به گزارش ایرنا ، با مراجعه دسته جمعی شماری از شهروندان سپیدانی که از شامگاه چهارشنبه 15 فروردین 97 به مراکز درمانی این شهرستان آغاز شد، افرادی با علائم مشابه اسهال و استفراغ و داشتن حالت های تهوع و سرگیجه به مراکزدرمانی آمدند و از همان ابتدا علائم اپیدمی نوعی مسمومیت و بیماری شبهه برانگیز دراین شهرستان هویدا شد.
مدیران و مسئولان بهداشتی به میدان آمدند و راهکارهای اولیه مهار این مسمومیت آغاز شد، بیماران و افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی اغلب با گرفتن دستورات اولیه بهداشتی و با تجویز های دارویی ترخیص می شدند و بهبودی نسبی می یافتند اما هر لحظه و هر روز بر شمار مراجعان بیشتر می شد طوری که آمارهای اولیه حکایت از 20 مراجعه در هر ساعت دارد.
موضوعی که دراین میان نیازمند بررسی و کاوش بیشتر است، علل و چگونگی رخداد چنین اتفاقی است ، ابهام زدایی از علل وقوع چنین رخدادی قطعا حق عموم مردم است، مردم باید بدانند چرا و چگونه چنین مسمومیت دسته جمعی دراین شهرستان رخ داده است تا دامنه موضوع مهار شود و رخدادی که در سالهای گذشته نیز وقوع آن دراین شهرستان سابقه دار بوده است برای همیشه جراحی و کالبد شکافی شود.
سکوت برخی از مدیران و مسئولان مربوط استانی و شهرستانی دراین ماجرا و آنچه می توان پنهان کاری ها در دادن اطلاعات شفاف نامید و بیان نکردن علت رخداد باعث می شود که رویدادی که سال 94 در این شهرستان رخ داد و بیش از 2 هزار نفر از شهروندان را در چنین روزهایی درگیر مسمومیت کرد امسال نیز تکرار شود.
روش پنهان کاری و عدم شفاف سازی و موضوع را دچار مرور زمان کردن، نمی تواند از نظارت و مسئولیت آنها در این زمینه بکاهد و قطعا افکار عمومی انتظار داشت که برخی ازمدیران و مسئولان محلی و استانی و حتی کشوری دراین زمنیه واکنش مناسب نشان دهند اما متاسفانه به رغم گذشت پنج روز از این ماجرا ما همچنان شاهد سکوت دامنه دار این مسئولان هستیم .
پنج روز از رخداد مسمومیت حدود 500 نفر از شهروندان سپیدانی گذشته است اما هنوز هیچ واکنشی از سوی دادستان شهرستان، مسئولان قضایی سپیدان، مسئولان قضایی استان فارس و کسانی که مسئولیت مدعی العموم را دارند دیده و شنیده نشده است، مدعی العموم مدعی سلامت و حفاظت از جان و مال مردم است و می طلبید در رخدادی که می توانست حتی جان برخی از شهروندان و میهمانان را بگیرد و آسیب های جدی به سلامت آنها وارد کند ، ورود کند و حداقل در حد بیانیه ای مسئولان را به تلاش بیشتر و ریشه یابی موضوع فرا خواند.
در چنین مواردی افکار عمومی انتظار دارد دستگاه قضایی با قاطعیت و بدون مماشات وارد شود و موضوع را ریشه یابی و بررسی کند، چه بسا خطای انسانی و مسئولیت گریزی برخی از کسانی که مسئولیت اداره شهر و تامین آب بهداشتی سالم را دارند یا کسانی که با عبور از قانون و نادیده گرفتن خط قرمزها در حاشیه منابع آب شهرستان سپیدان به توسعه امکانات گردشگری اقدام کرده اند عامل بروز چنین معضلی باشد.
قطعا نمی توان مسئولیت دستگاه قضایی ، دادستان و مسئولانی که دراین حیطه مسئولیت دارند را نادیده گرفت و افکار عمومی همچنان منتظر واکنش قضایی دراین زمینه است.
مدیران و مسئولان شهری اعم از شورای اسلامی شهر اردکان و شهرداری این شهر(مرکز شهرستان سپیدان) دراین زمینه مسئولیت مستقیم دارند ، چرا نباید این موضوع در شورای اسلامی شهر اردکان بررسی و نهایی شود و برای عدم تکرار موضوعی که سابقه تکرار در سال 94 و سالهای قبل از آن دارد تصمیم گیری شود؟
اگر آلودگی آب شرب مردم اردکان عامل این مسمومیت باشد و اگر نشت فاضلاب در منابع آب علت به وجود آمدن مسمومیت دسته جمعی مردم باشد چرا شورای شهر اردکان و شهرداری این شهر نباید از زمان وقوع اولین حادثه که بیش از دو سال از زمان وقوع آن می گذرد و در سالهای قبل تر نیز سابقه تکرار دارد یک بار برای همیشه همه مجوزهای به اصطلاح قانونی توسعه زیر ساخت های گردشگری در حاشیه منابع آب را باطل کند؟
چرا نمایندگانی که با رای همین مردم به شورای اسلامی اردکان راه یافته اند باید در مقابل چنین رخدادی سکوت کنند؟ چرا باید در چند قدمی منابع آب اردکان با مجوز شهرداری این شهر مجتمع های بزرگ گردشگری و تفریحی راه اندازی شود؟ چرا در روز سیزدهم فروردین و ایام تعطیل نوروز شهرداری اردکان نباید دامنه جمع آوری زباله و امحای آن و اطلاع رسانی و ایجاد سرویس های سیار بهداشتی را اصولی تر و بهتر و بیشتر انجام دهد؟ چرا باید اجازه داد هر کسی هر جا خواست بنشیند و بساط تفرج پهن کند؟ چرا باید هر کسی سایه هر درختی را اجاره کند و زیر هردرختی قضای حاجت کند؟ هر منبع آبی را که دید آلوده کند ، مسئولیت شهرداری اردکان دراین زمینه تا کجاست و تا کنون چه اقدامی برای جلوگیری از تکرار چنین حادثه ای انجام داده است؟
نماینده مردم سپیدان در مجلس شورای اسلامی که مسئولیت بیشتری دراین زمینه دارد و می بایست ندای مظلومیت مردم سپیدان را درابعاد ملی فریاد بزند چرا دراین حادثه هیچ واکنشی نشان نداد؟ چرا مجلس شورای اسلامی نباید با تصویب اعتباراتی به صورت استانی و ملی به اصلاح شبکه های توزیع آب دراین شهرستان کمک کند؟ چرا با احداث منابع توسعه یافته و تصفیه خانه های مجهز و فرایند های توزیع آب مناسب جلوی نشت فاضلاب به منابع آب این شهرستان گرفته نشده است؟ چرا شهرستان سپیدان که تفرج گاه بسیاری از همین نمایندگان مجلس است و بسیاری از همین نمانیدگان اوقات فراغت خود را در مناطق ییلاقی سپیدان می گذرانند نباید در کنار پذیرایی از نمایندگان از برکات حضور نمایندگان مجلس هم بهره مند باشند؟ چرا شهرستان سپیدان فقط باید بار تفرجگری شیراز و سایر شهرستان ها و استان ها را بر دوش بکشد و چون مهمانپذیری در روزهای تعطیل و روزهای سرد و گرم سال میزبان گردشگران باشد و با اتمام تعطیلات بار مشکلات این شهر بر روی دوش خودش رها شود؟
چرا نماینده سپیدان در مجلس و دیگر نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی تمام عیار و همه جانبه و توسعه یافته برای گردشگری در سیپدان تصویب نکرده اند؟ چرا زیر ساخت های حمل و نقل ، زیر ساخت های جمع آوری زباله ، زیر ساخت های توزیع آب ، زیر ساخت های تامین بهداشت و تامین انرژی و زیرساخت های یک شهر گردشگری پذیر دراین شهرستان که انبوهی از مسافران و گردشگران را پذیراست آماده نیست؟
موضوع دیگری که جای ابهام و سوال دارد طولانی شدن مدت زمان اعلام مسمومیت دسته جمعی دراین شهرستان است ، پنج روز گذشته است و هنوز مسئولان بهداشتی و مسئولان حوزه سلامت در گفت و گوهای رسانه ای بیان می کنند که نمی توان علت اصلی مسومیت را بیان کرد، پنج روز گذشته است و همچنان خبرنگاران به گمانه زنی و احتمال و شاید و اما و اگر حواله می شوند ، پنج روز گذشته است و هنوز نتایج یک آزمایش ساده میکرب شناسی از آزمایشگاه های این استان بیرون نیامده است، چگونه است که ما ادعای استان برتر درداشتن آزمایشگاه های معتمد داریم اما نتایج یک آزمایش ساده میکروب شناسی بعدا ازپنج روز هنوز از آزمایشگاه ها بیرون نیامده است؟ کشت نمونه های آزمایشگاهی چند روز باید طول بکشد تا به ثمر بنشیند و بارور شود؟ چگونه ادعا می کنیم که نظارت های گسترده و بازدیدهای میدانی عمیق و مستمر در طول نوروز داریم و با ارائه آمارهای درشت و بزرگ از عملکردها در این حوزه سخن می گوییم اما بازدید و نظارت بر منابع آب سپیدان از چشممان دور مانده است؟
مسئولیت دستگاه های نظارتی مانند بازرسی کل کشور دراین موضوع کجاست ؟ چرا بازرسی کل کشور که تامین کننده امنیت و ایمنی جان و مال مردم است نباید دراین موضوع هیچ واکنشی نشان دهد؟ چرا نباید شاهد کوچکترین واکنشی از سوی مسئولانی باشیم که وامدار همین مردم هستند ؟ کارکرد دستگاه های نظارتی و بازرسی دراین زمینه کجاست ؟ چرا سکوت دامنه دار و مصلحت اندیشی های خود ساخته باید سایه سنگین خود را آنقدر بر این موضوع گسترش دهد و آن را در دامنه مرور زمان گرفتار سازد تا آبها از آسیاب بیفتد و باز سال دیگر و سیزده بدری دیگر از راه برسد و طیف وسیعی از مردم شهرستان سپیدان دچار مسمومیت شوند تا سازمان های نظارتی و بازرسی باز هم در سکوتی دامنه دار فرو روند؟
انتظار از مدیریت ارشد استان فارس هم این است کمیته کارشناسی و حقیقت یاب در این زمینه تشکیل دهد که اگر تشکیل شده ، خبرش به رسانه ها داده نشده است.
چرا دستگاه سیاسی مسئول و فرمانداری سپیدان دراین زمینه مسئولان محلی را موظف به نظارت بیشتر، پاسخگویی بیشتر و پیگیری بیشتر برای رفع نواقص موجود نکرده است؟
بیان آمارهای مختلف و ضد و نقیض در این رخداد نیز بر ابهامات آن افزوده است ، در حالی که فرمانداری سپیدان دراین زمینه آماری را منتشر می کرد آمارها از سوی مسئولان دانشگاه علوم پزشکی شیراز به گونه ای دیگر بیان می شد ، تفاوت در آمارها و اختلاف در بیان چگونگی موضوع از سوی مسئولان استانی و شهرستانی این شبهه و شائبه را در اذهان متبادر می کرد که مدیریت جامعی بر موضوع وجود ندارد و رویداد از هم گسیخته و رها است، چرا انسجام در مدیریت موضوع در چنین مواقعی بیشتر به چشم نمی آید؟
در اخرین اظهار نظرهایی که پیرامون مسمومیت دسته جمعی شهروندان سپیدانی انجام شده است، معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری فارس اعلام کرد معضل مسمومیت همگانی در سپیدان باید حل شود.
هادی پژوهش جهرمی سه روز بعد از شیوع مسمویت عمومی در سپیدان در نشست بررسی این موضوع اظهار داشت: از سال 94 تاکنون نسبت به این موضوع بی توجهی شده است.
وی ادامه داد: امروز هدف ما مچ گیری نیست و مدیران کل هم نباید توپ را در زمین همدیگر بیندازند.
این مقام مسئول سپس به همراه برخی مسئولان از مکان تامین آب شهرستان سپیدان بازدید کرد.
محمد علی قلندری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان فارس هم گفت: منبع آب سپیدان از قدیم چشمه سیبی بوده که 120 لیتر آب در ثانیه داشت که هم اکنون در سال جاری به 20 لیتر در ثانیه کاهش یافته است.
او ادامه داد: چاه دوم با 250 متر عمق هنوز به آبدهی نرسیده است.
مسمومیت دسته جمعی شهروندان سپیدان از عصرچهاردهم فروردین 97 رخ داد و از آن زمان تاکنون حدود 500 نفر به این معضل دچار شده اند.
مشابه این حادثه سال 94 رخ داد که بیش از 2000 نفر مسموم شده بودند که علت آن مسمومیت از طریق آب اعلام شد ولی امسال دلیل آن اعلام نشده و گفته شده مسائل از طریق علوم پزشکی در حال بررسی است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز هم در این زمینه گفت: هرگونه دلیل برای آلودگی آبی گسترده در سپیدان یک احتمال است و باید در انتظار نتایج آزمایش و کشت بمانیم.
دکتر علی بهادر با اشاره به آخرین وضعیت بررسی دلیل مسمومیت گسترده در سپیدان اضافه کرد: تا این لحظه تمام نظرها احتمالات است و در انتظار نتایج نهایی آزمایشگاه هستیم.
وی بیان کرد: مسمومیت آب یکی از احتمالات است که باید منتظر بود تا نتیجه کشت اعلام و بررسی شود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز با بیان اینکه راه اندازی مجموعه های گردشگری در کنار سرچشمه ها و رودخانه بسیار خطرناک است، گفت: ارائه اینگونه مجوزها باید با هماهنگی و بررسی علوم پزشکی همراه باشد زیرا آب سرچشمه به طور مستقیم با زندگی و سلامت مردم ارتباط دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز با اشاره به بررسی‌های انجام شده درباره علت مسمومیت مردم سپیدان گفت: آلودگی آب علت احتمالی مسمومیت مردم این شهرستان است.
دکتر عبدالرسول همتی با اشاره به تشکیل جلسه فوری در شهرستان سپیدان با حضور معاون استاندار، مدیرعامل آب منطقه‌ای استان فارس، رئیس آبفای روستایی استان و رئیس دانشگاه علوم پزشکی شیراز اظهار داشت: براساس مستندات به دلیل اینکه آب مردم از چله‌گاه تامین می‌شود و این منطقه به صورت غیرقانونی تبدیل به جایگاه توریستی شده است، احتمال این است که فاضلاب انسانی وارد آب و آلودگی آن شده است.
وی با بیان اینکه آلودگی آب علت احتمالی مسمومیت است، گفت: اقدامات پیشگیرانه از سوی دادستان و مسئولان شهرستان انجام شده و منطقه توریستی چله‌گاه پلمب شده است تا مشکلات بیشتر نشود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: با توجه به اینکه پس از پلمب منطقه و انجام اقدامات پیشگیرانه تعداد بیماران کاهش یافته به نظر می‌رسد آلودگی آب علت این بیماری باشد با این حال باید منتظر جواب نمونه ‌برداری‌ها و آزمایش ها ماند.
همتی با تاکید بر اینکه نتیجه قطعی پس از بررسی کامل آزمایش ها مشخص می‌شود، بیان کرد: مردم توجه داشته باشند که حتما از آب جوشیده استفاده کنند و بهداشت فردی را رعایت کنند.
سپیدان به مرکزیت اردکان در فاصله 100 کیلومتری شمال غربی شیراز است.
6113 /1876
انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.