مدیر گروه بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت استان قزوین روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: از ابتدای سال ۸۵ تا پایان سال ۹۷، ۲۶۹ هزار و ۲۶۰ نوزاد از نظر بیماری کمکاری تیروئید مورد غربالگری قرار گرفتهاند که از این تعداد، ۹۸۴ بیمار مبتلا شناسایی و درمان شدند.
سولماز فرخزاد اضافه کرد: سال گذشته و امسال در استان قزوین ۱۰۰ درصد نوزادان از نظر بیماری کم کاری تیروئید و pku (فنیل کتونوری) مورد غربالگری قرار گرفتند.
فرخزاد ادامه داد: همچنین بروز pku در استان ۱.۷ در ۱۰ هزار تولد زنده بوده که میانگین کشوری آن در سال ۹۳، ۱.۸۳ در ۱۰ هزار ثبت شده است.
وی گفت:از سال ۹۱ در استان قزوین غربالگری این بیماری به همراه کم کاری تیروئید در تمام مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستانهای دارای بخشهای زنان و زایمان و نوزادان در حال انجام است.
فرخزاد با بیان اینکه عقب ماندگی ذهنی کودکان از عوارض فنیل کتونوری (PKU) است، گفت: تشخیص به موقع این بیماری میتواند در درمان یا کنترل آن موثر باشد.
این مسئول یادآور شد: بیماران مبتلا به فنیل کتونوری قادر به مصرف مواد غذایی دارای پروتئین مانند گوشت، تخم مرغ، شیر، ماست، حبوبات و غلات نیستند و باید برای آنان با تجویز شیر خشک و مواد غذایی مخصوص از بروز آسیب ذهنی پیشگیری کرد.
فرخزاد افزود: خوشبختانه در سالهای اخیر با انجام مشاوره و غربالگری این بیماری که در روزهای سوم تا پنجم تولد نوزادان در تمام مراکز درمانی استان انجام میشود، روند ابتلا به بیماری فنیل کتونوری کنترل شده و تعداد تولد نوزادان مبتلا در استان کاهش یافته است.
وی ادامه داد: بیماران مبتلا به فنیل کتونوری ماهانه توسط تیم خدمات درمانی در بیمارستان کودکان قدس معاینه شده و خدماتی مانند معاینههای تخصصی غدد، مشاوره تغذیه و سلامت روان، آزمایش فنیل آلانین و شیر مخصوص دریافت میکنند.
فرخزاد افزود: همچنین والدین این کودکان نیز برای تولد فرزند بعدی از خدمات مشاورهای و مراقبتهای تنظیم خانواده بهرهمند میشوند تا در صورت مثبت بودن غربالگریهای دوره بارداری از تولد فرزند مبتلای دیگر جلوگیری شود.
بیماری فنیل کتونوری (PKU) نوعی ناهنجاری مادرزادی در متابولیسم اسید آمینه فنیل آلانین است و در صورتی بروز میکند که فرد ۲ ژن معیوب بیماری را از پدر و مادر خود دریافت کرده باشد.
۷۳۸۸*۶۱۰۱