پایان سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر
اختتامیه سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر عصر پنجشنبه (یکم اسفند ماه) در تالار وحدت برگزار شد.
به گزارش جی پلاس، مراسم اختتامیه سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر با تجلیل از چهار تن از استادها و پیشکسوتان عرصه موسیقی _ هوشنگ ظریف، افلیا پرتو، عاشیق حسن اسکندری و نادر مشایخی - و با حضور افرادی چون محمد سریر (آهنگساز)، شاهین فرهت(دبیر جشنواره)، علی ثابت نیا (رئیس انجمن موسیقی)، محمد الهیاری (رئیس دفتر موسیقی)، عاشیق حسن اسکندری، رازمیک اوحانیان (رهبر ارکستر)، پری ملکی (خواننده)، محمد جلیل عندلیبی (آهنگساز)، حسن ریاحی (آهنگساز)، صدیق تعریف (خواننده)، داوود گنجهای (نوازنده)، اسماعیل کوثری (استاد ارتباطات)، علیرضا میرعلی نقی (پژوهشگر موسیقی)، فاضل جمشیدی (خواننده)، قاسم افشار (خواننده)، سیدعباس صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، حمید قبادی (دبیر کار گروه ساماندهی مد و لباس)، سید مجتبی حسینی (معاون هنری)، هدی آذرپیرا (سازنده ساز و نوازنده)، محمدعلی بهمنی (ترانه سرا) و... به کار خود پایان داد.
در ابتدای این برنامه سرود ملی، سرود پیروزی، قطعه ۱۷۶ و یک اثر کلاسیک از آنتونین دورژاک توسط ارکستر سمفونیک به رهبری نصیر حیدریان اجرا شد.
سید عباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم گفت: من قصد سخنرانی ندارم و فقط چند کلمهای صحبت میکنم. موسیقی در همه جوامع انسانی دارای جایگاه خاصی است و به عنوان سند هویت ملتها، نقش های بسیاری از جمله لذت متای انسان و نقشی در زبان ارتباطی کلامی ملت ها دارد. اما نقش موسیقی برای ما ایرانیان علاوه بر نقش هایی که برای ملت ها دارد، نقش های دیگری نیز دارد. از یکسو ایران عزیز به رنگین کمان اقوام شناخته می شود. بخش قابل توجهی از این خط و رنگین کمان آوایی ایران با زبان موسیقی همراه است، یعنی هم زبان ارتباط و هم زبان تنوع ملت ایران است و ما با این نگاه موسیقی را در تاریخ چند هزار ساله خودمان می شناسیم.
او افزود: موسیقی در تاریخ ملت ما، حافظه ادبیات بزرگ ایران بوده است. بخش قابل توجهی که در ذهن و روان ما از ادبیات فاخر ایران باقی می ماند، در فضای موسیقی شکل گرفته است. ما با زبان موسیقی امروز بخشی از زندگی روزمره مان را می گذرانیم. آمار های جاری نشان می دهد موسیقی در زندگی ها نقش قابل توجهی پیدا کرده است. طبق آخرین آمار وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سال 1398، 92% مردم ایران موسیقی گوش می دهند. همچنین میانگین مصرف روزانه مردم ایران در سن 15 تا 22 سال، 92% است. مردم ایران روزانه یک ساعت و دوازده دقیقه و در سن 15 تا 29 سال دو ساعت به موسیقی گوش می دهند. در واقع زندگی ما به گونه ای با موسیقی عجین شده است و این گونه نیست که مصرف موسیقی شامل حال طبقه خاصی باشد. موسیقی دارد در تار و پود وجود ما راه پیدا می کند و هر روز بیشتر از گذشته بر اهمیت آن افزوده می شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: دیگر مصرف موسیقی حاشیه نیست و همین موارد موجب می شود به رویداد هایی که به موسیقی تعلق دارد بیش از گذشته توجه بیشتر نشان دهیم. جشنواره فجر فرصتی است که هر سال بهتر از سال قبل به آن بپردازیم. من از دست اندرکاران جشنواره سپاسگزارم، زیرا جشنواره امسال با نوآوری هایی همراه بوده است. اما ما با راهی که رفته ایم و راهی که باید برویم، فاصله بسیاری داریم. به همت شما اساتید و جوانان این مرز و بوم، این راه را طی خواهیم کرد.
سپس اعضای گروه «گُلداز» از سیستان و بلوچستان برای اجرای موسیقی نواحی این منطقه به روی صحنه آمدند. اعضای این گروه شامل گلمحمد بلوچی سرپرست و خواننده، خداداد شَکِلزئی نسب نوازنده قیچک، رضوان بادروزه نوازنده دهلک و نصیر احمد ملازئی نوازنده طنبورک بود.
در ادامه جوایز بخش ترانه به بنیامین دیلم کتولی و حسین قیاسی که حضور نداشتند و امید صباغنو اهدا شد.
پس از آن کوارتت تار توسط علی اصغر عربشاهی، سهیل کاکاوند، مسعود آذین و آناهیتا رمضانی اجرا شد.
ویدیویی از چهار پیشکسوت موسیقی که قرار بر تقدیر از آنها بود پخش شد. هوشنگ ظریف همان طور که پیش بینی میشد، به علت بیماری در این جشن حضور پیدا نکرد و شاگردش به جای او جایزه را دریافت کرد. همچنین افلیا پرتو، حسن اسکندری و نادر مشایخی در این مراسم تقدیر شدند.
در ادامه جوایز بخش رسانه اهدا شد:
بخش گفتگو
برگزیده: ندا سیجانی برای گفتگوهای «سرپنجههای عشق بر پیکرهای بیجان» و «به نام نامی پدر» منتشر شده در روزنامه ایران
تقدیر: مینا آتشی برای گفتگوی «موسیقی راک فقط تیپ عجیب و غریب و گیتار الکتریک نیست» منتشر شده در خبرگزاری هنرآنلاین
بخش گزارش
برگزیده: علیرضا سعیدی برای گزارش «شجریان، قربانی، ایرانمال و چند داستان دیگر» منتشر شده در خبرگزاری مهر
تقدیر: کبریاسادات حسینزاده برای گزارش «تابوشکنی دو زن بلوچ» منتشرشده در خبرگزاری ایسنا
دیپلم افتخار: نسرین سوار شاهمرس برای گزارش «ساز آلمانی که در تبریک کوک میشود» منتشرشده در خبرگزاری ایسنا (آذربایجان شرقی)
بخش نقد
برگزیده: یاسر یگانه برای مطلب «نگاهی به آلبوم مشترک شجریان و قربانی؛ دور از انتظار، یکسان و گاهی ملالآور» منتشرشده در خبرگزاری تسنیم
تقدیر: همایون خشندیش برای مطلب «موسیقی تلفیقی گفتمانی نو» منتشرشده در سایت جامعهشناسان جوان
بخش یادداشت
برگزیده: علی رستگار برای یادداشت «قصههای مجید، کارنامه پربار مجید انتظامی» منتشر شده در روزنامه جام جم
تقدیر: علی نامجو برای یادداشت «چند میگیری توییت کنی؟» منتشرشده در روزنامه سازندگی
بخش مقاله
برگزیده: محمدجواد صحافی از زنجان برای مقاله «مرد سربلند رسانهها» منتشر شده در ماهنامه «هنرموسیقی»
تقدیر: سعید و مسعود برزی از رسانه هفدانگ
در پایان کوارتت زهی خلیج فارس روی صحنه آمدند. اعضای این گروه شامل امین غفاری سرپرست و ویولن اول، فرشاد شیرانی ویلن دوم، مهدی منادی ویولن و کوروش کشاورز ویولنسل بودند.
در آخرین از شب سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر همچنین بهنام بانی در سانسهای 18:30 و 21:30 در سالن میلاد نمایشگاه بین المللی تهران اجرا داشت.
مهمترین اتفاقها و حاشیههای روز پایانی جشنواره موسیقی فجر:
تالار وحدت
این سالن در ۲ سانس با اجرای ارکستر ملی همراه بود و برخلاف شبهای گذشته این اجراها با تاخیر همراه بودند. در سانس اول جایگاه ویژهای که برای حضور اهالی رسانه در نظر گرفته شده بود، توسط افراد دیگری پر شده بود؛ تا جایی که برخی از خبرنگاران به سالن همکف رفته و در صندلیهای خالی آنجا نشستند.
در سانس نخست تالار وحدت، اجرای سالار عقیلی و قطعاتی که برای ایران خواند با استقبال خوبی مواجه شد. در این اجرا قطعه بیکلامی هم به سردار قاسم سلیمانی تقدیم شد. همچنین رییس دفتر رییس جمهور نیز به این اجرا آمد و با پایان کنسرت، به پرسشهای خبرنگاران پاسخ داد.
اما در سانس دوم تالار وحدت دیگر جایی حتی در همکف هم برای خبرنگاران نبود و نمایندگان رسانهها مجبور بودند برای پیدا کردن یک صندلی خالی برای نشستن مدتها منتظر بمانند. کنسرت پرواز همای برخلاف بسیاری از اجراهای چند شب اخیر تالار وحدت شب گذشته با استقبال مخاطبان روبهرو شده بود و تعداد انگشت شماری صندلی خالی وجود داشت. در این اجرا قطعاتی از مولوی، سعدی و دیگر شاعران مطرح ایرانی خوانده شد.
تالار رودکی
در شب پایانی اجراها در تالار رودکی، حسین ضروری خواننده و سرپرست گروه آوای شفق، اجرا در این تالار را «توفیق اجباری» عنوان کرد و خطاب به تماشاگران گفت: این سالن مناسب نیست و اگر برنامهریزی جشنواره این نبود ما مثل کنسرت قبلی و بعدیمان تالار وحدت را انتخاب میکردیم. اما در هر صورت مهم نیست که کجا هستیم، مهم این است که شما مقابل ما هستید.
در اواخر اجرا برگهای به دست حسین ضروری رسید که گویا توضیحی بود درباره انتقادش از تالار رودکی. ضروری پس از خواندن این یادداشت عنوان کرد که منظورش این نیست عوامل تالار رودکی با آنها مشکلی دارند بلکه از اینکه به سالنی که ظرفیت گروهشان را ندارد زحمت دادهاند، ناراحت است و عوامل تالار رودکی بسیار هم با آنها همکاری کردهاند.
در این اجرا مشکلات صدابرداری هم وجود داشت.
تالار رودکی در آخرین روز از سی و پنجمین جشنواره موسیق فجر و در دومین سانس خود میزبان دو گروه از بخش ساز و آواز بود. این اجرا نیز همانند کنسرتهای وحدت در این شب با تاخیر رو به رو بوده است. در این اجرا هادی مظفری کمانچه مینواخت و مظفر شفیعی میخواند. فضای اجرای ساز و آواز مظفر شفیعی و هادی منتظری شاید برای مخاطب جوان کمی سنگین و یکنواخت به نظر می آمد اما در جایگاه موسیقی اصیل ایرانی و سنتی با ارزش و تاثیرگذار بود.
محمود مخدوم خواننده، محمد عشقی نوازنده سنتور و سهیلالله دادیان تنبکزن گروه بعدی بودند.
گروه مخدوم در زمینه موسیقی کلاسیک ایرانی دستگاهی فعالیت میکند و قطعات سازی که در این اجرا نواخته شد همگی بر پایه بداهههایی از پیش ساخته شده، اجرا شد و طرح آوازی نیز بر همین اصل، بنا بر امکانات ساختاری دستگاه نوا تصنیف شده بود.
سالن سوره و اهدای نشانهای هنری
در سانس اول این سالن در آخرین شب از جشنواره موسیقی فجر ۹۸، سالن سوره از دو گروه آذربایجانی میزبانی کرد؛ بخش اول این اجرا که به عاشیقهای تبریزی به سرپرستی حسن اسکندری اختصاص داشت، با بزرگداشتی نمادین از این هنرمند پیشکسوت در عرصه موسیقی نواحی همراه بود.
تقدیر نمادین از این هنرمند در حالی پیش از اجرا برگزار شد که جای خالی مسوولان جشنواره کاملا احساس میشد.
سالن سوره در سانس دوم میزبان گروههای هامون سیستان، ساحل مکران و موسیقی گلداز بود؛ سه گروهی که در اجراهای متفاوت، نوای موسیقی سیستان و بلوچستان را در پایتخت زنده نگه داشتند.
در ابتدای این اجرا، با حضور سید محمد طباطبایی - دبیر شورای ارزشیابی هنرمدان، نویسندگان و شاعران - و محمد الهیاری - مدیرکل دفتر موسیقی - نشان درجه یک هنری به حبیبالله قادر آتشگر ، برکت شکلزهی، خداداد شکلزهی و محمد نور محبزهی (نوازندگان یا سازنده دونلی، سرنا و قیچک) اهداء شد.
سالن آزادی و موسیقی تلفیقی
در آخرین شب از سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر، کنسرت گروه لیرا در بخش موسیقی تلفیقی به روی صحنه رفت. این گروه که تاکنون دو آلبوم «تهران - مریخ» و «هشت دقیقه و بیست ثانیه» را منتشر کرده است، در این کنسرت قطعاتی از این آلبومها و تعدادی قطعه منتشر نشده را اجرا کردند. صندلیهای این اجرا تقریبا پر شده بودند.
ظافر یوسف و منع عکاسان خبری
ظافر یوسف در شب آخر سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر در حالی در بخش پاپ در ملاد نمایشگاه به روی صحنه رفت که به درخواست او اجازه عکاسی به عکاسان رسانههای داخلی داده نشده بود.
سی و پنجمین جشنواره موسیقی فجر پنجشنبه (اول اسفند ماه) با اجرای یک کنسرت پاپ (بهنام بانی) و همچنین مراسم اختتامیه در تالار وحدت به کار خود پایان میدهد.
گزارش در حال تکمیل...
دیدگاه تان را بنویسید