این در حالی است که 185هزار هکتار معادل 23درصد از 783 هزار هکتار زمین کشاورزی لرستان آبی است و 598 هزار هکتار دیگر به صورت دیم(77درصد) کشت می شوند.
همچنین نبود آب آشامیدنی پایدار که همواره از آن به عنوان بزرگترین چالش برای تامین آب مورد نیاز شهرها به شمار می رود لزوم احداث سد برای جلوگیری از خروج آب از استان توسط کارشناسان توصیه می شود.
در حال حاضر بنا به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری لرستان، آب آشامیدنی لرستان از طریق چشمه و چاه تامین می شود که این چشمه ها همیشگی نبوده و برای رفع این چالش باید سد ویژه تامین آب آشامیدنی احداث شود.
در این بین سدهای در حال ساختی در استان لرستان وجود دارد که تسریع در احداث آنها ضرورتی انکارناپذیر است.

** سد ایوشان خرم آباد با 98 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان در گفت و گو با ایرنا با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی ایوشان خرم آباد در سال 1383 اظهار داشت: ارتفاع این سد 70متر، طول تاج 647 متر، حجم مخزن 52 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 7.31 میلیون مترمکعب است.
رضا میرزایی نوع این سد را خاکی با هسته رسی و سطح شبکه آن را 2 هزار و 500 هکتار عنوان کرد و افزود: عملیات اجرایی این سد تاکنون 98 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و برای تکمیل، 170 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد.
وی گفت: درصورت تکمیل طرح سد ایوشان برای یکهزارو 250 نفر اشتغالزایی می شود؛ همچنین با اصلاح شبکه از چهارهزار و 150 هکتار به 2 هزارو 500 هکتار مقرر شده 31.7 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی مورد نیاز 38 روستای منطقه نیز از طریق همین سد تامین شود.
وی بسته شدن ردیف اعتباری طرح، مطالبات گذشته، تملک روستای بگ رضا و عدم پرداخت دیون پیمانکار را از عمده مشکلات این طرح عنوان کرد.

** سد مروک دورود 97 درصد پیشرفت فیزیکی دارد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی مروک دورود در سال 1382 گفت: ارتفاع این سد 67 متر، طول تاج 451 متر، حجم مخزن 120 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 45 میلیون متر مکعب است.
وی نوع این سد را خاکی با هسته رسی و سطح شبکه آن را سه هزار هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 97 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند 270میلیارد ریال اعتبار است.
میرزایی اظهار داشت: در صورت تکمیل طرح سد مروک دورود برای یکهزارو 500 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: بسته شدن ردیف اعتباری طرح، مطالبات گذشته، پرداخت نشدن 50 درصد از تملک، مشکل موافقت نامه، تکمیل نشدن ساختمان سد و جاده دسترسی برخی روستاهای محدوده سد از عمده مشکلات این طرح است.

** سد آبسرده بروجرد؛ 36 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی آبسرده دورود در سال 1388 گفت: ارتفاع این سد 85 متر، طول تاج 425 متر، حجم مخزن 61 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 75 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را چهارهزارو 200 هکتار اعلام کرد و افزود: عملیات اجرایی این سد تاکنون 36 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند 300 میلیارد ریال اعتبار است.
میرزایی اظهار داشت: درصورت تکمیل طرح سد آبسرده بروجرد برای 2 هزارو 100 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: درگذشته تخصیص آب این سد 65 میلیون مترمکعب بود که اکنون وزارت نیرو تخصیص کشاورزی آن را حذف کرده و فقط 26.4 میلیون مترمکعب آب آشامیدنی برای شهر بروجرد تخصیص داده است که این موضوع اعتراض شرکت آب منطقه ای لرستان را به همراه داشت.
وی اظهار داشت: مطالبات گذشته، تملک، مشکل موافقت نامه و پیش بینی نکردن اعتبار لازم برای سال های آینده در موافقتنامه طرح از عمده مشکلات طرح عنوان شده است.

** سد زیبامحمد؛ 2 درصد پیشرفت فیزیکی
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی زیبا محمد خرم آباد در سال 1391 گفت: ارتفاع این سد 45 متر، طول تاج 412 متر، حجم مخزن 11 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 9 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را 2 هزار و 395 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون فقط 2 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند یک میلیاردو 200 میلیون ریال اعتبار است.
میرزایی با بیان اینکه برای یکهزار و 200 نفر در صورت تکمیل طرح سد زیبا محمد اشتغال ایجاد می شود، اظهار داشت: مطالبات گذشته، تملک، مشکل موافقت نامه و بسته شدن ردیف اعتباری طرح ( جزو طرح های یک میلیون ریالی) از عمده مشکلات طرح عنوان شده اند.

** سد شهید بروجردی؛ 10 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی شهید بروجردی شهرستان بروجرد در سال 1392 گفت: ارتفاع این سد 45 متر، طول تاج 350 متر، حجم مخزن چهار میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن پنج میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی عنوان کرد و افزود: پیشرفت فیزیکی این سد که برای تامین آب آشامیدنی ساخته می شود، 10 درصد است و برای تکمیل یک میلیاردو 100میلیون ریال اعتبار نیاز دارد.
میرزایی با بیان اینکه 6.1 میلیون مترمکعب آب به این سد تخصیص یافت، اظهار داشت: این طرح یک میلیون ریالی است و ردیف اعتباری آن در سال 97 حذف شده است.

** سد کمندان ازنا؛ 76 درصد پیشرفت فیزیکی
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی کمندان ازنا در سال 1383 گفت: ارتفاع این سد 60 متر، طول تاج 654 متر، حجم مخزن 28 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 72 میلیون مترمکعب است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را چهار هزار و 200 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 76 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل نیازمند سه میلیاردو 500میلیون ریال اعتبار است.
وی با اشاره به تخصیص 46.75 میلیون مترکعب آب برای این سد اظهار داشت: در صورت تکمیل طرح سد کمندان برای 2هزارو 100نفر اشتغالزایی می شود.
میرزایی افزود: مطالبات گذشته، انجام نشدن بیش از 70 درصد تملک و نیاز به اصلاح اعتبار طرح در سال 1397 و سال های بعد از عمده مشکلات این سد می باشند.

** سد عالی محمود الیگودرز؛ 20 درصد پیشرفت فیزیکی
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی عالی محمود الیگودرز در سال 1391 گفت: ارتفاع این سد 32.5 متر، طول تاج 538 متر، حجم مخزن 6.5 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 6 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را 700 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 20 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و 300میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل آن نیاز است.
وی با بیان اینکه 7.6 میلیون مترمکعب آب به این سد تخصیص داده شده است، اظهار داشت: درصورت تکمیل طرح سد ایوشان برای 350 نفر اشتغالزایی می شود.
میرزایی افزود: مطالبات گذشته، مشکل موافقت نامه و کمبود اعتبار از عمده مشکلات این سد می باشند.

** سد حوضیان الیگودرز؛ 95 درصد پیشرفت فیزیکی
وی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی حوضیان الیگودرز در سال 1383 گفت: ارتفاع این سد 72 متر، طول تاج 533 متر، حجم مخزن 31.2 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 20.5 میلیون مترمکعب است.
میرزایی نوع این سد را سنگ ریزه ای با هسته رسی و سطح شبکه آن را سه هزار هکتار عنوان کرد و افزود: عملیات اجرایی این سد تاکنون 95 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و برای تکمیل آن 400 میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان اظهار داشت: درصورت تکمیل طرح سد حوضیان برای یکهزارو 500 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: مطالبات گذشته، انجام نشدن بیش از 70 درصد تملک، مشکل موافقت نامه، نداشتن ردیف اعتباری و موافقتنامه در سال 1397 و همچنین نداشتن مصوبه تخصیص آب از عمده مشکلات این طرح می باشند.

** سد تاج امیر نورآباد؛ 48 درصد پیشرفت فیزیکی
میرزایی با اشاره به آغاز عملیات اجرایی سد مخزنی تاج امیر نورآباد در سال 1391 گفت: ارتفاع سد 50 متر، طول تاج 225 متر، حجم مخزن 8.5 میلیون مترمکعب و حجم تنظیم آب آن 7.62 میلیون مترمکعب است.
وی نوع این سد را خاکی با هسته رسی و سطح شبکه آن را یکهزارو 300 هکتار عنوان کرد و افزود: این سد تاکنون 48 درصد پیشرفت فیزیکی داشته و 900میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل آن نیاز است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان با اشاره به تخصیص 9.5 میلیون مترمکعب آب به این سد گفت: درصورت تکمیل طرح سد تاج امیر نورآباد برای 650 نفر اشتغالزایی می شود.
وی افزود: حذف ردیف اعتباری طرح در سال 1397، مطالبات گذشته، کمبود منابع قرضه مصالح رودخانه ای، کمبود اعتبار، نداشتن امکان عقد قرارداد با مشاور و آزمایشگاه، نداشتن امکان تملک اراضی به دلیل مشکلات مالی و مشکل موافقت نامه از عمده مشکلات این طرح می باشند.
علاوه بر لزوم تکمیل سدهای در حال ساخت باید تدابیری برای مقابله با تنش های آبی صورت گیرد چراکه داشته های ما نظیر آب ذخیره شده در پشت سدها نیز بنا به دلایلی نظیر کاهش بارندگی ها، خشکسالی، برداشت های بی رویه در حال کاهش است.
3210/6060
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.