مهندس وکیل زاده سرپرست مدیریت بحران استانداری فارس در حاشیه این همایش در گفت و گو با «خبرجنوب» بی آبی و خشکسالی را موضوع اول مدیریت بحران استان در شرایط فعلی تلقی کرد و گفت: این روزها مهم ترین موضوع پیش روی ما معضلی به نام خشکسالی است که باید برای آن راه حلی پیدا کنیم.
وی با بیان این که 41 و شش دهم درصد مساحت استان فارس تحت تاثیر خشکسالی بسیار شدید است تاکید کرد که نوع سیاستگذاری های مختلفی که در سطح این حوزه ارایه می شود می تواند بسیار اثر بخش باشد.
****توسعه پایدار با حفظ محیط زیست، یکی از مهم ترین رسالت های مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس است
دکتر ابراهیم زارع رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس نیز کمک به معرفی مشاغل جایگزین زراعت و باغداری، توسعه پایدار با حفظ محیط زیست و افزایش بهبود بهره وری در بخش کشاورزی از طریق دانش بنیان کردن کشاورزی را جزو بخشی از رسالت های این مرکز برشمرد و به تشریح دستاوردها پرداخت.
زارع ابزار داشت: مشارکت در معرفی رقم جدید بهاران به عنوان گندم نان آبی متحمل به تنش رطوبتی آخر فصل در مناطق معتدل، معرفی ایستگاه کوثر به عنوان سیستم آبخوان داری و تغذیه مصنوعی موفق و همچنین کاهش آب مصرفی ذرت با استفاده از ابزارهای پایش رطوبت و برنامه ریزی آبیاری در آبیاری های قطره ای نواری، مصرف آب در محصول ذرت تنها بخشی از دستاوردهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس است.
****تغییر الگوی کشت در کشور، کار ساده ای نیست
محمد صادقی، مشاور و ناظر عالی سازمان جهاد کشاورزی فارس با اشاره به این که دهیاران، وزرای کشور در روستاها هستند بر شناخت آن ها بر بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت: در عرصه اقتصادی کشور به کسانی نیاز داریم که درد مردم را بفهمند چرا که هیچ چیز با تحمیل اتفاق نمی افتد.
وی حجم قابل توجه واردات خوراک دام و روغن به کشور را مورد نقد قرار داد و یادآور شد که بخش عمده ای از 7/18 میلیارد دلار واردات، روغن های نا سالم هستند.
صادقی با اشاره به این که تغییر الگوی کشت در کشور، کار ساده ای نیست، وضعیت خشکسالی شهرستان خرامه را تحلیل کرد و ابراز داشت: اگر خشکسالی و بی آبی به همین ترتیب ادامه یابد، تا پنج سال دیگر شیراز نیز مثل خرامه به طور چشمگیری با خشکسالی درگیر خواهد شد.
مشاور و ناظر عالی سازمان جهاد کشاورزی فارس با تاکید بر اصل مطالبه گری کشاورزان، توسعه گلخانه ها در شهرستان خرامه را تنها چاره رهایی از وضعیت فعلی، تصور و با اشاره به مقوله آب مجازی تاکید کرد که گاهی واردات محصولات به نفع است چرا که به عنوان مثال با واردات هر کیلو برنج به کشور 5 متر مکعب آب وارد کرده ایم.
****دهیاران در خاکریز اول بحران آب قرار دارند
مهندس شریفی نماینده شرکت سهامی آب منطقه ای فارس نیز با بیان این که دهیاران در خاکریز اول بحران آب هستند به آخرین وضعیت منابع آبی فارس، گریز زد و گفت: جنوب شرقی استان بیش از هر جا از خشکسالی ضربه خورده است.
وی با تشریح دستورالعمل های سازگاری با کم آبی، افزایش تغذیه و کاهش تخلیه را دو راه جبران این مقوله عنوان و تاکید کرد که انسداد چاه های غیر مجاز، اولویت اول ماست ضمن این که در طرح تعادل بخشی به عنوان بهترین نقشه راه، تهیه و نصب کنتورهای هوشمند آب و برق یکی از پروژه های مهم می باشد.
****40 سال است جنگ خفته منابع طبیعی در کشور آغاز شده است
سید کاظم موسوی کارشناس آموزش ترویج و منابع آبخیزداری فارس در این همایش بخش عمده ای از مشکلات ناشی از کم آبی و خشکسالی را در ضعف مدیریت جست و جو کرد و گفت: کشورهایی هستند که میزان بارندگی آن ها بسیار کمتر از ایران است اما به دلیل مدیریت صحیح، وضعیت آب و پوشش گیاهی آن ها مطلوب تر از کشور ماست.
موسوی با بیان این که 40 سال است جنگ خفته منابع طبیعی در ایران آغاز شده است، اظهار داشت: در حوزه کشاورزی دشمنان برای از بین بردن منابع طبیعی وارد جنگ با ایران شده اند به گونه ای که برای ما دستورالعمل می نویسند و ما نیز انجام می دهیم.
وی ضرورت استفاده از مشارکت مردم در مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری را گوشزد کرد و افزود: با توجه به اهمیت مقوله آب و تامین آب شرب، استفاده از پتانسیل خیرین می تواند به حل این مساله کمک کند.
****انتقال و تصفیه آب، مشکل و جایگزین کردن آن غیرممکن است
محسن اسلام پناه جانشین معاونت نظارت بر بهره برداری آبفای روستایی نیز انتقال و تصفیه آب را مشکل و جایگزین کردنش را غیر ممکن ارزیابی کرد و با اشاره به اهمیت آب در روستاها گفت: 1100 روستا در استان فارس در حالت بحرانی و تنش به سر می برند.
بر اساس اظهارات این مسئول، 46 درصد روستاهای شیراز تا پایان سال گذشته در حالت بحرانی و 4 درصد نیز در حالت تنش بوده اند این درحالی است که 57 درصد روستاهای شهرستان های خرامه تا پایان سال 96، بحرانی بوده و 16 درصد نیز تنش داشته اند.
به گفته این مسئول، تعرفه بسیار پایین آب روستاییان، ساخت غیر مجاز واحدهای مسکونی و تجاری خارج از طرح هادی روستاها، انشعاب غیر مجاز، وجود دام در روستاها، عدم پرداخت به موقع آب بها توسط مشترکین، عمر بالای شبکه ها و حوادث ناشی از آن و افزایش میزان هدررفت آب، چالش های اصلی شرکت های آب و فاضلاب است.
در پایان این همایش کشاورزان و دهیاران شهرستان های شیراز و خرامه در قالب پرسش و پاسخ از مسئولان مربوطه به بیان برخی مسائل و مشکلات حوزه خود پرداختند.
46