معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حاشیه این بازدید و در گفت و گو با خبرنگار ما گفت: کشت سبزیجات با آب های آلوده به فاضلاب در جنوب شیراز و توزیع آن را رد نمی کنیم.
دکتر عبدالرسول همتی افزود: با وجود شدت یافتن کنترل و نظارت ها اما متاسفانه در این زمینه موفق نبوده ایم و حل آن نیازمند یک عزم بین بخشی است همه سازمان ها باید فعال شوند و نگذارند این اتفاق ناخوشایند ادامه یابد.
وی یادآور شد: البته کشت سبزیجات با آب های آلوده به فاضلاب باید از سرچشمه کنترل گردد و سیستم تصفیه فاضلاب شهر شیراز با در نظر گرفتن اعتبارات ساماندهی شود؛ در هر حال به عنوان یک کار موضعی باید جلوی کاشت سبزیجات بدین نحو گرفته شود چرا که آلودگی های انگلی و میکروبی با وجود فلزات سنگین موجود در فاضلاب ها می تواند مشکلات بسیاری را برای سلامت به همراه داشته باشد و حتی باعث بروز سرطان گردد.
دکتر همتی گفت: دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان ناظر، گزارش مربوط به این سبزیجات را می دهد اما برای قطع آن باید همکاری های بین بخشی توسعه یابد، چرا که در شرایط فعلی توان جلوگیری کامل از این مساله در شیراز وجود ندارد.
وی یادآور شد: درصد کمی از سبزیجات در شیراز با آب های آلوده به فاضلاب آبیاری می شود البته در صورتی که سبزی به طور صحیح شسته شود بخش زیادی از مشکل حل می شود به این منظور چند قطره مایع ظرفشویی را به مدت 30 دقیقه باید به ظرف شست و شوی سبزی اضافه شود و بعد شست و شو انجام گیرد.
****شناسایی 110 مورد جدید ابتلا به ایدز در فارس
این مسئول دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بخش دیگری از سخنان خود در مورد بیماری های عفونی گفت: طی یک سال گذشته 110 مورد ابتلای جدید به ایدز در فارس شناسایی شده و اگر چه همچنان اعتیاد تزریقی رتبه اول علت انتقال این بیماری است اما شیب ابتلای ناشی از رفتارهای پر خطر جنسی افزایش نگران کننده ای دارد.
دکتر همتی یادآور شد: طبق پیش بینی ها تنها یک دهم انتظارها بیمار دچار ایدز در فارس شناسایی شده است و هنوز عده ای با وجود بالا بودن احتمال ابتلا، به دلیل انگ بیماری و مشکلات اجتماعی که ممکن است برای آن ها پیش بیاید حاضر به دادن نمونه و انجام تست نیستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: باید به مردم بگوییم که حتی نمونه های آن ها با کد و به صورت محرمانه به آزمایشگاه ارسال می شود و تمامی اطلاعات آن ها کاملاً محرمانه می ماند. اولویت ما توسعه استفاده از کیت های تشخیص سریع ایدز است که در حال حاضر در مراکز مشاوره بیماری های رفتاری شیراز وجود دارد و امیدواریم روزی برسد که این کیت ها در داروخانه ها توزیع گردد تا شناسایی افراد مبتلا هر چه سریع تر انجام گیرد.
دکتر همتی افزود: به منظور پیشگیری از انتقال ایدز باید برنامه های آموزشی را در دبیرستان ها افزایش دهیم اما آموزش و پرورش اجازه نمی دهد که در این خصوص با دانش آموزان بی پرده صحبت کنیم. با توجه به این که الگوی بیماری در حال حاضر از اعتیاد تزریقی و انتقال از مادر به نوزاد به سمت تماس های محافظت نشده جنسی رفته، با آموزش به ویژه در بین قشر جوان وضعیت کنترل ایدز بهتر می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پاسخ به سوالی مبنی بر این که اضافه کردن تخت های بیمارستانی و درمان محوری تا کی می خواهد ادامه یابد؟ افزود: این که صرفا تخت بیمارستانی و تجهیزات به مراکز درمانی استان اضافه کنیم راه به جایی نمی بریم و البته اگر تمامی امکانات وزارت بهداشت هم بسیج شود تنها یک سوم مسایل رفع می گردد و بقیه به سایر سازمان ها و مردم برمی گردد.
دکتر همتی یادآور شد: همه ما می دانیم که مصرف بی رویه قند و شکر باعث بروز دیابت نوع 2 می شود و اطلاعات این که چاقی زمینه ساز بسیاری از بیماری ها است را به مردم داده ایم اما عده زیادی همچنان به رویه قبلی ادامه می دهند و تغییری در سبک زندگی و رفتارهای خود ایجاد نمی کنند.
وی گفت: آیا سیگاری ها نمی دانند که این ماده چقدر مضر است! در این قبیل موارد بی شک آموزش ها مشکل داشته که در اعماق وجود مردم جامعه نفوذ نکرده است؛ گاهی فرهنگسازی ها باید به اجبار باشد و به طور مثال فردی که مراقبت های بهداشتی را در مورد خود پیگیری نمی کند باید مشمول تعرفه آزاد شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: مردم باید نسبت به سلامت خود بیش از وضعیت موجود حساس شوند و مراقبان سلامت در مراکز جامع ما به طور مثال با یک فرد در معرض دیابت 10 بار تماس گرفته اند تا پیگیری ها برای پیشگیری انجام گیرد اما فرد حتی یک بار هم مراجعه نکرده است. چندی پیش مادر بارداری که خود و جنین او در معرض خطر بودند به بیمارستان مراجعه نمی کرد و برای بستری او به نیروی انتظامی متوسل شدیم.
دکتر همتی یادآور شد: از این ماه پرداخت به پزشکان خانواده در فارس بر اساس تعداد خدماتی که در زمینه های مختلف از جمله مراقبت ها و پیشگیری به بیمار داده می شود صورت می گیرد و سعی ما اجرای برنامه ای است که پزشک به دنبال بیمار برود.
مدیر امور دارو و مواد مخدر دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: بیمه ها 770 میلیارد تومان به دانشگاه علوم پزشکی شیراز بدهکارند که 30 درصد مربوط به حوزه دارو است و از آبان 96 برای خدمات داروخانه های سرپایی استان پرداختی انجام نشده است.
دکتر حسام درستی افزود: با توجه به پرداخت 2 ماهه به داروخانه ها اعتراض ها و مشکلات کمی فروکش کرده اما هر چه سریع تر باید این مسایل حل شود. داروخانه ها وضعیت اقتصادی خوبی ندارند و با کوچک ترین جابه جایی در پرداخت ها از سوی سازمان های بیمه گر با مشکلات بسیاری مواجه می گردند و حتی عده زیادی از آن ها مجبور به اخذ وام شده اند.
وی همچنین در خصوص مصرف منطقی دارو یادآور شد: در حال حاضر مصرف 10 داروی پر هزینه فارس در بیمارستان ها براساس راهنمای بالینی کنترل می شود و وضعیت مصرف آنتی بیوتیک ها نیز از 6 ماه پیش بررسی می گردد.
دکتر درستی گفت: بازرسی های محسوس در ساعات مختلف نسبت به عدم ارایه برخی اقلام دارویی از جمله آنتی بیوتیک ها بدون نسخه در فارس وجود دارد و در صورت مشاهده تخلف برخورد جدی با آن صورت می گیرد.
مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز گفت: کارشناسان ما به منظور انجام بازرسی ها محدود هستند و در این زمینه از مردم خواستار همکاری هستیم.
دکتر اکبر اجرایی ادامه داد: شهروندان طی تماس با شماره های 190،1819 و 1590 می توانند به عنوان ناظران بهداشت محیط، سلامت و حوزه دارو موارد تخلف را گزارش دهند، علاوه بر این روابط عمومی دانشگاه هم آماده همکاری با مردم در این زمینه است.
46