از رونمایی از نماد قدمت قلمزنی فارس تا برگزاری نمایشگاهی از شکوه تمدن ایلام
سید رضا صالحی امیری وزیر میراثفرهنگی در حاشیه سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی تهران از نماد قدمت ۴ هزارساله هنر قلمزنی در فارس رونمایی کرد، از تصویر جامی که به همت موزه ملی تا ۱۷ آذر در موزه تختجمشید در معرض دید عموم قرار دارد.
به گزارش خبرنگار «جماران»، جام سیمین مرودشت یا تندیس ناپیرآسو ۵۸ سال پیش در مرودشت کشف شد، این جام به همراه ۴۰ اثر باستانی دیگر از موزه ملی ایران به موزه تختجمشید انتقالدادهشده و به مدت یک ماه در نمایشگاه” ایلام: سپیدهدم تمدن ایران” به نمایش گذاشته شده است.
” ایلام: سپیدهدم تمدن ایران” نخستین نمایشگاه مستقل از تمدن ایلام است که همزمان با جشنوارۀ چندرسانهای میراثفرهنگی در موزه تختجمشید افتتاح شد و تا ۱۷ آذر ادامه دارد.
جبرئیل نوکنده، رئیس موزه ملی در این باره گفت: در این نمایشگاه که باهدف نشاندادن پیشینۀ ایلامی هخامنشیان برپا شده، ۴۰ اثر از آثار کمتر دیدهشدهٔ فرهنگ و تمدن ایلام باستان از دورههای آغاز ایلامی، دوره ایلام قدیم، دوره ایلام میانه، دوره ایلام نو و دوره هخامنشی بهنمایشدرآمده است.
وی افزود: این مجموعه شامل آثار زرین، سیمین و سفالینی است که از کاوشهای علمی باستانشناسی از محوطههای کلیدی و مهمی مانند شوش (شهر شاهی)، چغازنبیل، چغامیش، تل ملیان، اریسمان، سیلک، ژالیان، مرودشت، ارجان، جوبجی و تختجمشید بهدستآمدهاند.
نوکنده از آثار شاخص بهنمایشدرآمده در موزه تختجمشید به «لوح سیمین» و «جام سیمین مرودشت» اشاره کرد و گفت: لوح سیمین تالار آپادانا جزو کاوشهای «فردریک کرفتر» باستانشناس و معمار آلمانی است، در این لوح داریوش به سه زبان زنده دنیا خودش را معرفی میکند که یکی از آنها زبان ایلامی بوده و این کتیبه نشان میدهد خط ایلامی هنوز در دوره هخامنشیان زنده بوده است.
رئیس موزه ملی افزود: جام سیمین مرودشت هم اثری منحصربهفرد متعلق به دوره ایلامی، با قدمتی بیش از ۴۱۰۰ سال است، درباره این جام نظرات متفاوتی مطرح شده که در مجله بعدی موزه ملی ایران به آنها پرداخته خواهد شد. در مورد کتیبه جام و زمانش بحثهای خیلی جدی ای وجود دارد و مقالات مهمی در آذرماه در این مورد منتشر میشود.
نوکنده گفت: این جام که دو طرف آن تصویر ایزدبانو حک شده سال ۱۳۴۵ توسط اهالی منطقه کشف و به کارکنان و مدیران تختجمشید تحویل داده شده است، جام مرودشت و امثالهم نشان از آن دارد که در دوره ایلامی زنان جایگاه بسیار شایستهای داشتهاند.
دیدگاه تان را بنویسید