروشی مواد معدنی 26 درصد از نظر تناژ کاهش یافته است.
به گفته وی هلند، پرتغال، ایتالیا، اسپانیا، آمریکا، بلژیک، کاندا، یونان، بلغارستان، کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و کشورهای حوزه دریای خزر از جمله شرکای اقتصادی لرستان هستند که در این میان عراق و افغانستان بیشترین بازار هدف صادرات استان را به خود اختصاص داده اند.
طولابی همچنین محصولات پتروشیمی، داروی انسانی و دامی و روآلیاژ را سه کالای نخست صادراتی استان برشمرد.

***سهم لرستان از صادرات ایران کمتر از یک درصد است
رییس توسعه بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان تصریح کرد: در حال حاضر سهم لرستان از صادرات ایران معادل 75 صدم درصد یعنی کمتر از یک درصد است.
طولابی با اشاره به سهم 25 صدم درصدی صادرات ایرن در دنیا گفت: در حال حاضر شرایط ارتقا صادرات در استان تا حدودی مهیا شده و حرکت این استان به سمت بهبود است.
وی ادامه داد: جای خالی صادرات خدمات از جمله خدمات گردشگری در سبد صادراتی استان مشهود است و البته در حالیکه لرستان در کریدور ترانزیتی کشور قرار دارد اما سهمی از صادرات کالا در حوزه خدمات ندارد.

***90 درصد سهم صادرات لرستان متعلق به سه شرکت است
رییس توسعه بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان گفت: بیش از 90 صادرات استان مربوط به سه شرکت پتروشیمی، فروآلیاژ و داروسازی اکسیر است.
طولابی افزود: صادرات سالانه ی پتروشیمی 120 میلیون دلار، فروآلیاژ 26 و داروسازی اکسیر 11 میلیون دلار است.
وی ادامه داد: صادرات ایران توسط هفت هزار و 936 شرکت انجام می شود که از این تعداد 400 مورد برند برتر صادراتی هستند و اکسیر، پتروشیمی و فروآلیاژ لرستان در میان این 400 برند قرار دارند.
وی اظهار داشت: صادرات غیرنفتی استان سال گذشته 340 میلیون دلار بوده که در قالب ان 23 محصول به 27 بازار جهانی فروخته شد و نسبت به صادرات 234 میلیون دلاری سال 95، حدود 45 درصد رشد داشت.
وی تصریح کرد: همچنین 6 میلیون دلار صادرات نفتی شامل 2 محصول هیدروکربن و اکتان افزا به پاکستان و افغانستان ارسال شده است.
رییس توسعه بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت لرستان اضافه کرد: بیش از 85 درصد ارزش افروده استان مربوط به خدمات و کشاورزی است که سهم 60 درصدی حوزه خدمات از این رقم نشان می دهد این حوزه تاثیرپذیری کمی از ناآرامی های بازار دارد و می توان از آن برای رشد اقتصاد استان استفاده کرد.
طولابی ارزش واحد وزن صادرات نفتی استان را 33 سنت ( کمتر از نیم دلار) برشمرد و گفت: ارزشمندترین صادرات استان داروهای انسانی و دامی، حشره کش، محصولات لبنی و ظروف تفلونی هستند که میانگین ارزش واحد وزن انها 15 دلار، معادل 36 برابر صادرات نفتی و 993 برابر محصولات معدنی است.
وی سهم بخش صنعت در صادرات استان را 97درصد، معدن 1.38 درصد، کشاورزی 1.57 درصد و خدمات را صفر عنوان کرد و افزود: درحالیکه کشاورزی و خدمات 86 درصد ارزش افزوده استان را دارند اما سهم انها در صادرات کمتر از یک درصد است.
طولابی سهم گمرک از صادرات سال 96 استان را بیش از 52 میلیون دلار برشمرد و اظهار داشت: سرانه صاردات هر لرستانی 189 دلار و هر ایرانی 586 دلار است.
وی واردات لرستان در سال گذشته را 59 میلیون دلار اعلام کرد و گفت: تراز تجاری استان در سال 96 مثبت و مجموع ارزش تجارت خارجی آن 401 میلیون دلار بود.

*** امکان تغییر در نوع صادرات لرستان وجود دارد
معاون هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری لرستان گفت: با توجه به تنوع در تولید محصولات استان، امکان تغییر و تحول در صادرات استان وجود دارد و می توان با شناسایی محصولات کیفی و بازارهای هدف جدید، صادرات استان را توسعه داد.
گودرز امیری با انتقاد از سهم صفر درصدی صادرات در حوزه خدمات استان اظهار داشت: اتاق های بازرگانی وظیفه دارند نسبت به شناسایی محصولات و خدمات صادراتی، بازارهای هدف و ایجاد تعامل اقدام کنند.
معاون استاندار لرستان ادامه داد: استاندارسازی شرایط نگهداری محصولات نیز برای استان ضروری است چراکه با ایجاد این شرایط و نگهداری بلند مدت محصولات می توان محصولات استان را در زمان های مختلف به کشورهای دیگر نیز صادر کرد.
امیری همچنین تاکید کرد: باید لیستی از مواد اولیه، قطعات و تجهیزات وارداتی واحدهای تولیدی استان تهیه شود تا در صورت بروز بحران و قبل از تعطیل شدن کارخانه ها، برای جایگزینی این واردات اقدام شود.
وی گفت: همچنین شرکت نمایشگاههای بین المللی لرستان باید برنامه جامعی برای برپایی نمایشگاههای ملی با محوریت حبوبات و سنگ استان ارائه کند تا شرایط برای معرفی و صادرات هدفمند این محصولات مهیا شود.
معاون استاندار لرستان خواستار اجرای مصوبه کشوری ایجاد هاب لجستیکی (محل مناسبی برای حمل و نقل بار و توسعه صاردات) در استان شد و گفت: برای این مهم باید مکان های مناسبی که به راههای اصلی و خطوط ریلی نزدیک باشند شناسایی و معرفی شود.

*** ایجاد شرکت مدیریت صادرات در لرستان ضروری است
استاندار لرستان نیز گفت: ایجاد یک شرکت واحد برای مدیریت صادرات استان ضروری است تا از این طریق علاوه بر اتصال حلقه های مفقوده، زیرساخت های لازم برای پیگیری های استانی و ملی در این حوزه فراهم شود.
سید موسی خادمی افزود: این شرکت باید با شناخت بالا از ظرفیت های استان در راستای توسعه و رشد صادرات گام بردارد.
وی با تاکید بر تعریف و تشریح راهبردهای صادرات گفت: بانک توسعه صادرات از منابع بالادستی استفاده می کند اما منابع بانک های استان ناچیز است.
خادمی خواستار توجه ویژه به لرستان شد و گفت: بانک صادرات باید منابع سهمیه بندی برای مناطق توسعه نیافته را در نظر بگیرد و هدفگذاری برای استان با رعایت معیارهای درست هزینه انجام شود.

*** تنها 6 درصد مازاد محصولات کشاورزی لرستان صادر می شود
رئیس اتاق بازرگانی لرستان گفت: بیش از 800 هزار تن مازاد محصولات کشاورزی داریم که تنها 6 درصد معادل کمتر از 50 هزار تن امکان صادرات دارند.
حسین سلاح ورزی اظهار داشت: اگر بتوان میزان صادرات را به 30 درصد افزایش داد و برای استان برندسازی کرد سهم عمده ای در ارزش افزوده و اقتصاد استان ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه صادرات غیرنفتی استان، سال گذشته در قالب 42 شرکت به 340 میلیون دلار رسید، تصریح کرد: 2هزار و 291 تن کالا در سال 96 صادر شد که این میزان از میانگین کشوری بیشتر است.
وی افزود: سال‌ های گذشته رشد صادرات غیر نفتی استان به صورت مداوم صورت گرفته است و شرکت مدیریت صادرات برای توسعه صادرات بیشتر توسط بازرگانان و تولیدکنندگان لرستان تاسیس شد.
وی گفت: برنامه‌ریزی در جهت توسعه صادرات محصولات کشاورزی و توسعه گردشگری به دلیل ارزآوری، در دستور کار قرار دارد.
سلاح ورزی ادامه داد: امسال برنامه های مدون و منسجم برای توسعه صادرات استان پیش‌بینی شده است که اجرای آن نیازمند حمایت همه جانبه است.

*** تعطیلی برخی واحدهای فراوری به دلیل نبود استراتژیکی و زنجیره واحد صادرات
یک فعال اقتصادی نیز گفت: مهمترین مشکل صادرات استان و سهم کم ان در بازارهای جهانی و منطقه، نبود استراتژی و زنجیره واحد صادرات است.
محمد خاکی افزود: نبود استراتژی و عدم شناسایی بازارهای هدف موجب شده صادرات لرستان به یک پروسه ناقص تبدیل شود که در نتیجه آن حتی فعالیت واحدهای فراوری مختل شده است.
وی با وجود 800 هزار تن مازاد محصولات کشاورزی استان تصریح کرد: در صورتی که حتی 30 درصد این میزان قابلیت صادرات پیدا کند جایگاه استان بسیار بهبود می یابد.
وی برند سازی را نیازمند تدوین استراتژی تولید تا عرضه محصول دانست و گفت: با توجه به برابری فعلی نرخ دلار، صادرات توجیه دارد که برای این مهم باید مساله پیمان سپاری ارزی با عراق و افغانستان به عنوان 2 شریک اصلی صادرات لرستان حل شود.
خاکی ادامه داد: در حال حاضر صادرات ایران در بازار عراق به صورت ریال به فروش می رسد که در نتیجه هیچگونه ارز دلاری در این راستا وارد استان نمی شود.
7269/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.