علی بیت اللهی روز یکشنبه در حاشیه همایش الزامات پدافند غیرعامل در راستای تابآوری شهری در برابر مخاطرات گسلها و وقوع زلزله که در قزوین برگزار شد به خبرنگار ایرنا گفت: آیین نامه ای در این خصوص وجود دارد که هم اکنون در چند استان شامل تهران، تبریز، مشهد، کرمان و زنجان و البرز رعایت شده است.
وی اضافه کرد: در قزوین نیز با توجه به خطر بسیار بالای زلزله که با وجود آن ساختمانهای زیادی در ارتفاعات آن در حال ساخت است الزامی کردن این آیین نامه بسیار ضروری است از این رو از مسوولان این استان تقاضا می شود نسبت به تهیه و الزام رعایت این آیین نامه اقدام کنند تا ما نیز کارهای کارشناسی آن را انجام دهیم.
بیت اللهی ادامه داد: به طور کلی صرف نظر از رخداد زلزله که هر از چندی رخ میدهد براساس محاسبات انجام شده از نظر ماهیت خطر و احتمال زلزلههای بزرگ استانهایی مانند مازندران، گیلان، تهران، قزوین و آذربایجان شرقی با توجه به تراکم جمعیت، ساخت و ساز و تعداد زلزلهها در ردههای بالای خطر زلزله قرار دارند.
وی یادآور شد: سرزمین ما در کل کشوری لرزه خیز است و وجود این تعداد گسل نشان می دهد که اگر از یک گسل دور شویم به گسل دیگر نزدیک می شویم بنابراین راه حل، فرار از گسل نیست بلکه مهمترین کار ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله است که کل دنیا هم به آن رسیده به طوری که در کشورهای دارای ساخت و ساز مناسب مردم در هنگام زلزله فقط مراقب وسایل روی میزشان هستند اما در ایران حتی در زلزله های متوسط که ساختمانها تخریب هم نمی شود تعداد مجروحان زیاد است.
بیت اللهی اظهار داشت:علت این مجروحیتها هم در فرار از زلزله است و همین نشان میدهد که مردم اطمینان به ساختمان ندارند و میدانند ساختمانی که نمای خوب هم دارد در زلزله تخریب میشود و این یک امتیاز منفی است.
وی با بیان اینکه وضعیت ساخت و سازها در ایران از نظر مقاومت در برابر زلزله مناسب نیست افزود: البته استانهای تهران و قزوین به نسبت سایر استانها وضعیت بهتری دارند و سیستان و بلوچستان و یزد به خاطر تعداد بالای ساختمانهای خشت و گلی پرخطرترین استانها در این زمینه هستند.
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه ،مسکن و شهرسازی ادامه داد: شهر قزوین به دلیل قدمت تاریخی دارای بافت فرسوده زیادی است و به ویژه در مرکز آن با معابر تنگ و باریک و خاک نرم احتمال خسارت در صورت وقوع زلزله بیشتر میشود.
بیت اللهی اظهار داشت: این شهر در مجاورت گسل شمال قزوین است و ساختمانهای آسیب پذیر زیادی در ارتفاعات آن ساخته شده که باید اقدامات پیشگیرانه را در این زمینه انجام داد.
وی با تاکید بر اینکه توجه به کیفیت ساخت و سازها باید جدی گرفته شود اضافه کرد: در زلزلههای اخیر که در کشور اتفاق افتاد بررسی شد در جاهایی که ضوابط و آیین نامه حتی تا حدودی هم رعایت شده بود حداقل ساکنان آن کشته نشده بودند.
بیت اللهی گفت:البته با وجود خطر زلزله در صورتی که از همین امروز اقداماتی انجام شود بعد از چند سال اثرات ارزشمند آن دیده میشود چنان که در کشورهای دیگر با چنین اقداماتی توانسته اند خطرات زلزله را تا حد زیادی کنترل کنند.
وی با بیان اینکه تهران با وجود 27 گسل شناسایی شده از نظر وقوع زلزله بسیار خطرپذیر است گفت: فقط 2 میلیون نفر در بافت فرسوده این هر زندگی می کنند و سه میلیون جمعیت نیز روزانه در منطقه 12 یعنی بازار این شهر تردد دارند که هر لحظه در معرض خطر قرار دارند.
بیت اللهی افزود:گرچه اقداماتی از نظر تصویب حریم گسلها و همچنین نوسازی بافت فرسوده در تهران در حال انجام است اما خطر به قدری زیاد است که این اقدامات به چشم نمیآید و ما علاوه بر تهران نگران شهرهایی مانند قزوین هم هستیم که در چند سال آینده با افزایش ساخت و ساز در پای ارتفاعات آن دچار سرنوشت پایتخت شود.