طی سالهای اخیر اقداماتی در زمینه نظارت بهتر بر ساخت و سازها و استانداردسازی مصالح صورت گرفته اما به نظر میرسد هنوز تا رسیدن به سرمنزل مقصود و اجرای ساختمانهایی که بتوان آنها را از همه نظر تائید کرد، راه درازی در پیش است چرا که هنوز هم منفعت برخی سازندگان به این وضع بستگی دارد و فروریختن برخی ساختمانهای نوساز درپی وقوع کمترین زمین لرزه ها موید همین موضوع است؛ ساختمانهایی که البته در شهر و استان ما نیز تعداد آنها کم نیست، جایی که وقوع زمین لرزه های بزرگ و حوادثی از این دست در آن بیسابقه نیست و همین موضوع باعث میشود تا مسئولین بیشتر به این حوزه توجه کنند.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس در این رابطه به خبرنگار ما گفت: در زمینه کنترل کیفیت ساخت وسازها، ما در نظام مهندسی ساختمان فارس دفتری تحت عنوان دفتر استانداردسازی راهاندازی کردیم و در کنار آن کلاسها و کارگاههای آموزشی بسیاری را با حضور فعالین هر حوزه از جمله صنف آهن فروش تشکیل دادیم.
غلامرضا نامورچی ادامه داد: درخصوص استفاده از مصالح غیراستاندارد، مهمترین اقدام، جلوگیری از تولید این مصالح است هرچند در این مقطع ما با میزان کمتری از این اقلام روبه رو هستیم اما اگر این حوزه را رها کنیم و بخواهیم به مصرف کنندگان بگوییم که این مصالح را خریداری نکنند، با توجه به گستردگی این حوزه، کاری از پیش نخواهیم برد.
وی گفت: از این گذشته، بسیاری از مصالح ساختمانی مهر استاندارد دارند اما غیراستاندارد هستند و علت این موضوع آن است که این مصالح در زمان تولید تائیدیه استاندارد دریافت کردهاند، اما عدم استمرار نظارت بر عملکرد تولیدکنندگان باعث به وجود آمدن این مشکلات شده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس ادامه داد: البته این روند طی سالهای گذشته بهتر شده اما هنوز هم مصالح غیراستاندارد در بازار وجود دارد.
وی درخصوص اجرای ساخت وسازها توسط مجریان ذی صلاح نیز گفت: به منظور بالارفتن کیفیت ساخت وسازها به ویژه در حوزه نظارت، علاوه بر برگزاری کلاسهای آموزشی ویژه مهندسین، برای صدور پروانه کار مهندسین مجری نیز سختگیریهای بیشتری انجام میشود و در کنار آن نظارت ما بر فعالیت مهندسین ناظر نیز بیشتر شده است.
نامورچی در پاسخ به این سوال که آیا با این فعالیتها دیگر خبری از پدیده مهرفروشی در فعالیتهای مهندسی نخواهد بود؟ گفت: البته وضعیت نسبت به قبل بسیار بهتر شده و مهرفروشیها کاهش یافته اما تمام نشده است و هنوز هم عدهای به دنبال مهرفروشی و کدفروشی هستند. در میان یک جامعه 34 هزار نفری به هرحال شاید تعدادی اندک هم باشند که تخلف کنند اما نظارت ما همچنان با قدرت و قوت ادامه دارد.
تشکیل کارگروه فناوریهای نوین در عرصه ساخت وساز
مدیر حوزه کنترل و نظارت ساختمان شهرداری شیراز نیز گفت: گزارشی که چندی قبل از صداوسیما درخصوص استفاده از ضایعات در ساخت میلگرد پخش شد مربوط به سال 89 تا 90 است که فردی به نام چنگیز که چند کارگاه در این رابطه داشت اقدام به این کار می کرد که ما خودمان آن را شناسایی و با رای کمیسیون ماده 100 این مکانها را تخریب کردیم.
نجیمی افزود: البته هنوز هم نمونه های مشابهی از این کارگاه ها وجود دارد اما استفاده از قوطی نوشابه در ساخت این مصالح صحت ندارد چرا که آلیاژ آنها با آلیاژ میلگرد تفاوت دارد و کسانی هم که این کار را میکنند از میلگردهای ضایعاتی ساختمان های دیگر استفاده کرده و آنها را در کوره مجدداً بازسازی میکنند که البته این خلاف مقررات و استاندارد است و این مصالح مقاومت کمتری نسبت به مصالح استاندارد دارند.
وی اضافه کرد: در خصوص فعالیت مهندسین ناظر نیز ما باید حامی مهندسین باشیم اما اگر آنها قوانین را رعایت نکردند خودمان باید با مهندسین مجری متخلف برخورد کنیم و کمیتهای تشکیل شود که سرزده از ساخت وسازهای درحال انجام بازدید کرده و در صورت بروز هرگونه تخلف و استفاده از مصالح غیراستاندارد، برخورد لازم صورت گیرد. همه کارخانههای تولید مصالح ساختمانی را ملزم به استفاده از مهر استاندارد کرده ایم اما در برخی موارد شاهد مصالحی هستیم که مهر استاندارد دارند اما به دلیل نظارت ناکافی، افراد برای سود بیشتر اقدام به تولید مصالح غیراستاندارد می کنند و به رغم داشتن مهر استاندارد، شاهد توزیع مصالح
غیراستاندارد هستیم.
وی ادامه داد: ما باید این فرهنگ را در جامعه ترویج دهیم که با کسی که کم فروشی میکند برخورد شود. چنین فردی باید چندبرابر ضرر و زیان ببیند و آن زمان است که ما به خودکنترلی میرسیم و هرگاه به این مقطع دست یافتیم موفق خواهیم شد.
نجیمی اظهارداشت: در همین باره از مهندسین ناظر و مجری توقع داریم تا مصالح مورد استفاده را کنترل کنند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از اقدامات ما در زمینه تقویت نظارت بر ساخت وساز، تشکیل کارگروهی جدید با نام «فناوریهای نوین در عرصه ساخت وساز» است چرا که ما امروزه شاهد ورود بسیاری از فناوریهای نوین در عرصه ساخت وساز هستیم اما خبری از ورود علم استفاده از این فناوری ها نیست.
مدیر حوزه کنترل و نظارت ساخت وساز شهرداری شیراز افزود: در این کارگروه، مهندسین و فعالان حوزه ساخت وساز با حضور در کلاسهای آموزشی از نزدیک با کارکرد فناوریهای نوین در ساخت وساز آشنا میشوند. تشکیل این کارگروه به عنوان یک الگو در کشور مطرح شده و شهرهای دیگر در حال استفاده از این طرح هستند.
عضو هیات رئیسه سازمان نظام مهندسی ساختمان فارس هم با اشاره به خطرات ناشی از استفاده از این مصالح غیراستاندارد به ویژه در هنگام بروز حوادثی مانند زلزله، گفت: عدم برخورد قاطعانه با تولید و توزیع مصالح غیراستاندارد باعث به وجود آمدن این مشکلات شده است و تا زمانی که برخوردی قاطع با متخلفان این عرصه نشود مشکلات وجود دارد. باید تولید، توزیع و مصرف مصالح غیراستاندارد به عنوان یک جرم تلقی شود؛ چیزی که هنوز صورت نگرفته است.
خواجه پور افزود: اولین اقدامی که طی 2 تا 3 سال اخیر در این زمینه انجام دادیم ایجاد حساسیت در میان مسئولین بوده است و دومین اقدامی که ما باید انجام دهیم این است که استفاده از مصالح استاندارد را تبدیل به یک مطالبه اجتماعی از جانب مردم کنیم چرا که مردم حق دارند از مصالح استاندارد و باکیفیت در ساختمانهایشان استفاده شود. وی با اشاره به مصوبه 3 ماه قبل شورای شهر درخصوص برگزاری دورههای آموزشی برای مجریان و مالکان، قبل از انجام ساخت وسازها، از تولید چند فیلم کوتاه درخصوص خطرات ناشی از استفاده از مصالح غیراستاندارد در ساخت وساز خبر داد و گفت: در این رابطه با معاونت دادستانی نیز صحبت کردیم که به عنوان مدعی العموم در این زمینه اقدام کند.
خواجه پور افزود: کشور ما یکی از زلزلهخیزترین نقاط است و فارس نیز بیشترین زلزلهها را دارد به گونهای که طبق آمار 13 درصد از زلزله های 2 ماه اخیر در کشور در فارس رخ داده است و استفاده از مصالح غیراستاندارد باعث میشود تا خطرات بیشتری ما را تهدید کند.
وی با انتقاد از حذف مهندسین مجری از چرخه ساخت وساز، اظهار داشت: یکی از اقدامات نامناسب در زمینه ساخت وساز، حذف مهندسین مجری بود که در مقطعی صورت گرفت و در حال حاضر نیز کم رنگ شده در حالی که این مهم یکی از مهمترین عوامل در کیفیت ساخت وسازها بود. وجود مهندس ناظر به تنهایی پاسخگوی مشکلات نیست زیرا مهندس ناظر به صورت مقطعی کار میکند اما این مهندسین مجری هستند که از ابتدا تا انتها در کار ساخت وساز نظارت دارند اما متاسفانه برخی هزینه مهندس مجری را یک هزینه اضافه میبینند در حالی که این به نفع سازنده و مصرف کننده است.
خواجه پور افزود: در بحث آموزش ها، 4 تا 5 هزار مهندس و تعدادی از اعضای صنف آهن فروش و جوشکاران، تحت آموزش قرار گرفتند.

 

46

انتهای پیام
این مطلب برایم مفید است
0 نفر این پست را پسندیده اند

موضوعات داغ

  • کدخبر: 771053
  • منبع: khabaronline.ir
  • نسخه چاپی
نظرات و دیدگاه ها

مسئولیت نوشته ها بر عهده نویسندگان آنهاست و انتشار آن به معنی تایید این نظرات نیست.