به گزارش ایرنا، داوود پرهیزگار روز چهارشنبه در «همایش ملی بحران دریاچه نمک و پدیده گرد و غبار در حوضه مرکزی ایران» درتالار شیخ مفید دانشگاه قم، افزود: موضوع گرد و خاک در آسمان کشور مورد توجه جدی سازمان هواشناسی قرار گرفته است و مطالعات گسترده ای در این زمینه در سطح ملی و منطقه ای توسط مرکز ملی پایش گرد و خاک در حال انجام است.
وی ادامه داد: مرکز ملی پایش گرد و خاک، با بررسی وضعیت و سنجش سطح آلودگی هوا در اثر گرد و خاک، راهبردهای مقابله با این پدیده محیط زیستی را در اختیار مسئولان ملی و استانی قرار می دهد و تاکنون برای کاهش گرد و خاک در آسمان استان خوزستان و همچنین مناطق مرکزی کشور، مدل های مطلوبی را ارائه کرده است.
وی بیان کرد: منطقه خاورمیانه از لحاظ آلودگی های ناشی از گرد و خاک در رتبه دوم جهان قرار دارد و در بسیاری از مواقع ذره های گرد و غباری که به ایران می رسد علاوه بر کشورهای همسایه از قاره آفریقا و مناطق دور دست نیز ناشی می شود.
رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: پدیده گرد و غبار موضوع جدیدی نیست اما در سال های اخیر فراوانی تکرار آن، باعث شده است این پدیده بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرد.
وی افزود: خشکسالی های پی در پی و درنظر نگرفتن شرایط توسعه پایدار باعث شده است میزان گرد و غبار با منشاء داخلی، طی سال های اخیر در آسمان استان های مختلف کشور، روز به روز بیشتر شود.
وی ادامه داد: اقلیم و محیط زیست مجموعه ای به هم پیوسته است که دخالت در بخشی از آن، سایر قسمت ها را نیز با مشکل مواجه می کند، بنابراین آلودگی هایی که بشر طی سال های اخیر وارد آسمان کرد از جمله عوامل مهمی است که باعث گرم شدن زمین و به وجود آمدن خشکسالی های مستمر شد.
پرهیزگار گفت: در میان چالش هایی که بشر با آن مواجه است، افزایش درجه گرمای زمین و تغییر اقلیم به نخستین چالش جهانی تبدیل شده است و این در شرایطی است که مسئولان کشورهای عمده تولیدکننده گازهای گلخانه ای همچون آمریکا به توافقنامه های جهانی برای کاهش این گازها پایبند نیستند.
وی افزود: وقتی دمای زمین افزایش یابد، خشکسالی های متعدد و بارش های سیل آسا در مناطق مختلف جهان و از جمله ایران به وجود می آید که این پدیده ها آسیب های فراوانی را به محیط زیست وارد می کند.
وی با اشاره به نقش مدیریت کارآمد در استفاده از منابع آبی ادامه داد: احداث سد در مسیر رودخانه ها برای کنترل بیشتر بر منابع آبی اقدام مناسبی است اما این کار نیازمند مدیریت کلان ملی برای توزیع دقیق و صحیح حقابه هاست تا شاهد خشک شدن دشت های اطراف سدها و کاهش آب های زیرسطحی نباشیم.
رئیس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به لزوم مدیریت بهینه از منابع آبی در کشور، گفت: ایران در منطقه خشک و نیمه خشک جهان قرار دارد که این مساله باعث شده حتی در صورت داشتن بارش های جوی استاندارد، بازهم با مشکل کم آبی مواجه باشیم.
وی بیان کرد: تغییرهای آب و هوایی باعث شده است، امکان شکل گیری ابر و در نتیجه بارش باران در آسمان ایران کاهش یابد؛ بنابراین باید بپذیریم ایران کشوری کم آب است و نمی توان بدون برنامه از منابع آبی موجود استفاده کرد.
همایش ملی بحران دریاچه نمک و پدیده گرد و غبار در حوضه مرکزی ایران، امروز در تالار شیخ مفید دانشگاه قم آغاز شد و فردا به کار خود پایان می دهد.
در این همایش مقاله های برگزیده در زمینه محیط زیست ارائه و سخنرانی های علمی در این زمینه انجام خواهد شد. در حاشیه برگزاری این همایش، نمایشگاهی در همین رابطه تشکیل شده و پوسترهای برگزیده به نمایش درآمده است.
اتخاذ تدابیر و راهکارهای لازم و همچنین تطبیق علم و عمل برای حل بحران دریاچه نمک و پیشگیری از بروز حادثه زیست محیطی در مرکز کشور، مهمترین هدف برگزاری این همایش اعلام شده است.
دریاچه نمک در ناحیه شرقی استان قم و در حد فاصل سه استان قم، سمنان و اصفهان قرار گرفته و بزرگترین دریاچه فصلی و فراشور کشور است که حدود 200 هزار هکتار وسعت داشته و یک سوم آن در محدوده جغرافیایی استان قم قرار گرفته است و دارای ساختار زمین شناختی کم نظیر شامل پوسته نمکی و حاشیه باتلاقی است.
این دریاچه که در دهه های گذشته از طریق رودخانه های کرج، جاجرود، شور، قمرود و قره چای کاملا پرآب بوده است، اکنون با قطع حقابه ها، خشکسالی مستمر و برداشت بی رویه از منابع آب زیرزمینی که باعث پیشروی آب های فراشور در سفره های زیرزمینی به سمت دشت ها و نابودی پوشش گیاهی و اکوسیستم منطقه شده، به یکی از کانون های فعال القاء ریزگردها در منطقه تبدیل شده است.
7405/ 1175 خبرنگار: سید محمد ابراهیم جنابان ** انتشار دهنده: رضا علیمحمدی
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.