طرح تولید منابع زبان‌آموزی کتب Eight گامی بلند برای بومی‌سازی آموزش زبان انگلیسی در کشور محسوب می‌شود که توسط جهاد دانشگاهی در حال پیگیری است؛ در این گزارش به بخش‌های مختلف این طرح عظیم ملی سری زدیم تا در جریان روند تهیه این کتاب‌ها و اقدامات صورت گرفته در آن باشیم.

به گزارش ایسنا منطقه قزوین، مقام معظم رهبری در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال 92 نسبت به نکته‌ای ظریف اما بسیار بااهمیت اظهار نگرانی کردند. ایشان از رخنه یک فرآیند ضد فرهنگی در استفاده از کتب آموزشی زبان انگلیسی که تولیدشده از فرهنگ غرب است سخن گفته و تأکید کردند «کتاب‌های آموزش زبان که خیلی هم با شیوه‌های جدید و خوبی تدوین‌شده، منتقل‌کننده سبک زندگی غربی است، سبک زندگی انگلیسی است، خب این بچهٔ ما، این نوجوان ما و جوان ما که این را می‌خواند، فقط زبان یاد نمی‌گیرد؛ حتی ممکن است آن زبان یادش برود، اما آنچه بیشتر در او اثر می‌گذارد آن تأثیر و انطباعی است که بر اثر خواندن این کتاب از سبک زندگی غربی در وجود او به وجود می‌آید؛ این از بین نمی‌رود؛ این کارها را دارند می‌کنند».

توجه به زوایای پیدا و پنهان این موضوع نشان می‌دهد به‌واسطه استفاده از این کتب به غیر از آموزش زبان انگلیسی، فرهنگ و سبک زندگی غرب نیز به‌صورت غیرمستقیم، مستمر و ملایم در سبک زندگی استفاده‌کنندگان از این کتب وارد و آن را آرام‌آرام تغییر می‌دهد.

در این راستا جوانان پرانگیزه و توانمند جهاد دانشگاهی، طرح ملی «تدوین کتاب‌های آموزش زبان انگلیسی Eight» را بعد از ماه‌ها کار کارشناسی شده و مطالعات میدانی از سال 1392 آغاز کردند تا شاید بدین واسطه شاهد تدوین این کتب در 16 جلد با توجه به سبک زندگی ایرانی- اسلامی در کشور باشیم. این حرکت ابتدا در استان قزوین آغاز شد و به مرور چند استان دیگر به در فرآیند تلید محتوا به یاری این مجموعه علمی شتافتند.

در این گزارش به سراغ بخش‌های مختلف این طرح عظیم ملی که از دوره‌های پایه تا پیشرفته را پوشش می‌دهد، رفته و با سبک و روند فعالیت آن برای پیشبرد طرح آشنا شدیم؛ آنچه در ذیل می‌خوانید گزارشی جامع از فعالیت‌های انجام‌شده است.

روییدن جوانه‌های Eight با ورود گروهی جوان و پرتلاش

«محمدحسین شفیعی‌ها» مدیر گروه محتوایی طرح تألیف منابع آموزش زبان Eight با بیان اینکه به دنبال راهکاری برای رسیدن به یک منبع سالم، علمی و قابل‌قبول در حوزه آموزش زبان انگلیسی بودیم، اظهار کرد: با تلاش فرهنگی و علمی برخی از اساتید حوزه زبان در جهاد دانشگاهی قزوین طرح «آموزش زبان انگلیسی Eight» شروع شد که برای داشتن کتبی متناسب با فرهنگ دینی و بومی کشورمان تلاش‌های بسیاری صورت گرفت و تاکنون نیز این حرکت ادامه دارد البته در ابتدای این حرکت بزرگ مقاومت‌های زیادی صورت گرفت. بااین‌حال دست از تلاش برنداشتیم و امروز این طرح ملی توانسته قدم‌های بلند خود را به سمت جلو بردارد.

وی با تأکید بر اینکه در آموزش زبان انگلیسی تلاش کردیم در عین قرار نگرفتن تحت سیطره فرهنگ غرب آن را با روش و فرهنگ خود آموزش دهیم، تصریح کرد: در طی 4 سال گذشته جوانه‌های این طرح ملی رویش کرده و با ورود گروهی جوان و باانگیزه در این وادی توانستیم با نظارت دقیق در حوزه‌های مختلف 8 کتاب این طرح را تا به امروز تکمیل و چاپ کنیم و امیدوارم به‌زودی این طرح به اتمام برسد.

مدیر گروه فرهنگی طرح تألیف منابع آموزش زبان Eight پیشنهاد کرد: برای هر چه کاربردی کردن استفاده از این منابع آموزشی در سطح کشور باید بستر آموزش آن جدای از مراکز آموزش زبان انگلیسی جهاد دانشگاهی در دیگر مراکز و مؤسسات آموزش زبان نیز ایجاد شود و با کمک و همت اساتید این حوزه زبان‌آموزان به استفاده از این کتب تشویق و ترغیب شوند.

اتمام طرح eight تا سال 1399

«علیرضا عبدالهی جوبنه» مدیر گروه نویسندگان طرح تألیف منابع آموزش زبان eight نیز با اشاره به اینکه مطالعه میدانی نخستین اقدام انجام شده در شروع این طرح بود تا قابلیت اجرای طرح سنجیده شود، گفت: استانداردهایی تعریف‌شده برای این طرح براساس استاندارد اتحادیه اروپا قرار داده شده از این رو از سال 92 تا 94 اصول ده‌گانه کتاب نوشته و یک بانک اطلاعاتی شامل تحلیل کلمات رایج تهیه شد. همچنین ضمن توجه به استاندارد اتحادیه اروپا به نام CEFR، 30 عنوان کتاب برتر و رایج و معروف آموزش زبان انگلیسی موجود در بازار مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت، ترکیب این دو مورد و انجام مطالعه میدانی به‌طور تقریبی 3 سال به طول انجامید و از سال 94 به‌صورت مرحله‌به‌مرحله این طرح وارد فاز عملیاتی شد.

مدیر گروه مؤلفان طرح تألیف منابع آموزش زبان eight بیان کرد: خوشبختانه در حال حاضر این طرح از حالت تدریس آزمایشی خارج و یک سالی است که این کتب در تمام واحدهای جهاد دانشگاهی سراسر کشور در حال تدریس و استفاده است؛ تاکنون هشت جلد طرح eight تکمیل شده، جلد نهم نیز در مرحله چاپ و نشر قرار گرفته و در حال تهیه محتوای جلد 10 و 11 طرح هستیم؛ این مجموعه کلاً 16 جلد است و پیش‌بینی می‌شود تا یک سال آینده کل کتاب‌ها آماده شود.

 فعالیت 60 نفر در طرح بومی کردن آموزش زبان انگلیسی

وی خاطرنشان کرد: البته این طرح محدود به خود کتاب‌ها نیست و محصولات جانبی کتاب چون کتاب دانش‌آموز، کتاب کار، فایل صوتی و آزمون مربوطه نیز در دست تهیه است، تهیه نرم‌افزارهای جانبی، وب‌سایت و تولید محتوای تکمیلی کمک‌آموزشی در این راستا کمک کرد تا هماهنگی بیشتری در خصوص آموزش زبان انگلیسی در سطح کشور ایجاد شود.

مدیر گروه نویسندگان طرح تألیف منابع آموزش زبان eight با اعلام اینکه کل گروه تألیف در بخش‌های مختلف از جمله گروه تولید محتوای زبانی، فرهنگی، مشاوران علمی، هنری، نرم‌افزاری و آزمون بالغ بر 60 نفر هستند، گفت: تمام کسانی که درگیر این طرح هستند دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکتری آموزش زبان انگلیسی هستند سابقه تدریس حرفه‌ای و طولانی دارند.


عکاسی از ملیت‌های مختلف جهان در Eight

حمیده شفیعی‌ها که از سال 95 وارد طرح eight شده، مسئولیت آتلیه و عکاسی سوژه‌های این طرح را بر عهده دارد. وی با بیان اینکه در این طرح ملی قرار است کتاب آموزش زبان انگلیسی بومی‌سازی شده و تألیف قسمت عمده‌ای از آن در جهاد دانشگاهی استان قزوین پیگیری می‌شود، گفت: ازآنجاکه تلاش داریم کتاب‌های تألیف شده با محوریت سبک زندگی ایرانی-اسلامی تدوین شود، عکس‌های این کتاب نیز باید این روند را در پیش بگیرد. لذا بعد از معرفی سوژه‌ها توسط گروه نویسنده، عکس‌های متناسب با آن در آتلیه Eight گرفته می‌شود. ازآنجاکه کیفیت عکس‌ها باید با استانداردهای جهانی برابری کند تلاش کرده‌ایم فضاهای مختلفی را در محیط آتلیه مجهز کرده و یا عکس‌های موردنظر خود را در محیط باز تهیه کنیم.

وی ادامه داد: برای سوژه‌های انسانی عکس‌ها، از شخصیت‌های ایرانی و افرادی از کشورهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی مثل چین، کنیا، سوریه و لبنان و دیگر کشورها استفاده‌شده است که این افراد از طریق فراخوان اعلام‌شده، دانشجویان خارجی حاضر در ایران و یا افراد معرفی‌شده از طریق مرکز زبان فارسی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) انتخاب می‌شوند.

عکاسی از موش‌های فراری تا ماری که در حال پوست‌اندازی بود!

شفیعی‌ها با بیان اینکه تلاش می‌شود عکس‌های کتاب‌های مدنظر در جای دیگری استفاده نشده نباشد، ازاین‌رو به محیط سازی توجه بسیاری می‌شود، گفت: اقدامات و تلاش بسیاری در پشت‌صحنه هر فریم از این عکس‌ها وجود دارد و در کنار گروه تألیف و محتوا، گروه‌های گریم، ویرایش عکس، طراحی لباس، نورپردازی و عکاسی در کنار هم همکاری لازم را دارند تا عکس‌های مدنظر به بهترین وجه گرفته شود. در حقیقت عکاسی آخرین وهله کار محسوب و پیش از آن اقدامات بسیاری برای فراهم کردن فضای مدنظر انجام می‌شود.

مسئول آتلیه جهاد دانشگاهی ضمن اشاره به اینکه برای هر کتاب در حدود 30 قطعه عکس گرفته می‌شود، در بیان خاطرات و سختی‌های کار عکاسی عنوان کرد: برای مثال عکسی در تابستان باید گرفته می‌شد که در آن باید فضای زمستان را نشان می‌دادیم که پوشیدن لباس‌های ضخیم زمستانی در آن گرمای طاقت‌فرسا خود سوژه‌ای جالب بود، همچنین عکاسی از یک مکان متروکه و ترسناک در نیمه‌شب و یا عکس‌هایی که مربوط به حیوانات مثل عکس‌برداری از ماری بسیار بزرگ که به‌سختی می‌شد آن را تکان داد چون زمان پوست‌اندازی آن بود و یا موش‌هایی که باید از آن عکاسی می‌کردیم اما یکی از آن موش‌ها فرار کرد و همه پیگیر پیدا کردن آن موش فراری شدند! از دیگر خاطرات اعضای گروه عکاسی به شمار می‌رود.

نمونه‌های تصویری منحصربه‌فرد طرح Eight بالاتر از کتاب‌های شاخص دنیاست

«محمد رازقی» مدیر گروه هنری طرح تألیف منابع آموزش زبان نیز با اعلام اینکه 2 تصویرساز، 2 طراح گرافیک و 2 عکاس هنری در گروه هنری طرح eight مشغول به فعالیت هستند، اظهار کرد: هدف اصلی ما از فعالیت‌های هنری طرح این است که یک هویت بصری برای زبان‌آموز شکل بگیرد و مخاطب با یک وحدت بصری و تصویری مواجه و هر آنچه می‌بینند به لحاظ فونت و رنگ و گرافیک با اقلام دیگر طرح هم‌خوان و هم‌سان باشد.

وی با تأکید بر اینکه یک سال نخست طرح ما همراه با گروه تألیف به‌منظور پایه‌ریزی و شکل دادن مراحل اولیه کتاب پیوسته در حال تغییرات بصری و گرافیکی بودیم تا به یک گرافیک نهایی دست پیدا کنیم، گفت: در بحث هنری این کتب تلاش ما این است که تمام تصویرسازی‌ها، گرافیک صفحات و تمام اجزا در کتاب‌ها صد در صد تولیدی باشد. لذا محتوای کتاب بعد از عبور از فرایندهای مختلف در اختیار گروه هنری قرار می‌گیرد، بعد از مشخص شدن ویژگی‌های هر تصویر گروه هنری شامل گروه‌های عکاسی، تصویرسازی و گرافیک مشغول کار شده و در پایان یک دوره یک ماه و نیم کتاب تحویل گروه فرهنگی و نویسندگان می‌شود تا بازبینی لازم انجام و کتاب وارد مرحله بعدی خود شود.

مدیر گروه هنری طرح تألیف منابع آموزش زبان eight با اشاره به تأکید ریاست مجموعه جهاد دانشگاهی کشور مبنی بر انعکاس این فعالیت‌ها در شورای عالی فرهنگی یادآور شد: به جرأت می‌توانم بگویم به لحاظ هنری نمونه‌های تصویری منحصربه‌فردی در این طرح وجود دارد که در کتاب‌های شاخص دنیا شکل نگرفته است.



طرح Eight از مهم‌ترین اقدامات جهاد دانشگاهی کشور است

«عادل تقوی» رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی کشور نیز با بیان اینکه جهاد دانشگاهی قزوین به‌صورت شکلی و ظاهری از ظرفیت معاونت‌های مختلف از جمله معاونت پژوهشی و آموزشی جهاد استفاده کرده و ترکیب و اتحاد آن‌ها موجب انرژی و هم‌افزایی بیشتر و ایجاد یک ویژگی مثبت در روند هر چه‌بهتر فعالیت‌های آن‌ها شده است، گفت: طرح شاخص این اتحاد و هم‌افزایی را می‌توان طرح آموزش زبان خارجی Eight دانست که این طرح توسط جهاد دانشگاهی قزوین مطرح و آغاز شده است، همچنین برای به حرکت در آوردن این طرح بزرگ ملی از ظرفیت معاونت‌ها و بخش‌های مختلف جهاددانشگاهی به‌عنوان همکار و مشارکت‌کننده استفاده‌شده است.

تقوی تصریح کرد: در حال حاضر انتشار و توزیع مجموعه‌های آماده شده این طرح در حال انجام است و بی‌شک با همکاری واحدهای مختلف می‌توانیم به پیش‌بینی‌های صورت گرفته در این طرح دست پیدا کنیم زیرا این طرح یکی از مهم‌ترین اقدامات جهاد دانشگاهی و جزء دغدغه‌های همه مجموعه محسوب می‌شود و بسیاری از واحدهای جهاد دانشگاهی در کشور نیز به‌نوعی مشارکت‌کننده و مجری این دوره‌ها هستند.

رسیدن شمارگان برخی از کتب Eight به چاپ چهارم

وی با بیان اینکه استفاده از منابع درسی آموزش زبان خارجی Eight برای آموزش تمامی دوره‌های کوتاه‌مدت زبان انگلیسی جهاد دانشگاهی در دستور کار قرار دارد، اظهار کرد: برای نزدیکی هر چه بیشتر این دوره‌های آموزشی به دوره‌های استاندارد جهانی در کنار ارائه محتوا، دوره‌های آموزشی برای مدرسان این رشته، تهیه تجهیزات نرم‌افزاری و سخت‌افزاری متناسب با مجموعه طرح Eight نیز مورد توجه قرار بگیرد.

رئیس سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی کشور تصریح کرد: در ابتدای امر 5 واحد به‌عنوان واحد آموزشی جهاد دانشگاهی در کشور به‌عنوان آزمونه انتخاب شد و از سال گذشته کتاب‌های آماده شده در شمارگان بالاتر به چاپ رسید، خوشبختانه این کتاب‌ها با قوت در حال پیش رفتن به سمت جلو است و تاکنون 8 کتاب این طرح به چاپ رسیده و برخی از کتاب‌ها نیز به چاپ‌های چهارم خود نیز رسیده است، می‌توان گفت کتب آموزش زبان خارجی Eight در حال طی کردن مسیر برند شدن و جا افتادن است.

به گزارش ایسنا، هر چند نمی‌توان ادعا کرد آنچه در Eight انجام‌شده از همه نظر کامل است اما بی‌شک اقدامات انجام‌شده با توجه به تأیید مؤسسات بین‌المللی از جمله تأیید علمی «موسسه یورک انگلستان» و کسب استانداردهای ملی می‌تواند این اطمینان را به همه به‌ویژه خانواده‌ها بدهد که با خیالی آسوده و بدون نگرانی و دغدغه فرزندان خود را در مراکز آموزش زبان Eight ثبت‌نام کنند.

گزارش از رقیه ملاحسنی خبرنگار ایسنا منطقه قزوین

انتهای پیام
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.