به گزارش جماران، حجت الاسلام والمسلمین نخبه عضو موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(نمایندگی قم) در پیش همایش استانی بررسی فرمان 8 ماده ای امام در پیشبرد حقوق شهروندی با تاکید بر توجه ویژه امام به حقوق مردم، اظهار کرد: امام از همان اول توجه زیادی به حقوق مردم داشت. اینکه باید حقوق مردم محترم شمرده شود و آنها حقوقشان را در جامعه بشناسند. امام (ره) سفارش می فرمودند که همه مسوولان باید خدمتگزار مردم باشند؛ به خصوص قوه قضاییه احکامش باید کاملا بر مبنای قانون باشد تا مردم به آن اعتماد کنند. نهایتا تاکیدهای مفصل امام در این باره به صدور فرمان8 ماده ای امام در سال 61 منجر شد.
وی با بیان اینکه امام (ره) بر مراقبت از رفتار با اسیران و زندانیان توجه زیادی داشتند، افزود: امام در 22 بهمن سال 57 در پیامی، فرمودند: " افرادی از دشمن که به عنوان اسیر دراختیار شما قرار می گیرند هرگز مورد خشونت و آزار قرار ندهید، همچنان که سنت اسلامی است که به اسیران محبت ومهربانی کنید."- (صحیفه امام،ج6،ص126). امام (ره) اشاره داشتند با کسانی که از رژیم گذشته دستگیر کرده اید مدارا کنید و با آنها برخورد درست داشته باشید.
حجت الاسلام نخبه در تبیین نگاه امام (ره) به مخالفین، متهمین و مجرمین با اشاره به پیام دیگری از سوی حضرت امام (ره) که تنها 17 روز پس از پیروزی انقلاب اسلامی صادر شده است، تصریح کرد: امام (ره) در روز 9 اسفند 57 که هنوز یکماه هم از پبروزی انقلاب نگذشته بود، زمانی که عازم قم بودند خطاب به دست اندارکاران فرمودند: " به تمام اعضای کمیته ها و زندانبان ها حکم می کنم که با زندانیان هر که باشد به طور انسانیت و اسلامیت رفتار کنند و از آزار و مضیقه و رفتار خشن و گفتار ناهنجار خودداری کنند که در اسلام وحکومت عدل اسلامی این امور ممنوع و محکوم است و به بستگان زندانیان در روز معینی با مقررات، اجازه ملاقات دهید. " (همان،ص263). می بینید که امام در همان روز هنگام ترک تهران به مسوولان تذکر می دهند که با زندانیان مراعات کنید و این توجه امام (ره) آدم را به یاد جدشان حضرت علی (ع) می اندازد که چه رفتاری با دشمن و قاتلش یعنی ابن ملجم داشت.
وی درباره شرایط کشور در زمان صدور فرمان 8 ماده ای امام (ره) خاطرنشان کرد: بعد از اتفاقاتی که در کشور افتاد و گروهکها جنایت زیادی کردند و افراد خوب ما حتی افراد متدین معمولی را کشتند، امام احساس کرد بخاطر خشونتهایی که از سوی مخالفین بروز کرده شاید برخی افراد از روی عصانیت حقوق متهمین و مجرمین را رعایت نکنند. از این رو پیام 8 مادهای را در 24 آذر سال 61 درست در زمانی صادر کرد که مملکت در وضعیت بحرانی قرار داشت و با اوج جنگ روبرو بود که تازه خرمشهر آزاد شده بود و کم کم مناطق دیگر در حال آزادسازی بودند.
حجت الاسلام نخبه در بیان جملاتی از این پیام امام (ره) گفت: امام (ره) فرمودند: " آقایان قضات واجد شرایط اسلامی چه در دادگستری و چه در دادگاههای انقلاب باید با استقلال و قدرت بدون ملاحظه از مقامی، احکام اسلام را صادر کنند و در سراسر کشور بدون مساحمه و تعویق به کار پراهمیت خود ادامه دهند. " (همان،ج17،ص140). امام (ره) در اینجا به قضات تاکید می کنند که بر اساس مر قانون و دستورات شرع حکم کرده و از کسی هم ملاحظه نکنند.
وی با اشاره به بندهای 4 و 5 فرمان هشت ماده ای امام (ره)، ادامه داد: به خاطر برخی گزارشهای واصله خدمت امام (ره) مبنی بر اینکه در برخی جاها عده ای بدون حکم وارد منزل بعضی افراد شدند، مردم را کتک زدند و...، امام در بند 4 فرمان 8 ماده ای می فرمایند: " هیچ کس حق ندارد کسی را بدون حکم قاضی که از روی موازین شرعیه باید باشد، توقیف کند یا احضار نماید. هرچند مدت توقیف کم باشد. توقیف یا احضار به عنف جرم است و موجب تعزیرشرعی است. " (همان). همچنین در بند 5 امام (ره) می فرمایند: " هیچ کس حق ندارد در مال کسی چه منقول و چه غیرمنقول و در مورد حق کسی دخل و تصرف کند یا توقیف و مصادره نماید مگر به حکم حاکم شرع؛ آنهم پس از بررسی دقیق وثبوت حکم از نظر شرعی. " (همان) . این "هیچ کس" های امام (ره) قید مطلق بودن دستورات ایشان را دارد.
حجت الاسلام نخبه با تاکید بر اینکه طبق فرمان امام (ره) هیچ کسی بدون اذن صاحبخانه حق ورود به منازل یا حتی محل کار مردم را نداشت، ادامه داد: امام (ره) در بند 6 فرمان هشت ماده ای می فرمایند: " هیچ کس حق ندارد به خانه یا مغازه یا محل کار شخصی کسی بدون اذن صاحب آنها وارد شود یا کسی را جلب کند یا به نام کشف جرم یا ارتکاب به گناه تعقیب و مراقبت نماید و یا نسبت به فردی اهانت نموده و اعمال غیرانسانی- اسلامی مرتکب شود. یا به تلفن یا نوار ضبط صوت دیگری به نام کشف جرم یا کشف مرکز گناه گوش کند ویا برای کشف گناه و جرم هرچند گناه بزرگ باشد، شنود بگذارد و یا دنبال اسرار مردم باشد و تجسس از گناهان غیر نماید یا اسراری که از غیر به او رسیده ولو برای یک نفر فاش کند. " (همان)
وی با بیان اینکه قید امام در لغو بعضی موارد بند فوق تنها به برخی موارد خاص آن هم با شیوه و شرایط تعیین شده بر می گردد، در این باره توضیح داد: امام (ره) یک قید در این باره آن هم در بند هفتم وهشتم دارند که عنوان می کنند " آنچه ذکر شد و ممنوع اعلام شد، در غیر مواردی است که در رابطه با توطئه گروهکهای مخالف اسلام و جمهوری اسلامی است که در خانه های امن و تیمی برای براندازی نظام جمهوری اسلامی و ترور شخصیتهای مجاهد و مردم بیگناه" (همان،ص141) ذکر شده، که استثناست. همین جا باید دقت کنید که صحبت امام در مورد خانه های تیمی و افرادی است که به قصد براندازی با هم نشسته اند که ایشان استثنا می کنند ولی رسیدگی به آن باید با رعایت ضوابط شرعیه باشد .
حجت الاسلام نخبه با اشاره به یکی از قیودی که امام (ره) در موضوع ورود به خانه های تیمی گروهکهای مخالف در موارد خاص، تاکید داشتند، گفت: درست است که طبق قید امام ورود به چنین اماکنی سخت و آنطور که کسی نتواند برود نیست اما در عین حال امام می فرمایند: " موکدا تذکر داده می شود که اگر برای کشف خانه های تیمی و مراکز جاسوسی و افساد علیه نظام جمهوری اسلامی از روی خطا و اشتباه به منزل شخصی یا محل کار کسی وارد شدند و در آنجا با آلت لهو یا آلات قمار و فحشا و سایر جهات انحرافی مثل مواد مخدره برخورد کردند، حق ندارند آن را پیش دیگران افشا کنند. ( همان). این موارد تنها اجمالی از نظرات اسلام و امام در مورد حقوق شهروندی است.
وی با بیان اینکه حضرت امام (ره) تا یکماه پیش از رحلتشان هم پیگیر این موضوع بودند تا به حقوق مردم خدشه ای وارد نشود، اظهار کرد: امام در پیگیری موضوع فرمان 8 ماده ای به مسوولان رده اول کشور مسوولیت دادند؛ به آیت الله العظمی موسوی اردبیلی که آن زمان رییس دیوان عالی کشور بودند، مهندس موسوی که نخست وزیر وقت، آیت الله محقق داماد رییس بازرسی کل کشور، آیت الله امامی کاشانی رییس دیوان عدالت اداری، حجت الاسلام و المسلمین ناطق نوری وزیر کشور، آقازاده که مشاور نخست وزیر بود حکم دادند که در ستاد فرمان هشت ماده موضوع را رسیدگی کنند. (همان،ص172) آنها در مدت بیش از شش سال این قضیه را پیگیری کردند و امام هم مرتب پیگیر موضوع بود تا به حقوق مردم خدشه ای وارد نشود. این اهتمام امام به حقوق مردم بسیار مهم بود و باید از آن به بعد هم ان شاءالله مهم باشد.
- کدخبر: 36600
پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران -تهران
پیش همایش استانی بررسی فرمان 8 ماده ای امام در پیشبرد حقوق شهروندی:
نخستین پیام های امام درباره حقوق شهروندی در چه زمان و شرایطی صادر شد؟
کپی شد