به گزارش روز جمعه ایرنا،‌ طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه معادل انگلیسی Community Based Rehabilitation یا CBR فرایندی است که طی آن خدمات توانبخشی در سطح محلی توسعه می‌یابد. این طرح به‌منظور برابرسازی فرصت‌ها و فراهم‌کردن امکان افزایش حضور افراد ناتوان طراحی شده است.
توانبخشی مبتنی بر جامعه در مناطق روستایی به‌منظور شناسایی معلولان روستایی و ارائه خدمات به این قشر جامعه اجرا می‌شود و با ارائه آموزش‌هایی در سطح خانواده، خارج از خانواده، ایجاد تسهیلات اشتغال، تأمین وسایل کمک‌توانبخشی و فراهم‌آوردن زمینه‌ای برای فعالیت‌های اجتماعی، آنان را برای زندگی در جامعه‌ای برابر یاری می‌رساند.
با اجرای طرح توانبخشی فرصت‌هایی برابر برای حضور افراد ناتوان در جامعه فراهم می‌شود. در این میان نقش خانواده، اطرافیان و هم‌محلی‌ها در تسهیل خدمات اهمیتی ویژه دارد و دقیقاً از همین روست که به عادی‌سازی نگاه به معلولان یاری می‌رساند و به همین دلیل با رویکردهای سنتی که انجام خدمات به توان‌خواهان را به افراد متخصص و در مراکز ویژه محدود می کرد، متفاوت است.
افزون بر این، بهزیستی می‌تواند با تقویت گروه‌های مردم‌نهاد و برون‌سپاری امور، مشارکت همه‌جانبه مردم را در این طرح به دست آورد؛ بنابراین، حتی شناسایی معلولان در دوردست‌ترین نقاط با توانمندسازی جامعه میسر می‌شود و یاری رسانی به آنان از مهاجرت‌های منفی جلوگیری می‌کند.
جز اینها، طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه در زمینه پیشگیری نیز با اجرای طرح‌های غربالگری و نیز آموزش به خانواده‌ها از بروز معلولیت در جامعه روستایی و عشایری پیشگیری می‌کند.
از آنجا که استان فارس بزرگترین جامعه عشایر کشور را در خود جای داده است، بهزیستی فارس برای نخستین بار و با هدف خدمات رسانی به معلولان عشایری و نیز فعالیت‌های پیشگیرانه پیشنهاد اجرای طرح توانبخشی را برای جامعه عشایری مطرح کرده است و این طرح به‌صورت پایلوت در استان فارس اجرا خواهد شد.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی فارس در گفت‌و‌گو با ایرنا، با بیان اینکه پیشنهاد اجرای این طرح مورد موافقت سازمان بهزیستی کشور قرار گرفته است، اعلام کرد: به‌زودی فعالیتی جدید به فعالیت‌های حوزه توانبخشی با عنوان توانبخشی مبتنی بر جامعه عشایر آغاز می‌شود.
حمید گودرزی بیان کرد: باتوجه‌به اینکه استان فارس نزدیک به 150 هزار عشایر کوچ‌رو دارد و براساس بررسی‌های صورت‌گرفته این جامعه حدود 5000 معلول دارد، اهمیت توانبخشی مبتنی بر جامعه عشایری در فارس کاملاً تبیین می‌شود.
وی افزود: طرح توانبخشی روستایی پیش از این در کشور انجام شده است و رواج دارد؛ اما با توجه به تعداد معلولان عشایر، توجه به این جامعه به‌صورت مجزا برای اداره کل بهزیستی فارس اهمیتی ویژه دارد.
گودرزی طرح توانببخشی مبتنی بر جامعه را استقرار نوعی بهزیستی کوچک در روستاها تعریف کرد و عنوان کرد: در حال حاضر 117مرکز در استان فارس در حال خدمت هستند و 9 مرکز جدید شبانه‌روزی و روزانه نیز به‌زودی افتتاح می‌شود.
معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی فارس با تأکید بر اینکه رویکرد سازمان بهزیستی در حوزه توانبخشی درحال تغییر است، بیان داشت: پیش از این گسترش مراکز بهزیستی، به‌ویژه مراکز شبانه‌روزی مدنظر سازمان بود که دیدی سنتی و نادرست بود.
وی افزود: در بازنگری‌های صورت‌گرفته، طرح مبتنی بر خانواده محور فعالیت‌های بهزیستی شد و بناست در این طرح افراد خانواده را توانمند کنیم تا خود، بتوانند معلول را نگهداری کنند و آن‌ها را آموزش دهند.
** طرح توانبخشی مبتنی بر جامعه با هدف دستیابی به توسعه‌ پایدار اجرا می‌شود
همچنین مدیرکل بهزیستی فارس درباره این طرح به ایرنا گفت: اجرای طرح CBR با توجه به حرکت کشور‌ها به سمت توسعه پایدار اجرا می‌شود و از آنجا که توسعه باید برای همه لایه‌های اجتماع مدنظر باشد، ارائه خدمات به همه افراد و در تمام نقاط حتی نقاط دورافتاده مدنظر است.
سید مرتضی موسوی اظهار داشت: توسعه پایدار برای جامعه معلولان دو مؤلفه دارد، یکی توانبخشی مبتنی بر جامعه که بر تقسیم عادلانه خدمات توانبخشی تأکید می‌کند و دیگری دسترسی آسان به خدمات برای همه لایه‌های اجتماعی.
وی افزود: استان فارس درحال حاضر 34هزار معلول روستایی دارد و با ارائه و گسترش طرح CBRروستایی 398 تسهیلگر به‌صورت داوطلب از دل خانواده‌های معلولان با بهزیستی درراستای شناسایی معلولان روستایی و تشکیل هیئت امنای توانبخشی که شامل دهیار و افراد متنفذ اجتماعی، همکاری می‌کنند.
موسوی به اختصاص صندوقی برای جمع‌آوری کمک‌های بخش دولتی و مشارکت‌های مردمی در بحث آموزش، اشتغال، توانمندسازی و حضور اجتماعی معلولان اشاره کرد و بیان داشت: این طرح عدالتی نسبی را برای معلولان روستایی ایجاد کرده است و آنان دیگر ناچار نیستند برای دریافت خدمات به مرکز استان مهاجرت کنند.
مدیرکل بهزیستی فارس خاطرنشان کرد: پس از تجربه موفق طرح توانبخشی روستایی بهزیستی فارس طرحی ویژه جامعه عشایری را ارائه کرد و ردیف اعتباری خاصی برای توانبخشی مبتنی بر جامعه در عشایر شکل گرفت.
وی با بیان اینکه با الگوگیری CBR روستایی از دل عشایر تسهیل‌گرانی درنظر گرفته شده‌اند، خاطرنشان کرد: این افراد همراه با عشایر کوچ می‌کنند و حضور آنان از آنجا که هم شرایط فرهنگی معلولان را بهتر می‌شناسند و هم نوع نیاز‌ها و پیگیری‌ها را به‌درستی درک می‌کنند، نقطه‌عطفی در ارائه خدمات مناسب به توان‌خواهان کوچ‌رو به‌شمار می‌روند.
برنامه های گرامیداشت هفته بهزیستی در استان فارس از 19 تا 29 تیرماه جاری در حال برگزاری است.
7375/ 2027
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.