عمارت شمسالعماره، پس از شش ماه تعطیلی بهدلیل مرمت، روز دوشنبه ۱۷ دیماه ۱۴۰۳ با نمایشگاهی از فرشهای کمتر دیدهشدۀ کاخ گلستان بازگشایی شد.
به گزارش جماران، این نمایشگاه شامل فرشهایی از مناطق ملایر، کاشان، کرمان، فراهان، بیجار، مشهد، یزد، جوشقان و بختیاری است که برخی از آنها آثاری نادر و حتی بینظیر از هنر بافندگی دُرُخش در جنوب خراسان به شمار میآیند.
چیدمان و روایت تاریخی فرشها
آفرین امامی، مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان گفت: «حدود ۲۰ قطعه فرش در عمارت شمسالعماره به نمایش درآمده و تصاویر ۱۵ قطعه دیگر که امکان نمایش فیزیکی آنها نبود، نیز در معرض دید قرار گرفته است.»
او افزود: «چیدمان و روایت این فرشها حدود یک سال زمان برده و هدف اصلی این پروژه، معرفی بهتر فضا و آثار است.»
امامی تأکید کرد که برخی از این قالیها، علاوهبر ارزش هنری، بهدلیل کتیبههای خاصشان، دارای اهمیت اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی هستند و پیوندی ویژه با تاریخ اجتماعی ایران برقرار میکنند.
مستندنگاری قالیها
تورج ژوله، محقق و مؤلف فرش دستباف ایران، درباره اهمیت مستندنگاری آثار توضیح داد: «مستندنگاری به معنای ثبت دقیق تصاویر آثار و ارائه آنها به عموم است. این کار در سال ۱۳۸۹ با عکاسی ۲۲۰ قالی آغاز شد و نتایج آن در کتابی منتشر شد.» او افزود: «در کاخ گلستان نیز مستندنگاری فرشها از سه سال پیش آغاز شد و عکاسی حرفهای آنها توسط حبیب میری انجام گرفت.»
ژوله همچنین به ارزشهای پژوهشی این مستندنگاریها اشاره کرد و گفت: «در جریان این پروژه، متوجه شدیم برخی قالیهای بزرگ کاخ گلستان، مانند قالی معروف ناصرالدین شاه، همتایی در انگلستان دارند که اعتبار بیشتری به این آثار میبخشد.»
ژوله توضیح داد که یکی از آثار برجسته، سجاده نماز ناصرالدین شاه است که در سفرنامه او نیز به آن اشاره شده و از شاهکارهای بافت غلامحسین کرمانی به شمار میرود. او گفت: «تمام این فرشها دارای کتیبههایی هستند که اطلاعات هنری و تاریخی ارزشمندی ارائه میدهند. امیدواریم طی پنج سال آینده، مجموعه فرشهای عمارت شمسالعماره تکمیل شود.»
عمارت شمسالعماره در خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ واقع شده و از مسیرهای بابعالی و خیابان ناصرخسرو قابل دسترسی است. علاقهمندان میتوانند از ساعت ۹ تا ۱۶ از این مجموعه تاریخی بازدید کنند.