قدمگاه نام یکی از آثار ملی فارس است که بر فراز شهر جهرم قرار دارد و طبق اسناد تاریخی موجود این بنا در دوره ساسانیان ساخته شده و کاربری رصد خانه داشته است . این بنای ملی یکی از آثار کمتر شناخته شده فارس است که از سنگ و ملاط گچ ساخته شده و گنبدی سنگی دارد ، این اثر قدمتی هزار و 700 ساله دارد و در دوره اسلامی، با تغییرات عمده ای همراه شده به طوری که در دوره صفوی، ساخت وسازهایی در اطراف آن انجام می شود و بنابر منابع موجود اوایل دوره پهلوی هم کاربری خود را از دست می دهد و متروکه می شود.
بنابر این گزارش قسمت های آسیب دیده این بنای تاریخی طی سال های گذشته مرمت و نورپردازی شده و طبق برنامه ریزی ها قرار بود این بنای تاریخی به موزه تبدیل شود و حتی پیشنهاد بدل شدن این اثر ملی به رصدخانه هم داده شد چرا که در بسیاری از اسناد
تاریخی بر آتشکده بودن قدمگاه تاکید شده و همواره کاربری رصدخانه نیز برای این بنای تاریخی در برخی اسناد و متون آمده است.
گفتنی است ساختمان قدمگاه از دوبخش تشکیل شده؛ قسمتی از آن به صورت شبستان و از هفت اتاق پشت سر هم در جهت شرقی- غربی تشکیل شده است. اندازۀ این اتاقها متفاوت است، اما در مجموع 31 متر طول و 6/5 متر، عرض دارد. این اتاقها به وسیلۀ ورودیهای کوچک طاقدار به ارتفاع 7/1 متر با یکدیگر، مرتبطند. در زیر آخرین اتاق غربی، سردابهای زیرزمینی است.
بخش دوم قدمگاه، بنایی هشتضلعی با هشت ورودی طاقدار با گنبدی به شکل چهارطاقهای ساسانی است. این بنا در پشت و جنوب، دو اطاق سمت غربی و چسبیده به بنا با هشت ستون دارد که دوستون آن با ستونهای اطاقها مشترک است.
همۀ ورودیهای آن به بیرون و فضای باز راه دارد و فقط یکی از ورودیها به اطاق مقابل وصل میشود. بام بنا نیز گنبدی شکل است.
گفته میشود که قدمگاهها از معابد آناهیتا ویژۀ زنان بودهاند. برخی از ساکنان محلی نیز معتقدند محل دفن، موسیقیدان مشهور ساسانی، یعنی «باربد جهرمی» در نزدیکی همین محل است.
قدمگاه جهرم، بهعنوان یکی از آثار ملی در سال 1319 به ثبت ملی رسیده است.
46