حاشیه های سنتوری بعد از گذشت یک دهه ادامه دارد!

ناکامی‌های «سنتوری»، یکی از ساخته‌های ارزشمند داریوش مهرجویی، همچنان ادامه دارد و این روزها ممنوعیت اکران این فیلم در دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان‌غربی خبرساز شده است.

لینک کوتاه کپی شد

به گزارش جی پلاس، روزنامه شرق نوشت: دکتر شهرام خادم‌وطن، مدیر امور فرهنگی و فوق‌برنامه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی آذربایجان‌غربی خطاب به دبیر تشکل انجمن اسلامی دانشجویان درباره ردشدن اکران فیلم سنتوری می‌نویسد:

«پیرو بررسی‌های به‌عمل‌آمده از فیلم سنتوری، پخش این فیلم به دلایل ذیل مغایر ارزش‌های اسلامی و شأن علمی، اخلاقی دانشگاه است:

١. فیلم حاوی نکات خلاف‌شرع و غیراخلاقی از جمله رقص آقایان، دایره‌زدن و تک‌خوانی هنرپیشه زن است.

٢. فعل تزریق مواد مخدر در فیلم به نمایش گذاشته شده است.

٣. ارتباطات خارج از عرف و شرع مقدس اسلام در سراسر این فیلم مشهود است.

٤. نقش اول زن این فیلم (گلشیفته فراهانی) از بازیگران متواری‌شده به خارج از کشور است. مجددا تأکید می‌شود در راستای اجرای بهتر برنامه‌های پیشنهادی فیلم‌ها یک هفته قبل از اکران به کارشناس مربوط ارائه شوند».

این نامه یکم آذر نوشته شده و تاکنون نیز هیچ حرکتی دال بر ملغی‌شدن آن صورت نگرفته است.

تمام ناکامی‌های علی سنتوری 
فیلمی که رنگ اکران ندید و درعوض سی‌دی‌های قاچاق فیلم آن‌قدر دست‌به‌دست شد که «سنتوری» به یکی از محبوب‌ترین ساخته‌های داریوش مهرجویی تبدیل شد. وزارت ارشاد که جلوی اکران فیلم را گرفت، راه گریزی برای سازندگان فیلم باقی نگذاشت و درعوض سازندگان فیلم شاهد ازدست‌رفتن سرمایه‌شان در بازار قاچاق فیلم بودند. فرامرز فرازمند، تهیه‌کننده فیلم، از مردم خواست فیلم را نخرند و داریوش مهرجویی در مصاحبه‌ای اعلام کرد نسخه‌ای که غیرقانونی منتشر شده، با نسخه نهایی که آماده پخش بود متفاوت و خرید آن «شرعا حرام» است. پس از انتشار سی‌دی سنتوری، شماره‌حسابی از سوی تهیه‌کننده و کارگردان فیلم اعلام شد تا علاقه‌مندان بهای بلیت را به آن شماره حساب واریز کنند تا عواید حاصل از این طرح صرف امور خیریه شود، هرچند که این طرح مورد اقبال طیف عظیمی از مخاطبان این فیلم قرار گرفت، اما تأثیری در برطرف‌کردن ضررهای سازندگان فیلم و بازار داغ قاچاق فیلم نداشت.

مردادماه سال ١٣۸۹ بود که فرازمند، تهیه‌کننده کار، از دنیا رفت و به‌دنبال آن، تنها امتیازی که به فیلم تعلق گرفت، مجوز پخش در شبکه خانگی بود. هرچند این توزیع هم سودی برای دست‌اندرکاران فیلم به‌همراه نداشت، اما مهرجویی از حق قانونی خودش دفاع کرد و دادخواستی از طرف او در دیوان عدالت اداری علیه وزارت ارشاد تنظیم شد؛ حرف اصلی مهرجویی هم در این دادخواست آن بود که چون فیلمش مجوز نمایش وزارت ارشاد را داشته و ارشاد اجازه نمایش به آن نداده، خسارت این توقیف باید به وی پرداخت شود. مدتی بعد حکمی صادر شد که مبنی‌بر آن، ارشاد موظف شده بود بابت خسارات مادی و معنوی وارده به مهرجویی، مبلغ یک‌میلیاردو ۴۰۰‌‌میلیون تومان را به وی پرداخت کند، اما وزارت ارشاد به این حکم اعتراض کرد و همین اعتراض باعث شد پرونده به دادگاه تجدیدنظر برود. 
اما قطعا توقیف «سنتوری» یکی از اتفاقات تلخ کارنامه هنری مهرجویی است. او مدتی قبل در گفت‌وگویی با روزنامه «شرق»، از توقیف «سنتوری» به‌عنوان جالب‌ترین اتفاقی که در این سال‌ها در سینما برایش افتاده یاد کرد و گفت: «توقیف سنتوری، غم‌انگیزترین حادثه زندگی‌ام بوده و سبب شد این فیلم بی‌دلیل سقوط کند. تا آمدیم بجنبیم، سی‌دی قاچاق فیلم بیرون آمد و امکانات تجاری فیلم از بین رفت. برای من از همه‌جای دنیا نامه نوشتند که این فیلم، فیلمی مؤثر بوده و خانواده‌ای حتی به من پیغام دادند که پسرشان با تماشای این فیلم آنچنان متأثر شده که دیگر حتی سیگار هم نمی‌کشد».

اما ظاهرا پرونده «سنتوری» برای مهرجویی همچنان باز است و قصد دارد ساخت «سنتوری٢» را آغاز کند.

از «سنتوری، مرد پاییزی» چه خبر؟ 
اما ساخت «سنتوری، مرد پاییزی» همچنان به سرانجامی نرسیده است. نزدیک به دوسال‌واندی است که هر چندوقت یک‌بار خبری جدید از مراحل پیشرفت ساخت «سنتوری٢» یا «سنتوری، مرد پاییزی» به گوش می‌رسد. هربار نیز به دلایل مختلف نام‌ها عوض و خبرها شایعه می‌شوند؛ حتی حضور محمدرضا شریفی‌نیا در مقام مدیر تولید فیلم «سنتوری، مرد پاییزی» نیز نتوانسته این طلسم را بشکند و علاقه‌مندان مهرجویی را به ساخت آن امیدوار کند. مهرجویی درباره‌ داستان «سنتوری، مرد پاییزی» گفته است: «این فیلم داستان متفاوتی دارد و ارتباط آنچنانی‌ای به «سنتوری» سال ٨٥ ندارد، اما همانند فیلم قبلی خواننده و نوازنده سنتور در آن هستند که برای این کار یک نوازنده خوب پیدا کردیم و دو موسیقی‌دان جوان هم با ملودی‌های زیبایی که نوشته‌اند و صدای خوبی که دارند ما را همراهی خواهند کرد که فعلا تمایلی ندارم از آنها اسمی ببرم».

ساخت «سنتوری، مرد پاییزی» در ابهام قرار دارد؛ هرچند داریوش مهرجویی پیش از این از زمان تقریبی فیلم‌برداری فیلم و مذاکره با بازیگران آن هم صحبت کرده، اما مدت‌هاست که ماجرای پیچیده ساخت این فیلم، سرانجام آن را کمی مبهم کرده. چینش چندباره بازیگران و صحبت‌هایی مبنی‌بر حضور یا عدم حضور محسن چاووشی- خواننده‌ای که در «سنتوری» درخشید - از ابهام‌های ساخت این فیلم سینمایی است.

 

دیدگاه تان را بنویسید