محسن ایزدخواه معاون پیشین حقوقی و امور مجلس تامین اجتماعی
روز جمعه سی ام تیرماه هفتمین دوره انتخابات نظام پزشکی در سراسر کشور برگزار می شود. بر اساس شواهد و قرائن موجود و با توجه به تسهیلاتی که برای برگزاری این انتخابات و از جمله الکترونیکی شدن آن فراهم شده است پیش بینی می شود بر خلاف گذشته جامعه پزشکی با شور و اشتیاق بیشتری پای صندوق های رای حضور یابند. در فرصت تبلیغات، نحله های فکری و حرفه ای جامعه پزشکی، بویژه در تهران، لیست های متفاوتی را به همکاران خود پیشنهاد داده اند و در قالب اهداف و برنامه های اعلام شده سعی در افزایش مشارکت و جلب آرای پزشکان دارند اما در میان تعدادی از لیست ها افرادی وجود دارند که بر حسب مسئولیتشان در نظام بیمه ای کشور، نامزد انتخابات نظام پزشکی هم شده اند و مصداق واقعی این شعر از دیوان قآنی هستند.
رسم عاشق نیست با یک دلبر و دو دلبر داشتن
یا ز جانان یا ز جان بایست دل برداشتن
ناجوانمردیست چون جانو سیار و ماهیار
یار دارا بودن و دل با سکندر داشتن
یا اسیر حکم جانان باش یا در بند جان
زشت باشد نوعروسی را دو شوهر داشتن
برابر روح و متن قانون سازمان نظام پزشکی، هدف از تاسیس این نهاد حفظ و حمایت از حقوق صنفی شاغلان حرف پزشکی درابعاد مختلف صنفی و انتظامی است، گرچه در اهداف این سازمان به حفظ و حمایت از حقوق بیماران نیز اشاره شده است. همچنین در فصل دوم قانون به اختیارات این سازمان اشاره شده که طبق آن، اظهار نظر و مشارکت فعال به هنگام تعیین و یا تجدیدنظر در تعرفه های خدمات بهداشتی و درمانی اعم از دولتی و غیردولتی از مسئولیت کلیدی این سازمان است. بر اساس چنین مسئولیتی است که وجه قالب کاندیدای نظام پزشکی تمام مساعی خود را بر این پایه استوار ساخته اند که تعرفه های خدمات پزشکی را اصلاح کنند.
از آن سو در طول چهار سال گذشته، مسئولین نظام پزشکی بیشترین وقت خود را مصروف واقعی کردن تعرفه های پزشکی و آن هم معطوف به افزایش تعرفه های بخش خصوصی کرده اند و علی رغم تجدید نظر در کتاب تعرفه گذاری و بالابردن ضریب k ، که تفاوت معنا دار تعرفه های بخش خصوصی با دولتی را در پی داشت همچنان عدم رضایت خود را در واقعی نشدن تعرفه های پزشکی اعلام داشته اند.
حال سوال اساسی این است که وقتی مدیری در یکی از بزرگترین صندوق های بیمه ای حضور دارد و طرح تحول سلامت و افزایش چند صد برابری تعرفه های پزشکی، هزینه های سازمان متبوعش را در طول اجرای طرح تحول سلامت دو برابر همه 52 سال گذشته بوده است، در صورت حضور در سازمان نظام پزشکی از چه حقوقی دفاع خواهد کرد؟ آیا اگر تعارض منافعی شکل بگیرد، سمت مردم می ایستد یا پزشکان؟
البته جواب این ابهام را ایشان خود پاسخ داده اند و در مصاحبه هایی به صراحت اعلام داشته اند که تعیین تعرفه بخش خصوصی باید همانند سال 1383 به سازمان نظام پزشکی برگردانده شود و در مصاحبه با روزنامه سپید یکشنبه 25 تیرماه در دفاع از بخش خصوصی به صراحت اعلام می نمایند در مورد بخش خصوصی تعدادی از افراد سرمایه شان را به جای این که در بخش های دیگر که شاید پرسودتر باشد اختصاص دهند در بخش درمان سرمایه گذاری می کنند و طبیعتاً مثل هر سرمایه گذاری دیگری باید نهادهای تولید درمان در قیمت گذاری مدنظر قرار گیرد وقتی تورم طبق اظهار نظر بانک مرکزی ده درصد است طبیعتاً افزایش تعرفه های پنج درصد متناسب با تورم نیست.
بنابراین ملاحظه می فرمائید چه دل ربایی هایی برای جذب آراء پزشکان صورت می گیرد در حالی که به خوبی می دانند که چاه ویل هزینه های سلامت سازمان متبوع خود را با کسری چند هزار میلیارد تومانی و رجوع به بانک ها جهت وام های غیرمتعارف و فروش اموال و دارایی ها مواجه کرده است.
از سوی دیگر یک دل و دو دلبر داشتن با ادبیات امروز مبارزه با فساد تحت عنوان تضاد منافع ناسازگاری دارد و این پارادوکس در آینده هر اقدامی را به چالش جدی خواهد کشید. از استاد شهید مرتضی مطهری روایت شده است که علامه حلی برای صدور فتوایی با آن همه تقوا و زهد و پارسایی مجبور شد دستور دهد تا چاه آب منزل خود را اول با خاک پر کنند و سپس در کرسی فتوای بنشید تا نکند منافع این چاه او رااز عدالت در صدور فتوای دور کند.
بنابراین انتظار می رود جامعه پزشکی روز جمعه با هوشیاری و درایت لازم به پای صندوق های رای حاضر شود.