امیر حسین عطروش و علی خادم اردکانی که همکلاسی و در کلاس یازدهم رشته تجربی دبیرستان برگزیدگان ناحیه یک شیراز تحصیل می کنند، در گفت و گو با خبرنگار ما از تجربه های موفق خود سخن گفتند و یادآور شدند باید از فکرهای نو و طرح هایی که جوانان ارایه می دهند حمایت شود.
خادم، نخبه برگزیده ایران و مدیر گروه نو فناوری «تاپا» از اعضای گروه گیاهان دارویی و بیولوژیک تهران با بیان این که اخیراً با همکاری دیگر دانش آموزان یک سری کارهای پژوهش محور انجام داده و حتی در این زمینه موفق به کشف باکتری جدیدی شده است، گفت: با رونمایی از این طرح ها در جشنواره های مختلف و معرفی آن ها به آکادمی های مختلف، یک سری درخواست ها از خارج از کشور به دستمان رسیده است که از ما دعوت به همکاری کرده اند.
در طرحی که به حذف کامل تومور و سرطان پانکراس می انجامد، می توان ادعا کرد که اولین گام در خاورمیانه توسط دانش آموزان ما برداشته شده به گونه ای که موفق به کشف دارویی برای سرطان شده اند.
عطروش نیز گفت: ما در حال حاضر یک شرکت دانش بنیان راه انداخته ایم که اسم آن تلفیقی از نام هر دوی ماست.
تولید یک شکلات که در درمان دیابت بسیار موثر است و به زودی وارد بازار می شود، یکی از این اختراعات است. همچنین اختراع دیگر ما که در جشنواره «پژوهشگران امروز، دانشمندان فردا» موفق به دریافت مدال طلای رز طلایی از معاون ریاست جمهوری شد، از جمله افتخارات مشترک ماست.
در طرح اول که یک پروژه زیست تخریب پذیر است، اختراع ما یک باکتری است که عواملی مثل پلاستیک و شیشه که سالها و دهه ها در زمین باقی می مانند و تجزیه نمی شوند را از بین می برد.
همچنین قدرت این باکتری علاوه بر این که به تخریب مواد مضر در طبیعت می پردازد، چون هیچ گونه مواد شیمیایی ندارد، مواد مفیدی چون آب را وارد طبیعت می کند.
در ادامه این گفت و گو خادم در پاسخ به این پرسش که چه عاملی باعث شد شما موفق به کشف داروی سرطان پانکراس شوید، گفت: وقتی موانع و مشکلات بیماران دیابتی را دیدم، به فکر افتادم که برای درمان آن ها فکری کنم.
زمانی که علاقه دیابتی ها را به خوردن شیرینی و غذاهای برخوردار از قند دیدم، با انجام پژوهش هایی با همکاری دوستم امیر حسین موفق به تولید شکلات «ای، دات، ای» شدیم که می تواند برای دیابتی ها مفید باشد و قند آن ها را بالا نبرد.
وی ادامه داد: این طرح برای ما تندیس و رز طلایی ریاست جمهوری را به ارمغان آورد که امیدواریم با ثبت اختراع و تاسیس شرکت آن به نوعی کارآفرین هم
باشیم.
خادم گفت: اگر موانع پیش رو برداشته شود، از طریق اجرای این طرح به صورت زنجیره ای، از مواد تولیدی در کیک ها و شکلات ها استفاده خواهد شد و صدها نفر جوان نیز جذب کار می شوند.
از خادم پرسیدیم میزان درستی تبلیغات ماهواره ای و ... در مورد نوشابه و شیرینی های بدون قند به چه میزان است که وی پاسخ داد: این تبلیغات کلاً دروغ و بی اساس است، مثلاً در مورد نوشابه یکی از عواملی که آن را گاز دار می کند، همان شیرینی شکر یا گلوکز است، در حالی که در تبلیغات ادعا می شود این نوشیدنی بدون شکر است که البته درست است اما بدون قند نیست. در واقع گلوکز ذرت است که قند خون را بالا می برد و مشکلات زیادتری پدید می آورد. در طرح ما با استفاده از یک سری عوامل با قند بالا و چربی زیاد مبارزه
می شود.
عطروش نیز با بیان این که باید از مخترعان جوان حمایت شود و موانع پیش روی آن ها برداشته شود، بیان داشت: اکنون خوشبختانه از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و یا پارک های علم و فناوری یک سری حمایت ها از مخترعان می شود، اما هنوز موانع زیادی بر سر راه است. از آن سوی آب ها پیشنهادها و وعده های زیاد و وسوسه کننده ای به جوانان نخبه و مخترع ما حتی در سنین دانش آموزی و دوره دانشجویی داده می شود و آن ها مانند شکارچیان ماهری در کمین صید نخبه های ما هستند، بنابراین اگر از این عده حمایت نشود و به تجهیز آزمایشگاه ها نپردازیم و مسیر ثبت اختراعات فراهم نشود، خیلی راحت همه چیز به نفع آن طرفی ها تمام می شود.
خادم در ادامه همین موضوع تشریح کرد: بسیاری از مسئولان در مواجهه با مخترعان جوان آن ها را به هیچ می گیرند و نه تنها از طرح های آن ها استقبال نمی کنند که بهانه های عجیب و غریبی می آورند که این کار تو نیست، شما باید حالا حالاها کار کنید، یا این کار تز دانشمندان و دکترهاست و از این قبیل سنگ اندازی ها.
وی اضافه کرد: در مسیرهایی که ما در آن قرار گرفته ایم بسیاری از پزشکان و دانشمندان جهان قدم گذاشته اند اما موفق نبوده اند و ما با کمترین امکانات و با تلاش مجدانه خیلی از سدها و موانع را از پیش پا برداشته ایم اما اگر در این راه سرخورده شویم، همان طور که بیان شد، ما به سراشیبی سقوط می رسیم.
خادم گفت: در حال حاضر یک سری دانشگاه ها و گُلدن آکادمیک ها از مخترعان و دانشمندان جوان جهان سوم حمایت می کنند و پیوسته گوشزد می کنند که اگر آینده بهتری می خواهید به سوی
ما بیایید.
عطروش صحبت های دوستش علی را این طور تکمیل کرد: الان دنیا از تز «دهکده جهانی» که چند دهه پیش مطرح شد گذشته و جهان کنونی لحظه ای شده است و افراد با یکدیگر ارتباط تنگاتنگی دارند.
جوانان ما نیز که می خواهند از دیگران جلو تر باشند با مجامع علمی دنیا از طریق اینترنت در ارتباط هستند و از سوی دیگر نمایندگان مجامع دانشگاهی و علمی دنیا با حضور در جشنواره ها و نمایشگاه های علمی دنبال جوانان با استعداد و نخبه و به سخنی شکار آن ها هستند.
ما در حال حاضر 250 هزار مهندس کشاورزی بیکار داریم که اگر به آن ها امکان بدهیم گام های زیادی بر می دارند و حتی با طرح های خود می توانند کشورمان را از خشکسالی نجات دهند.
46