آنان در میزگرد ایرنا قزوین که به مناسبت روزهای عزاداری ماه محرم برگزار شد، اظهار داشتند: عزاداری های ماه محرم نشانگر عشق و ارادت شیعیان به خاندان پیامبر گرامی اسلام (ص) بویژه سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) است و باید مملو از شور و شعور باشد، اما عزاداری های نامتعارف نشانی از معرفت صحیح به امام حسین و قیام او و یارانش ندارند.
آنان افزودند: با گسترش بلندگوهای تبلیغاتی دشمن، عزاداری های نامتعارف خوراک خوبی برای گمراه کردن اذهان و تخریب چهره شیعه در نزد جهانیان و معرفی این مذهب به عنوان مروج خشونت و افراطی گری تهیه می کنند در حالی که این تبلیغات از اساس دروغ و بی پایه و دور از حقیقت است.
**عزاداری ها باید شان و جایگاه شیعه را بالا ببرد
حجت الاسلام و المسلمین عباس نظری معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین در این میزگرد با تسلیت سالگرد شهادت امام حسین (ع) و یاران وفادارش، گفت: دشمن از آغاز نهضت سید و سالار شهیدان سعی داشت تا چراغ هدایت را خاموش کرده و اسلام را به گمراهی و نابودی بکشاند.
وی با بیان اینکه دشمن هرچیزی که موجب تقویت مکتب اسلام و شیعه شود و به بصیرت افزایی جامعه اسلامی کمک کند را هدف قرار می دهد، افزود: امروز می بینیم دشمنان بیش از پیش سعی به ولی فقیه، روحانیت و نهادهای انقلابی همچون بسیج و سپاه هجمه وارد می سازند و در کنار این ها به اعتقادات شیعه نیز هجوم آورده و با دستاویز قرار دادن انحرافات سوگواری های این ایام، عزاداری های ماه محرم را زیر سوال می برند.
حجت الاسلام نظری با بیان اینکه باید هوشیار باشیم و از کنار برخی مسایل ساده عبور نکنیم،افزود: برخی از انحرافات در عزاداری های ماه محرم بدست عوامل دشمن رواج یافته است تا به تدریج آنها را به هدف شوم خود که کمرنگ کردن معرفت به امام حسین(ع) در نزد جامعه است، برساند.
وی خاطرنشان کرد: عزاداری های ما در ماه محرم باید شان و جایگاه شیعه را بالا ببرد نه اینکه به نحوی باشد که دشمن از آن برعلیه شیعیان استفاده کند.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین با بیان اینکه دشمن می خواهد آیین های مذهبی ما به گونه ای باشد که هیچ اثر معرفتی و بصیرتی بر جوانان نداشته باشد، اظهار داشت: حضور جوانان در این آیین ها باید اثر گذار باشد همچون که تاثیر مجالس عزاداری ماه محرم را در دوران افتخار آمیز هشت سال دفاع مقدس دیدیم که رزمندگان جوان ما با تاسی به سید و سالار شهیدان راهی جبهه های حق علیه باطل شده و شجاعانه در برابر دشمن تا بن دندان مسلح از خاک سرزمین خود و ارزش های اسلامی به دفاع می پرداختند.
**شناسایی آسیب های عزاداری محرم در قزوین
حجت الاسلام نظری با بیان اینکه آسیب های عزاداری ماه محرم در استان قزوین رصد و مورد شناسایی قرار گرفته و برای رفع آنها تلاش می شود، اظهار داشت: این آسیب ها نسبت به گذشته کمتر شده اند البته برخی از آنها تغییر شکل داده اند اما در مجموع معتقدیم حتی مقدار کم این آسیب ها نیز زیاد است و باید با انجام فعالیت های فرهنگی از میان بروند تا جوانان ما به شیوه های صحیح و مناسب به عزاداری بپردازند.
وی از علامت و علامت کشی به عنوان یکی از آسیب های جدی عزاداری ماه محرم در قزوین یاد کرد و گفت: حرکت و خودنمایی این علائم در دسته جات عزاداری موجب از بین رفتن اخلاص شده و موجب می شود سطح کیفی عزاداری ها به تماشای علائم تقلیل یابد.
این مسئول، حمل چراغ و همچنین تصاویر منتسب به ائمه معصومین (ع) را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم در قزوین خواند و افزود: این موضوع سند و ریشه تاریخی نداشته و حاصل تصورات ذهنی برخی هاست.
حجت الاسلام نظری از قمه زنی به عنوان یکی دیگر از آسیب های عزاداری ماه محرم در قزوین نام برد و افزود: البته طی سال های اخیر با مدیریت مناسب و آموزش به هیات های مذهبی شاهد کاهش محسوس این شیوه غلط عزاداری بوده ایم اما همچنان در برخی نقاط محدود به این روش پرداخته می شود.
وی با بیان اینکه دشمن خوب می داند که باید از چه راهی ورود پیدا کند، اظهار داشت: دشمن می خواهد این سبک عزاداری ترویج پیدا کند و در تصاویر خبری و در فضای مجازی عکس ها و فیلم های این شیوه عزاداری را به مردم دنیا نشان می دهد و با این کار فعالیت های خود علیه مسلمانان و شیعیان را در قالب جنگ با افراطی گری و تروریست موجه نشان می دهد.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین با بیان اینکه شاید در گذشته های دور چنین شیوه عزاداری مرسوم بوده اما در زمان حاضر این مساله موجب بهره برداری دشمنان است، گفت: بهتر است افراد به جای قمه زنی به نذر خون پرداخته و با اهدای خون خود در ایام محرم به یاری بیماران نیازمند بشتابند که این مساله بدون شک با سیره امام حسین (ع) مطابقت و همخوانی دارد.
**دشمن در پی تضعیف فرهنگ عاشورایی
حجت الاسلام نظری گفت: افرادی که به چنین سبک هایی به عزاداری می پردازند در راستای تقویت فرهنگ عاشورا عمل نمی کنند و این موضوع همان چیزی که دشمن می خواهد.
حجت الاسلام نظری اظهار داشت: باید هیات های مذهبی و عزاداران حسینی برای همه مردمان دنیا الگو باشند و اقدام نامناسبی از آنان سر نزد که این مساله از سوی دشمنان به نام فرهنگ عاشورایی ثبت شود.
وی، کم توجهی به اقامه نماز اول وقت توسط برخی دسته جات عزاداری و استفاده از آلات موسیقی را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم در قزوین خواند و افزود: استفاده از این آلات در عزاداری ها بدعت و کاری اشتباه است و موجب بی اثر شدن سوگواری ها می شود.
این مسئول، اختلاط زن و مرد در برخی مجالس عزاداری را از دیگر آسیب های این حوزه دانست و گفت: برخی اوقات بعضی ها که به قصد شرکت در آیین های عزاداری به خیابان ها و معابر می آیند انگار به تماشای یک کارناوال نشسته و یا به پیک نیک آمده اند که این مسایل مغایر با فرهنگ شیعه و در شان این ایام نیست .
وی، بی توجهی به محیط زیست با ریختن زباله در کوچه و خیابان توسط برخی هیات های مذهبی و اسراف را از دیگر آسیب های این حوزه خواند که باید برای رفع آن تلاش شود.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی قزوین، استفاده از شعرهای سبک و نامناسب را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم دانست و گفت: البته تقریبا همه مداحان شناسه دار و دارای مجوز از این دستگاه با آموزش ها و گوشزدهای انجام شده، این موضوع را رعایت می کنند و این مسایل در خصوص افراد خارج از این دایره مشاهده می شود.
حجت الاسلام نظری در بخش دیگری از صحبت های خود با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم پرچم امام حسین (ع) در دستان ما همیشه برافراشته بماند، افزود: دشمن با همه امکانات و سرمایه های خود می خواهد این پرچم را سرنگون و کند و به همین دلیل در مقابل جریان و جبهه مقاومت ایستاده و ترویج فرهنگ عاشورایی را به ضرر اهداف و آرمان های خود می بیند.
وی با بیان اینکه عزت خواهی و دوری از ذلت و مبارزه با ظلم به همراه ایمان قوی به خداوند از پیام های بزرگ نهضت اباعبدالله الحسین (ع) بود،افزود: باید در مجالس عزاداری های خود به این موضوع بپردازیم و پیام عاشورا درک کرده و آنرا معرفی و تبیین کنیم.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی قزوین گفت: شرکت در مراسم عزاداری های امام حسین (ع) باید پله و سکوی پرتاب ما به درجات معنوی و ایمانی بالاتر باشد و در این راه مسئولان هیات های مذهبی، وعاظ و مداحان از رسالت حساسی برخوردار هستند که باید به آن توجه جدی داشته باشند.
** رجوع به سنت برای انجام عزاداری های صحیح
حجت الله مددخانی، نایب رییس شورای هیات های مذهبی شهرستان قزوین نیز در این میزگرد عزاداری های ماه محرم را موجب زنده نگه داشته شدن فرهنگ عاشورا دانست و گفت: با این وجود باید برای درک فلسفه قیام امام حسین و وقایع این حادثه عظیم در تاریخ بشریت باید از راه صحیح وارد شویم که یکی از آنها عزاداری های صحیح و در شان یک مسلمان شیعه است.
نایب رییس شورای هیات های مذهبی شهرستان قزوین گفت: عزاداری های این ایام و سایر مناسبت های مذهبی هم دارای شکل و هم دارای محتوا هستند که این موضوع در شکل به فضاسازی ها و استفاده از نمادها و علائم ختم می شود و در بخش محتوایی نیز به سخنرانی وعاظ و مداحان اختصاص دارد که در کدام از این بخش ها آسیب هایی را داریم که باید از میان برداشته شود.
وی با بیان اینکه برای انجام عزاداری های صحیح باید به سنت رجوع کنیم، افزود: باید دید در ماه محرم و تاسوعا و عاشورا ائمه پس از امام حسین (ع) به چه شیوه و سبک و سیاقی به سوگواری می پرداختند.
** جراحت به بدن در عزاداری ها موجب وهن شیعه است
مددخانی افزود: در گذر زمان برخی شیوه های نادرست عزاداری در بین مردم رواج یافته است که از جمله آنها می توان به علامت کشی و جراحت به بدن اشاره کرد که البته این موضوع در قزوین بسیار محدود و کم است، افزود: باید برای نسل جدید روشن شود که این اقدامات جایی در دین و مذهب ما نداشته و موجب وهن شیعه است.
وی اضافه کرد: در حوزه محتوایی نیز آسیب هایی متوجه مراسم های عزاداری ماه محرم است که باید برای رفع آن به بیانات و منویات مقام معظم رهبری توجه کنیم که همواره تاکید داشته اند مداحی ها و سخترانی های مربوط به این ایام باید به روح حماسه و سلحشوری و معرفت افزایی تاکید داشته باشد.
مددخانی با بیان اینکه مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) می توانند گفتمان ساز باشند، اظهار داشت: در خصوص شهدای مدافع حرم، شعرها و مداحی هایی را شاهد بودیم که جریان ساز و گفتمان ساز بودند.
وی با بیان اینکه تکرار نام ائمه به خودی خود اثربخش نیست و نباید به هر طریق و شیوه ای به دنبال گرم کردن مجلس بود، افزود: باید در مداحی ها از شعری استفاده شود که در بین عزاداران بویزه نسل جوان اثربخش باشد به گونه ای که معرفت و بصیرت آنان را نسبت به نهضت عاشورا افزایش دهد.
نایب رییس شورای هیات های مذهبی شهرستان قزوین گفت: وعاظ و مداحان باید در عزاداری ها انتقال دهنده پیام عاشورا باشند تا این گونه مجالس هم به شور و هم به شعور حسینی مزین شود.
** ضرورت ارایه الگوهای صحیح عزاداری به هیات های مذهبی
مددخانی اظهار داشت: در سال های اخیر حرکات خوبی در کانون مداحان و شورای هیات های مذهبی قزوین در خصوص این مسایل و کاهش آسیب های عزاداری انجام شده که ثمرات خوبی داشته و امیدواریم این موضوع ادامه داشته باشد تا در مجالس مذهبی شاهد انتقال مفاهیم و سیره مورد تاکید ائمه اطهار (ع) به شکل و شیوه درست خود باشیم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: امروز به برکت انقلاب و نظام جمهوری اسلامی و حضور ولایت شاهد تعدد هیات های مذهبی در سطح شهرها و روستاها هستیم که باید الگوهای صحیح عزاداری را به آنها معرفی و گوشزد کنیم.
مددخانی همچنین اظهار داشت: برخی هیات های مذهبی در قزوین می گویند هیات را نباید سیاسی کنیم و امام حسین (ع) را سیاسی نکنیم، افزود: ما چیزی به عنوان هیات سکولار نباید داشته باشیم چرا که با فرهنگ عاشورا مغایرت دارد و همچنین سیاسی کاری در این مجالس قبول نیست اما نمی توان پذیرفت که سخنی در خصوص تقویت جبهه انقلاب و مقاومت و استکبار ستیزی در این مراسمات به بهانه سیاسی شدن هیات ها به زبان نیاورد.
وی همچنین گفت: امروز جای امیدواری و مایه خوشحالی است که هیات های مذهبی قزوین در حوزه ارایه خدمات اجتماعی نیز ورود پیدا کرده اند به گونه ای که می توان آنها در این حوزه به عنوان یک الگو معرفی کرد و باید اذعان کرد چنین مواردی است که می تواند موجب بسط و نشر فرهنگ عاشورایی شود.
** مداحان باید انتقال دهنده محتوای پیام عاشورا باشند
داوود اسماعیل پور، رییس کانون مداحان استان قزوین نیز در این میزگرد گفت: برخی از عزاداری های ما با سبک قدما متفاوت شده و فضای مدح و ستایشگری اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تغییر یافته است.
وی به نقش رسانه ها در جریان سازی و تصویرسازی از مسایل مختلف در اذهان عمومی اشاره کرد و افزود: وقتی از این طریق یک جریان شکل می گیرد، موجب تغییر ذائقه مخاطبان می شود و به مرور از سطح مرکز شاهد انتقال تدریجی و هرمی موج جدید فکری و دائقه نو به شهرها و روستاها خواهیم بود.
اسماعیل پور با بیان اینکه این تغییر ذائقه توسط موسسات فرهنگی نیز نشر یافته و به یک هنجار تبدیل می شود، اظهار داشت: بنابراین باید اذعان کرد برخی از روش های نادرست عزاداری در رسانه های ما تبلیغ و معرفی شده و نشر پیدا کرده و موجب تغییر ذائقه جوانان در مجالس مذهبی شده است.
وی اظهار داشت: با جا افتادن این شیوه های نامناسب و تغییر ذائقه که به سختی تغییر پذیر است برخی مداحان نیز برخلاف میل خود مجبورند به گونه ای فعالیت کنند مورد پسند مخاطبانشان باشد.
رییس کانون مداحان استان قزوین با بیان اینکه بسیاری از علمای اسلام تاکید داشته اند که با همین مجالس عزاداری حسینی و با هیات ها باید دین را حفظ کرد، افزود: این گونه مجالس به شرط پرداختن به شیوه های صحیح و انتقال پیام عاشورا می توانند تاثیرات شگرفی بر نسل جوان بگذارند.
اسماعیل پور با بیان اینکه ایراد امروز ما در شکل نبوده بلکه ماهوی است،افزود: اگر این ایراد را رفع کنیم در حوزه شکلی نیز مشکلات و آسیب ها به خودی خود از میان می روند.
وی با بیان اینکه باید نگاه ماهیتی و ایدئولوژیکی امام حسین (ع) را در مجالس عزاداری جا بیاندازیم، اظهار داشت: اینکه سطح قیام امام حسین و واقعه کربلا را به موضوع آب و تشنگی تقلیل دهیم اقدام درستی نیست و باید ببینیم اساس نهضت امام برای چه شکل گرفت چرا که ایشان برای اصلاح دین، اقامه نماز و امر به معروف و نهی از منکر به پاخواستند.
رییس کانون مداحان استان قزوین با بیان اینکه درس های زیادی از واقعه کربلا وجود دارد که متاسفانه مغفول باقی مانده است و این یک آسیب بزرگ است، گفت: مداحان باید به شکل ماهیت کار بپردازند و منتقل کننده مفاهیم و پیام قیام عاشورا باشند.
اسماعیل پور با بیان اینکه باید مداحان شعرهای خود را تقویت کنند و به سمت و سوی ولایتمداری، استکبار ستیزی ببرند و در مجالس عزاداری ها باید به ماهیت توجه شود، اظهار داشت: برخلاف ماهیت کار، شکل ها به خودی خود مشکل نیستند بلکه باید به نحوه صحیح مدیریت شوند.
وی با ذکر اینکه اگر در حوزه انحرافات مجالس عزاداری ماهیت ها را درست کنیم شکل ها نیز اصلاح می شوند،افزود: در برخی موارد شیوه های نامتعارفی را شاهد هستیم که مربوط به عده قلیلی بوده و اکثریت جامعه این موضوع را پس می زند و قبول ندارد بنابراین ما نیز نباید به این مساله بپردازیم و موجب نشر آن شویم.
اسماعیل پور با بیان اینکه باید جلوه های زیبای واقعه کربلا به مخاطبان معرفی شود، افزود: این جلوه ها آنقدر وسیع و گسترده هستند و دایره آنها یک طفل شیرخواره تا یک فرد مسن را دربرمی گیرد.
** بی توجهی به اقامه نماز اول وقت از آسیب های جدی عزاداری ماه محرم
وی با بیان اینکه در مجالس عزاداری های ماه محرم باید آموزه های واقعه کربلا تبیین شود و به بصیرت افزایی به عنوان موضوعی مهم پرداخته شود، افزود: این یک آسیب جدی است که در ظهر عاشورا و هنگام بانگ اذان خیلی از دسته جات و عزاداران به اقامه نماز اول وقت بی توجه هستند در صورتی که یکی از آموزه های قیام امام حسین (ع) و یارانش در همین موضوع نهفته است.
اسماعیل پور در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: در مجالس مذهبی خود باید از سیاسی کاری و باندبازی بپرهیزیم اما از بصیرت افزایی غافل نشویم.
وی با بیان اینکه عده ای بصیرت افزایی در مجالس عزاداری و مذهبی را با سیاسی کاری اشتباه می گیرند،افزود: اینکه هیات های در خصوص این موضوع بی تفاوت باشند یکی از آسیب های عزاداری ماه محرم است چرا که بی تفاوتی نقطه مقابل امر به معروف و نهی از منکر است که امام حسین (ع) به خاطر آن قیام کرد.
اسماعیل پور با بیان اینکه باید بدنبال جذب اکثری و دفع حداقلی باشیم، اظهار داشت: معتقدم یک هیات دار مذهبی و مداح باید هنرمند بوده و به روان شناسی و جامعه شناسی واقف باشد و قدرت جذب داشته باشد و خود را روزآمد کند و بتواند به شکل صحیح و به روشی علمی به جذب جوانان و نوجوانان بپردازد.
3013
آنان افزودند: با گسترش بلندگوهای تبلیغاتی دشمن، عزاداری های نامتعارف خوراک خوبی برای گمراه کردن اذهان و تخریب چهره شیعه در نزد جهانیان و معرفی این مذهب به عنوان مروج خشونت و افراطی گری تهیه می کنند در حالی که این تبلیغات از اساس دروغ و بی پایه و دور از حقیقت است.
**عزاداری ها باید شان و جایگاه شیعه را بالا ببرد
حجت الاسلام و المسلمین عباس نظری معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین در این میزگرد با تسلیت سالگرد شهادت امام حسین (ع) و یاران وفادارش، گفت: دشمن از آغاز نهضت سید و سالار شهیدان سعی داشت تا چراغ هدایت را خاموش کرده و اسلام را به گمراهی و نابودی بکشاند.
وی با بیان اینکه دشمن هرچیزی که موجب تقویت مکتب اسلام و شیعه شود و به بصیرت افزایی جامعه اسلامی کمک کند را هدف قرار می دهد، افزود: امروز می بینیم دشمنان بیش از پیش سعی به ولی فقیه، روحانیت و نهادهای انقلابی همچون بسیج و سپاه هجمه وارد می سازند و در کنار این ها به اعتقادات شیعه نیز هجوم آورده و با دستاویز قرار دادن انحرافات سوگواری های این ایام، عزاداری های ماه محرم را زیر سوال می برند.
حجت الاسلام نظری با بیان اینکه باید هوشیار باشیم و از کنار برخی مسایل ساده عبور نکنیم،افزود: برخی از انحرافات در عزاداری های ماه محرم بدست عوامل دشمن رواج یافته است تا به تدریج آنها را به هدف شوم خود که کمرنگ کردن معرفت به امام حسین(ع) در نزد جامعه است، برساند.
وی خاطرنشان کرد: عزاداری های ما در ماه محرم باید شان و جایگاه شیعه را بالا ببرد نه اینکه به نحوی باشد که دشمن از آن برعلیه شیعیان استفاده کند.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین با بیان اینکه دشمن می خواهد آیین های مذهبی ما به گونه ای باشد که هیچ اثر معرفتی و بصیرتی بر جوانان نداشته باشد، اظهار داشت: حضور جوانان در این آیین ها باید اثر گذار باشد همچون که تاثیر مجالس عزاداری ماه محرم را در دوران افتخار آمیز هشت سال دفاع مقدس دیدیم که رزمندگان جوان ما با تاسی به سید و سالار شهیدان راهی جبهه های حق علیه باطل شده و شجاعانه در برابر دشمن تا بن دندان مسلح از خاک سرزمین خود و ارزش های اسلامی به دفاع می پرداختند.
**شناسایی آسیب های عزاداری محرم در قزوین
حجت الاسلام نظری با بیان اینکه آسیب های عزاداری ماه محرم در استان قزوین رصد و مورد شناسایی قرار گرفته و برای رفع آنها تلاش می شود، اظهار داشت: این آسیب ها نسبت به گذشته کمتر شده اند البته برخی از آنها تغییر شکل داده اند اما در مجموع معتقدیم حتی مقدار کم این آسیب ها نیز زیاد است و باید با انجام فعالیت های فرهنگی از میان بروند تا جوانان ما به شیوه های صحیح و مناسب به عزاداری بپردازند.
وی از علامت و علامت کشی به عنوان یکی از آسیب های جدی عزاداری ماه محرم در قزوین یاد کرد و گفت: حرکت و خودنمایی این علائم در دسته جات عزاداری موجب از بین رفتن اخلاص شده و موجب می شود سطح کیفی عزاداری ها به تماشای علائم تقلیل یابد.
این مسئول، حمل چراغ و همچنین تصاویر منتسب به ائمه معصومین (ع) را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم در قزوین خواند و افزود: این موضوع سند و ریشه تاریخی نداشته و حاصل تصورات ذهنی برخی هاست.
حجت الاسلام نظری از قمه زنی به عنوان یکی دیگر از آسیب های عزاداری ماه محرم در قزوین نام برد و افزود: البته طی سال های اخیر با مدیریت مناسب و آموزش به هیات های مذهبی شاهد کاهش محسوس این شیوه غلط عزاداری بوده ایم اما همچنان در برخی نقاط محدود به این روش پرداخته می شود.
وی با بیان اینکه دشمن خوب می داند که باید از چه راهی ورود پیدا کند، اظهار داشت: دشمن می خواهد این سبک عزاداری ترویج پیدا کند و در تصاویر خبری و در فضای مجازی عکس ها و فیلم های این شیوه عزاداری را به مردم دنیا نشان می دهد و با این کار فعالیت های خود علیه مسلمانان و شیعیان را در قالب جنگ با افراطی گری و تروریست موجه نشان می دهد.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی استان قزوین با بیان اینکه شاید در گذشته های دور چنین شیوه عزاداری مرسوم بوده اما در زمان حاضر این مساله موجب بهره برداری دشمنان است، گفت: بهتر است افراد به جای قمه زنی به نذر خون پرداخته و با اهدای خون خود در ایام محرم به یاری بیماران نیازمند بشتابند که این مساله بدون شک با سیره امام حسین (ع) مطابقت و همخوانی دارد.
**دشمن در پی تضعیف فرهنگ عاشورایی
حجت الاسلام نظری گفت: افرادی که به چنین سبک هایی به عزاداری می پردازند در راستای تقویت فرهنگ عاشورا عمل نمی کنند و این موضوع همان چیزی که دشمن می خواهد.
حجت الاسلام نظری اظهار داشت: باید هیات های مذهبی و عزاداران حسینی برای همه مردمان دنیا الگو باشند و اقدام نامناسبی از آنان سر نزد که این مساله از سوی دشمنان به نام فرهنگ عاشورایی ثبت شود.
وی، کم توجهی به اقامه نماز اول وقت توسط برخی دسته جات عزاداری و استفاده از آلات موسیقی را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم در قزوین خواند و افزود: استفاده از این آلات در عزاداری ها بدعت و کاری اشتباه است و موجب بی اثر شدن سوگواری ها می شود.
این مسئول، اختلاط زن و مرد در برخی مجالس عزاداری را از دیگر آسیب های این حوزه دانست و گفت: برخی اوقات بعضی ها که به قصد شرکت در آیین های عزاداری به خیابان ها و معابر می آیند انگار به تماشای یک کارناوال نشسته و یا به پیک نیک آمده اند که این مسایل مغایر با فرهنگ شیعه و در شان این ایام نیست .
وی، بی توجهی به محیط زیست با ریختن زباله در کوچه و خیابان توسط برخی هیات های مذهبی و اسراف را از دیگر آسیب های این حوزه خواند که باید برای رفع آن تلاش شود.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی قزوین، استفاده از شعرهای سبک و نامناسب را از دیگر آسیب های عزاداری ماه محرم دانست و گفت: البته تقریبا همه مداحان شناسه دار و دارای مجوز از این دستگاه با آموزش ها و گوشزدهای انجام شده، این موضوع را رعایت می کنند و این مسایل در خصوص افراد خارج از این دایره مشاهده می شود.
حجت الاسلام نظری در بخش دیگری از صحبت های خود با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم پرچم امام حسین (ع) در دستان ما همیشه برافراشته بماند، افزود: دشمن با همه امکانات و سرمایه های خود می خواهد این پرچم را سرنگون و کند و به همین دلیل در مقابل جریان و جبهه مقاومت ایستاده و ترویج فرهنگ عاشورایی را به ضرر اهداف و آرمان های خود می بیند.
وی با بیان اینکه عزت خواهی و دوری از ذلت و مبارزه با ظلم به همراه ایمان قوی به خداوند از پیام های بزرگ نهضت اباعبدالله الحسین (ع) بود،افزود: باید در مجالس عزاداری های خود به این موضوع بپردازیم و پیام عاشورا درک کرده و آنرا معرفی و تبیین کنیم.
معاون فرهنگی سازمان تبلیغات اسلامی قزوین گفت: شرکت در مراسم عزاداری های امام حسین (ع) باید پله و سکوی پرتاب ما به درجات معنوی و ایمانی بالاتر باشد و در این راه مسئولان هیات های مذهبی، وعاظ و مداحان از رسالت حساسی برخوردار هستند که باید به آن توجه جدی داشته باشند.
** رجوع به سنت برای انجام عزاداری های صحیح
حجت الله مددخانی، نایب رییس شورای هیات های مذهبی شهرستان قزوین نیز در این میزگرد عزاداری های ماه محرم را موجب زنده نگه داشته شدن فرهنگ عاشورا دانست و گفت: با این وجود باید برای درک فلسفه قیام امام حسین و وقایع این حادثه عظیم در تاریخ بشریت باید از راه صحیح وارد شویم که یکی از آنها عزاداری های صحیح و در شان یک مسلمان شیعه است.
نایب رییس شورای هیات های مذهبی شهرستان قزوین گفت: عزاداری های این ایام و سایر مناسبت های مذهبی هم دارای شکل و هم دارای محتوا هستند که این موضوع در شکل به فضاسازی ها و استفاده از نمادها و علائم ختم می شود و در بخش محتوایی نیز به سخنرانی وعاظ و مداحان اختصاص دارد که در کدام از این بخش ها آسیب هایی را داریم که باید از میان برداشته شود.
وی با بیان اینکه برای انجام عزاداری های صحیح باید به سنت رجوع کنیم، افزود: باید دید در ماه محرم و تاسوعا و عاشورا ائمه پس از امام حسین (ع) به چه شیوه و سبک و سیاقی به سوگواری می پرداختند.
** جراحت به بدن در عزاداری ها موجب وهن شیعه است
مددخانی افزود: در گذر زمان برخی شیوه های نادرست عزاداری در بین مردم رواج یافته است که از جمله آنها می توان به علامت کشی و جراحت به بدن اشاره کرد که البته این موضوع در قزوین بسیار محدود و کم است، افزود: باید برای نسل جدید روشن شود که این اقدامات جایی در دین و مذهب ما نداشته و موجب وهن شیعه است.
وی اضافه کرد: در حوزه محتوایی نیز آسیب هایی متوجه مراسم های عزاداری ماه محرم است که باید برای رفع آن به بیانات و منویات مقام معظم رهبری توجه کنیم که همواره تاکید داشته اند مداحی ها و سخترانی های مربوط به این ایام باید به روح حماسه و سلحشوری و معرفت افزایی تاکید داشته باشد.
مددخانی با بیان اینکه مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) می توانند گفتمان ساز باشند، اظهار داشت: در خصوص شهدای مدافع حرم، شعرها و مداحی هایی را شاهد بودیم که جریان ساز و گفتمان ساز بودند.
وی با بیان اینکه تکرار نام ائمه به خودی خود اثربخش نیست و نباید به هر طریق و شیوه ای به دنبال گرم کردن مجلس بود، افزود: باید در مداحی ها از شعری استفاده شود که در بین عزاداران بویزه نسل جوان اثربخش باشد به گونه ای که معرفت و بصیرت آنان را نسبت به نهضت عاشورا افزایش دهد.
نایب رییس شورای هیات های مذهبی شهرستان قزوین گفت: وعاظ و مداحان باید در عزاداری ها انتقال دهنده پیام عاشورا باشند تا این گونه مجالس هم به شور و هم به شعور حسینی مزین شود.
** ضرورت ارایه الگوهای صحیح عزاداری به هیات های مذهبی
مددخانی اظهار داشت: در سال های اخیر حرکات خوبی در کانون مداحان و شورای هیات های مذهبی قزوین در خصوص این مسایل و کاهش آسیب های عزاداری انجام شده که ثمرات خوبی داشته و امیدواریم این موضوع ادامه داشته باشد تا در مجالس مذهبی شاهد انتقال مفاهیم و سیره مورد تاکید ائمه اطهار (ع) به شکل و شیوه درست خود باشیم.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: امروز به برکت انقلاب و نظام جمهوری اسلامی و حضور ولایت شاهد تعدد هیات های مذهبی در سطح شهرها و روستاها هستیم که باید الگوهای صحیح عزاداری را به آنها معرفی و گوشزد کنیم.
مددخانی همچنین اظهار داشت: برخی هیات های مذهبی در قزوین می گویند هیات را نباید سیاسی کنیم و امام حسین (ع) را سیاسی نکنیم، افزود: ما چیزی به عنوان هیات سکولار نباید داشته باشیم چرا که با فرهنگ عاشورا مغایرت دارد و همچنین سیاسی کاری در این مجالس قبول نیست اما نمی توان پذیرفت که سخنی در خصوص تقویت جبهه انقلاب و مقاومت و استکبار ستیزی در این مراسمات به بهانه سیاسی شدن هیات ها به زبان نیاورد.
وی همچنین گفت: امروز جای امیدواری و مایه خوشحالی است که هیات های مذهبی قزوین در حوزه ارایه خدمات اجتماعی نیز ورود پیدا کرده اند به گونه ای که می توان آنها در این حوزه به عنوان یک الگو معرفی کرد و باید اذعان کرد چنین مواردی است که می تواند موجب بسط و نشر فرهنگ عاشورایی شود.
** مداحان باید انتقال دهنده محتوای پیام عاشورا باشند
داوود اسماعیل پور، رییس کانون مداحان استان قزوین نیز در این میزگرد گفت: برخی از عزاداری های ما با سبک قدما متفاوت شده و فضای مدح و ستایشگری اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تغییر یافته است.
وی به نقش رسانه ها در جریان سازی و تصویرسازی از مسایل مختلف در اذهان عمومی اشاره کرد و افزود: وقتی از این طریق یک جریان شکل می گیرد، موجب تغییر ذائقه مخاطبان می شود و به مرور از سطح مرکز شاهد انتقال تدریجی و هرمی موج جدید فکری و دائقه نو به شهرها و روستاها خواهیم بود.
اسماعیل پور با بیان اینکه این تغییر ذائقه توسط موسسات فرهنگی نیز نشر یافته و به یک هنجار تبدیل می شود، اظهار داشت: بنابراین باید اذعان کرد برخی از روش های نادرست عزاداری در رسانه های ما تبلیغ و معرفی شده و نشر پیدا کرده و موجب تغییر ذائقه جوانان در مجالس مذهبی شده است.
وی اظهار داشت: با جا افتادن این شیوه های نامناسب و تغییر ذائقه که به سختی تغییر پذیر است برخی مداحان نیز برخلاف میل خود مجبورند به گونه ای فعالیت کنند مورد پسند مخاطبانشان باشد.
رییس کانون مداحان استان قزوین با بیان اینکه بسیاری از علمای اسلام تاکید داشته اند که با همین مجالس عزاداری حسینی و با هیات ها باید دین را حفظ کرد، افزود: این گونه مجالس به شرط پرداختن به شیوه های صحیح و انتقال پیام عاشورا می توانند تاثیرات شگرفی بر نسل جوان بگذارند.
اسماعیل پور با بیان اینکه ایراد امروز ما در شکل نبوده بلکه ماهوی است،افزود: اگر این ایراد را رفع کنیم در حوزه شکلی نیز مشکلات و آسیب ها به خودی خود از میان می روند.
وی با بیان اینکه باید نگاه ماهیتی و ایدئولوژیکی امام حسین (ع) را در مجالس عزاداری جا بیاندازیم، اظهار داشت: اینکه سطح قیام امام حسین و واقعه کربلا را به موضوع آب و تشنگی تقلیل دهیم اقدام درستی نیست و باید ببینیم اساس نهضت امام برای چه شکل گرفت چرا که ایشان برای اصلاح دین، اقامه نماز و امر به معروف و نهی از منکر به پاخواستند.
رییس کانون مداحان استان قزوین با بیان اینکه درس های زیادی از واقعه کربلا وجود دارد که متاسفانه مغفول باقی مانده است و این یک آسیب بزرگ است، گفت: مداحان باید به شکل ماهیت کار بپردازند و منتقل کننده مفاهیم و پیام قیام عاشورا باشند.
اسماعیل پور با بیان اینکه باید مداحان شعرهای خود را تقویت کنند و به سمت و سوی ولایتمداری، استکبار ستیزی ببرند و در مجالس عزاداری ها باید به ماهیت توجه شود، اظهار داشت: برخلاف ماهیت کار، شکل ها به خودی خود مشکل نیستند بلکه باید به نحوه صحیح مدیریت شوند.
وی با ذکر اینکه اگر در حوزه انحرافات مجالس عزاداری ماهیت ها را درست کنیم شکل ها نیز اصلاح می شوند،افزود: در برخی موارد شیوه های نامتعارفی را شاهد هستیم که مربوط به عده قلیلی بوده و اکثریت جامعه این موضوع را پس می زند و قبول ندارد بنابراین ما نیز نباید به این مساله بپردازیم و موجب نشر آن شویم.
اسماعیل پور با بیان اینکه باید جلوه های زیبای واقعه کربلا به مخاطبان معرفی شود، افزود: این جلوه ها آنقدر وسیع و گسترده هستند و دایره آنها یک طفل شیرخواره تا یک فرد مسن را دربرمی گیرد.
** بی توجهی به اقامه نماز اول وقت از آسیب های جدی عزاداری ماه محرم
وی با بیان اینکه در مجالس عزاداری های ماه محرم باید آموزه های واقعه کربلا تبیین شود و به بصیرت افزایی به عنوان موضوعی مهم پرداخته شود، افزود: این یک آسیب جدی است که در ظهر عاشورا و هنگام بانگ اذان خیلی از دسته جات و عزاداران به اقامه نماز اول وقت بی توجه هستند در صورتی که یکی از آموزه های قیام امام حسین (ع) و یارانش در همین موضوع نهفته است.
اسماعیل پور در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: در مجالس مذهبی خود باید از سیاسی کاری و باندبازی بپرهیزیم اما از بصیرت افزایی غافل نشویم.
وی با بیان اینکه عده ای بصیرت افزایی در مجالس عزاداری و مذهبی را با سیاسی کاری اشتباه می گیرند،افزود: اینکه هیات های در خصوص این موضوع بی تفاوت باشند یکی از آسیب های عزاداری ماه محرم است چرا که بی تفاوتی نقطه مقابل امر به معروف و نهی از منکر است که امام حسین (ع) به خاطر آن قیام کرد.
اسماعیل پور با بیان اینکه باید بدنبال جذب اکثری و دفع حداقلی باشیم، اظهار داشت: معتقدم یک هیات دار مذهبی و مداح باید هنرمند بوده و به روان شناسی و جامعه شناسی واقف باشد و قدرت جذب داشته باشد و خود را روزآمد کند و بتواند به شکل صحیح و به روشی علمی به جذب جوانان و نوجوانان بپردازد.
3013
کپی شد