به گزارش ایرنا، قریب به ده سال پیش، در سال 1388 استان فارس در آمار طلاق رتبه سوم کشور را داشت، وضعیت دوام زندگی مشترک نیز به کمتر از چهار سال در 45درصد ازدواج‌ها می‌رسید. این آمار برای مسئولان استان در حوزه خانواده بسیار ناگوار بود؛ بنابراین مسئول دفتر نهاد رهبری در دانشگاه علوم‌ پزشکی شیراز که امروز به مناسبت سالگرد ازدواج حضرت فاطمه (س) و امام علی (ع) در ایرنا حضور یافت، با یادکرد از آن روزها می‌گوید: با وجود آمار نگران کننده طلاق در استان فارس، جرقه طرحی در کمیسیون امور بانوان استانداری زده شد که تکمیل آن طرح حدود 7 ماه به طول انجامید.
حجت‌الاسلام و المسلمین حمید مقامی ادامه می‌دهد: این طرح براساس افزایش ساعات آموزش ازدواج شکل گرفت و درنهایت نام بهارِ نکو برای آن برگزیده شد.
وی بیان می‌کند: در این طرح قرار شد دختران و پسران آماده ازدواج به جای 2 ساعت 12 ساعت آموزش ببینند و جزوه‌ها و کتاب‌هایی درباره خانواده و زندگی مشترک دریافت کنند و همچنین از مشاوره پیش از ازدواج برخوردار شوند.
رئیس مرکز مشاوره بهار نکو ‌گفت: در آن زمان مدلی وجود نداشت که بتوان از آن الگوگیری کرد و درنتیجه همه چیز با فکر، بدون الگو و با خلاقیت دست‌اندرکاران پیش رفت و با همکاری تولیت وقت آستان مقدس شاهچراغ (ع) مرحوم آیت الله سید مهدی دستغیب این طرح را آغاز کردیم و تا امروز کمابیش چراغ خاموش به فعالیت خود ادامه دادیم.
مقامی از سختی‌های بسیار راه‌افتادن این مرکز آموزش ازدواج یاد کرد و افزود: در حوزه ازدواج متولی زیاد است، از بهزیستی گرفته تا آموزش و پرورش همه مدعی هستند که موضوع خانواده کار ماست و این اشکالی است که در نظام فرهنگی ما وجود دارد و متأسفانه هنوز بعد از 40 سال نتوانسته‌ایم این هماهنگی‌ها را ایجاد کنیم.
نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی شیراز که آستان مقدس احمدی و محمدی (ع) را برای کلاس‌های آموزشی طرح بهار نکو برگزیده بود، می‌گوید: با گذر زمان دریافتیم آموزش‌ها به مکمل نیاز دارد و بر همین اساس مرکز مشاوره‌ای نیز راه‌اندازی کردیم که به 5 گروه با ریسک بالا که احتمال طلاق در آن‌ها وجود دارد مشاوره می دهیم؛ البته امروز مرکز مشاوره شاید حتی وسیع تر از مرکز آموزش فعالیت می‌کند.
مقامی تعداد مراجعه‌ کنندگان به مرکز مشاوره را به طور میانگین 400 نفر در هفته برمی‌شمرد و می‌افزاید: در کل استان نیز حدود 290 مدرس و مشاور خانواده داریم که با دقت و به سختی گزینش شده ‌اند و سعی کرده‌ایم در گزینش توصیه‌پذیر نباشیم و با این دیدگاه حتی بسیاری از استادان دانشگاه را رد کردیم؛ زیرا پایبندی به نهاد خانواده برای ما بسیار مهم است.
او ادامه می‌دهد: ادعای بی‌خطایی نداریم؛ اما سعی کرده‌ایم کمترین خطا را داشته باشیم و با آموزش‌های ضمن خدمت و جلسات مفصلی که در این سال‌ها برای مدرسان داشته‌ایم، الگوی خوبی برای کل کشور باشیم.
رئیس مرکز مشاوره بهار نکو ماندگاری این طرح را وابسته به بنیان فکری و علمی‌اش می‌داند و می‌گوید: این طرح در کمیته‌های فرعی شورای عالی انقلاب فرهنگی با طرح‌هایی همچون خانواده پایدار در مشهد که بیش از دو سال دوام نیاورد، مقایسه شد و امروز با عنوان یک طرح الگو در کشور شناخته می‌شود.
مقامی دستاورد بهار نکو را خروج فارس از 10 استان بحرانی طلاق در کشور اعلام می‌کند و یکی از دلایل کسب این موفقیت را ارائه آموزش‌ها به صورت بسته کامل می‌داند و اظهار می‌دارد: علاوه بر 6 ساعت آموزشی که برای دخترها و پسرها در نظر گرفته‌ایم، یک مجله فرهنگی تا 3 شماره به‌صورت رایگان به آن‌ها ارسال می‌شود؛‌ همچنین پس از ازدواج همایش‌های مختلفی در بازه‌های زمانی 3، 6 و 12 ماهه برای آن‌ها به صورت رایگان برگزار می‌شود، افزون بر این در مرکز مشاوره آسیب‌ها را رصد می‌کنیم و به زوج ها مدد می‌رسانیم، گاهی نیز زندگی‌ها به طلاق ختم می‌شود؛ اما سعی می‌کنیم با کمترین آسیب رخ دهد.
وی عنوان می‌کند: در بحث مددکاری تمام هم و غم خود را بر تلاش برای ادامه زندگی گذاشته‌ایم و در همین زمینه شاهد افزایش طول زندگی مشترک بوده‌ایم که از سال 80 تا حدود 95 از 28درصد به 48درصد در چهار سال اول زندگی رسید و جدایی در یک سال نخست از 8/ 14 به 8/ 4 تقلیل یافت.
این مقام فرهنگی تأکید می‌کند: سال اول زندگی بسیار مهم است و به دقت باید رصد شود؛ بنابراین بیشترین مداخله مرکز در این یک سال است؛ درواقع ما در این مرکز گلوگاه ازدواج را گرفته‌ایم و کسانی را تحت پوشش قرار می‌دهیم که از محضر برای آزمایشگاه نامه می‌آورند.
مقامی بیان می‌دارد: از 12 ساعت آموزش، 6 ساعت آموزش روان شناسی و بهداشت جنسی است؛ گرچه با 6 ساعت زمستان بهار نمی‌شود؛ اما شاید گل همیشه بهاری بروید، به هر حال آنچه از دستمان بر می آید همین است.
او با بیان اینکه در فاز جدید فعالیت‌ها با مطرح کردن طرح شهر خانواده وارد فاز جدیدی از آموزش‌ها می‌شویم، می گوید: کارگاه‌ها را از شیوه سنتی خارج کرده‌ایم و سعی کرده‌ایم از همه ظرفیت‌ها استفاده کنیم، از جامعه شناسی و حقوق و مسائل دینی گرفته تا روانشناسی و اقتصاد و فلسفه، همه حول محور خانواده و آموزه‌های هنگام ازدواج می‌گردد.
رئیس دفتر نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه علوم پزشکی شیراز اذعان می‌دارد که کار عجیبی انجام نداده‌ایم، بلکه در ظاهر طرحی ساده را پیاده کرده‌ایم که سال‌ها پیش سازمان ملی جوانان رویای گسترش و ادامه آن را در سر می‌پروراند؛ اما نشد ولی در قالب بهار نکو در شیراز ادامه و رشد یافت.
مقامی واگذاری امور به جوانان، طولانی شدن دوره مدیریتی‌ و پیش‌برد کار خارج از اصول اداری را از دلایل اصلی موفقیت بهار نکو می‌داند و این طرح را با عنوان نمونه‌ای از یک کار جهادی فرهنگی مثال می‌زند که موفق شده خود را به ساختار بقبولاند.
رئیس مرکز مشاوره بهار نکو که هم‌اکنون با 16 شعبه در سراسر استان فارس فعالیت می‌کند امیدوار است این طرح تا پایان شهریور یا اوایل مهرماه در همه شهرستان‌های استان اجرایی شود.
او که موفقیت‌ها و گسترش طرح را در گرو همکاری‌های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز می‌داند، خاطرنشان می‌کند: آموزش 270هزار نفر زوج در استان و آموزش صددرصدی همه زوج‌هایی که در این مدت برای عقد اقدام کرده‌ اند که به‌صورت میانگین شامل 80 زوج در روز می‌شود، ثمرات بهار نکوست.
او می افزاید: ما 5 سال نخست زندگی مشترک را حمایت میکنیم و آموزش‌های لازم را برای ورود فرزند به خانواده فراهم می‌کنیم.
مقامی بهار نکو را مرکزی دانش‌بنیان می‌داند که در پژوهش ریشه دارد و آموزش‌های آن حتی پس از 5 سال، متقاضیان را از روش‌های گوناگون همراهی می‌کند.
بنا بر اعلام مقامی بیشترین فعالیت بهار نکو در سال 96 و با آمار برگزاری صد کارگاه بوده است؛‌ همچنین بیش از ده هزار عضو در شبکه‌های مجازی و هزاران نفر در کلاس‌های آموزشی از کارگاه های این مجموعه بهره مند شده اند.
یکم ذی الحجه که سالروز پیوند حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) است در تقویم رسمی کشور به عنوان روز ازدواج نامگذاری شده است. این روزدر سال 97 مصادف با بیست و دوم مرداد است.
7375 /1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.