مجتبی زحمتکش مجری احیا و بازسازی قنات سعدی با بیان اینکه طول قنات سعدی به بیش از 3 کیلومتر می رسد،افزود: در حال حاضر کف شکنی و احیای یک هزار و 467 متر از این قنات به پایان رسیده و از امروز نیز آب به این قنات جاری می شود.
زحمتکش گفت: طبق برآوردهای صورت گرفته هم اکنون دو لیتر بر ثانیه آب در قنات سعدی جاری می شود.
مجری احیا و بازسازی قنات سعدی با بیان اینکه حدود یک ماه قبل قول دادیم که این قنات تاریخی احیا خواهد شد وهم اکنون این وعده محقق شده، تاکید کرد: گردشگران از امروز می توانند حوض ماهی سعدی را پر آب و با ماهی هایش ببینند .
وی در ادامه این گفت وگو با تاکید بر اینکه عمق مادرچاه قنات سعدی به 70 متر می رسد و در حال حاضر پرآب است، افزود: برخی معتقد بودند که قنات خشک شده است اما ما ثابت کردیم که این قنات همچنان زنده و پر آب است و تنها به لایروبی و مرمت و احیای دوباره نیاز داشت.
به گفته زحمتکش قنات سعدی در دورههای مختلف تاریخی همواره احیا و کف شکنی شده است به طوری که عمق مادر چاه آن زمانی 10 متر بوده و هم اینک به 70 تا 80 متر رسیده است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر کف کانالهای قنات حدود 80 سانتیمتر پائینتر رفته است، گفت:اتمام طرح لایروبی قنات سعدی به 600 میلیون نیاز دارد و تاکنون نیز بیش از 200 میلیون تومان صرف احیا، بازسازی و مرمت قنات شده است.
این کارشناس احیا و مرمت قنوات و سازه های آبی زیرزمینی با اشاره به اینکه پرونده ثبت ملی قنات سعدی در حال تکمیل است ، گفت: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته به زودی این اثر تاریخی شیراز در فهرست ملی جای خواهد گرفت و در تلاشیم که قنات سعدی نیز به پرونده 11 قنات ایرانی که در فهرست جهانی به ثبت رسیده است، ملحق شود .
این کارشناس با تاکید بر اینکه قنات سعدی یکی از باارزش ترین قنات های ایرانی است که باید حفظ شود، افزود: صرف نظر از تاریخی بودن، این اثردر حال حاضر یک جاذبه گردشگری محسوب
می شود که در هیچ کجای دنیا وجود ندارد و با ید حفظ شود.
زحمتکش در خصوص برگشت ماهی ها به حوض ماهی نیز گفت: در سرچشمه بالادستی این حوض (قنات)، ماهی وجود دارد و از سویی هم تعدادی از این ماهیها در حوضچه ای نگهداری می شوند که با آبگیری دوباره حوض ماهی ها نیز به این محل اضافه می شوند.
بنا بر این گزارش از سال 90 قنات سعدی با کاهش آب مواجه شد و در همان سال و سال های 94 و 95 فعالیتهای مرمتی و لایروبی قنات آغاز گردید ، اما طی 15 ماه اخیر این اقدامات به صورت جدی تر دنبال شد به طوری که در حال حاضر شاهد جریان آب در نیمی از مسیر قنات هستیم و به گفته کارشناسان تا 6 ماه آینده قنات به طور کامل احیا
می شود.
گفتنی است طول قنات سعدی به 3 کیلومتر می رسد. قنات سعدی دویست و سی و ششمین قنات ایران است که به زودی احیا خواهد شد.
به گزارش خبرنگار ما قنات سعدی یکی از آثار تاریخی و فرهنگی شیراز است که قدمتش به بیش از هزار سال می رسد و سرچشمه آن از کوه بمو آغاز
می شود .
قنات سعدی صرف نظر از اینکه آب شرب منطقه را تامین می کرده جزو آبهای مقدس ایرانیان نیز به شمار می رفته و رسم کهن در منطقه را رقم زده است. رسمی که طبق اسناد تاریخی بیش از 500 سال است در آخرین سه شنبه سال در حوض ماهی سعدی اجرا می شده و در حال حاضر نیز با کمی تغییر در این محل برگزار می شود.
در عمق 10 مترى صحن آرامگاه سعدی، قناتى جریان دارد که آب آن به درون حوضى می ریزد این حوض که به حوض ماهى یا حوض سعدی معروف است، یکی از جاذبه های گردشگری فارس محسوب می شود به طوری که هر گردشگری که به آرامگاه سعدی می آید و بر سر مزار وی فاتحه ای می خواند از حوض سعدی نیز دیدن می کند و بنا بر رسمی کهن نیت کرده و سکه ای درون آب می اندازد تا حاجتش برآورده شود.
این حوض در سمت چپ آرامگاه واقع شده و در داخل به شکل هشت ضلعى است که به وسیله 28 پله به صحن آرامگاه متصل مى‏شود.
امروزه هنوز مردم منطقه بر این باورند و در حوض ماهی سکه می اندازند تا آرزوهایشان برآورده شود.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 787734
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.