به گزارش ایرنا، به علت اجرایی نشدن قانون نظام صنفی پرستاری در کشور، بسیاری از مطالبات مادی و معنوی پرستاران طی 2 دهه گذشته محقق نشده است.
براساس استانداردهای جهانی در علم پرستاری، تعداد پرستاران باید سه برابر پزشکان یا 2 برابر تعداد تخت‌های بیمارستانی باشد؛ اما این رقم در کشور ما یک به یک است و همین موضوع باعث شده تا فشار مضاعفی روی پرسنل پرستار وجود داشته باشد.
به گفته نمایندگان مجلس در بودجه سال 98 برای جذب 19 هزار نیروی پرستار برنامه ریزی شده است، اما در خصوص سازوکارهای این موضوع هنوز جزییاتی در اختیار رسانه ها و جامعه قرار داده نشده است.
از سوی دیگر پرستاری به علت شب بیداری ها و مراقبت های طاقت فرسا در کنار بیماران به عنوان مشاغل سخت و زیان آور به حساب می آید، اما قوانین حاکم بر حوزه کار (استخدامی کشوری، قانون کار و طرح) باعث شده تا این افراد در هنگام بازنشستگی با موانع و مشکلات متعددی روبرو شوند.
چند تن از فعالان این عرصه در قزوین به مناسب ولادت حضرت زینب (س) و روز پرستار به بیان جزییات بیشتر مشکلات شغل پرستاری و مطالبات این قشر پرداختند:

** فشار شدید کار با نیروی کم و نبود امنیت شغلی
مصطفی کاشی ها پرستار شاغل در یکی از بیمارستان های قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: پرستاری حرفه ای بسیار طاقت فرساست و تمام جسم و روح پرستار در مواجهه با درد و رنجی که در بیماران وجود دارد، تحت و شعاع قرار می گیرد.
وی اضافه کرد: با وجود سختی های اشاره شده، نداشتن قرارداد کاری محکم و امنیت شغلی باعث شده تا آسودگی خاطر لازم در بین پرستاران وجود نداشته باشد.
کاشی ها با بیان اینکه پرستاری جز مشاغل سخت و زیان آور به حساب می آید، ادامه داد: یکی از مطالبات اصلی ما پرستاران بازنشستگی در 20 سالگی است که به علت برخی موانع قانونی در نوع قوانین استخدامی، عده ای 25 ساله و برخی نیز 30 ساله بازنشسته می شوند.
این پرستار به کمبود نیروی انسانی در بیمارستان ها اشاره کرد و گفت: درحال حاضر در یک شیفت کاری، تعداد پرستارانی که برای مراقبت از بیماران حاضر می شوند، به قدری در فشردگی کاری قرار دارد که امکان انجام کار دیگری فراهم نیست و اگر فوریتی در حین کار ایجاد شود، باید از بخشی از وقت مراقبت بیماران صرف نظر کرد.
کاشی ها از مسئولان خواست تا در صورت ممکن به استخدام نیروی کار برای بیمارستان ها اقدام کنند تا از فشار بیش از حد روی پرسنل پرستار کاسته شود.

** کمبود نیرو، نبود تعرفه خدمات و انباشت قوانین اجرا نشده در حوزه پرستاران
رئیس نظام پرستاری استان قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: از سال 81 که نظام صنفی پرستاری در کشور تاسیس شد و گروه پرستاری استان ها شکل گرفت، تمام فعالیت های بهیاری، اتاق عمل، بیهوشی، پرستاری و فوریت های پزشکی در زیر مجموعه پرستاری جای گرفت.
آرمین قناعت با بیان اینکه نظام صنفی پرستاری در قزوین بیش از 2 هزار عضو دارد، افزود: این پرستاران که 80 درصد آنها را بانوان تشکیل می دهند در 15 مرکز درمانی استان مشغول به خدمت هستند.
وی به غیر دولتی بودن نظام صنفی پرستاری اشاره نمود و تصریح کرد: یکسری قوانین مصوب برای نظام صنفی پرستاری توسط مجلس به تصویب رسیده و تاکنون پس از گذشت چندسال به مرحله اجرا در نیامده است که ما خواهان اجرای آنها هستیم.
قناعت به اجرایی نشدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز پرداخت و تشریح کرد: همه صنف های پیراپزشکی مانند ماماها، فیزیوتراپ ها و پزشکان برای هرنوع فعالیت تعرفه دارند، اما پرستاران با اینکه بیشترین خدمات را به مردم ارائه می کنند، از داشتن هرگونه تعرفه محرومند و نبود تفکیک مشخص برای خدمات پرستاران نتیجه زحمات و دسترنج آنها را به نفع عوامل دیگر درمانی تمام می کند.
این فعال صنف پرستاری به کمبود نیروی پرستار در مراکز درمانی اشاره کرد و ادامه داد: تعداد کادر پرستاران در مراکز درمانی دارای یک شاخص معین و در حد 1/8 ( یک ممیز هشت) است اما این رقم در استان قزوین در حد یک است ( یعنی به ازای هر تخت یک پرستار وجود دارد) و نبود 8/0 ( هشت دهم) نیروی کار باعث شده تا فشار مضاعفی روی نیروهای پرستاری ایجاد شود.

** نبود حق بیمه در دوران طرح برای هزار پرستار قزوینی
قناعت در ادامه به مشکلات پرستاران دوران طرح اشاره کرد و عنوان داشت: هزار پرستار قزوینی نزدیک به سه سال است که پیگیر حق بیمه دوران طرح هستند اما این مطالبه هنوز محقق نشده و مشکلات همچنان به قوت خود باقی است.
رئیس نظام پرستاری استان قزوین به پایین بودن حقوق پرسنل پرستاری در بخش های خصوصی اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه بخش های خصوصی از قانون کار تبعیت می کنند و معمولا به پرستاران پایه حقوق کار می پردازند و این درحالی است که حتی پرستاران دولتی در مقایسه با کارمندان دولت از حقوق بسیار پایینی برخوردارند.
قناعت به ازدحام مراجعه کنندگان در بیمارستان های دولتی اشاره کرد و یادآور شد: حجم ورودی مراجعه کنندگان یا بیماران به مراکز درمانی دولتی به مراتب بیشتر از مراکز درمانی خصوصی و تامین اجتماعی است و تخت ها عمدتا جایی برای پذیرش بیمار ندارند که همین موضوع برای پرستاران شاغل در این مراکز، شرایط را دشوار ساخته است.

** ارائه خدمات توسط پرستاران خانم به آقا به دلیل کمبود نیروی مرد
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: مشکلات پرستاران تنها مختص به استان قزوین نیست و همه پرستاران کشور تقریبا از مشکلات یکسان رنج می برند که لازم است مطالبات آن ها از وزارت بهداشت پیگیری شود.
فاطمه تیموری افزود: مهم ترین مطالبه پرستاران تعرفه برای انجام خدمات درمانی است و پرستاران خواهان این هستند که بتوانند از دست رنج خودشان درآمد کسب کنند و حتی میزان خدمات آنها به بیماران بتواند تاثیر مستقیمی روی حق کارانه آنها داشته باشد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر حقوق پرستاران بسیار پایین است، اضافه کرد: در کشورهای خارجی مانند کانادا حقوق ماهانه یک پرستار 3 هزار دلار است؛ اما حقوق یک پرستار در کشور ما در هنگام ورود به کار کمتر از 2 میلیون تومان و پس از گذراندن سابقه و تجربه به ماهانه سه تا چهار میلیون تومان می رسد.
تیموری به جمعیت 2 هزار و 500 نفری پرستاران قزوین اشاره کرد و اظهار داشت: در 2 سال اخیر به علت مشکلات بیکاری و اشتغال، میزان تقاضا برای رشته پرستاری در بین آقایان افزایش داشته است، اما همواره جمعیت خانم ها بیشتر از آقایان است و بیشتر اقدامات پرستاری در مراکز درمانی توسط خانم ها صورت می گیرد.
این مسئول به مشکلات جنسیتی زنان در بیمارستان ها و مراکز درمانی اشاره کرد و گفت: در حوزه درمانی بهتر است که تعداد نیروی پرستار مرد به قدری باشد که خدمات درمانی به آقایان، توسط پرستاران آقا انجام شود اما این توازن در حال حاضر وجود ندارد و عمدتا پرستاران خانم به خاطر احساس وجدان و تعهد شغلی به بیماران آقا خدمات رسانی می کنند که چندان برای بانوان پرستار رضایت بخش نیست.
تیموری به نوع خدمت پرستاران در سه قالب استخدامی، شرکتی-قراردادی و طرحی اشاره کرد و توضیح داد: وجود قوانین مختلف استخدامی از قبیل کشوری و قانون کار برای پرستاران باعث شده تا هنگام بازنشستگی عمده پرستاران از مزایای سختی و زیان آور محروم بمانند و در سنین مختلفی بازنشسته شوند.
وی ادامه داد: به واسطه قانون موجود، پرستاران در بیمارستان های دولتی کارمند به حساب می آیند و بین آنها و پرستاران تامین اجتماعی تفاوت وجود دارد اما این درحالی است که بین پرستاران هیچ تفاوتی از نظر ارائه خدمات وجود ندارد و همگی از یک رفتار استاندارد جهانی پیروی می کنند.
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی قزوین در پایان از نظام صنفی پرستاری خواست که در راستای ارائه خدمات رفاهی به جمعیت پرستاران کوشا باشد تا در کنار این شغل سخت، خدماتی برای نشاط روحی و جسمی پرستاران لحاظ شود.

** ضرورت حذف شرکت های واسطه در زمینه جذب پرستار
رییس دانشگاه علوم پزشکی قزوین به خبرنگار ایرنا گفت: طی جلساتی که با نمایندگان مردم قزوین در مجلس شورای اسلامی داشتیم، به مجوزهای لازم برای تثبیت نیروی پرستار تاکید و قرار شد مشکلات این حوزه به وزارت بهداشت ارجاع شود.
منوچهر مهرام افزود: اعتقاد ما این است که اگر ماماها و پرستارها استخدام شوند و وضعیت شغلی آنها تثبیت شود، می توان روی نیروها سرمایه گذاری کرده و آنها را به دوره های تکمیلی علمی اعزام نمود.
وی با بیان اینکه برای نیروی شرکتی و قراردادی امکان سرمایه گذاری وجود ندارد، اظهار داشت: بلاتکلیفی نیروهای پرستار برای استخدام به ضرر دولت است و اگر پرستاران استخدام شوند، عملا دست شرکت های واسطه ای برای قرارداد پیمانکاری کوتاه می شود و این موضوع برای دولت بسیار مقرون به صرفه خواهد بود.
مهرام با حمایت از مطالبه پرستاران در رابطه با استخدام شدن آنها، گفت: اولین اقدامی که باید در دستور کار قرار بگیرد تخصیص ردیف بودجه مخصوص برای جذب نیروی پرستاری است و باید هرساله مجوز جذب 19 هزار پرستار داشته باشیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی قزوین خاطرنشان کرد: اگر پرستار استخدام دولت باشد، حقوق خود را مستقیم از دولت دریافت می کند و پرستار با احساس امنیت شغلی و آسودگی خاطر می تواند با کیفیت بهتری به مراقبت از بیماران اقدام کند.

** وعده مساعد استاندار و رییس کمیسیون اصل 90 مجلس به پرستاران
عبدالمحمد زاهدی استاندار قزوین نیز شامگاه گذشته در جشن روز پرستار و در مقابل اجتماع بزرگ پرستاران در دانشگاه آزاد اسلامی از وجود یک هم افزایی مناسب در استان برای حل مشکلات صنفی پرستاران خبر داد و گفت: اجرای دقیق قانون و پیگیری کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی برای رفع مشکلات بیمه و جذب نیروی پرستار موثر است.
همچنین داوود محمدی رییس کمیسیون اصل 90 مجلس نیز در این مراسم به پیش بینی جذب 19 هزار پرستار برای سال 98 در لایحه بودجه اشاره کرد و گفت: پرونده مشکلات پرستاران در کمیسیون اصل 90 مفتوح است و داشتن تعرفه برای خدمات این قشر حق مسلم پرستاران شناخته می شود.
9925*3013
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.